1. Gun (Xbox)

Gun (Xbox)

Er zijn bepaalde soorten games die je vaak terugziet in het actiegenre ... Scifishooters,Wereld Oorlog 2games,zelfs de Vietnamoorlog is eventjes hip geweest in de ogen van developers,het westerngenre daarentegen is eigenlijk behoorlijk onontgonnen gebied los van Red dead revolver en de occasionele Lucky Luke.

navraag leerde me dat dit wel eens te maken zou kunnen hebben dat paardjes,die toch wel belangrijk zijn in dit genre,zowat het moeilijkste zijn op vlak van animatie om overtuigend tot leven te brengen.

Neversoft ruilt tony's skateboard echter in voor een stel hoefijzers en sixguns en waagt de sprong in het wilde westen bevolkt met outlaws,indianen en een hoer of 2.Altijd te vinden voor een nieuwe ervaring trek ik mijn prada's aan en zet mijn cowgirlhoed op om mee te springen .

Het verhaal

Het verhaal van Gun draait rond Colton White,een jonge Cowboy die samen met zijn vader Ned leeft van de jacht.

In feite verzorgen zij de catering van een grote rivierboot (zoals in Disneyland) en jagen zij op wat de kok die dag op het menu wil zetten..Duck a l'orange bijvoorbeeld.

Alles is vredig tot op een dag het noodlot toeslaat ,Ned blijkt een geheimzinnige afspraak te hebben met een mysterieuze dame en net op dat moment wordt het vredige bootje aangevallen door een bende huurlingen onder leiding van een sadistische dominee die duidelijk zijn 10 geboden niet kent.

Tijdens het hevige vuurgevecht dat fataal lijkt af te lopen gooit Ned Colton van de boot net voor de hele boel explodeert.Neds laatste woorden suizen in Colton's oren..ik ben je vader niet.Het enige wat er van dan af op zit voor Colton is om Neds laatste bevel in te willigen,namelijk naar Dodge City gaan en in het bordeel naar Jenny vragen. (Zoon,ik wil dat je naar de hoeren gaat,ik meen het)

Colton vertrekt op een missie om Jenny te vinden en antwoorden te vinden op het hoe en waarom van deze zaak en vooral ook bloedige wraak te nemen op de mannen verantwoordelijk voor de aanslag op de rivierboot en Ned's leven.

Meer verklappen over het verhaal zou zonde zijn,want van dan af ontspint zich een oerdegelijk verhaal met de nodige twists dat het westernsfeertje uitschreeuwt.Het verhaal bevat alle denkbare cliché's maar wordt met behulp van een filmscenarist,goeie ingamecutscenes en sterk voiceactingwerk van bekende acteurs erg sterk en sfeervol verteld,de verhaallijn is zeker de grote troef van Gun.

Gameplay

Ten tijde van de E3 werd Gun door Neversoft naar voor geschoven als een soort GTA in het wilde westen,het basisconcept van in alle vrijheid missies aannemen in een open uitgestrekte wereld leverde het game zelfs al snel het koosnaampje Grand Theft paardje op..maar hoeveel heeft Neversoft's Gun nu met Rockstars prijsbeest gemeen?

Wel laat het mij zo stellen..als GTA een mustangpaard is,dan is Gun een leutige pony.

Gun leent zeker een boel zaken uit de GTAreeks maar doet dit op een heel wat beperktere schaal en is in hoofdzaak een 3dperson action adventure dat op overtuigende wijze de westerntoon neerzet.

Tijdens de tutorialmissie ga je jagen met Ned en leer je de controls aan..Colton bewegen en je vuurwapens mikken doe je met de analoge sticks,schieten met de triggers..allemaal behoorlijk standaard spul.Wat me wel opviel tijdens die tutorail is dat de autoaim wel erg toegeeflijk is,je mag zelfs nog naast een wegvliegende fazant schieten,nog tref je doel en wordt je geprezen om je schutterstalent.

Die autoaim blijkt al snel in de vuurgevechten een behoorlijke zegen want louter via de controls voelt mikken nogal zwabberig aan op sommige momenten.De verhaallijnmissies zijn behoorlijk leuk en sfeervol en draaien er bijna altijd op uit dat je het opneemt,vaak met behulp van wat npc's tegen een grote overmacht van tegenstanders gaande van dronkelappen met brandbommen tot kamikaze-indianen.

Je wapenarsenaal is behoorlijk en bevat de wapens die je van een westerngame zou verwachten zoals sixguns,Shotguns,remingtonrifles,een beperkte sniperrifle,dynamiet en molotovcocktails voor de pyrotechnics en een mes of tomahawk voor het hakwerk,gaandeweg krijg je ook een boog tot je beschikking en dan wordt het helemaal dolletjes.

Je kunt je hele wapenarsenaal constant meezeulen en selecteren via een behoorlijk omslachtig systeempje,je twee belangrijkste wapens die je het vaakst wil gebruiken breng je onder de zwarte toets die je snel laat switchen.De vuurgevechten zijn best aardig,maar ik miste toch de kick die het zou horen te geven van het op te nemen tegen een hele overmacht.

De gewone vuurwapens kwamen me veel te zwak over en de sterkere wapens komen nogal snel zonder kogels te zitten,als je dan nog moet gaan rekening houden met kleine mikprobleempjes kun je je vast voorstellen hoe het op een gegeven moment mijn gewoonte werd meestal gewoon op groepjes vijanden af te lopen en met mijn tomahawk te keer te gaan.

Misschien niet de meest subtiele manier om Gun te spelen,maar wel een effectieve.

Dit allemaal betekent natuurlijk niet dat gun geen leuke kanten heeft in zijn vuurgevechten.Zo is het leuk om hoofden en ledematen aan gort te schieten ,is de animatie van de manier waarop Colton zijn wapens hanteert best cool te noemen en is de Quikdrawfunctie een leuke toevoeging.

Quikdraw is in feite gewoon een bullettime-effect waarin de tijd vertraagt en er naar een firstpersonview wordt geswitcht waarin het voor een beperkte tijd mogelijk is om erg snel een hele groep vijanden van ventilatiegaten te voorzien.

Dit ziet er erg heftig uit en is best nuttig als je erg snel een groep nare vijanden wil uitschakelen,je hoeft niet eens te mikken,gewoon schieten en van doelwitten wisselen en iedereen valt ten prooi aan je schietkunsten.

Je Quikdrawbalkje loopt relatief snel leeg,maar je hebt het door wat slim spelen ook snel terug opgevuld en dit maakt Gun op de normale moeilijkheidsgraden toch wat te gemakkelijk,zeker als je ook nog eens in achting neemt dat ik de helft van mijn tegenstanders met een tomahawk te lijf ben gegaan.

Dit valt hoofdzakelijk te wijten aan whiskey.Als Coltons levenbalkje bijna leeg is neem je gewoon een slok van het goedje en je kunt er weer helemaal tegenaan.in acht genomen dat je zo 4 slokken kunt nemen en de missies bezaaid liggen met flessen kun je je best voorstellen dat Gun niet het meest uitdagende spel is,en dat is nog erg zacht uitgedrukt.De reden waarom het mikken soms wat zwalpend verloopt ligt simpelweg aan het feit dat je cowboy constant bezopen rondloopt,wie zei er daar dat alcohol niet gezond is?

Het gekke is dan weer dat de levelbazen wel weer uitdaging bieden,veel uitdaging,uitdaging van het soort dat je doet uitroepen dat het niet fair is dat zij 6 kogelvrije vesten onder hun kleren aanhebben en jij het op zo een momenten slechts met een fles whiskey moet doen.Pittige rakkers.

GTA paardje

Gun is dus meer een action adventure dan GTA in het wilde westen geworden,maar dat betekent niet dat het geen gelijkenissen vertoont.Je hebt je spelwereld waarin jij met een paard kunt in vrij rond bewegen en je van missie naar missie kunt gaan die het verhaal vertellen,of gewoon wat kunt vrij rondbewegen en af en toe een zijmissietje doen.

Die spelwereld toont wel degelijk de sfeer van het wilde westen en heeft een prairie en een spoorweg en een rotsgebergte en 2 dorpjes en al die dingen die je in een westernsetting op het eerste idee wel kunt indenken maar is qua oppervlakte toch wel te beperkt om echte verkenningstochten in te gaan houden.De 2 stadjes zijn goed vormgegeven en ademen de stoffige feel goed uit,maar zijn niet al te groot..zeker Dodge City niet die in feite maar 1 grote straat beslaat.Het is allemaal wel leuk en aardig en treffend vormgegeven maar het compacte zorgt ervoor dat het bij momenten eerder een wildwestdisneylandvibe dan die van het echte ongerepte wilde westen uitstraalt.

Ook de zijmissies zijn te beperkt en te simpel om echt te boeien en gaan van het opsporen van misdadigers op wantedposters,misdadigers stoppen voor de Sherif (wat gewoon een variant op het eerste is) en werken voor de Ponyexpress wat betekent dat je met je paard gewoon onder een strak tijdschema pakketjes moet afleveren en dergelijke.

Het paardrijden in Gun is erg leuk en ziet er erg knap en realistisch uit,je kunt je paard laten versnellen door het aan te sporen maar mag dit niet overdrijven omdat het kan sterven daardoor,verder kun je ook vanop je paard schieten maar nog leuker is om je paard zelf als wapen te gebruiken en tegenstanders kennis te laten maken met de hoefijzers van Ronaldinho. (zo noemde ik mijn paardje)

Uiteindelijk zijn de zijmissies wat opvulling voor af en toe maar missen ze wat variatie om mee te kunnen qua funfactor met de storymissies.Het is echter nuttig om je vaak met die zijmissies bezig te houden want goeie prestaties maken je beter in het schieten en paardrijden enzo en je verdient tevens geld dat je kan inruilen bij 1 van de handelaars voor health en quikdrawupgrades en betere wapens en uitbreidingen daaraan en dergelijke..beetje rpg maar dan erg ,erg light.

Mijn grootste kritiek op Gun echter is vooral het feit dat het game een gerushte indruk bied.Het lijkt wel of Neversoft het oorspronkelijke idee hadden een episch game te maken maar plots doorhadden dat ze te weinig tijd hadden om dat ook daadwerkelijk vorm te geven.Gun is namelijk kort,erg kort..de verhaalmissies zijn makkelijk uit te spelen in 6 uur en het goeie verhaal vliegt als een rollercoaster van de ene plotwending naar de andere.Het lijkt wel of een wending ruimte moest openen voor een resem missies maar wordt je daarna onmiddelijk in de climax gedropt en zo heb je meerdere momenten in de game.

Je voelt tijdens het spelen gewoon dat in Gun heel wat meer mogelijkheden voor leuke missies zaten maar dat Neversoft er een haastklus van moest maken om het game tijdig in de rekken te krijgen.

audiovisueel

Op visueel vlak heeft Gun zeker niet het mooiste snoetje,maar het kan er zeker goed mee door.

De westernsetting wordt ondanks de ietwat te beperkte oppervlakte,onzichtbare muren en wat leeg aanvoelende plaatsen overtuigend op je scherm gebracht met goed leveldesign die je je in een westernfilm van Clint Eastwood doen wanen.

De animatie van de spelfiguren zien er goed uit en vooral de bewegingen van Colton en andere hoofdpersonages komen goed uit de verf..bijvoorbeeld de manier waarop Colton zijn shotgun vasthoud tijdens het wegrennen en andere details zijn zeker geslaagd.Ook de animatie van de paarden is voortreffelijk en realistisch te noemen.

Op vlak van geluid doet Gun het zelfs nog iets beter .Het klinkt gewoon zoals je verwacht dat een westerngame hoort te klinken van de geluiden van het afvuren van je sixgun,het hoefgetrappel en gebries van je paard en het rumoer in de saloon..het plaatje klopt.Neem daar nog de erg goeie filmische muziek bij en het sublieme stemmenwerk van bekende acteurs als Thomas Jane (The Punisher) Ron Perlman (Hellboy) en Lance Henrikssen (Scream 3) en je merkt dat ik op vlak van beeld en geluid weinig klachten heb.

Conclusie en beoordeling

None

De verhaallijn en het audiovisuele aspect van Gun zijn de grote troefkaarten van deze titel,het game druipt gewoon van de westernsfeer en speelt gewoon als of je de hoofdrol in een goeie ouderwetse western vertolkt. Het spijtige is dat het game ook niet al te veel langer dan een film duurt om te voltooien en er bitter weinig echt leuke replaywaarde is omdat de wereld van Gun daar net iets te klein en leeg voor aanvoelt. Een spijtige zaak want ondanks de wat ongebalanceerde moeilijkheidsgraad en lichte controlprobleempjes is Gun best amusant om te spelen in de verhaalmissies.Een minder gerushte indruk en heel wat meer gevarieerde verhaalmissies hadden van deze titel zeker het ultieme westerngame en een goeie subtopper kunnen maken. Nu is Gun een game met veel goeie zaken geworden dat jammergenoeg strand op zijn beperkingen. Te beperkte spelwereld,te beperkte mogelijkheden,te beperkte speelduur...huren is de boodschap Cowboys and girls.
6,7
Score
67
Score: 65
  • Pluspunten
  • leuke westernsfeer
  • goed verhaal
  • voiceacting is top notch
  • Minpunten
  • rare moeilijkheidsgraad
  • te kort en te beperkt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren