1. Metal Gear Solid 3: Snake Eater (PS2)

Metal Gear Solid 3: Snake Eater (PS2)

Weet je wat me de laatste tijd nog irriteert in de entertainment van vandaag ? Waarom hebben alleen superhelden een eigen themesong ? Ze zijn fictioneel en hebben abnormale krachten in tegenstelling tot normale mensen; dus waarom kunnen onze geliefde videogamekarakters geen eigen theme song krijgen ? Solid Snake is fictioneel en heeft een abnormale kracht en dat is zijn lenigheid en we weten allemaal dat de mannen van tegenwoordig niet meer zo lenig zijn. Maargoed, waarom zou Solid snake geen theme song krijgen ?

Nu even serieus, het punt is dat Solid Snake voor de vijfde keer op het scherm verschijnt. Je hoort het goed, voor de vijfde keer, niet de derde keer. De titel mag wel MGS3 zeggen, maar veel mensen vergeten Snake’s 2 andere avonturen op de NES en op de MSX, die onder de naam: Metal Gear schuilgingen en ook al ontkent Konami dat metal gear 2 een deel is van de echte serie, Snake speelde er wel in.

the boss

Het verhaal speelt zich af in de jaren 60 tijdens de koude oorlog; het verhaal begint met onze held snake die zich klaar aan het maken voor zijn missie. Zijn doel is het infiltreren van een vijandelijke basis en het redden van Nikolai Stephanovich Sokolov, een russische geleerde met veel verstand van nucleaire wapens. Tijdens zijn missie ontmoet snake een horde aan characters, de meest opvallende is voor mij een vrouw die bekend staat als ‘’the boss’’, snake’s mentor en moederfiguur.

Jungle book

Voor de mensen die MGS2: sons of liberty hebben gespeeld zullen vast ziek zijn van de CQB battles zonder die prachtige zon te kunnen zien. Oké, MGS2 had wel wat buitenlevels waar je als raiden (nee, het was geen meisje….denk ik) naar nog steeds sloop je van gebouw naar gebouw. In MGS3 is dit element bijna helemaal weg en word je in een grote open omgeving gedropt. Als je de game voor het eerst opstart, zul je het bekende lange introfilmpje tegenkomen. Eigenlijk, krijg je gewoon wat achtergrond info over je missie. Na dat filmpje word je in de game gegooid en kan je samen met snake de mooie groene jungle ontdekken. Nu moet je niet gaan denken dat het jungle book is want het is geen jungle vol met schattige slingerende aapjes en nog meer vrolijk gespuis. Nee, het is zelfs het tegenovergestelde, de jungle is gevuld met zwaar bewapende sovjet soldaten die je maar al te graag dood zien.

De nieuwe open omgevingen voelen erg verfrissend en nieuw aan. Hiermee wil ik niet zeggen dat de binnenomgevingen van de andere games kut waren of zo, maar het had zo zijn saaie momenten.

Voor degenen die eerst op de radar vertrouwden zal de game een grote uitdaging worden want in MGS3 is de radar verdwenen. Nu zal het opsporen van de vijanden veel meer met je belangrijkste zintuig gedaan worden; namelijk….je gehoor. Ook nieuw is dat de game veel meer op mêlee combat steunt. In vorige delen kon je misschien een schop of een trap uitdelen, maar in MGS3 heb je nu ook een mes en talloze andere wapens tot je beschikking die je in staat stellen om vijanden geruisloos uit te schakelen.

Grootste vernieuwing van MGS3 is dat je nu niet alleen op sovjets moet jagen,nee, nu moet je zelfs op voedsel jagen. In de vorige delen moest je ook eten om je health omhoog te krijgen, maar nu moet je echt tijd besteden aan het jagen op dieren om ze op te kunnen eten. Maak je maar geen zorgen dat je 2 uur moet zoeken naar een lekker sappig beestje, want in MGS3 zit de jungle vol met lekkere natuurlijke hapjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een overheerlijke krokodil of misschien een verrukkelijke rat ? Hoewel, voedsel zal niet altijd je health omhoog krijgen. Net als in het echte leven verhoogt het alleen je stamina. Health krijg je als je snake het rustig aan laat doen en de vijandelijke sovjets vermijd.

Zorg er wel voor dat je voedsel niet te lang in je inventory houdt want dan is de kans groot dat het bederft en dan je heb je er natuurlijk niks meer aan.

Maar jammer genoeg is er een nadeel aan het jagen in de open lucht. Je kan worden vergiftigd door dieren of planten. Als je vergiftigd bent, of aangevallen door een vijand die veel health-verlies zorgt, moet je jezelf verzorgen. Dit doe je door op de START knop te drukken en naar CURE te gaan. Deze feature stelt je in staat om je wonden sneller te laten helen.

Last but not least is de mogelijkheid om jezelf te camoufleren d.m.v van schmink en speciale camouflagepakken. Dit is erg goed uitgevoerd en helpt mee aan het gevoel dat je in de jungle zit.

overleven

meestal, in de meeste games, stelt een van de drie hoofdcategorieën (graphics,sound en gameplay) er wel eentje teleur. Snake Eater is een uizondering, want alle 3 de categorieën neigen gewoon naar pefectie. Stealth games vertrouwen veel aan de kleinste geluidseffecten en dat geld vooral voor de nieuwe MGS-titel, gezien je in een open omgeving bent is dit onderdeel erg belangrijk. Om de jungle te overleven, moet je zo goed luisteren als het maar kan., dus als je een andere tv of radio hoort is het van grootste belang om hem uit te zetten want je hebt alle concentratie hard nodig. Was je vroeger afhankelijk van je radar ? Dan zul je in MGS3 niet helemaal teleurgesteld worden, want beschikt namelijk over een microfoon waarmee je niet alleen je vijanden op kunt sporen, maar ook voedsel (lees: dieren). Grafisch is MGS3 ook haast perfect; de omgevingen en de vijanden zijn rijkelijk gedetaillerd en alles loopt op een soepele framerate. Ook de animaties zijn werkelijk FE-NO-ME-NAAl. Vind je dit al goed ? Kijk dan maar naar de cut-scenes en je word weggeblazen.

deze review is niet helemaal door mezelf geschreven, een vriend van me heeft hem voor het grootste gedeelte geschreven dus hij verdient de meeste eer (en kritiek ;-)

Conclusie en beoordeling

None

MGS3 is topgame, punt!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • grafisch prachtig
 • geluid
 • gameplay
 • het verhaal
 • vernieuwend
 • eigenlijk alles dus....
 • Minpunten
 • hele kleine schoonheidsfoutjes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Epische inleiding :-P Ik heb de game een hoger cijfer gegeven, maar die staat in mijn gastrecensie, wanneer die ook online mag komen.

 • Nice, eindelijk een goede game voor de wii.

 • ik las bij de concurrentie dat hij korte speelduur was(rond de 6 uur), niets van gemerkt?

 • Nette recensie :) ga hem ASAP halen :)

 • Had ik verwacht, zo'n cijfer ;)

 • Netjes, maar niet mijn ding.

 • Zo'n cijfer was te verwachten, ja! :P

 • Ik had meer een 9 verwacht.

 • Moooi hoor. Eindelijk weer een goede titel voor de Wii. :)

 • ik las bij de concurrentie dat hij korte speelduur was(rond de 6 uur), niets van gemerkt?  Nee, want je hebt ook nog Hard Mode, die telt er zowiezo nog iets van 10-13 uur bij op en met multiplayer kan je ook nog wat grappige avonden spelen met je vrienden. Dus maak er maar iets van 18-20 uur van.

 • Leuke recensie maar de game spreekt me niet zo an

 • Hahaha, awesome einde xD.

  Wederom een goede recensie mannen! Het is niet echt mijn type spel, maar jullie hebben me wel kriebels bezorgd :].

 • gister binnen gekregen en wat een bruut spel is dit >:D

 • Die beschrijving van Jack deed me denken aan 'Jack the Ripper'. :D

  Niet mijn type spel; ben meer van de platformers, maar wel leuke recensie.

 • Heb zelf de Wii niet ( Ga ik ook niet halen :D)  Maar een bruut spel is het wel voor de Wii

  NICE en TRECHT Cijfer  EEN TOPPER VOOR DE WII ALS JE HET MIJ VRAAGT
 • Korte speelduur en snel herhalend… toch twee forse minpunten voor een game. Ondanks het goede cijfer sla ik em over.

 • Meesterlijke inleiding. Weer een pluim voor Gerard!

 • 8,5 is een net cijfer, maar niet echt een game voor mij.

 • Hell f*cking yeah!!! Brute actie, veel bloed en kettingzagen :D

 • Deze is echt een goed spel.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren