1. Still Life (PC)

Still Life (PC)

Ontwikkelaar Microïds is een van de meest geroemde namen in het adventuregenre. De afgelopen jaren ontwikkelde de studio de alom geprezen adventure-serie Syberia. De serie is afgelopen en Microïds grijpt terug op een eerder uitgebrachte titel, de thriller Post Mortem. De nieuwe game Still Life is niet echt een vervolg, maar eerder een nieuw deel van een detectiveserie. Een thriller met gruwelijke moorden, steunend op een fascinerend verhaal.

Verhaal

Still Life begint met een aangstaanjagende openingsscene. Het is volle maan en een moordenaar sleurt zijn slachtoffer aan haar haren mee door het riool. De beelden van de moordenaar met zwarte cape en wit masker worden afgewisseld met beelden van de galerie. Daar zien we de hoofdrolspeelster Victoria met haar vriend. Op de achtergrond hoor je een muziekstuk uit Mozart's meesterwerk Requiem. Zowel geluid als graphics van dit filmpje zijn subliem, veelbelovend en van ongekend hoge kwaliteit.

Victoria

Van het filmpje springen we naar de game. We zien de buitenwijken van Chicago, een 2D gerenderde achtergrond met 3D personages. We maken kennis met de FBI-agente Victoria McPherson, een stoere intelligente vrouw die onderzoek doet naar een seriemoordenaar. Op het moment dat we haar voor het eerst zien, zijn er al vier slachtoffers gevallen. Nummer vier wordt aangetroffen in een bad met water en bloed. Het lichaam van het slachtoffer is getatoeëerd en over haar hele lichaam bevinden zich messteken. Na een gesprek met haar collega's gaat Victoria op onderzoek, naar eventuele sporen die de dader heeft achtergelaten.

CSI

Van een thriller belanden we dan ineens in een CSI-kloon. Met behulp van wattenstaafjes, een pincet, een fototoestel en luminol (om bloed te traceren) ga je op pad, om ieder spoortje te ontdekken en bewijs te vergaren. Het is erg jammer dat hierdoor de sfeer als het ware breekt. Het bij elkaar zoeken van het bewijs is een gemakkelijke opgave. Het is onmogelijk om de plaats van het delict te verlaten als nog niet alles is verzameld. De bediening werkt met 'point and click' en verloopt bijna probleemloos. Voor gesprekken met de personages in het spel is een innovatie functie bedacht met Microïds. Een klik met de linkermuisknop geeft relevante informatie en de rechtermuisknop is puur bedoeld voor additionele informatie. Voor de nieuwsgierigen onder ons die alles willen weten, is er de mogelijkheid tot verdieping van het verhaal en de personages. Spelers die geen zin hebben in al die extra informatie, kunnen dit gewoon overslaan.

Praag

Van het besneeuwde Chicago van 2005 maakt de game een tijdsprong naar het Praag van 1920. De beelden van de Tsjechische hoofdstad zijn nog mooier dan die van Chicago. Nauwe straatjes, oude panden en kerken sieren het beeld. Het oog voor detail is erg groot. Zo kun je bijvoorbeeld door de ramen van huizen naar binnen kijken. Er wordt verder gebruikgemaakt van licht-en schaduweffecten. We maken kennis met de opa van Victoria, Gus McPherson, een detectieve die ook onderzoek doet naar een seriemoordenaar. Wederom krijgen we prachtige filmpjes voorgeschoteld en het verhaal achter Still Life wordt steeds aparter en spannender. Je krijgt het idee dat je naar een thriller kijkt, waarbij je draadwerkelijk in de huid van het hoofdpersonage kruipt. De puzzels breken wederom deze spanning en mysterieuze sfeer. Ze zijn van opmerkelijke eenvoudig niveau en voegen weinig tot niets toe aan de game-ervaring. Je moet bijvoorbeeld een kluis openen, waarbij het antwoord op een briefje staat, dat in dezelfde ruimte ligt.

Film

Behalve de kinderachtige puzzels zijn er ook nog opdrachten, waarbij je iets van persoon A naar persoon B moet brengen. Bij iedere ontmoeting ontdek je een stukje van het verhaal. Dit soort opdrachten zijn gelukkig beter geïntegreerd in het verhaal. Behalve de hoofdpersonen Gus en Victoria, ontmoet je ook nog een dozijn personages. Van prostituees tot pooier, een paar domme krachten, politieagenten en de meest bizarre persoon van het spel: 'coachman'. Dit duistere figuur woont in een oude kapel en is het meest bijzondere Character uit eht spel. Opvallend is de verbluffend goede voice-acting van de personages. Tel de plotwendingen, het goed geschreven verhaal en de hoogstaande kwaliteit van de cutscenes erbij op en je krijgt het idee dat Still Life eerder een interactief verhaal is dan een standaard adventure.

Scheldwoorden

Zijn de puzzels kinderachtig, de game is dat allesbehalve. Er wordt een flink aantal scheldwoorden gebruikt, vaak functioneel. Zo kun je het een een politieagent die buiten in de kou wacht houdt tijdens Kerstmis niet kwalijk nemen dat hij vloekt. bovendien passeert een groot aantal gruwelbeelden van vermoorde naakte prostituees het beeld. De game heeft verder momenten van zwarte humor en toespelingen naar films als Silence Of The lambs. Het volwassen uiterlijk van de game is een duidelijk pluspunt. Still Life gaat daardoor voorbij aan de vaak kidnerachtige aanpak van de meeste adventures. Door de vaak eenvoudige puzzels en simpele bediening is de game ook een aanrader voor de beginnende gamer.

Goede adventure-game

Still Life is geïnspireerd door thrillers als Seven en The Ring. Vanaf het begin van het spel voel je dezelfde bizarre, mystieke sfeer. Hoe verder je komt, des te meer besef je dat het niet om een standaard adventure gaat als wel om een interactief verhaal. De puzzels zijn allesbehalve hersenkrakers en vaak niet geïntegreerd in het verhaal. Ze lijken vaak zelfs bijverzonnen. Het verhaal is de focus van het spel, met plotwendingen, prachtige beelden en mooie muziek. Microïds had beter nog een stapje verder kunnen gaan door minder (overbodige) puzzels in de game te stoppen. Still Life is namelijk meer dan boeiend en speelt erg snel. Na 15 à 20 uur eindigt de game en dan heb je het idee dat je naar een zeer lange fascinerende film hebt gekeken...

Conclusie en beoordeling

Spannende, fascinerende en volwassen game. Maar toch is het te makkelijk en zelfs de beginnende gamer kan van start gaan. Het verhaal is gewoon prachtig voor woorden. Door de goede muziek, goede graphics en matige gameplay is dit een game om zeker te spelen. Een aanrader voor adventure-fanaten.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Goed verhaal
 • Gedetailleerde omgeving
 • Mooie filmpjes
 • Minpunten
 • Eenvoudige en kinderachtige puzzels.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Er staat MadWorld boven Stormrise Arthur ;).  EDIT: Laat maar :P.

 • Ik zeg; niks voor mij deze week!

 • Misschien PES of Afro samurai, maar voor de rest.. Nee.

 • niks deze week voor mij.

 • Eens kijken of Afro Samurai wat is.

 • Ben benieuwd wat die twee games van Ubi Soft zijn :D

 • Ik dacht dat Afro Samurai allang uitwas joh.

 • REA 3:Uprising!!!

 • Niet zo een speciale week voor mij.

 • Rustig weekje, The Wheelman wil ik in de bioscoop wel eens gaan bekijken maar de game lijkt me geen topper te worden.

 • Weinig interessante week dus, maar ben wel benieuwd naar wat Arthur over Ubisoft te vertellen heeft.

 • Blue Dragon Plus!

 • komt red alert 3 uprising trouwens ook nog op de xbox360???  want ik ben wel toe aan een nieuwe story en nieuwe units

 • Voor mij zit er niets tussen.

 • Afro Samurai en Blue Dragon Plus :D

 • Ook niks voor mij dit keer.

 • Ff weekie w8en voor mij dan maar aan de slag met de uitbreiding van World At War

 • de animé van blue dragon was toch gebaseerd op de 360 game:S?  iig lijken me Blue Dragon Plus en FFCC nice

 • Blue Dragon Plus lijkt me wel wat, jammer dat ik geen DS bezit :( Verder wel een lekker rustig weekje. Niet dat ik tijd overheb deze week ofzo.

 • OK geen beste week.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren