1. Tom Clancy's Splinter Cell (Xbox)

Tom Clancy's Splinter Cell (Xbox)

De Georgische president wordt vermoord, twee CIA agenten worden vermist, de nieuwe Georgische president werkt samen met moordenaars en computerhackers en de nieuwe president verklaart de oorlog met Amerika. Voor dit soort redenen is de NSA (National Security Agency) opgericht. De NSA heeft een afdeling ontwikkeld genaamd Third Echelon die zich bezig houd met internationale oorlogsvoering. Niet met gewoon Boem Bang Paf, maar met informatie. Ze zorgen ervoor dat belangrijke informatie niet in de verkeerde handen valt. Daarom zetten ze een spion in genaamd Splinter Cell. Met dit avontuur wordt veteraan Sam Fisher in gezet. Hij moet de twee CIA agenten zoeken en het geheim van de nieuwe president ontdekken. Dit is de wereld van een Splinter Cell en dit is mijn recensie over het spel Splinter Cell.

Het oude liedje

Je bent Sam Fisher, een Vietnam veteraan die nu een Splinter Cell is. Als Splinter Cell besta je niet. Als je wordt gevangen of doodgeschoten zal de regering zeggen dat je nooit hebt bestaan. Dit is zo’n situatie waar Sam word in gezet. De Georgische president wordt vermoord. De man die zijn plaats inneemt is Combayn Nikoladze. Een man die vrede wilt brengen in Georgie. Als twee CIA agenten worden vermist is de situatie erg verdacht. De agenten waren aan het ontdekken wat Nikoladze achterhoud. Blijkbaar heeft hij een groot geheim. Sam Fisher wordt ingezet om de CIA agenten te vinden en om het geheim van Nikoladze te ontrafelen. Uiteindelijke leid de zaak tot Fifth Freedom. Dat betekent dat Sam alles op alles moet zetten om Nikoladze tegen te houden. Dus het is hetzelfde maar toch leuke liedje: Het ik-moet-de-wereld-redden liedje. Nikoladze gaat samenwerken met ene Grinko en ene Phillip Masse. De eerste is een huurmoordenaar en de tweede is één van de grootste computerhackers ter wereld. Die twee samen in combinatie met Nikoladze is natuurljk een grote ddreiging voor de hele wereld.

Out of the shadows

De grondleggers voor het stealth genre zijn natuurlijk Metal Gear Solid en natuurlijk ook Thief, maar Splinter Cell doet daar een schepje bovenop. In Splinter Cell draait het vooral om onzichtbaar te blijven en niet te worden ontdekt. Ubi Soft heeft dat meesterlijk gedaan. De schaduwen zijn jouw wapens en daar moet je dus gebruik van maken. Dat is heel cool, want als er een ventje staat die je niet heeft gezien kun je hem gewoon afmaken. Ubi Soft heeft heel veel tijd besteed aan de omgevingen en dan natuurlijk ook de schaduwen. Als je in de schaduwen zit dan ben je echt onzichtbaar. Het enige wat je ziet is het licht van een soort PDA op je rug en de drie lichtjes van je nightvision goggles waar later wat meer over vertel. Ubi Soft heeft er voor gezorgd dat je je omgeving zo goed mogelijk kunt en moet gebruiken. De schaduwen moet je als een voordeel gebruiken. Hier heb je zo’n voorbeeld wanneer je je omgeving moet gebruiken: Je hebt twee muren, er komt een ventje aan, je doet de split jump (dat is sprong waar je tegen een muur springt en dan in een split zit tussen twee muren), het mannetje loopt onder je en je laat je op vijand vallen. Dat soort dingen doe je in Splinter Cell en dat maakt het spel ook zo goed. Ubi soft heeft ook op heel veel andere dingen gedaan behalve goede schaduwen. Ze hebben ook met licht hele goeie dingen gedaan en ook bev. Met gordijnen. Al die details hebben hun eigen A.I. bijv.: Als er wind is dan waait gordijn op en neer en heen en weer. De omgevingen zijn allemaal meesterlijk in elkaar gezet.

Gadgets

As spion heb je natuurlijk allemaal leuke gadgets kijk maar naar James Bond. In Splinter Cell heb je state-of-the-art apparatuur zoals bijv. afluisterappartuur, camera stoorders en al dat soort technise snufjes.

Natuurlijk heb je ook nog geweren en dat zijn deze twee: Het 5.72 mm SC pistool en de 5.56 mm SC-20K AR M.A.W.S.

Het eerste wapen is een gewoon pistool met een demper. Het tweede wapen is een mitrailleur met demper en met een soort granaatwerper erop die van alles kan afvuren. Dan heb ik er nog eentje over en dat zijn de nightvision goggles. De makers wilden iets hebben waardoor Splinter Cell meteen werd herkend net zoals Batman. Als ze het silhouet en de puntoortjes al zien dan weten ze dat het Batman is. De makers hebben de drie lichtjes van de nightvision goggles een symbool gemaakt voor Splinter Cell. Deze drie lichtjjes zie je ook als je in het donker zit. De nightvision goggles zijn een leuke gadget, want het heeft nachtvisie en warmtevisie inbegrepen. De nachtvisie is natuurlijk voor in het donker, maar de warmtevisie pikt lichaamswarmte op. Dus dat is wel een leuke gadget. Al deze wapens behalve de nightvision goggles zijn op de waarheid berust. Militaire wetenschappers zijn echt bezig met ontwikkelen van dit soort wapens. Het enige minpuntje is dat als je bijv. bij een gesloten deur staat die je moet lock picken moet je zelf de lock pick kiezen. Het gaat niet automatisch. Hetzelfde geld ook voor zo´n camera die je onder de deur kan schuiven om te zien wat er aan de andere kant is.

Graphics en sounds

De graphics zien er ongelooflijk goed uit. In Out of the shadows had ik a gezegd dat het er goed uit zag. De sounds zijn ook meesterlijk. Bijv. als je over gebroken glas loopt dan hoor je het glas ook echt kraken. Hetzelfde geld voor hout. Alsje daar op loopt hoor je ook dat het hout ook kraakt. In het spel komen ook gemene honden voor en die blaffen soms als ze je ruiken. Dat is ook meesterlijk gedaan. De graphics zijn zeer realistisch. Er zijn ook bijv. vijanden en die hebben zaklantaarns op hun helmen. Dat soort dingen zijn wel cool. Tussen de missies door krijg je als tussenfilmpjes nieuwsberichten. Dat is vrij cool, maar je ziet dan Amerikaanse soldaten die allemaal hetzelfde zijn. Dat is toch wel een klei8n minpuntje.

De Cloak

De Cloak is Sam’s pak. Het is het belangrijkste deel van zijn apparatuur. Dit pak wordt momenteel getest door de Navy SEALS. Dit pak is als een tweede huid. Je kunt er overal mee doorheen bijv. door water. Het pak is niet temperatuur gevoelig dus je lichaamstemperatuur blijft hetzelfde. Het pak is natuurlijk zwart. Verder valt hier niet zoveel over te vertellen.

Nou dat was het weer voor vandaag see ya.

Conclusie en beoordeling

None

Splinter Cell heeft heel veel bekendheid gegeven aan het stealth genre. Double agent zal een heel goed spel gaan worden, maar ik vind het eerste deel toch wel het beste. Als je hem nog in de winkel kunt vinden gewoon kopen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Goede A.I., hele mooie omgevingen en coole gadgets en het ziet er fabelachtig uit.
 • Minpunten
 • Soms weet je gewoon van tevoren hoe je vijanden reageren.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me best gaaf, ookal heb ik er geen gespeeld maar ik zie dat iedereen dit toch wel een vette reeks vind.

 • De eerste twee delen waren schitterend, ben blij dat er een derde deel in ontwikkeling is. Had dit niet zien aankomen! :D

 • Yes, eindelijk een release waar ik naar uit kan kijken!! Max payne 1 en 2 waren echt top!!

 • EINDELIJK!

 • naizzz

 • Payne to the Max!

 • Wacht al jaren op deel 3, en eindelijk is het dan zover! YES:D

 • Goed nieuws om de week mee te beginnen!

 • Deel een en twee waren geweldig. De film was helaas een minder succes, maar ik ben zeker benieuwd naar de eerste screenshots en filmpjes.

 • Beter laat dan nooit, Take Two laat ons niet in de steek!

 • nice…

 • ALs je op de officiele site kijk zie je een getekende maxpayne ik hoop niet dat dit de stijl wordt van dit 3e deel, zou zonde zijn. Deel 1 en 2 waren geweldig

 • @M-joy1987:  Dat is Max Payne in deel twee.

 • @ Dakhaas NL  k kan me niet herinneren dan max payne een baardje had in deel 2 :P

 • hehe:D:D super heerlijk:D:D

 • It's about damn time, heb de eerste 2 delen nog liggen voor de xbox. Doe ik ook nooit van mijn leven weg, waren geweldige games, en ik hoop alleen dat het een SUPERVETTE game word weer….

 • EINDELIJK!! werd echt tijd, wacht al jaren op een vervolg van deel 2

 • Mmm, zie net dat deze niet ontwikkeld wordt door het geniale remedy?  fuck

 • Cool, Max Payne 2 was awesome. =D

 • Maximale pijn 3 zalig, Rockstar is echt top, eerst Red Dead Redemption en nu Max Payne 3 aangekondigd.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren