1. Star Wars: Republic Commando (PC)

Star Wars: Republic Commando (PC)

'Herladen!' Ja, ja, weet ik. 'Ik sta achter je.' Loop gewoon door dan. 'Herladen.' Ja, loop nu maar gewoon door. Missen we niemand? Nee niet daarheen! Kijk uit! KABOEM! Teambased mechanismen verlopen vaak dramatisch. Ze moeten je de illusie geven dat je team bestaat uit echte mensen of verzonnen mensen, maar in ieder geval uit teamleden die zelf hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Republic Commando is, ondanks zijn foutjes, de uitzondering. Het psel komt dichter dan de meeste team-based shooters bij het creëren van een geloofwaardige eenheid.

Verkenning

Republic Commando heeft 14 missies en drie camapgnes. De campagnes spelen zich af op Geonosis, een ruimteschip, en de wereld van Kashyyyk. Je team bestaat uit dezelfde ruimtewezens of mariniers die we kennen uit andere games, maar dan in een Star Wars verpakking. Ieder teamlid heeft zijn eigen zogenaamde persoonlijkheid, maar het grootste verschil is toch de moordlust (veel of weinig) van het personage, en zijn favoriete wapen.

Squad

De team-based technieken zijn de kracht van de game en je zult deze eerst onder de knie moeten krijgen, om plezier uit de game te kunnen halen. De trainingsmissie in de Episode II arena is helaas geen uitblinker in het uitleggen van de beste feature van het spel. Gelukkig is het niet al te moeilijk om de basiscommando's voor je team uit te voeren. De intelligentie van je collega's is ook vrij goed. De team-AI zorg ervoor dat je mannen dekking nemen, zichzelf beter maken (healen) en in formatie bewegen. De team-based technieken gaan echter verder dan dat. Zo zijn er in de game speciale punten die uitstekend geschikt zijn voor snipers of granaatwerpers. Door een teamlid op deze plaats neer te zetten, dekt hij jou en de rest van het team. Zo kun je rustig rondlopen en wezens afslachten. Het klinkt erg eenvoudig en eigenlijk is dat het ook. Een kind kan de was doen.

Uitdaging

Voor ervaren spelers in tactische team-based gamers zal Republic Commando misschein snel gaan vervelen. het lijkt namelijk vrij standaard, maar toch is dit gedeelte goed uitgewerkt. Het werkt met een sterk gestroomlijnd systeem en dat komt niet alleen omdat je uiteindelijk moet vertrouwen op je AI-vrienden. Het dwingt je ook om een tactisch pad te volgen, waarin weinig improvisatie mogelijk is, maar waarbij het nemen van snelle beslissingen een belangrijk aandachtspunt is. Voor je het weet is je tactisch voordeel verloren en zijn je teamleden nog slechts kreupele mannen. Per gebied zijn er ongeveer 10 tot 15 speciale punten waar je je teamleden kunt plaatsen. De uitdaging ligt vooral in het op de juiste manier selecteren van je mannen, terwijl je je ondertussen een weg baant door eht gebied. Op dezelfde manier kunnen jij en je teamleden explosieven plaatsen, mijnen onklaar maken en granaten gooien. Je unit blinkt het meest uit op eht punt waar er constant vijanden op je af komen die je onschadelijk maakt, terwijl een van de teamleden in tien alnge seconden explosieven plaatst.

Minpunten

Genoeg positieve punten over Republic Commando. Er is namelijk ook een berg aan kritiek. Ten eerste zijn er niet genoeg verschillende soorten slechteriken om je te blijven vermaken. Hetzelfde geldt voor de omgevingen van het spel. Het besluit om maar drie locaties in de gehele game te hebben, versterkt het gevoel voor de drie campagnes, maar dat weegt niet op tegen het feit dat er bijna geen verhaal is en dat je steeds dezelfde gangen, situaties en omgevingen tegenkomt. Als er een paar compacte fanvriendelijke missies waren toegevoegd (zoals jagen op een criminele bende in de dieptes van Coruscant), dan zou de game een stuk interessanter zijn geweest. Verder speelt Republic Commando als een Xbox titel. Als je gewend bent aan vergezichten als Far Cry of trubes: Vengeance, dan zul je niet echt wild worden van Republic Commando. Er zijn een paar grote ruimtes- overigens nooit zo groot als in Doom 3- maar de game is vooral een zogenoemde 'corridor shooter' met een mooie verpakking. En ik toch lekker aan het bekritiseren ben: de mogelijkheid om neer te kijken op je geweerloop, zoals in Call of Duty, is lelijk en overbodig.

Detail

Republic Commando is schuldig aan alle bovengenoemde punten, maar er is licht aan de horizon. Het oog voor detail is subliem. De details zie je in de vorm van rook, spiegels en mooie felle kleuren. Wat deze game toch enigszins tot een succes maakt, is de afwerking van het spel. Dingen zoals het kapotschieten van het schild van de Battle Droid, op zoek naar de zwakke plek. Of de benen onder het lijf uitschieten van dezelfde robot en zien hoe hij zichzelf omhoog hijst voor een onverwachts laatste schot. Sev, een van je teamleden, loopt dan vervolgens naar het ding toe, schopt het en zegt: 'This on is gone'. Er zijn zoveel momenten als deze, dat je, ondanks de herhaling, echt opgaat in het spel. Het is moeilijk uit te leggen, maar het lijkt er op dat de ontwikkelaar door alle opgelegde beperkingen, de mogelijkheid heef gekregen zich te concentreren op gameplay elementen die in andere games over het hoofd worden gezien. De muziek in Republic Commando is erg goed, met zingende koren, orkesten en de bekende Star Wars melodietjes.

Is het een buy? Of een laten liggen handel?

Republic Commando is geen hoogstandje. De game is duidelijk gemaakt voor gamers die graag alles overhoop schieten en mist daardoor diepgang. Het spel kan zich niet meten aan toppers zoals Far Cry, maar het heeft wel een onderliggende charme die niet ontkend mag worden. Na zoveel dramatische jaren is er hoop dat LucasArts de kunst van het ontwikkelen begrijpt. Ondanks de minpunten van de game houden we graag vast aan die hoop. En een beetje hoop is altijd beter dan helemaal niks. Dus ik ben behoorlijk tevreden over het spel.

Conclusie en beoordeling

None

Uitblinkend in eenvoud, maar toch een aanrader. Voor de fans van echte shootergames en van Star Wars zeker geen miskoopje. Voor de gamers die op alles letten en die toch tactiek prefereren is het geen proberen waard.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Goed squad systeem
  • Leuke characters
  • Mooie muziek
  • Minpunten
  • Repeterende omgeving
  • Standaard gameplay

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren