1. Guitar Hero (PS2)

Guitar Hero (PS2)

Een paar maanden geleden hoorde ik zo hier en daar iets over Guitar Hero. Ik had geen idee wat ik me ervan moest voorstellen. Misschien was het wel zo’n uitgebreid mini party spelletje dat leek op de luchtgitaar-minigame die zat in Eyetoy Play 2. Toen hoorde ik iets over een gitaar-controller en ben ik het toch maar eens even gaan checken. Ik heb wat previews gelezen en ik merkte dat de Amerikanen erg lovend over deze titel waren. Het bleek dat de game daar al bijna een half jaar uit was en er waren dus videoreviews op het net te vinden. Toen ik het eenmaal goed bekeken had was ik verkocht.

Guitar Hero is de eerste game met een bijgeleverde gitaar-controller. Het apparaat bevat 5 ‘Fret’ buttons, een Strum bar, een Whammy bar, een start en een select button.

Het concept van de game mag duidelijk zijn: gitaar leren spelen. Maar denk nu niet dat dat zomaar gaat via Guitar Hero. Het is geen game waarmee je gitaarlessen krijgt door middel van een controller. Dat komt ook mede doordat de controller geen snaren heeft en de mogelijkheden veel kleiner zijn op een controller. Het is meer gericht op de mensen die nog geen gitaar spelen, maar wel graag het gevoel hebben dat ze kunnen gitaar spelen.

Hoe gaat dit spel nu in zijn werk? Er komen een aantal noten op je af, die je met de Fret buttons moet aandrukken en aanslaan met de Strum bar. Dit geeft je een gitaargevoel. Je hebt korte en lange noten. Lange noten moet je langer inhouden met de Fret buttons zodat je meer punten krijgt. Je hebt 3 meters: Een Rock Meter, een Points Meter en een Star Power Meter. De Rock Meter is de belangrijkste meter, want deze laat zien hoe goed je bezig bent. Je kunt zorgen dat je een nummer haalt, of dat het ‘Song Failed’ is. Als je veel noten achter elkaar raakt zal deze omhoog gaan, als je er veel mist, gaat hij omlaag en als je er teveel mist heb je het nummer niet gehaald en is het ‘Song Failed’. Dan heb je nog een Points Meter, die gewoonweg bij houdt hoeveel punten je haalt. Dit is leuk voor het highscore systeem maar daarnaast niet boeiend. Voor elke 10 noten die je zonder fouten raakt krijg je een verdubbelaar die loopt tot 4x. Er zit ook een speciale feature in die het meer op een game doet lijken. Deze feature heet Star Power. Je verdient het als je een speciaal aantal noten allemaal raakt, of als je lange noten aanslaat met de Whammy Bar. Als je Star Power Meter half vol zit kun je je Controller rechtop zetten, door middel van een onzichtbare sensor in de gitaar. Je krijgt dan een zogenaamde metal-face, waardoor je merkt dat je echt goed bent. Alle gekleurde noten worden dan blauw, en krijg je een verdubbeld aantal punten. Als je een

foutje maakt, raak je de verdubbelaar van de Star Power niet kwijt, de normale verdubbelaar wel.

De game die erg leek op Guitar Hero, (ook van Harmonix, genaamd Guitar Freaks) had enorm simpele graphics. De game verscheen 7 jaar geleden op de PS1 en in de Arcade en is nooit aangeslagen. Bij Guitar Hero zijn de graphics niet vergeten. Naast de band waar de noten op staan, zie je erboven jouw Character Rocken samen met de rest van de band. Er zijn 8 Characters die allemaal wel bekende gitaarhelden zijn. De laatste 2 zijn unlockable characters en dat zijn een dikke viking en Magere Hein, heel toepasselijk voor een rock-game natuurlijk. Jammer genoeg concentreer je je erg veel op de band met noten en kun je niet naar de character kijken die daar helemaal zijn eigen ding staat te doen. Axel Steel staat bijvoorbeeld keihard te headbangen op de meest rustige stukjes van een nummer, maar door de noten merk je daar weinig van. Ook de plaatsen waar je speelt zijn goed uitgewerkt. Als je naar de gasten kijkt lijkt het alsof je in de eerste Roller Coaster Tycoon of China rondloopt, want er zijn ongeveer tien verschillende mensen ontworpen. Als je dus in een grote arena speelt met 10.000 man zie je duizend keer hetzelfde persoon. Dit is absoluut niet storend want tijdens het spelen merk je hier weinig van.

De gamemodi zijn vrij beperkt, maar staan toch garant voor uren speelplezier. Je hebt een Career Mode, Quick Play Mode, Multiplayer Mode en een aantal Tutorials. Hierbij heb je vier moeilijkheidgraden: Easy, Medium Hard en Expert. Bij Easy gebruik je alleen de eerste drie Fret buttons en heb je weinig combo’s. Bij Medium gebruik je er af en toe vier en heb je meer combo’s. Bij Hard komt er de vijfde bij en heb je iets meer combo’s als bij Medium. Bij Expert gebruik je alles en heb je erg veel combo’s. Ik zou iedereen aanraden om te beginnen met Easy, omdat Medium te lastig is voor beginners. Door middel van de Tutorials is de game op Easy erg goed op te pakken, en ook erg handig voor de hogere moeilijkheidsgraden. In de Career Mode moet je een ware gitaarheld worden. Dit kun je op alle vier de moeilijkheden doorlopen. Heb je dit gedaan dan heb je de game echt uitgespeeld. Het is de bedoeling dat je vanaf een concert in een kelder doorgroeit naar de grote arena. Je moet hiervoor vijf maal vier nummers behalen van de vijf die er te bespelen zijn. Het is allemaal vrij simpel uitgewerkt, maar meer is ook niet nodig. Het spelen van de nummers is al spektakel genoeg. De Quick Play Mode is ook een waar genot. Ik vind het heerlijk om een bepaald nummer op Medium te perfectioneren. Dat is ook een manier om je aan deze game te verslaven. Het doel van de Quick Play Mode is dat je zo hoog mogelijk in de highscore komt. Ikzelf vind dat maar weinig boeiend want daar let ik niet op. Ik let veel meer op hoeveel procent van de noten ik geraakt hebt. De Multiplayer Mode is ook lachen en erg goed uitgewerkt. Je hebt dan een echte ‘Guitar Battle’ en je moet zorgen dat je de hoogste score haalt. Lachen geblazen. Prima voor een Battle- avondje met vrienden. Groot nadeel is dat je dan een 2e gitaar moet kopen en dat kost nogal wat centjes. Je kunt natuurlijk een medespeler met een Dualshock controller laten werken maar dat is veel saaier dan met een Guitar Controller.

De echte pracht van Guitar Hero (naast de Controller) is natuurlijk de muziek. Er zijn meer dan dertig bekende rocknummers in verschillende genres: Classic Rock: Smoke On The Water, No One Knows, Killer Queen, Ziggy Stardust. Heavy Metal: Thunder Kiss 65, Symphony of Destruction, Ace Of Spades, Iron Man, Punk Rock: Infected en Fat Lip. De nummers zijn geweldig om op te rocken. Het voelt gewoon goed. De timing van de noten klopt dan niet helemaal, maar dat stoort niet. Je hoort gewoon geen gitaar als je de noot mist en om de coole nummers te horen wil je die natuurlijk niet missen.

Aan originaliteit ontbreekt het zeker niet. De gitaar is natuurlijk erg origineel, maar het concept bestond al. Het wordt bijvoorbeeld al gebruikt in Dancing Stage en Donkey Konga. Maar toch maakt de gitaar bijna alles goed. En nu niet eens van die saaie Singstar of Dancing Stage muziek, maar lekker wrede rock! De Replaywaarde is enorm hoog, omdat het spel enorm verslavend werkt. Vooral de Quick Play Mode waar je gewoon de wil hebt om alles te perfectioneren en dat duurt wel een tijdje. Je krijgt ook telkens zin om lekker te rocken. Het is net zo leuk als het spelen op een echte gitaar.

Het mooie van de game is dat je bijna helemaal zelf bepaald hoelang je dit gaat spelen. Je kunt het zat zijn na de Easy Career Mode, maar je kunt ook nog de Medium-, Hard- en Expert Mode uitspelen. Easy Mode zul je in een paar uurtjes hebben uitgespeeld, maar het zal tijden duren om de Expert Mode door te geraken. Daarnaast kun je jezelf verslaven aan de Quick Play Mode en zul je niet snel van de game afwillen. De Multiplayer Mode is ook erg vermakelijk. De speelduur van de game varieert dus sterk.

Deze review was geschreven voor Gameinformer.nl. Deze site is er helaas mee gestopt en dus wil ik graag de mensen van IG hem ook laten lezen. Dit was daar mijn 3e review en ik miste alleen een aantal reacties en die hoop ik hier te vinden. Op GameInformer mocht ik ook niks over een online mode vertellen, mocht je dat missen. Screenshot's stonden naast de site.

Conclusie en beoordeling

Wat is nu precies de kracht van Guitar Hero? Ja, inderdaad: De Controller. Hij is zo wreed en zo gaaf om te bespelen dat het je wel aantrekt de game te spelen. Als je al gitaar speelt zul je het waarschijnlijk beduidend minder vinden en misschien wel zo’n lelijk Intertoys speelgoedgitaartje. Als dat je niet overtuigt is de muziek ook erg belangrijk. Er zijn zoveel coole rocknummers dat het gewoon gaaf is om het te spelen. Dan voel je je eens een keer echt Jimi Hendrix en kun je de luchtgitaar uit het raam donderen. De verslavende gamemodi en een vermakelijke multiplayer maken de game helemaal af. Een toppertje dus.
9,3
Score
93
Score: 95
  • Pluspunten
  • Eindelijk een echte wrede muziekgame
  • De Gitaar Controller
  • De Goede Rocknummers
  • Verslavend
  • Minpunten
  • Euro
  • Zal niet even leuk zijn als je al gitaar speelt.
  • Je moet wel iets met Rock Of Metal hebben

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren