1. Joint Operations: Typhoon Rising (PC)

Joint Operations: Typhoon Rising (PC)

Vele gamers zullen het wel met me eens zijn: met online shooters is het altijd wat. Tactisch te moeilijk, RPG-elementen waar niemand om maalt, lag op de servers ook al belooft elke aangekondigde patch hier komaf mee te maken, grafisch zwak, te rechtlijnige actie,... en dan komt Novalogic plots met Joint Operations: Typhoon Rising opdraven.

Mijn eerste indruk

Het is niet dat er momenteel geen knappe online shooters zijn maar zelfs de sterkhouders in het genre zijn in één of ander bedje wel eens ziek. Neem nu Battlefield Vietnam. Een erg sfeervolle en knappe titel maar heb je ooit zo een helikopter probleemloos terug aan de grond gekregen? Heb je het ding zelfs ooit voor iets anders gebruikt dan een handig transport middel om er uiteindelijk boven een vijandelijke controlepunt uit te springen en je parachute te openen? Het verschenen Söldner met zijn vele tientallen voertuigen en wapens zat uiteindelijk vol met bugs en voelde weinig aan als shooter. Toen ik enige tijd met Far Cry online ging, werd ik misselijk van de lag, enz... Het is altijd wel wat. En dan is daar plots Novalogic, met Joint Operations nog wel! Doorheen mijn hele spelcarrière vond ik games van Novalogic zeer goed, vooral door de gameplay. Speelbaarheid en actie zijn al jaren de ingrediënten waarmee Novalogic uitpakt in zijn games en ook hier is dit niet anders. In Joint Operations: Typhoon Rising (JOTR) hebben de spelontwikkelaars wijselijk gekozen om de stoffige en grafisch saaie woestijnomgeving van Black Hawk Down, waar JOTR op gebaseerd is, te verplaatsen naar meer lieftalligere oorden. Het werd uiteindelijk Indonesië en het moet gezegd dat het palmboom-en-witte-stranden gehjalte ervan nauwelijks moet onderdoen voor de interactieve reisbrochure van Far Cry.

Oefen maar eerst een beetje:

Puur grafisch beschouwd is Far Cry natuurlijk wel knapper maar we mogen daarbij niet vergeten te vermelden dat Far Cry in eerste instantie een singleplayer game is en dat JOTR speciaal werd ontworpen voor multiplayer clashes van 150 spelers! Je leest het goed, honderdvijftig gamers die elkaar een pak slaag in de Indonesische jungle met moderne wapentuigen en een behoorlijk aanbod voertuigen. om niet meteen voor de leeuwen te worden gegooid in de multiplayer van JOTR is er de handige trainingsoptie. In plaats van die belachelijke singleplayer optie die er bij sommige games maar hangen om je harde schijf op te vullen. Je doet er best aan met de oefenmissie te beginnen want de kans is groot dat je direct wordt vermoord op het slagveld. Je leert er omgaan met verschillende spelersklassen en hun typische wapens en uitrusting, je krijgt de kans om te land, ter zee en in de lucht met voertuigen ten strijde te trekken en je krijgt zicht op het inzetten van speciale wapens zoals mortieren, stinger-launchers en claymore mijnen. 'Keep it simple, keep it good' is hier het motto en later zal blijken dat net door de wel doordachte eenvoud van alles en nog wat in JOTR de spelerervaring als bijzonder aangenaam wordt ervaren. Positief ook aan die training is dat je tegenover echte vijanden komt te staan. Geen statische schietschijven dus maar oprukkende en in dekking gaande tegenstanders of vijandelijke heli's die je genadeloos opjagen terwijl je met je mortier een vijandelijk kamp aan het bombarderen bent.

De spelersklassen

Het mag dan niet zo bijster origineel zijn maar in JOTR staan volgende specialiteiten op het menu: Rifleman, gunner, engineer, sniper en medic. Elke klasse houdt in dat je toegang krijgt tot een speciale set wapens en uitrustingsstukken en dat je bepaalde andere schietijzers en middelen nooit zal kunnen ineenzetten. Geen nood echter, ben je tijdens een online partijtje niet tevreden over je huidige spelersklasse dan kan je erg eenvouig omschakelen naar de andere. De rifleman is zowat het gemiddelde van alles. Hij krijgt toegang tot enkele automatische geweren en anti(land)voertuigen wapens. Zijn snelheid en wendbaarheid is vrij groot in tegenstelling tot die van de gunner die eerder log en traag is. De gunner daarentegen kan wel beschikken over een zwaardere type machinegeweer met grote hoeveelheid ammo, ideaal voor de verdediging van je eigen kamp. Wie in de rol van een engineer wil kruipen, zal zich hoofdzakelijk moeten bewijzen in ondersteunende opdrachten. Hun moriteren kunnen lange afstanden overbruggen en de Stinger-raketten zijn het allerbeste antwoord op bninnenkomende vijandelijke helikopters. De snelheid van de engineer ligt ergens tussen die van de twee voorgaande klassen. De allersnelste van de groep is de sniper hoewel hij vaak net traag en vanuit een dekking meot opereren. Zijn klasse hoeft nauwelijks nog introductie en behoort tot de meest populaire onder de online gamers. Zo gebeurde het wel eens dat een scherpschutter een dik kwartier kon doorgaan met het onder vuur nemen van ons kamp. Telkens wanneer we spawnden in onze basis, werden we getrakteerd op een headshot. Uiteindelijk werden we gedwongen hem vanuit een tweede spawnpunt te benaderen en uit te schkelen maar niet voordat hij 42 kills op zijn naam had staan (is er iemand van insidegamer die weet wie die persoon was)! De laatste rol is weggelegd voor de medic. Een medic is snel en onontbeerlijk in een groep en is in staat gevallen makkers terug op been te krijgen. Telkens wanneer je om een medic ropet, verschijnt een timer. Indien een medic de gewonde kan bereiken vooraleer de tijd op de timer verstrijkt, is de gewonde gered en scoort de medic extra punnten.

De voertuigen

De voertuigen in JOTR zijn eerder aan de bescheiden kant maar erg makkelijk in de bediening en zorgvuldig uitgekozen. Hoewel je de joystick kan inpluggen voor het besturen van helikopters, kan je zo een heli vrij gemakkelijk besturen met toetsenbord en muis. Jammer dat de helikopters vliegen als zweefauto's wat wel heel erg raar is. De binnenafwerking van de voertuigen is wat aan de magere kant maar daar staat niemand echt lang bij stil omdat hun functionaliteit in het spel enorm groot is. Een tweetal volgeladen transporthelikopters is dikwijls voldoende om een vijandelijke basis onder de voet te lopen. De aanwezige soldaten die je door de lucht transporteert, kunnen zelf hun wapens naar doelen op de grond richten, je kan met het boordgeschut al flink wat schade berokkenen op de grond en tot slot zorgen erg nauwkeurige landingen voor een snelle ontscheping en een gerichte aanval. Meteen heb je dus voldoende vuurkracht op de juiste plaats. Deze gebruiksvriendelijkheid gaat ook op voor de land-en zeevoertuigen. De dag- en nachtovergangen vormen een prima kans om met de nachtkijker uit te pakken. Uiteraard krijgt het hele spel tactisch gesproken een compleet andere benadering in het donker en op grafisch vlak is het één en al vuurwerk.

Special Ops Forces en Rebel Forces

Om je personage wat eigen looks mee te geven, kan je uit twee strijdende partijen wat onderliggende groepen kiezen. Bij de Special Ops Forces krijg je de U.S. Delta Force, U.S. Seals, U.S. Green BErets, Britse SAS, Duitse KSK, Franse GIGN, Russische Spetsnaz, Australische SASR en de Indonesische Kopassus. Bij de rebellen is het heel wat minder, je kiest oftewel voor Indonesische ex-militairen of voor de Indonesische separatisten. Al deze onderliggende groeperingen kan je nog voorzien van wat aparte gelaatscamouflage en nog wat extraatjes maar dienen enkel om wat variëteit onder spelers te brengen. Eenmaal online is JOTR een bijzonder vlotte ervaring, vooropgesteld dat je natuurlijk een server in je omgeving kiest. Op een nederlandse server met 140 spelers was het net of ik over een LAN aan het spelen was... Meerdere keren checkte ik mijn modem of ik nu wel degelijk online zat. Zelfs in 1280x1024 resolutie, en met grafische instellingen op hoog bleef eht online spelen een prettige, vloeiende ervaring.

Advance en secure

Van de vier mp modes: co-op, advance and secure, team deathmatch en team king of the hill, geniet vooral de tweede mijn voorkeur. In advance en secure moet je de vijand uit zijn basis verdrijven, het kamp overnemen, oprukken naar het volgende kamp en gedurende al deze acties mag je de verdediging van je eigen basis(sen) niet verwaarlozen want de tegenstrever probeert natuurlijk net hetzelfde te bereiken. Team king of the hill is een andere mode. Het doel is om samen met je team in 1 bepaald gebied te blijven en dat zolang mogelijk. Hoe meer mensen je "in de zone" hebt zitten, hoe sneller je punten krijgt. Wie als eerste voldoende punten heeft, heeft gewonnen. Leuke mode, alleen word vaak "de zone" compleet plat gegooit met mortier vuur, waardoor je bijna praktisch niks meer kan doen. Dan heb je nog Co-op: Het doel is om samen een specifiek doel te behalen in een map, waarbij de vijand bestuurd word door de computer. Helaas zie je deze optie maar erg weining in de games, terwijl het wel leuk is. Je kan nu hinderlagen aanleggen, snipers neerknallen die rustig opwacht staan dat soort dingen. Erg leuk en het is weer eens wat anders, dan al die drukte. En de laatste die je ongetwijfeld wel kent: Team Deatchmatch!! Een erg bekende speelmode in verschillende games. Het doel is gewoon om zoveel mogelijk spelers van het andere team af te knallen en zo de hoogste score te halen op het lijstje.

Prachtig

Novalogic geeft onse een game met prachtige graphics en geluid, uitgestrekte spelersmappen en een eenvoudige inzet van wapen en voertuigen. Het is uiteraard aan de vele gamers zelf om hier iets tofs mee te doen en helaas is dat niet altijd het geval. Zoals in zovele online games zijn er spelers die liefst solo opereren, ervandoor gaan met een jeep voor je neus of groepsorders gewoon straal negeren. Toch beleefde ik tijdens het reviewen van dit spel ogenblikken die voor mij persoonlijk alvast onvergetelijk waren. Het geeft gewoon een kick wanneer je achter een stationair staat te verdedigen, daarbij de aanstormende helikopters omlaag haalt en vaartuigen van de vijand tot zinken brengt. Of de gecoördineerde bestorming van een rebellenkamp in de jungle met een truck vol soldaten, begeleid door twee snelle jeepes en ekele liitle bird helicopters,...Heerlijk!! Samenwerken is echter de boodschap hier en soms valt zoiets gewoon reuze mee, soms zit het gewoon erg tegen (dat heb je wel meer met menselijke spelers). JOTR is een online shooter die er ondanks de kleine grafische foutjes, best mag wezen. Het spel verdient zijn punten niet zozeer dooe zijn thema of door eht invoeren van vernieuwende spelelementen maar des te meer dooe de gebruiksvriendelijke aanpak en de vlotte gameplay die daaruit voortvloeit. Novalogic zet zijn reeks actiegames met hoog fungehalte gewoon verder met JOTR en daar kan ik alleen maar blij om zijn. Graphics en gameplay van een hoog niveau zowaar!!

Conclusie en beoordeling

None

Novalogic overtreft zichzelf en levert een online shooter af die de eprfectie benadert. Fans van het genre moeten dit gesppeld hebben. Jammer voor de kleine grafische foutjes en de helikopters die vliegen zoals zweefauto's. Niet de beste online game, maar zeker spelen!!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Veel actie
 • Hopen fun
 • Massa\'s online gamers
 • Minpunten
 • Kleine grafische foutjes
 • Helikopters vliegen als zweefauto\'s

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • iPhone nieuws boeit niemand hier volgens mij, het is ook een telefoon en geen handheld

 • @Hierboven,  Kijk maar eens in forum, je zult wel zien dat het wel boeit.

 • Rolando 1 is fantastisch, hopelijk kunnen ze wel iets origineels toevoegen in een sequel.

  iPhone nieuws boeit niemand hier volgens mij, het is ook een telefoon en geen handheld  Heb meer games op m'n iPhone dan m'n DS en PSP. En de meeste daarvan ook beter dan menig DS of zelfs PSP game.


 • rolando was da bomb, ik hoop dat deeltje 2 ook vet wordt:)

 • Ronaldo? Nooit van gehoord.

  a.u.b. geen iPhone news, geez het is geen officiële console!

 • het is wel leuk als er een fimpje wordt gepost, om te laten zien hoe een spel er uit ziet op een Iphone.

 • Rolando is zeker een leuk spelletje dat zijn bedrag waard is. Leuk dat er een deel 2 komt :)

 • Zo zo, interessant. Ze moeten het ok wel van de grond krijgen he. En dat doe je dus door een goede ondersteuning te geven!

 • Nice, ik vond die vijf gratis levels die ik kreeg al erg vet. Leuste game voor de iPhone tot nu toe!

 • Ik heb er nog nooit van gehoord om echt eerlijk te zijn :P

 • Rolando, de LocoRoco rip-off.  Als ik Sony was zou ik serieus kijken of ik de maker aan zou kunnen klagen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren