1. CSI: Crime Scene Investigation: Dark Motives (PC)

CSI: Crime Scene Investigation: Dark Motives (PC)

Crime scene investication: Dar Motives is alweer het tweede spin-off spel van de gelijknamige tv-serie, waarin een forensisch onderzoeksteam de Misdaad: Impossible van de week dient op te lossen met hi-tech apparatuur, old-school logica en een sterke maag. Laat het daarom de Sherlock in ieder van ons die u voelt opborrelen, want u zal het nodig hebben.

Info:

Op papier ziet de CSI-formule- een politieserie waarin highspeed achtervolgingen, shoot-outs, donuts en de macho cops vervangen werden door highspeed dataprocessing, UV-zaklampen, wetenschap en de jongens van het labo- er uit als een slaapverwekkende kijkbuisflop. Nochtans werd CSI een televiesiehit in de States en zag men het eerste CSI game in deze hype uitgroeien tot het best verkochte adventure game van de laatste jaren aldaar, ondanks de niet echte malse kritieken die het spel te beurt vielen. Alhoewel Dark Motives een zekere vooruitgang geboekt heeft, is er inhoudelijk echt niet veel veranderd en lijkt het spel nog steeds in hetzelfde bedje ziek te zijn als zijn voorganger.

Gameplay

Aan de gameplay werd het meest gesleuteld en deze is alvast boeiend genoeg. We krijgen vijf afzonderlijke cases die opgelost dienen te worden en ik zal maar meteen zeggen dat de cases ditmaal gelukkig uitgebreider en uitdagender zijn dan voorheen. Reken maar op gemiddeld een drie-à viertal uren speurwerk per case. Voor elke zaak die jij als CSI rookie in de schoot geworpen krijgt, krijg je een bekend gezicht uit het team mee dat over je schouder meekijkt, het woord voert tijdens ondervragingen (alhoewel jijzelf de dialoogopties moet kiezen) en, indien nodig én indien jij er ditmaal ook expliciet om vraagt, hints en tips kunnen verstrekken. De interface is point & click, puur en simpel, met haar alomgekende voor- en nadelen. Je scrolt over de crimescene op zoek naar hotspots, clues en voorwerpen, je onderzoekt en verzamelt het nodige met je arsenaal aan poeders, zakjes en sprays, je brengt vervolgens met een muisklik alles naar het labo voor onderzoek, je vergelijkt DNA patronen, je grasduint in de database naar overeenstemmende vingerafdrukken, je interviewt verdachten en je probeert zodoende genoeg bewijsmateriaal te verzamelen voor huiszoekings-en/of arrestatiebevelen. Spelen met je eigen tools is nog nooit zo criminerend geweest, en voor één keer voelt de frustratie bij het ontbreken van een cruciaal item gerechtvaardig en realistisch aan. Wat verder ook leuk is, is het feit dat je ditmaal de moeilijkheidsgraad volleidg kan aanpassen. Je kan de hotspot indicator uitschakelen voor echt speurwerk. Je kan de labels aan elk bewijsstuk achterwege laten zodat je niet meteen ziet welke stukken nog verder onderzocht moeten worden. En je kan ten slotte ook pas de juiste vragen laten verschijnen als je de juiste verdachte met het juiste bewijsstuk hebt geconfronteerd. Op die manier hoef je niet gewoonweg het voorgekauwde vragenlijstje af te rammelen.

Negatieve zaken

Aan het einde van elke case krijg je een leuke Trivia quiz voorgeschoteld en een evaluatie van je prestaties. Op basis hiervan verdien je bonusmateriaal, alhoewel een handvol concept art of een interviewfragment toch maar een erg teluerstellende beloning is voor zulk titanenwerk. Maar de echte teleurstelling hier is de inkleding van het spel. Net zoals het crimedrama op tv nogal 'doordeweeks' afsteekt, komt ook het spel wat onderkoeld over ten opzichte van de meeste huidige games, inclusief andere adventuregames. Gezien het uitgangspunt moeten we natuurlijk geen exotische locaties of spetterende actie verwachten, maar een beetje meer beweging had echt geen kwaad gekund. 90% van het spel bestaat uit statische locaties en statische personages. Met zijn voorgerenderde decors, minieme lichaamsgebaren en een gebrekkige lipsync had dit spel gemakkelijk 5 jaar geleden gemaakt kunnen zijn, ware het niet dat de personages nog enigszins scherp en modern ogen. De overige 10% van het grafische gedeelte bestaat net zoals in de serie uit razend korte filmpjes: de reconstructie van de misdaad, een sfeerbeeld van Las Vegas of een educatieve kijk binnenin het menselijk lichaam zoals een maagzweer in close-up, een kogel die zich door de romp boort of het ontbindingsproces van een lijk. Zeg niet dat je nooit iets nieuws kunt opsteken van een computergame. Origineel en vermakelijk ook, maar weinig ter zake doende. Verder krijgen we ook geen beklijvende of evoluerende personages. De oorspronkelijke cast is enkel aanwezig ter begeleiding, en natuurlijk ook om de vele nieuwe woordspellingen van de schrijver te declameren, met overwegend ondermaats stemwerk trouwens. Andere personages zijn nooit meer dan gewoon dader of slachtoffer. Verwacht van de vijf segmenten dan ook geen tot verbeelding, sprekende verhalen of al te veel memorabel drama. Maar zeker vier van de vijf mysteries zijn diep en intrigend genoeg voor een tv-aflevering.

Et finallement

Fans van de serie hadden dus veel erger kunnen treffen, maar waarschijnlijk ook beter. Voor alle andere gamers is het de point & click gameplay die het verschil maakt. Misschien niet het moorspel waar ze al dan niet op zaten te wachten, maar zeker een aanrader voor de detectievefan en een leuke afwisseling voor de adventuregamer die fantasy kotsbeu is en eens wil zien hoe dat gevoel van binnen uitziet

Conclusie en beoordeling

None

Dark Motives is duidelijk beter dan het origineel maar laat nog steeds heel wat ruimte voor verbetering. Maar met de spetterende actie en de nodige goede locaties, moet de volgende game wel beter worden. Al bij al een aardige zelfs goede game, die ik met plezie heb gespeeld, maar zeker niet de beste game in mijn collectie.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Diepe cases
 • Uitdagend speurwerk
 • Aanpasbare moeilijkheidsgraad
 • Minpunten
 • Weinig vernieuwend
 • Statische look
 • Droge voiceacting
 • minieme bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Must-have, mee eens. Vind het echt een coole toevoeging.

  Ik vind het trouwens wel errug jammer dat die kaartjes ook met de VISA te koop zijn, en niet alleen te verdienen. Je reinste competitievervalsing!

 • helemaal mee eens! :D echt top deze DLC

 • Zeker wel een goede aankoop! Dit blijf ik nog wel even spelen.

 • Ik houd me voorlopig nog wel even bezig met FIFA '09, zeker als men met deze toffe toevoegingen blijft komen.

 • Lijkt me wel iets waar ik me mee vermaak ja,,,duidelijke must-have!

 • Het is zeker weten een zeer vette toevoeging die de spelervaring ten goede komt, maar de nodige frustraties zijn er ook al helaas. Zo speelde ik gisteravond Ultimate Team ( XBOX360 versie ) en heb ik de (on)nodige bugs helaasweer moeten ondervinden:  - niet herkennen van mijn online team bij starten Ultimate Team mode  - vastlopende menuschermen binnen Ultimate Team mode en dus een aantal keer ( stuk of 10 x ) de XBOX heb moeten resetten  - bijna in elk menuscherm wel een foutmelding gezien, waardoor ik het scherm weer uit moest en opnieuw mijn handelingen moest verrichten  -Handelingen m.b.t. de kaarten niet werden herkend en dus een aantal keer weer schermen in/uit moest om de handelingen te herhalen  Ik ben benieuwd of er meerdere mensen zijn die dit ook hebben ervaren ? Op de EA website is er al genoeg over te lezen in ieder geval , gezien de vele berichten uit de FIFA '09 community.  Net zoals bij de DLC \"Adidas Live Season Update\" is EA er weer in geslaagd om een, in mijn ogen, niet goede technische test er op los te laten alvorens een DLC te publiceren voor verkoop. • hele vette toevoeging…voor mij blijft het toch bij gewoon spelen;) heb niet echt veel verstand van wie nou de beste spelers zijn…vind et leuk om gewoon af en toe eens een potje te voetballen:)

 • Leuke, doch korte, recensie. Komt er ook nog een recensie van 'the Pitt'-uitbreiding (Fallout3)?

 • Hele nette toevoeging en verlengt de speelduur weer een heel stuk. Nu hopen dat er snel 10 euro wordt bijgeschreven op wirecard en dan downloaden maar

 • De uitbreiding op zich is goed, alhoewel kon hij hier en daar beter uitgediept worden vind ik persoonlijk, zoals bijv. een betere matchmaking. Maar, voordat je deze DLC download en hier geld aan spendeert, raad ik jullie ten zeerste aan de kat nog even uit de boom te kijken. Ik zou zeggen download allereerst de demo zodat jullie zelf kunnen ervaren hoe ENORM buggy deze is. Teams die verkeerd ingeladen worden, kaarten die niet getoond kunnen worden, weg vallende spelersnamen & teamnamen, vastlopende schermen etc… Mijn advies zou dan ook zijn om te wachten tot al deze zeer irritante bugs zijn gefixed, of je moet zo erg staan te trappelen dat je niet kan wachten deze DLC te downloaden.  Edit: Nog even gekeken op de EA forums en daar zijn de forums overspoeld met klachten. Kijk daar misschien nog eens even ;)

 • Mooi hoor, hoe ze dit spel blijven ondersteunen!

  Rond PES is al lange tijd stil.  Ik ga ook maar eens aan deze footie beginnen!


 • @ t0r & CAPO nl:  Heb zelf 1 bug ondervonden; toen ik Ultimate Team afsloot, kwam er een melding in beeld dat nog niet alle nieuwe kaarten ‘weggezet’ waren. Toen ik deze wou verwijderen om verder te komen werd ik eruit geknikkerd. Voor de rest nog geen bugs, en de matchmaking verloopt soepeler en sneller als bij gewone online ranked games. Tot nu toe dan….

 • Leuke toevoeging, misschien maar eens proberen.

 • HET IS GRATIS MENSEN! gewoon downloaden!!! of is het demo? ik weet het niet meer…

 • @Quanie,  De eerst 5 wedstrijden die je speelt zijn gratis. Daarna kan/mag je 10 euro betalen

 • Wat 'n goede score! :O  Waar blijven die pre-paid kaarten voor de pss store nu?! :(

  Ik wil die DLC! :P


 • Ik vind het trouwens wel errug jammer dat die kaartjes ook met de VISA te koop zijn, en niet alleen te verdienen. Je reinste competitievervalsing!  Ik vind het goed passen bij de realiteit, de grote clubs kunnen alle goede spelers gewoon kopen, terwijl de kleinere ze moeten kweken.

 • @ CAPO nl en t0r:  Welke versie spelen jullie? Ik heb op de 360 namelijk nog nergens last van gehad (ff afkloppen)…

 • Hiermee pak ik waarschijnlijk Fifa 09 nog eens op!

 • Vet hoor, alleen wel jammer dat t je weer zoveel geld gaat kosten. :|

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren