1. Daxter (PSP)

Daxter (PSP)

Wie dacht dat Jak en Daxter nooit meer in een spel zouden verschijnen na hun derde game, heeft het goed mis. Jak keert terug met Jak X: Combat Racing, ja je hoort het goed Daxter is er niet bij. Waar is hij toch gebleven? Hee kijk een vogel, hij laat iets vallen! *Er valt een PSP-game uit de lucht* Dus ik vang het en het is Daxter voor de PSP! Eindelijk krijgt de komediant van de Jak en Daxter serie zijn eigen spel, maar is de game net zo goed als hij grappig is???? Lees verder!

Huh ik ken deze stad ergens van!?

Daxter zorgde bij de reeks Jak and Daxter voor de nodige humor. Niet alleen heeft hij het uiterlijk van een wezel omdat hij in het zogenaamde Dark Eco was gevallen, maar ook zijn opmerkingen zijn humoristisch. Niet zo vreemd dus dat deze populaire wezel een eigen game voor op de handheld van Sony krijgt. n Daxter speel je, zoals de titel al doet vermoeden, met Daxter. Dit mormel vonden we eerder al terug als side-kick van Jak, maar in deze game speelt hij helemaal in zijn eentje de hoofdrol. Het spel begint op het moment dat Jak gevangen wordt genomen. Daxter weet te ontkomen en belooft Jak te bevrijden. Veel komt daar niet van terecht. Daxter besluit mensen te gaan entertainen in een kroeg met lariekoek verhalen, maar erg populair is hij niet. Één iemand besluit Daxter een echt baantje aan te bieden, wat Daxter uiteindelijk besluit te nemen. De bedoeling is dat hij afreist naar bepaalde locaties, en hij daar zoveel mogelijk metalen insecten vermorzelt. Diepgaand? Nee. Leuk? HELL YEAH! Het verhaal deed me niet zo heel veel, maar de gameplay maakt dat wel goed.

Ik hou helemaal niet van insecten!

De twee wapens die Daxter heeft zijn de Elektrische Vliegenmepper en een bus met insectenspray (die je later kan upgraden naar een vlammenwerper of sonisch apparaat). Elk level dat je speelt, heeft als doel dat je een bepaald aantal diamantjes moet krijgen. Deze diamanten krijg je door ongedierte te vermoorden. Dit is dus de rode draad van Daxter, maar er is meer. In elk level liggen een groot aantal eieren die je kan verzamelen. Hiermee unlock je een boel extra’s, zoals minigames, filmpjes, concepttekeningen en ga zo maar door. Het is dus zeker de moeite waard om deze eieren te verzamelen. Zoals gezegd, is Daxter een rasechte platformer en dat kan je terugvinden in alle moves die Daxter kan maken. Hij kan rennen, springen, slaan en zelfs vliegen. Naar mate het spel namelijk vordert, krijg je de beschikking over een spuit met daarin een groenachtige vloeistof. Deze vloeistof kan je richting het ongedierte spuiten, om ze te verlammen, of op de grond richten zodat je een paar seconden in de lucht kan blijven vliegen. Dit systeem is afgekeken van Mario Sunshine op de Nintendo GameCube, maar is daarom niet minder leuk. Het vechten in Daxter doe je, zoals gezegd, met de vliegenmepper en je gebruikt de spuit als extra wapen om de beestjes te verlammen, te verbranden of te bombarderen. Met de vliegenmepper kan je verschillende moves maken, zoals een soort uppercut of een stomp op de grond. Deze moves kan je verdienen door minigames te spelen. Je speelt deze minigames vrij door de eerder genoemde eieren te verzamelen die door alle levels verstopt zitten.

ik heb zin in wat anders *zucht*

De minigames zijn best grappig om te spelen. De ene keer speel je als viking op de stadsmuur van een fort en moet je zombies van een viertal trappen afslaan, de andere keer ben je een soort Neo in The Matrix en moet je alle bad guys van je afslaan en weer een andere keer ben je Indiana Jones die, hoe kan het ook anders, weer alle bad guys van zich af moet slaan. Het principe van deze minigames is heel eenvoudig; in beeld verschijnt een knop en wanneer deze oplicht, moet je die knop indrukken op de PlayStation Portable. Indien je de minigames hebt gehaald, krijg je de eerder genoemde extra moves, die je kan gebruiken in het hele spel.

Naast het hele spel en de minigames, kan je ook nog eens Bug Combat spelen. Dit is een spel tussen twee bugs, waarbij je allebei een aanval kiest, met de kracht erbij. Indien jij en de computer dit allebei hebben gekozen, krijg je het gevecht te zien. Je kunt nog een laatste aanpassing maken, door bijvoorbeeld een schild op te zetten indien het fout af gaat lopen. Deze laatste aanpassingen, kan je in het spel zelf overal vinden. Ook de verschillende bugs zijn te verzamelen. Bug Combat kan je daarnaast ook met zijn tweeën spelen.

kwijl niet zo man!

Door de wereld wandelend, valt je op dat Daxter er super uitziet. Er is veel aandacht besteed aan de wereld zelf, maar ook de effecten zijn ronduit om van te kwijlen. Dit alles zorgt ervoor dat het spel zo nu en dan wel eens gaat schokken, maar dit komt niet zo heel veel voor. Wel is dit een punt waar, bij de volgende aflevering, naar gekeken moet worden. Ook is er nog iets wat opvalt in Daxter. Je gaat in het spel niet van level naar level, maar moet je via de stad, Haven City, naar verschillende levels toe wandelen of vliegen. De stad op zichzelf is mooi gemaakt, maar er lopen geen andere wezens rond, wat de boel toch wel erg kaal maakt. Het is net alsof Daxter de enigste is in Haven City en dat is wel erg jammer. Dit is echter een klein minpunt en zou de pret voor de meeste niet kunnen drukken. Daxter bevat ongeveer een half uur aan cutscenes. Dit zijn filmpjes die het verhaal verder vertellen. Deze filmpjes zien er werkelijk prachtig uit, zijn boeiend om naar te kijken en zitten boordevol met grappen. De filmpjes zijn op ieder moment terug te kijken via het menu, zodat je altijd van de zeer goede grappen van Daxter kunt genieten. Qua geluid zit het allemaal goed. Niet perfect, maar gewoon goed. Elk level heeft zo zijn eigen deuntje, de geluidjes spelen wanneer ze dat moeten en de voicetracks van Daxter in de sporadisch aanwezige filmpjes, zijn ook leuk. Ik vind alleen dat de muziekjes van de levels zelf wel erg standaard zijn en wanneer je lang genoeg in een level zit, gaat de muziek je wel vervelen. Hoe het laden in het spel verwerkt zit, is werkelijk fantastisch. Het spel laadt onder het spelen alvast de volgende stukjes en zo kan je door en door spelen. Soms sta je even voor een deur stil. Je hoort dan het geratel van de deur en ook die van het draaien van de UMD. Als alles klaar is, gaat het deurtje open en kan je verder spelen. Het hoogst aantal seconden dat ik stil had moeten staan, was ongeveer vijf seconden.

Conclusie en beoordeling

None

Al met al kan ik concluderen dat Daxter zeker is geworden wat ik ervan had verwacht. Het halen van alle extra’s is leuk, en maakt de game ook zeer verslavend. Kwalitatief is Daxter erg hoogstaand. Afgezien van het feit dat Haven City uitgestorven is, en er een aantal schokken in het beeld komen wanneer het erg druk. En de muziek op den duur niet meer zoveel gaat interesseren, is Daxter, met zijn ontbrekende laadtijden, zeker een must-have geworden voor de PSP!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Graphics
 • verslavend
 • De humor
 • afwisselingen
 • Minpunten
 • Haven City is erg leeg.
 • Muziek gaat op den duur vervelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goeie keus. Heb de game gespeeld bij m'n broertje en Castle Crashers is zwaar verslavend.

 • Ooit ga ik ook castle crasher kopen, game is zoo gruwelijk _O_

 • CC lijkt me echt zo vet. Ik wou dat ie ook voor de PS3 was.

 • helemaal mee eens! geweldige game

 • 3 prijzen voor Castle Crashers: Lijkt me wel verdiend, in co-op is het echt een heerlijke game. Rustig met 4 man in de zetel Castle Crashers op insane spelen, zalig.

 • Mee eens. Heb m kapotgespeeld met xpear :D Deed me een beetje denken aan de turtles op de snes vruuger.

 • Zo zag mijn stembiljet er ook ongeveer uit. ik ben wel tevreden hiermee.

 • Meer dan verdiend! :)

 • Hartstikke terecht :)

 • Idd!

 • Was ook te verwachte, dat die dat werd…

 • Game is ook behoorlijk vet, had niet anders verwacht :)

 • Voor Castle Crashers heb ik soms spijt dat ik geen Xbox heb.

 • Heel erg mooie game. Gespeeld bij een vriend en het was naast grappig ook nog eens erg mooi en leuk om te spelen!  Bravo!

 • Jeuj Braid en natuurlijk Jeuj Castle Crashers. Ik heb deze game zelf ook, maar nog niet uitgespeeld. Moet ik misschien maar eens doen :)

 • Toffe game, al vond ik Street Fighter ook heel tof.

 • Castle crashers is echt een leuk spel.

  Verdiend gewonnen als je het mij vraagt.

 • En terecht, Castle Crashers is geweldig :)

 • terecht want het is zeker een leuke game om te spele

 • Braid valt keihard niet in de prijzen, onterecht!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren