1. Mafia (Xbox)

Mafia (Xbox)

Je bent een taxichauffeur. Je hebt net je laatste klant afgezet en stopt even om een sigaretje op te steken. Dan hoor je in een keer auto’s over de weg en eentje botst er tegen een muur. Er komen twee gewapende mannen in 500 dollar tuxedo’s uit en dwingen je om de auto te starten en de achtervolgende wagen af schudden. Uiteindelijk lukt je dat en word je rijkelijk beloond. De twee mannen zeggen dat als je iets nodig hebt om dan eens een keertje langs te komen bij Don Salieri. Op een dag wordt je dan achter na gezeten door twee gasten die jou zo snel mogelijk dood willen hebben. Je rent als de donder naar de bar van Salieri en duikt daar onder. Zo wordt je binnen de kei harde wereld van de maffia in gesleurd en deze recensie gaat over Mafia

Join the family

Je bent Tommy Angelo een gewone taxichauffeur die de wereld van de maffia in word gesleurd. Je wordt betrokken bij de praktijken van maffiabaas Don Salieri. Samen met Paulie en Sam moet je zijn “vuile” klusjes opknappen. Die klusjes variëren van moordaanslagen tot gewone routine klusjes om beschermingsgeld op te knappen. Via de klusjes krijg je steeds meer respect bij de Don en bij de andere leden van de maffia. Uiteindelijk ben je het zat en stap je naar de politie die staan te trappelen om Salieri op te pakken. Zo begint het verhaal ook. Je vertelt je verhaal aan de politie en duikt dan terug in het verleden wat je allemaal gedaan hebt. De missies zijn allemaal in het verleden. Het verhaal speelt zich af in de stad Lost Heaven. Een stad die een beetje de trekjes heeft van New York. Het verhaal speelt zich ook af in jaren 30 waar de maffia toen soms nog wel eens werd gezien als een grote organisatie van weldoeners, maar ook kei en kei hard konden zijn. De stad is zo ongeveer 12 vierkante km en daar rondom zit nog natuurgebied.

De hoofdrolspelers

In Mafia moet je al de grote namen kennen om in Lost Heaven rond te komen bij wijze van spreke dus hier zijn alle hoofdrolspelers op een rijtje.

Tommy Angelo: Met hem heb je al kennis gemaakt in de inleiding.

Don Salieri: Hij is de grote baas van het hele stelletje. Als jij aardig bent is hij aardig voor jou, zo niet dan eindig je heel snel met een kogel in je kop.

Sam: Op het eerste gezicht is deze vent heel erg aardig, verlegen en soms klunzig, maar verder een hele goeie vriend met Tommy.

Paulie: Hij is de beste vriend van Tommy, maar kan soms erg vreemd doen. Als hij je aardig vind is hij heel loyaal.

Frank: Hij is de rechterhand van de Don. Hij bekijkt de legale kant van de business ( als er al een legale kant is).

Vincenzo: Vincenzo is de persoonlijke wapenhandelaar van de familie.

Ralph: Ralph is de persoonlijke garagehouder van de Don. Bij hem leer je in de loop van het spel om verschillende auto’s te stelen en te besturen.

Norman: Noman is de politieagent waar jij je verhaal aan vertelt.

Morello: Morello is de grote concurrent van Salieri. Deze man is agressief en ruw.

Lucas Bertone: Hij is een goede vriend van de familie en is garagehouder. Van hem kun je minigames oplossen en als beloning krijg je toegang tot wat leuke, dure wagens

It’s al about the cars

Wat ik het leukst aan Mafia vind is dat je in al die oude auto’s kunt rijden. Oke er zijn nogal wat nadelen, want in die mocht je nog niet zo hard scheuren en waren de remschijven nog pas in hun eerste fase, maar dat makt het er niet slechter op. De makers hebben ongeveer 40/50 ouwe bakken erin gestopt genoeg keuze dus. In het spel kun je ook kiezen uit opties zoals Free Ride en Racing. Dan mag je dus zelf gaan en staan waar je maar wilt. De keuze uit auto’s varieert van oude, langzame krotten tot gestroomlijnde Hotrods (ik wist niet dat er Hotrods waren in die tijd?). Het verschil in de auto’s is goed te zien en is hebben de makers daar ook tijd aan besteed. De ene auto heeft een krachtige motor, de ander is wat langzamer noem maar op.

Blauwe jassen

In Mafia ontbreekt het er niet aan blauwe jassen. Als je steeds verder komt in het spel komt er steeds meer politie erbij om de orde te handhaven. De politie is erg streng in dit spel en let ook op echte misdaden. Als je een auto wilt jatten dan moet je oppassen dat je niet word gesnapt, want anders willen de blauwe jassen je meteen arresteren. In het spel moet je je eigen ook aan de verkeersregels houden. Als je te snel rijdt, dan krijg je een bekeuring. Hetzelfde geld voor rijden door een rood stoplicht. Als de politie het ziet krijg je een boete. Je kunt ook een tijd wanted zijn en dan ben je nergens meer veilig en moet je je verstoppen. Aan politie ontbreekt het niet in het spel en naar mijn mening is de politie zelfs te streng in het spel. Op het plegen van misdaad heb je niet zoveel vrijheid. Aan de andere kant is het ook realistisch, want de politie zou ik niet erg blij zijn met een oorlog tuusen twee rivaliserende maffiabendes.

Het spel op zich

Het spel was al op de PC te spelen, maar in 2002 kwam het op de Xbox. Het is nu al 4 jaar geleden en het spel is tamelijk verouderd ook al hebben de makers de graphics voor de Xbox wat hebben verbeterd. De graphics zijn ook watverouderd, maar voor die tijd was het spel erg goed. Maar er zijn toch wat minpunten vandaag de dag. Als ze praten gaan de mondjes alleen maar blablabla en niet alsof ze echt praten. De gezichten zijn blokkig.De gezichten zijn onrealistisch. De wielen van de auto’s zijn niet eens rond. Als je een balkon ziet dan is dat 2d en niet 3d. De laadtijden tussen twee gebieden zijn ontzettend irritant. En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ja het spel is ook al 4 jaar oud. Ondanks al die minpuntjes is het toch best een goed spel.

De voorganger van the Godfather is toen met veel lof ontvangen, maar is nooit echt bekend geworden bij het grote publiek. Het spel is alleen bedoeld voor de echte liefhebbers van het maffiagenre. Nou ik heb vandaag weer genoeg gekletst ik ga maar weer eens. Doei of zijn Brabants houdoe.

Conclusie en beoordeling

None

Mafia was voor 2002 een heel goed spel, maar het spel is verouderd en dat kun je goed zien. Ondanks alles is het nog een vrij goed spel die niet echt bekend is bij het grote publiek. Alleen voor de leifhebbers.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Realistisch, leuke auto's, een echt maffia spel.
 • Minpunten
 • Verouderde graphics: onrealistische gezichten, wielbanden zijn blokkig enz.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • World ar Wat

  Voor watjes? xD Moet natuurlijk at War zijn :D  Mwah wel redelijk nice, al voel ik bij het lezen wel een steek. Ik kan de MP van COD IV niet spelen (op de PC), hij geeft telkens een foutmelding (Microsoft Windows werkt niet meer, we zoeken naar een oplossing blabla) ik druk op sluiten (van de opmerking) en hij sluit af.. SP werkt nochtans prima en vond ik geweldig.. hulp, iemand? Ik ga natuurlijk ook kijken op de site van COD IV en in het boekje voor sites voor hulp maar misschien kan iemand mij hier ook al helpen die het zelf heeft meegemaakt :)  OT: Mooi stukje tekst, wel fijn voor de mensen die al uitgekeken waren op COD V de MP.
 • JUUUUIIISSSTTTTTTTTTTTTTTTTT

 • Het lijkt me geen goed teken als ik op Xbox Live vrienden Call of Duty 4: Modern Warfare in plaats van Call of Duty: World ar Wat zie spelen. Toch gebeurt het, en om eerlijk te zijn ben ook ik een beetje uitgekeken op de multiplayer van het nieuwste deel.  Op de PC-versie is het nog erger, daar heb je servers waar je per kill een level of vijf omhoog gaat, dat is gewoon niet leuk meer!

 • s hij nu ook al op psn? want ik vind hem nog steeds niet:(

 • Nice.

 • Ik blijf maar bij Killzone :-)

 • Cod:waw is een grote flop, er worden amper wars op gespeelt en cb is helemaal een drama (PC) Cod2/4 blijven gewoon de shit :)

 • @Appelcake  Op LIVE wordt World at War veel meer gespeeld dan CoD4. Bij CoD4 zijn er gemiddeld zo'n 80.000 spelers online ('s avonds), en bij World at War bijvoorbeeld 170.000…  OT: Binnenkort ga ik 'm kopen. Eerst nog even punten zien te regelen. • Deze update moet k zeker aanschaffen.

  @Victor  Op de PS3 zijn er nog wel meer spelers online bij COD4 helaas. Zelf vind ik WaW echt een vet deel


 • Ben ik even blij dat ik deze DLC gewonnen heb.

 • Wordt deze op de PC weer gratis, zoals elke keer? (En is die al uit)

  Ben nu weer opnieuw begonnen met CoD 4, en ga vanavond weer CoD 5 installeren.

 • wow vette maps hoor.

 • mp van cod4 is gewoon zoveel leuker dan die van cod5… misschien binnekort weer eens proberen….

 • Voor de PC komt-ie later. Geen idee of die gratis wordt

 • ziet er goed uit

 • Ik speel alleen nog maar COD4.  Vind 5 echt niet interessant, en zelfs tergend als ik naar het spawnsysteem kijk. Gebeurt me echt te vaak dat je niet eens een meter kan lopen en al dood gaat. Nope infinity ward doet het dan toch beter.

 • @Bossi FTS

  Spawnsysteem is zeker verbeterd met de laatste update.  nieuwe mappen zijn erg oké!!


 • Nice hoor! :P

 • Lijkt mij wel leuk, maar voor alleen dat ga ik geen 10 euro betalen.

 • Moet Gewoon Gratis!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren