1. Battlefield 2 (PC)

Battlefield 2 (PC)

Het vervolg op de beste online shooter genaamd:Battlefield 1942 kwam vorig jaar zomer uit. En dat was zeker reden voor een feestje want Battlefield 2 heeft zijn voorganger op alle fronten eens flink verbeterd.

Toen ik Battlefield 1942 voor het eerst speelde was ik verbaasd. Het was een vroege demo die ik (per ongeluk?) van EA kreeg. Ik hoefde het spel niet lang te spelen om te weten dat dit een superhit zou worden want de game straalde gewoon een en al topkwaliteit uit. Dit was nog voordat dice met de grote geweren van EA mocht spelen en alleen nog maar een paar onbekende games op zijn naam had staan. Vandaag de dag is dice eigendom van EA en voordat je: patatje oorg met kipsaté kon zeggen kwam dice met een sequel: Battlefield vietnam. Deze game viel behoorlijk tegen omdat de maps te klein waren en omdat de balans ver te zoeken was (amerikaanse propaganda anyone ?). Niet gek veel later kondigde EA samen met Dice de game : Battlefield 2 aan. Zou deze game de verwachtingen kunnen waarmaken ? In mijn recensie hieronder zal ik de game eens stevig onder handen nemen...

Voor de mensen zonder vrienden…

Battlefield 2 bevat een singleplayer mode die je in staat stelt om in verschillende maps tegen computergestuurde vijanden te spelen. In Battlefield 1942 waren er gigantische problemen met de bots want het kostte je arme pc al zijn kracht om de A.I van de bots te berekenen. Dit zorgde ervoor dat de game (zelfs op snellere computers) erg traag liep en daarmee ook de speelbaarheid om zeep hielp. Het andere probleem was dat je tegenstanders gewoon hartstikke dom waren. Ze liepen maar door het veld en dienden hoofdzakelijk als slachtvee. Daarom was de singleplayer in Battlefield 1942 nooit erg leuk om te spelen.

In Battlefield 2 is dit probleem gelukkig opgelost. Nu kan je tegen maximaal 15 computergespeelde vijanden spelen en hoewel dit erg laag klinkt, speelt het erg lekker. Meestal eindigen de singleplayer matches in vlagbestormingen en messengevechten waarbij de bots elkaar voor belachelijk lange tijd achter elkaar aanrennen. De singleplayer is alleen goed om even te oefenen. Zo is het erg handig om eerst de vliegtuigen en helikopters te leren besturen maar verder is de singelplayer niks. Het dient alleen om je voor te bereiden voor de multiplayer, waar het echte werk begint…….

….voor de mensen met vrienden

In de multiplayer is Battlefield 2 nog steeds heer en meester over alle andere multiplayer shooters. Battlefield 1942 werkte extreem goed als het ging om de multiplayer en in Battlefield 2 is het exact het zelfde verhaal. Het geeft je gewoon een kick als je met 3 vrienden met hoge snelheid in een buggy rondscheurt en spawnpoints verovert. Een nieuwe feature in Battlefield 2 is dat je nu in squads van 6 personen kan vechten. Een squad bestaat uit: één squad leader en squad members. De squadleader kan het team orders geven en om artillerystrikes en supplies vragen. Een van de functies van een squadleader is dat hij dan ook als een spawnpoint fungeert en dat is erg handig als je in het heetst van de strijd zit. De commander is ook iets nieuws in de Battlefield serie. Als commander heb je toegang tot een kaartscherm waar je alles kan regelen. De commander is goed in het spel geplaatst en kan soldaten hulp geven door middel van artillerystrikes tot aan supplydrops. Dit is erg vet en kan je team redden als ze in nood zijn. Het communiceren met medespelers is ook erg vereenvoudigd. Waar je eerst met een tiental aan F-toetsen moest werk is het nu versimpeld tot 2 toetsen die je overzicht geven tot een hoop keuzes. Zo kun je vragen om hulptroepen of een medic naar je toe roepen en dit gebeurt gewoon met een druk op de knop.

size doesn’t matter

Er zitten niet veel maps in Battlefield 2,maar DICE heeft ervoor gekozen om een feature te maken die de maps beïnvloed als er weinig of veel spelers meespelen in een server. Standaard zijn de maps in Battlefield 2 gewoon gigantisch. Maar als je op servers speelt kun je ervoor kiezen om in grote, middelgrote of kleine maps te spelen. Dit reduceert het aantal spawnpoints en maakt het mogelijk om lekker door de map te rennen in plaats van 20 minuten te hoeven rennen om alleen maar gesniped te worden door een noob in een kraan. Dit maak de gevechten veel spannender en intenser. Nog een welkome vernieuwing is dat je nooit op de exact zelfde plek spawned. Zo kun je op verschillende plaatsen bij je vlag spawnen (wat een gespawn ^_^). Dit maakt het moeilijker voor spawncampers. Jammer genoeg zit er maar één gamemode in Battlefield 2 en dat is de ouderwetse conquest mode waar het draait om het veroveren van zoveel mogelijk spawnpoints.

hi-tech oorlog

Battlefield 2 loopt op een totaal nieuwe engine en dat geeft de graphics een flinke boost. Alleen is het erg jammer dat niet iedereen Battlefield 2 kan spelen op de allerhoogste resolutie en alle eye-candy op het hoogst. Want dit spel slokt alle kracht van je pc op. Gelukkig is het graphics systeem verdeeld in: low-end, medium en high-end en dit maakt het mogelijk voor mensen om Battlefield 2 te spelen ook al hebben ze een wat oudere computer.

Jammer genoeg heeft DICE ervoor gekozen om met shaders te werken die niet aanwezig zijn op de oudere grafische kaarten en daarme bedoel ik de Geforce 4 kaarten (en lager). Het is echt jammer dat nieuwe grafische kaarten een must zijn om de game fatsoenlijk te mogen spelen.

Als ik naar het geluid van Battlefield 2 kijk (eigenlijk luisteren) dan heb ik niks om over te klagen. Het introliedje is een remix van het klassiek Battlefield 1942 thema and de laadschermen hebben ook een goed gekozen thema. In-game hoor je geen muziek dit is erg goed omdat je je vaak op de communicatie tussen spelers moet kunnen concenteren en op de geluiden van een artillery strike of een zwaar machinegeweer. Dit draagt zo bij aan de sfeer en het klinkt nog echt ook; vooral als je ‘’hardare acceleration’’ hebt en een stevige koptelefoon om je oortjes hebt.

bevorderen

Een leuk ding in Battlefield 2 is de mogelijk om te promoveren in rangen. Zo begin je als private en is mogelijk om telkens hogerop te komen en eindigen als een of ander supermilitair. Je kunt promoveren door in speciale ‘’ranked’’ servers te spelen waarna je je statistieken kunt bekijken in het menu tabblad genaamd: BFHQ. Dit is de plek waar je kan zien welke wapens je unlocked hebt, wat je rang is. Dit is gewoon vet en motiveert je om Battlefield 2 nog beter te gaan spelen omdat je er zoveel vette dingen mee kan verdienen, want als je promoveert krijg je nieuwe wapens voor de verschillende klassen in Battlefield 2.

Ook is het mogelijk om medailles te halen door verschillende ‘’opdrachten’’ te voltooien.

Conclusie en beoordeling

None

Battlefield 2 is zonder twijfel een fantastische game. Net zoals zijn voorgangers draait het helemaal om de ervaring van het ‘’samen spelen’’ en als spelers ook nog eens goed willen meewerken word het al helemaal prachtig. Ook als is het moeilijk om een fatsoenlijke server te vinden waar je met iedereen normaal samen kan spelen is het nog steeds mogelijk om een hartstikke leuke ervaring te hebben. Ik neem een diepe buiging voor EA en DICE en nu maar hopen dat Battlefield 2142 nog beter word.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • grafisch sterk
 • heel veel diepgang
 • squad
 • commander
 • balans is goed in orde
 • de beste multiplayer shooter ooit !
 • Minpunten
 • zware systeemeisen
 • iedereen moet wel willen meewerken
 • singlepayer is het niet helemaal
 • offline vrij saai

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ken de game niet de films wel die waren goed! maar gearbox zal er wel wat goeds van maken zolang hij niet wordt uigesteld zoals bij BIA: Hells highway.

 • Ik ken de game ook niet.

 • er is nog hoop

 • Heb er nog niets van gezien…

 • YES! Toppers van 2009 hopelijk wel! (als hij dat nog haalt) ik ben zo'n fan van de films en ik heb wel hoop in Gearbox (en wanneer komt Borderlands?)

 • Ik ben benieuwd dan. Hopelijk komt er eerst een demo van op PSN.

 • zozo, ze weten nu al wat er in april boeiend is. En beter komt de demo ook idd eerder dan de game, want dan had ik ook kunnen weten dat BiA HH helemaal niet zo goed was als ik gehoopt had, ze zouden demo's moeten verplichten, das pas fijn XD

 • Vreemd genoeg nooit echt naar de Aliens film gekeken, tenzij ze op tv waren. Toch lijkt me dit wel een toffe game, als het is zoals ik me het voorstel.

 • Jaren 90 films ?  Ok, volgens mij is Alien uit eind jaren '70 en Aliens midden jaren '80 en de assrapes die daarna kwamen mag je eigenlijk niet tot mythe van Alien rekenen en ik hoop ook niet dat ze daar enige basis voor de game vandaan halen.

 • NOOIT van gehoort..

 • Nog nooit van deze game gehoord, dus ik ben benieuwd!

 • de films zijn zeker kicke dus deze ok even in de gaten houden

 • Ik vraag me toch echt af of die datum, 27 april, wel klopt. Je zou toch denken dat ze dan wel eens zouden beginnen met de marketing. Er is niet eens een kort filmpje van wat gameplay te zien ofzo.  Zolang ie maar komt, dat is het belangrijkste, en niet zoals de Alien RPG wordt geschrapt. :(

 • hij komt echt niet in q1 2009 uit . r is veel te weinig bekend nog over de game en voor zover ik weet is ie nog geen goud.

 • zo dat is beter want vond het anders wel jammer als ie niet meer kwam maar gelukkig komt ie nog, met ze vieren co-op zie ik wel zitten

 • Ik heb wel zin in die game! Ik las (heel lang geleden =P) een heel interessant artikel in de PU over deze game, en dat maakte mij erg enthousiast!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren