1. Funracers

Funracers

Een "afstammeling” van de racespellen zijn de funracers. Een genre die je moeilijk een definitie kunt toewijzen. Sommige spellen zijn duidelijk een funracer maar andere spellen zijn een twijfelgeval. Een duidelijk kenmerk voor dit subgenre is dat er weinig realisme is te ontdekken en dat het allemaal erg arcade speelt en aanvoelt. Al enkele generaties zorgt dit genre voor veel plezier in je eentje maar tegenwoordig ook een groepen vrienden of vriendinnen.

De geschiedenis

Bij funracers denkt men al snel aan Mario Kart. Mario Kart kwam voor het eerst op de Super Nintendo tijdens de beginjaren van deze spelcomputer. Het was mogelijk om acht verschillende personages te kiezen uit het Mario universum. Elk personage had zijn eigen kenmerken tijdens het karten. Zo waren Bowser en Donkey Kong de zwaargewichten die het vooral van de hoge snelheden moeten hebben maar was Koopa en Toad erg licht waardoor ze snel konden optrekken. Mario Kart maakte goed gebruik van de wapens die de personages konden gebruiken. Typische Mario voorwerpen zoals de schilden, de paddestoelen, de muntjes en de sterren.

Naast het racen waren er ook speciale cups die gehaald moesten worden op diverse snelheden. Hoe hoger de snelheid, des te lastiger de vijanden waren. De ultieme test was de Special Cup op 150cc waar de spelers alles uit de kast moesten halen om de snelle tegenstanders voor te blijven maar ook op de lastige banen te blijven. Als laatste was er ook nog een optie waar de spelers drie ballonnen aan de karts vast zaten. Het was de bedoeling om de drie ballonnen kapot te maken door middel van de voorwerpen die men kon oppakken. Vooral de laatste optie zorgde ervoor dat spelers uren lang achter elkaar ballonen van de tegenstander aan het kapot gooien waren.

Maar de Mario Kart was niet de enige goede funracer op de Super Nintendo. Ook Unirally was een prima racespel. Vanaf de zijkant bestuurde men een eenwieler die steeds rechtdoor moest racen totdat de eenwieler de finish heeft bereikt. Je speelde dit spel altijd tegen de computer of tegen een vriend. Door truckjes te maken kon je meer snelheid krijgen maar het wegdek zat vol met obstakels die de snelheid uit je eenwieler haalde. Ook Stunt Race FX was een vermakelijk spel. Het spel maakte als tweede spel gebruik van de FX chip waardoor revolutionaire beelden op de Super Nintendo mogelijk waren. Dit spel kende net als Mario Kart een race- en een vechtoptie maar had ook een stuntmode. Een andere titel was Rock ’N Roll Racing die gekenmerkt werd door de soundtrack en de grote Big Foots. Dit spel verscheen op de Super Nintendo en op de Genesis.

De huidige situatie

Op dit moment worden er weinig veranderingen doorgevoerd in het genre funracers. Mario Kart 64 was een leuk spel maar had weinig veranderingen ten opzichte van het vorige deel. Mario Kart op de GameCube was daarentegen wel wat verbeterd door de toevoeging van twee personen in één kart maar het grootste gedeelte van het spel was onveranderd ten opzichte van de vorige delen. Toch is het spel met zestien man nog steeds erg vermakelijk. En dat begrepen andere ontwikkelaars ook. Zo kreeg Crash ook zijn eigen kartspel in geheel eigen stijl. Crash Nitro Kart was de titel en voelde als een Crash titel aan. Hoewel het geen uitblinker is, was het toch een degelijk spel op de GameCube, Xbox en PlayStation 2.

Ook Bomberman krijgt zijn eigen kartspel met de zeer orginele naam Bomberman Kart. Het spel is nooit verder dan Japan gekomen maar daar werd het spel ook niet echt met open armen ontvangen. Een andere titel is South Park Rally en dat was ook weer geen toppertje. Het spel verscheen op de Dreamcast, Playstation en Nintendo 64 maar het was erg beperkt. Sommige fans konden het spel waarderen maar het spel was vaak te lastig en lang niet voor iedereen geschikt. Naast deze beperkingen was ook de visuele kant onder de maat. Veel funracers waren slechts matige kopieën maar er was nog een serie van Sega die erg interessant was.

We hebben het over Crazy Taxi. De serie verscheen in de arcadehallen, Dreamcast, GameCube, PlayStation 2, Xbox, Game Boy Advance en de PC. De bedoeling is om mensen op te pikken met jouw taxi om ze vervolgens zo snel mogelijk naar hun doel te brengen. Ondertussen zijn er drie delen verschenen waarvan het laatste deel op de Xbox en PC verscheen genaamd Crazy Taxi 3: High Roller. Na drie delen is er weinig veranderd en worden er alleen maar enkele kleine opties toegevoegd en worden het aantal bestuurders uitgebreid. Toch blijft de snelle gameplay, het racen door de drukke straten en het op tijd afzetten van je klanten erg verslavend.

Hoewel het genre naast goede titels ook veel slechte rip-offs kent, zijn er ook nu nog genoeg spellen om je mee te vermaken. Hoewel het aantal veranderingen erg minimaal zijn blijft de basis vaak overeind staan en is die basis na jaren nog steeds leuk om een avondje spelletjes spelen op een spelcomputer nog steeds leuk.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Dieptepunt was toch wel Bomberman Kart op de PS2 :o

 • Funracers zijn nog altijd mijn favoriete soort racers, vooral de Mario Kart serie heb ik helemaal kapot gespeeld :). Ik heb ze allemaal en ze blijven leuk :D. Voor de rest een leuk stukkie, maar ik mis wel Street Racer hierin, die wel op het plaatje staat. Die game was naast Mario Kart en Mario Bros. 3 mijn favo multiplayerspel op de Snes. Keb Rumble uuuuuuuuuren gespeeld :).

 • ja ik mis street racer dit was toch wel de ultieme funracer samen met mario kart.

 • Super mario kart is toch wel de ultieme fun racer wat mij betreft.

  k vind de cube en de n64 versies eigenlijk maar slappe aftreksels,

  de gba versie komt dan toch nog het meest in de buurt maar er

  kan wat mij betreft geen fun racer tippen aan mariokart voor de

  super nes.


 • Hoe heet ook alweer dat spel dat ook in de topimage te zien is. Met die sumo, was op de SNES(dacht ik). Die heb ik echt veel gespeeld :)

 • @MagicMark, Street Racer.

 • Ik haat al die @$$#%@!$ naäpers van nintendo

 • street racer is ZO cool, vooral dat je toen in een rondje moest rijden en iedereen van de baan af rammen, goh dat waren es tijden:P

 • streetracer was echt grappig met zo'n sumoworstelaar, iemand met 1 gigantische toeter, zo'n gastje met een rood vliegtuig, iemand op 1 vliegend tapijt en nog zo'n meisje in een soort van eend.

 • mario kart is imo wel de gaafste van allemaal..crash team racing speelde ik ook best vaak, maar geen van alle heeft ooit de klasse gehad van mario kart

 • mario kart vind ik da bom! egt een van de vetste en meest gespeelde spel wat ik ooit heb gedaan!

 • Crash Team Racing was wel vermakelijk… maar het blijft maar eventjes leuk. 'Funracers' kunnen mij niet erg lang blijven boeien.

 • Mario Kart en Street Racer waren dé shit op de SNES!

 • Ik vond Street Racers het beste fun race spel van allemaal.. lekker mijn broers de reling in raggen.. prachtig

 • Mashed anyone?

 • Ik mis toch echt Whacky Wheels, dat spel was echt de sjit…, ik heb geen ideej van welk jaar dat spel is, maar volgens mij was die ook best wel onderdeel van de pioniers……..

 • Ik mis alleen diddy kong racing vond ik ook wel leuk spel, mario kart is echt een super spel.

 • Hoe kunnen jullie diddy kong racing vergeten 1 van de beste titels ooit !

 • Toen ik dit artikel zag moest ik gelijk aan Whacky Wheels denken idd. Een uitermate droge kartracer met koddige diertjes. Destijds helemaal plat gespeeld.

 • Mario Kart op de SNES blijft de beste funracer ooit imo. Ook Stuntrace FX en Streetracer waren erg tof waarvan ik me die gast bij streetracer met zn enorme geluidsinstallatie goed herinnerer, hij blies hiermee letterlijk zn tegenstanders van de straat af :) Ook het onderdeel ram je vijand de afgrond in in Streetracer was tof.

  Enneh Unirally was destijds toch een behoorlijk bekend spel.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren