1. Killzone (PS2)

Killzone (PS2)

Er was eens een Nederlandse ontwikkelaar met een idee. Ze dachten eraan om een vernieuwende SF-shooter te maken. Ze wilden ook een donker en soms bloederig sfeertje, en een klein snuifje Star Wars. Deze game is door vele critici als de beste shooter voor de PS2 uitgeroepen, nog voor de game uit was. En dat zegt al veel. Maar hebben ze niet een beetje overdreven? Dat kom je nu te weten.

Het leven kan hard zijn als je hoofd misvormd is.

De game begint met een indrukwekkende intro waarbij de baas van de Helghast (een bevolkingsgroep) een speech doet. Hij spreekt over hoe ze werden onderdrukt en hoe ze daardoor naar een andere planeet zijn moeten vluchten. Toen ze aankwamen op die planeet werden ze ziek en misvormden, maar eigenlijk werden ze sterker. Ze konden meer pijn verdragen en werden fysiek ook sterker. Daarna vertelt hij over hoe dankbaar hij is dat hij de macht in handen kreeg. Met die macht vroeg hij aan het volk hem te vertrouwen en hem de kans te geven hun waardigheid terug te winnen. Hij begint een immens leger te trainen en wapens te bouwen. Na een tijd waant hij zich sterk genoeg en spreekt hij ze toe. En dat is natuurlijk deze speech. Na dit alles stelt hij voor om hun onderdrukkers aan te vallen. Niet veel later vliegt hij met zijn leger in een soort Star Wars schepen naar de planeet die zij zo haten, en onderweg kopen ze ook nog even een soort satelliet. Dan volgt er een schietpartij en komt het verhaal op gang. Niet veel later zit jij dan als het hoofdpersonage in de loopgraven, en je bent lid van de ISA, een militaire grootmacht. Vanaf dan volgt een meeslepend, spannend en leuk avontuur.

Wat hulp is altijd welkom.

Na een tijd spelen krijg je ook af en toe een teamlid erbij. Deze personen zijn dan meestal de besten uit hun vak en hebben veel kwaliteiten. De 1 is expert in explosieven, een andere is dan weer goed in sluipen, enz... . Je kan als 1 van vier personages spelen als je verder in de game zit. Maar je begint het verhaal met Templar. Hij is een ervaren soldaat en is het hoofdpersonage uit de game. De rest van de personages laat ik jullie zelf ontdekken, je moet ze tenslotte zelf vrijspelen. Ik kan je wel vertellen dat er mysterieuze types tussen zitten, met een donkere achtergrond. Verder kom je ook met gewone soldaten in contact die je helpen en informatie geven over de missie. Vaak krijg je ook door middel van filmpjes info, en dat is handig. Die filmpjes zijn trouwens van heel hoge kwaliteit. De personages zien er mooi afgewerkt en heel realistisch uit, en dat zorgt voor een leuk effect. Ook de graphics van de game zelf zijn geweldig, vooral de omgeving. Die ziet er prachtig en vaak heel gedetailleerd uit. De muziek is ook heel mooi en komt heel goed tot recht in de game. Leuk dus als je aan het spelen bent.

Vijanden zijn niet dom!

In deze game zijn de vijanden (de Helghast) eens niet dom. Ze zoeken dekking en denken soms na voor ze iets doen. Soms zelfs iets te goed. De game wordt naar het einde toe best moeilijk, en kan voor de niet zo ervaren gamers een groot probleem vormen. Dit is een klein minpuntje en beïnvloed de game alleen als je dit soort game niet goed kan. Ik heb hier persoonlijk geen problemen mee gehad, en heb aan deze game een leuke ervaring over gehouden. De Helghast zelf zien er trouwens donker en mysterieus uit. Ze dragen een soort van gasmaskers en hun kleding is compleet zwart. Ze zijn trouwens ook meesters in het plots opduiken en aanvallen. Je moet niet verrast zijn als er ineens een Helghast uit een hoek tevoorschijn komt en je beschiet. De wapens daar vertel ik later over. Er is niet echt een eindbaas, alleen op het einde van de game. Dus is het vooral de bedoeling basissen binnen te dringen en over te nemen. Makkelijker gezegd dan gedaan, het vereist de nodige moeite en precisie. Maar het is wel leuk om dat te doen, en daar draait het om.

Pang! Yeah, recht in zijn ******!

Het wapenaanbod in deze game is best uitgebreid. Er zijn messen, granaatwerpers, machinegeweren, enz... . Allemaal leuke spullen dus, en dat geeft de game nog een duw in de goede richting. Mijn favoriet was de shotgun, omdat die best krachtig is. Dat geweer kan een vijand in 1 keer doden en zelfs een stukje laten vliegen. Het meest dodelijke schot is natuurlijk een headshot, want wie overleeft nu zoiets. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je niet gedood wordt tijdens die heerlijke schietpartijen. Vaak is het best slim om te schuilen achter een brokstuk of voertuig. Daardoor is de kans kleiner dat je geraakt wordt, of sterft natuurlijk. Je kan natuurlijk ook vijandige wapens die vast zitten aan de grond kapen. Vaak zijn dat enorm grote en sterke wapens, die enorm veel schade kunnen aanrichten. Daarom vond ik het vaak de moeite waard om zo'n wapen over te nemen. Je kan natuurlijk ook iemand besluipen en hem zo verassen, maar dat vind ik persoonlijker minder spectaculair. Er zijn dus verschillende mogelijkheden om vijanden uit te schakelen. Dus er is wat plaats voor jullie eigen creativiteit.

Auto's bij de vleet, oh wacht het zijn tanks!

De voertuigen in deze game zijn vaak origineel en moeilijk om te vernietigen. Daarom heb je meestal veel vuurkracht nodig en liefst nog explosief ook. Meestal zijn het tanks of vliegende voertuigen. Maar je kan die voertuigen ook in je voordeel gebruiken. Probeer eens zoveel mogelijk vijanden tot dicht bij die tank te lokken, en dan die tank op te blazen. Het resultaat is verbluffend. Vaak vaag je dan een heleboel vijanden weg, zonder veel munitie te moeten verspillen. Het is dus ook een game met een vleugje strategie, en dat maakt de game nog interessanter. Denken doet niet altijd pijn, het kan ook leuk zijn! Voor ik het vergeet, je mede soldaten gebruiken ook af en toe voertuigen. Maar dat komt maar zelden voor. Deze voertuigen beschikken net als de vijand, over een enorme vuurkracht. Soms is het zelfs de bedoeling dat je stand houdt tot dat voertuig er is. Dus ga nooit zomaar even rond rennen, als er een tank of een ander voertuig in de buurt is. Want de kans is dan groot dat je weggevaagd wordt. Ik heb persoonlijk, heel vaak hun voertuigen tegen hen gebruikt. En dat doe ik nu nog steeds als ik de game speel.

Conclusie en beoordeling

None

Schieten tot je er bij neervalt! Dat is waar deze game om draait. En als daar af en toe ook eens wat strategie aan te pas komt, dan is dat mooi meegenomen. Dit is een game waar er echt weinigen van bestaan. Dankzij het verhaal, de muziek, de graphics, enz... , is deze game uitgegroeid tot een topper in het shooter genre. Vooral de lichte vernieuwingen in het genre zijn goed in de game verwerkt. En de ervaring die deze topper achterlaat is vaak overweldigend. Kortom, een echte aanrader als je van dit soort games houdt en een gevorderde gamer bent. Want als je dat niet bent dan zal je al snel moeten stoppen, omdat het te moeilijk wordt. Maar dit heb ik ook nog te zeggen tegen jullie Nederlanders: "Bravo Nederland, jullie hebben een topontwikkelaar met een topgame, proficiat!".
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Heerlijke wapens.
 • Spannend en meeslepend verhaal.
 • Leuke muziek en graphics.
 • Mysterieuze personages.
 • Voertuigen.
 • Minpunten
 • Is bij momenten waarschijnlijk te moeilijk voor onervaren gamers.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Pfeh, 10 maanden na de Amerikaanse release. Ik koop hem wel als hij in de budgetbakken ligt.

 • Ik ken die game niet.

 • Een van de weinige games waar mijn xbox nog voor aan gaat.

 • Moet nog steeds wennen aan die RPG's, maar dit lijkt mij wel een leuk spel.

 • werd wel eens tijd. dit schijnt ook wel één van de leukere rpg te zijn voor 360. alleen beetje jammer dit ik zelf geen tijd heb om zulke spelen te spelen . ach jah

 • Ik heb die ene toen gespeeld op de Gamecube, had die toens gehuurd. Ik vond hem wel goed, als deze ook goed is, schaf ik die mss aan. Heb wel zin om nog eens een RPG te spelen van die stijl.

 • Twijfel nog om deze op dag 1 aan te schaffen. Vond de JP-demo hiervan wel leuk

 • Het heeft lang geduurd maar in juni zal ik dus eindelijk mijn Xbox 360 weer eens gebruiken. Ding staat nu stof te verzamelen.

 • JAAAAAAAAAAAAAAAA….. EINDELIJK…. dit is voor mij het beste nieuws van de laatste tijd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Was al bang dat het weer importeren zou worden, (game+xbox360) nou gelukkig dus niet!!!

 • Eindelijk seg …

 • Yes! Eindelijk! Geweldig nieuws!

 • w00t als hij in de winkels ligt dan koop ik hem meteen eindelijk komt hij naar europa

 • YEAH! WOHO!

  Tales of games zijn altijd zo gaaf. _O_

 • Slim ook om hem tegelijk met Star Ocean uit te brengen.

 • jeez, capcom het werd tijd

 • zeg me niet zo veel

 • zeg me niet zo veel

 • Vet nice, kom maar!

 • Jeuj, laat maar komen! :D

 • KICKE, jammer dat ik geen Xbox360 heb, nouja wacht wel op Tales of Symphonia Dawn of The New World

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren