1. Pro Evolution Soccer 4 (Xbox)

Pro Evolution Soccer 4 (Xbox)

Een paar jaar geleden bracht Konami een voetbalgame op de markt. Een spel wat beter was dan de Fifa reeks maar omdat Pro Evolution Soccer niet zo bekend was liet de massa hem massaal liggen. Toch bood het spel de speler totale vrijheid, was het zeer realistisch en liet het de spelers het voetbalspel beleven zoals het bedoeld was. Pas met Pro Evo 3, een stukken verbeterde versie ten opzichte van het vorige deel, maakte de grote massa kennis met het spel. Velen vonden hem ineens beter dan Fifa. Helaas had het spel toch ook zijn foutjes. Zo werkte de handsbal erg frustrerend, werkte de voordeelregel altijd in je nadeel en de controle over de digitale voetballertjes was nog niet optimaal. Het grootste probleem van Pro Evo 3 was toch wel dat het geen licenties had. Dit betekende dat club en spelersnamen nooit klopte. Hierdoor sprak het de massa niet aan, en ging iedereen weer over op Fifa. Met het uitbrengen van Pro Evolution Soccer 4 zijn deze foutjes zo goed als verdwenen. Konami heeft alweer een goed spel neergezet al zijn er niet al te grote verschillen met het vorige deel. Dat is waar ik me vooral op ga richten. Wat is er zoal veranderd in het nieuwe Pro Evo deel, en zijn deze verbeteringen een aanschaf waard?

Zoals altijd in een vervolg zijn de graphics een stuk verbeterd. De stadions ogen mooier, er zijn meer verschillende velden, en de shirtjes van de spelen zijn gedetailleerder. Gelukkig blijft het daar niet bij. De animaties van de spelers zijn flink verbeterd en ogen zeer goed. Ze bewegen zich realistischer, vallen erg mooi en worden kwaad wanneer er een overtreding is begaan. Dit kwaad worden is trouwens niet één en dezelfde animatie, maar hier zijn veel verschillende vormen van. Hetzelfde zie je wanneer je getackeld wordt. Je speler valt niet altijd op de zelfde manier om, maar zal, naar aanleiding van waar je geraakt wordt, steeds anders vallen. Leuke toevoeging hieraan is dat in het hierop volgende tussenfilmpje een ruzietje kan ontstaan, of wordt er een speler voor een behandeling met een brancard van het veld gedragen. Na een behandeling gaat de speler gewoon weer terug het veld in.

Een andere nieuwe toevoeging is de scheidsrechter die nu op het veld meeloopt. Oké, het heeft niets met de speelbaarheid van het spel te maken, maar het oogt allemaal weer een stuk echter. De scheidsrechter past de voordeelregel nu wel goed toe, en de handsbal is zo goed als verleden tijd. Ook heeft Konami enkele licenties gekocht, en dat werkt ook weer aan het realisme mee. De Italiaanse, Spaanse en Nederlandse competities zijn helemaal te spelen. De andere voetbalclubs moeten het doen met namen die veel op de originele lijken. Enkele landenteams, waaronder het Nederlandse elftal moeten het nog steeds doen met nep namen.

Zijn de genoemde verbeteringen voldoende om elk jaar een nieuw deel aan te schaffen. Zelf vind ik van niet. Konami weet dit gelukkig zelf ook, en ze hebben dus ook heel wat werk gestoken in andere onderdelen van het spel. Zo heeft het passingsysteem meer diepgang gekregen. Druk de pass knop kort in en de speler schopt de bal naar een andere speler die dichtbij staat. Houd je de knop wat langer in, dan wordt geprobeerd te schoppen naar een speler die een stuk verder weg staat. Door deze toevoeging is het mogelijk om meer variatie in je aanval te steken. Als je je daarnaast nog eens bedenkt dat de steekpass makkelijker te hanteren is, kom je er al gauw achter dat de spelers meer gevoel in de bal kunnen leggen.

Dit is meteen het grootste verschil met eerdere delen uit de PES serie. De bal rolt niet meer over een vast pad maar reageert nu erg realistisch over het veld. Ook zorgt het weer ervoor dat de bal soms wat andere dingen doet dan je in een game gewend bent. Het schieten van een grote afstand is hierdoor een stuk leuker geworden. De bal zal minder snel omhoog vliegen en iets eerder naast het doel verdwijnen. Hetzelfde geldt ook voor vrije trappen. Deze kunnen ook met een aangever genomen worden. Deze aangever kan de bal opzij legen en de nemer kan vervolgens schieten. Deze methode zorgt voor kanonskogels die op het doel afvliegen. Dit is soms best leuk om te zien. Verder is er nog de mogelijkheid om de aangever op het laatste moment de schop te laten nemen, maar dit heeft me nog nooit succes opgeleverd.

Wanneer je in eerdere delen een bekerronde startte zag je al snel dat de clubs die op het op papier niet goed deden soms verder kwamen dan de topclubs. Dit was niet leuk, want je kwam in de finale nog al eens tegenover een land te staan waar ze voetbal bij wijze van spreken nog uit moeten vinden. Gelukkig is hier ook verandering in gebracht. Goede teams zullen meer de aanval kiezen of een stuk dodelijker zijn voor de goal dan de wat mindere teams. Die kiezen juist voor de verdediging en proberen met slappe counters schade toe te brengen.

Dat komt ook omdat goede spelers nu ook echt in het voordeel zijn. Een snelle aanvaller werd in deel 3 tijdens een sprint nog ingehaald door een door een langzame verdediger. Dat is nu voorgoed verdwenen. Als een speler als Henry een langzame speler heeft ingehaald, dan kan die verdediging het meestal schudden. De bedoeling is dus om je spelers tactisch op te stellen, en niet al te gauw toe te happen. De tegenstanders denken hier namelijk aan en dat maakt het lastiger om een één spelers actie uit te voeren. De sleutel tot succes is dan ook het snel rondspelen van de bal en met veel variatie met de verdediging van je tegenstander uit te schakelen. Net als in het echt!

Als je dit zo leest denk je toch echt dat ik het spel met een 10 ga beoordelen. Niets is minder waar. Pro Evo 4 heeft toch zo zijn foutjes. Zo is de slowdown tijdens een corner of een vrije trap is best storend. De laadtijden zijn erg aanwezig, het commentaar is vrijwel niet verbeterd en het spel is op de Playstation 2 nog steeds niet online. Verder zijn de keepers beter geworden qua acties en animaties, maar hebben ze soms erg vreemde acties.

Conclusie en beoordeling

Al om al doet Pro Evolution Soccer 4 veel goed. Het speelt geweldig, de fouten uit het vorige deel zijn weg en veel dingen zijn sterk verbeterd. Het is jammer dat de PS2 versie niet online is gegaan, want de concurrent heeft nu een monopoly positie. Voor de rest hoor je mij echt niet klagen over dit spel.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Veel verbeteringen ten opzichte van deel 3
 • Zeer realistisch
 • Nederlandse competitie
 • Minpunten
 • Commentaar amper gewijzigd
 • PS2 versie niet online

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Toch wel aardige game!

 • Voor maar 4 euro zeker een spel dat ik zou aanschaffen, mocht ik een iPhone hebben.

 • grappig alleen ik heb en wil geen i phone……

 • Is dat… Hitler als magiër?!

 • Dats zeker pimp. Ik zal het vertellen aan de vrinden met een iPhone.

 • Beter dan MetalGearSolid:Touch zo te zien:p

 • Ik heb Wolf 3D al op mijn PC staan. Blijft leuk om af en toe te spelen.

 • @Ralphieboy:

  Jazeker, je zou zijn evil laugh er eens bij moeten horen :P

 • Echt wel een must have!!!!

 • Beetje verklote versie die iphone game. Maar blijft een classic.

 • Klinkt goed, zal de App store wel ff checke vandaag

 • grappig alleen ik heb en wil geen i phone……  Hitler als magiër xD

 • vet shit

 • Jeetje ben toch wel blij met die Iphone

 • @ Ralph  Dacht ik ook al ;')

 • Best leuk!:)

 • Kijk, itouch games vind ik tof als die een recensie krijgen :)

 • Adolf Hitler afmaken, wat een nostalgie! :D

 • En dan zeggen dat dit beter is dan de PSP? :O

  Dit is wel aardig gedaan, maar kom op, God of War, CC FF of een GTA op de PSP is toch wel wat beter dan dit…:S

 • perfect voor tijdens tussenuren op school, ff downloaden en klaar, al staat het mapje 'hitler' niet erg oké tussen al je andere huiswerk:P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren