1. Quake 4 (X360)

Quake 4 (X360)

Quake is een naam die iedere First Person Shooter (FPS) speler zou moeten kennen. Vele jaren terug legde Quake samen met de Doom serie de basis van het FPS genre.

Quake had toenertijd verbluffende mooie graphics gemixed met retesnelle gameplay.

Nu vele jaren verder is het FPS genre zo gegroeid dat de ‘’grote’’ Quake nog moet vechten voor een plaatsje tussen vele FPS games als: Halo,F.E.A.R en ga zo maar door.

ID Software kwam pasgeleden met Quake 4 en ik neem met deze review de nieuwste game van de Quake telg onder de loep.

De singleplayer van Quake 4 is een direct vervolg van Quake 2. Het verhaal speelt zich af midden 21ste eeuw en de Strogg heeft geprobeerd met een aanval de aarde en de inwoners weg te werken. Het is gelukt de Strogg van Aarde te verdrijven en het is tijd voor een tegenaanval op de thuisplaneet van de Strogg (De strogg zijn mensen die door middel van machine’s een soort van aliens zijn gemaakt en tevens ook gehersenspoeld) genaamd Stroggos. In Quake 4 speel je Matthew Kane een lid van de Rhino Squad die deel uitmaakt van een grote invasie. Bewapend met de beste hi-tech wapens en voertuigen wordt alles op alles gezet.

De Quake serie is oorspronkelijk een échte multiplayer game maar in dit deel steekt naast de multiplayer ook de singleplayer goed in elkaar. De Singleplayer is één groot slachtveld waar je de schietknop geen moment los kan laten. Het wordt vooral realistisch gemaakt doordat gehealt kan worden door medics en je armor aangevuld kan worden door Engineers. Achter elke deur schuilen weer enkele Stroggs die slachtoffer worden van jou gun. Nu ik het toch over de wapens heb, de wapens zijn vrij divers. Je hebt: Handguns, Shotguns, Grenade Launchers, lightning guns, Nailguns de Railgun en nog veel meer. Daar zit het dus wel goed mee. Met de levensduur van de Singleplayer zit het wel goed want de singleplayer bestaat uit 10 á 15 uur non-stop schiet vermaak. Over het algemeen vind ik de Singleplayer een beetje aan de makkelijke kant. Er zijn 4 moeilijkheidsgraden: Private, Corporal, Lieutenant en General gerangschikt van makkelijk naar moeilijk. Ik speelde Lieutenant en knalde met de op één na moeilijkste moeilijkheidsgraad gemakkelijk door Singleplayer heen. Je hebt ook stukken waarin je in tanks en turrets moet besturen maar dat is gewoon een kwestie van knallen waar je niet bij hoeft na te denken, zo gemakkelijk is het. Jammergenoeg heeft de Singleplayer een replay waarde van nul want de game is zo lineair als maar kan en een Co-op mode ontbreekt ook. Waar de singleplayer ophoudt gaat de Multiplayer van Quake 4 die eigenlijk veel boeiender is verder.

De Multiplayer van Quake 4 lijkt heel erg op de multiplayer van Quake3: Arena en dat betekent dus weer vele uren multiplayer knallen. Deze game gaat zo snel dat mensen met een zwakke maag het moeilijk kunnen gaan krijgen om hun maag vol te houden. Het zal dus voor vele mensen dus heel erg wennen worden om het tempo van de multiplayer mode bij te houden.

De multiplayer van Quake 4 is speelbaar over Systemlink en Xbox Live en geen split-screen wat eigenlijk ook een groot gemis is. De Online mode van Quake 4 voor de Xbox 360 kan met maximaal 8 spelers gespeeld worden over Xbox Live in tegenstelling tot de 16 spelers op de PC. Ook bij deze multiplayer is het matchmaken weer van toepassing wat bij deze game eigenlijk niet zo lekker werkt. Omdat er niet veel vol is te vinden op Xbox Live is het wel eens lastig om games te joinen anders dan het originele Deathmatch omdat er gewoon te weinig mensen matchmaken op andere modes. De Multiplayer bestaat uit: Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag, Arena CTF en Tourney (Dat is een soort klein 1 VS 1 toernooi), dus genoeg om je een lange tijd mee te vermaken. Wat ook de nodige irritaties op kan leveren is dat je geen eigen game kan maken maar dat de server automatisch een room toekent aan spelers, alleen het grote probleem is dat je daarbij niet je eigen map kan selecteren omdat de server dat voor je doet. Als je daarbij ook op kan tellen dat je meestal een minuut moet wachten tot je eindelijk aan het spelen bent nadat je de matchmake knop hebt ingedrukt ben ik van toepassing dat je beter een systeem als dat van Perfect Dark Zero en Project Gotham Racing 3 kan gebruiken. Deze minpunten zijn eigenlijk best zwaar en kunnen je online gameplay een beetje voor je verzieken maar dat neemt niet weg dat de gameplay die je er voor terugkrijgt vreselijk goed is mits je van razendsnelle gameplay houdt (waaronder ik). Daarom raad ik het ook mensen aan eerst de demo te downloaden van de marketplace en zelf beslissen of het je digt of niet.

Het allergrootste minpunt is dat het speltechnisch bagger is. De Graphics zien er absoluut niet uit vergeleken met bijna elke Xbox 360 game die nu uit is. Het meest schandalige is dat je ook bij deze ‘’lelijke’’ graphics framedrops hebt die niet te verklaren zijn. Het lijkt wel alsof de game 1 grote framedrop is. Je hebt nooit het gevoel dat de game (vooral in de Singleplayer) soepel loopt. In elke shootout schieten de framedrops om je oren en dat is eigenlijk niet wat mag in een Next-generation game die grafisch nog veel minder is dan de broer op de PC. Gelukkig is het Geluid wel goed verzorgd en heeft alles een mooie sound. Gemixed met een Dolby 5.1 installatie is het geluid natuurlijk helemaal van huis te schrijven mede doordat je van alle kanten aangevallen kan worden en overal explosies te horen zijn. De AI wordt ook heel realistisch weergegeven en je ziet ook dat er heel strategisch te werk wordt gegaan als jij je aanval inzet. Ik had bijvoorbeeld een moment dat ik een paar vliegende wezens kapot moest knallen maar ik zag ze écht de hele tijd van mij wegrennen en op strategische wijze te werk gaan met geplaatste bommen gooien met elke beweging die ik maakte.

Mijn conclusie is dat het aan de persoon ligt of je deze game een afgang of juist een topper vind. De Singleplayer mode is zeker vermakelijk alleen geen klassieker. Mede doordat de game bij deze slechte kwaliteit graphics toch vreselijk veel framedrops heeft en niet van die kleine ook is het eigenlijk een schande dat ID deze game al heeft gelaunched want hij is gewoon nog niet af. Gelukkig is de all-time classic multiplayer er om de game te redden alleen het wordt een beetje verpest door slecht gebruik van het matchmaking systeem en als je dan ook nog meeneemt dat er niet al te veel volk online is is dat ook weer jammer.

Conclusie en beoordeling

None

Quake 4 voor de 360 is eigelijk een mislukte poort van de PC versie. Heb je een high-end PC'tje en wil je Quake spelen , koop hem voor je PC. heb je dat niet is de 360 versie toch het slimste.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Het is net zo Quake als vroeger
 • Rete snel
 • Veel wapens
 • Minpunten
 • Framedrops vliegen om de oren
 • online lag/systeem
 • Graphics

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Denk dat Prototype leuker wordt. Misschien iets minder polished dan deze game, maar wel meer variatie en mogelijkheden.

 • ziet er goed uit maar ik heb me twijfels over de echte missies …..

 • ja denk dat ik voor prototype ga zal minder mmooi zijn als deze maar denk wel stukke vetter en leuker en bruuter.. gameplay moet vet zijn graphs hoeven dan niet hoog te scoren

 • Waarom haalt iedereen er toch altijd dat Prototype bij … We hebben in tegenstelling tot InFamous drie keer niks gezien van Prototype. Het enige waarvoor ze bij deze titel moeten opletten, is de eentonigheid van die elektrische aanval.

 • Inderdaad de eentonigheid is het grootste gevaar van de game.

 • Dit wordt weer een 7+ game.

 • Lijkt me niets, die game.

 • Ik ben benieuwd naar de uiteindelijke versie. Eigenlijk nodigt dit wel uit tot het spelen van de demo!

 • Nog een beetje twijfelachtig dus…

 • Ik zou ook wel wat meer willen weten over de uiteindelijke echte missies, en als die goed zitten kan dit in plaats van een toppertje een must have worden voor alle ps3 owners !

 • Game lijkt me echt heel erg stoer, AC was ook eentonig. Had ik niet echt problemen mee. Zelfde geld voor GTA. Die vond ik dan iets minder.  Deze game word vet, klaar :P

 • Waarom is \"iedereen\" zo positief over prototype en zo negatief over deze game. Zo snel iets wordt gemeld over Infamous gaan we het weer hebben over de \"betere\" game prototype…:\\  Gezien de trackrecord van Sucker Punch heb ik hier meer vertrouwen in. De producten van Radical waren nu niet echt geweldig ( Crash Bandicoot o.a. ).  Ik zet mijn pegels op deze game in ieder geval. • Klink goed, maar blijf toch nog wat twijfelen.

 • Ik hoop dat het voor mij niet (te) eentonig word.

  Het lijkt mij echt een leuke game en ik heb vertrouwen in de ontwikkelaar.  En dit blijft nog steeds een vette trailer :D !  Bedankt voor de impressie :) .
 • Lijkt me echt een vette game. Een rasechte subtopper.

 • Die gast zouden ze moeten gebruiken als energie centrale :p

 • Netjes hoor. Zeker een leuk spel, al zou ik het geen échte topper noemen.

 • hij lijkt mij wel vet :D

 • @promba:

  Maar zijn elektriciteitsmeter is ook zijn levensmeter.

  Dus als hij geen elektriciteit meer heeft dan gaat hij dood.

  De stroom die hij nodig heeft moet hij ergens vandaan halen :P .  Op zich was het een goed idee van jou, maar helaas… :P
 • erg gave game, mij lijkt de gameplay verbazingwekkend goed

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren