1. Beyond Good & Evil (PS2)

Beyond Good & Evil (PS2)

De mooiste spelervaring die ik ooit heb beleefd

Ik ga nu een recensie schrijven over de mooiste game die ik ooit heb gespeeld, het meesterwerkje van Michel Ancel, Beyond Good & Evil. Bij dit spel heb ik echt gewoon zowat staan janken toen ik hem had uitgespeeld, en dan die prachtige muziek die je tijdens de Credits hoort, maar goed, ik draaf iets te ver door.

Verhaallijn en replay

Ik begin met de verhaallijn, en dat is ook één van de punten waar deze game zo ontzettend goed op scoort, het verhaal gaat over Jade, een mooie jonge dame met een prachtig typisch Frans warrig kapsel met zo'n haarband. Zij woont op een vuurtoren waar ze een soort van tehuis voor kinderen zonder ouders heeft. Ook van de partij is Pey'j, de oom van Jade, dat een zwijn is. Jade en Pey'j leven op Hillys, een planeet die in oorlog is met de DomZ. Er zijn vaak aanvallen van de DomZ, en zo begint de game ook. Jade zit met één van de kinderen op een rots bij de vuurtoren en kijkt uit op de prachtige planeet Hillys. Plotseling ziet Jade een gigantische groene flits in de lucht, de DomZ komen eraan, elk gebouw op Hillys heeft een schild, Jade haar vuurtoren ook, ze rent naar de activeringsknop. Als ze bij de knop is aangekomen drukt ze hem in, maar het schild kan niet geactiveerd worden want ze heeft de stroomrekening niet betaald. Er slaat een grote soort van komeet in het land bij de vuurtoren, DomZ wezens nemen de kinderen gevangen en nu moet je met Jade (Jade pakt een brandende stok van de grond) de wezens verslaan om zo de kinderen te redden. Eenmaal de kinderen gered wordt Jade vastgepakt door een groter monster en zit ze vast, Pey'j komt er dan aan en geeft Jade haar magische stok waarmee ze de rest van de game vecht. Jade bevrijd zich en verslaat samen met Pey'j het DomZ monster. Later word Jade opgewacht door de Alpha Secties (eigenlijk een soort politie van Hillys), later in de game zal blijken dat de Alpha Secties eigenlijk de boosdoeners zijn in deze game, want de Alpha Secties blijken de DomZ te zijn.

Eenmaal weer binnen in de vuurtoren moet Jade een manier vinden om haar stroomrekening te betalen voordat de DomZ weer aanvallen. Jade heeft een apparaat om haar middel waar een digitaal figuur in zit, Secundo is zijn naam, het apparaat kan ook alle voorwerpen die Jade oppakt of koopt naar binnen transporteren en ze weer aan Jade geven wanneer ze deze nodig heeft. Secundo legt haar uit dat een organisatie foto's wil hebben van elk wezen dat leeft op Hillys. Je begint met het fotograferen van Pey'j, één van de kinderen, en je hebt genoeg geld om de stroomrekening te betalen, nu begint het verhaal pas. Jade zal later in het verzet gaan en zo uiteindelijk de bevolking overtuigen dat de Alpha Secties de boosdoeners zijn, het volk komt in opstand en de DomZ worden verslagen, dat is dus het doel van de game. Je komt op veel verschillende locaties, eerst moet je een test doen voor het verzet, op een eiland vol met prachtige wezens, op dit eiland moet je uiteindelijk een eindbaas verslaan, als dat is gelukt kun je in het verzet. In het verzet kom je erachter dat slachtoffers van de DomZ eerst naar een pillenfabriek worden gebracht, vanuit hier naar een oud slachthuis buiten de grenzen van het Hillys gebied en vanuit daar worden ze getransporteerd naar de maan, uiteindelijk zal Jade een ruimteschip bemachtigen waarmee ze door Hillys kan vliegen en ook naar de maan toe kan vliegen. De game is niet absurd lang, maar je kan wel een heleboel dingen buiten de verhaallijn om doen, en als je hem dan toch helemaal uitgespeeld hebt, kan ik er nog geen genoeg van krijgen om de game weer overnieuw te doen een maand later, en weer, en weer, en weer etc.

Gameplay en besturing

In de game zijn er eigenlijk 3 dingen die noodzakelijk zijn, de verhaallijn uitspelen, maar daar zijn ook 2 andere dingen voor nodig, je moet dieren fotograferen om zo aan geld te komen en parels verzamelen om onderdelen te kunnen kopen voor je hovercraft en uiteindelijk voor je ruimteschip, dit is essentieel, want voor je hovercraft moet je bijvoorbeeld een gun kopen om een schip van de Alpha Secties kapot te kunnen schieten om daarna de pillenfabriek binnen te kunnen sluipen, daarna zul je een onderdeel in je hovercraft moeten installeren waardoor de hovercraft kan springen en zo over laserstralen heen kan springen zodat je in het oude slachthuis kan komen, uiteindelijk moet je genoeg parels hebben verzameld om een straalmotor te kunnen kopen voor je ruimteschip waardoor het naar de maan kan vliegen.

Het fotograferen van dieren is ook een belangrijk aspect in Beyond Good & Evil, er zijn ontzettend veel wezens op Hillys, en elke die je fotografeert krijg je geld voor (met dat geld kun je dingen als eten kopen waarvan Jade beter wordt of andere voorwerpen), voor sommige wezens moet je wel wat moeite doen op ze erop te krijgen, maar er zijn er ook zat die je zo in de stad ziet rondlopen, of beestjes die over de grond kruipen. Jade haar fotocamera is ook van essentieel belang in de hoofdverhaallijn, Jade moet met haar camera bewijzen dat de Alpha Secties eigenlijk de DomZ zijn, en de bevolking dus eigenlijk belazerd wordt. Ze moet foto's maken waarmee ze dit kan bewijzen, de foto's worden door haar vrienden van het verzet gepubliceerd en zo zal het volk er uiteindelijk achterkomen dat ze in opstand moeten komen. Als je alle dieren hebt weten te fotograferen en/of alle parels hebt verzameld krijg je een leuk presentje.

Tijdens het spel moet je vechten, sluipen, klimmen en klauteren, veel in je hovercraft varen en noem het maar op, alles is heel goed uitgewerkt. Één nadeel vind ik wel dat het vechten tegen de Alpha Secties na verloop van tijd een beetje eentonig wordt, de Alpha Secties hebben één groot metalen pak aan, de enige manier om ze te doden is of ze te slaan of schoppen op hun luchtfles op hun rug, of hier vanaf een afstand tegen aan te schieten (Jade heeft een soort kleine lasergun op haar pols zitten), vechten tegen andere vijanden blijft wel verfrissend en leuk. Met de hovercraft vaar je door Hillys heen, Hillys bestaat uit eilanden, en voor de rest is het één en al water, vandaar de hovercraft. Tijdens de game heb je altijd een maat bij je, in het begin is dit Pey'j, later word hij ontvoerd (Pey'j bevrijden is dan ook één van de doelen in de game) en loopt de rest van de game Dubbel H met je mee, Dubbel H is ook lid van het verzet en je hebt hem bevrijd nadat hij gevangen was genomen, uiteindelijk als je Pey'j bevrijd hebt op de maan ben je met z'n drietjes tot je de game hebt uitgespeeld. Buiten de verhaallijn om zijn er ook nog heel veel dingen die je kunt doen zoals hovercraft racen, grotten binnensluipen of geheime plaatsen van de Alpha Secties binnensluipen om daar cash of parels te jatten en nog veel meer dingen, alles is tot in de puntjes verzorgd.

Graphics en geluid

De graphics van Beyond Good and Evil vind ik persoonlijk heel mooi, het is een soort mix tussen computergemaakt en getekend (tenminste, zo lijkt het), het is een beetje te vergelijken met de laatste Zelda, maar dan in iets minder extreme maten. De planeet Hillys geeft je een warm gevoel, je komt op veel plaatsen op de planeet, buiten is alles mooi en kleurrijk, op bepaalde plaatsen zul je ook wel is wat grimmigere omgevingen tegenkomen, het wisselt elkaar goed af. Het geluid is toppie, de game blijft het beste in Engels, maar je kunt deze game ook in het Nederlands spelen, en ik moet zeggen, dat klinkt zo beroerd nog niet, het is eigenlijk best goed (maar engels blijft natuurlijk het beste), ik heb onderhand de game in elke taal gespeeld, na het één keer gespeeld te hebben weet je toch al wat je moet doen, op z'n Frans klinkt het ook leuk (ik draaf weer te veel door). Dan nu de muziek, dit is echt prachtig, 100% vakwerk, nog nooit heeft de muziek uit een game mij zo diep weten te raken, het is jammer dat er geen CD van is gemaakt want ik hem zeker gehaald.

Het lijkt me duidelijk dat dit gewoon één van de beste games ooit gemaakt is (in mijn ogen zelfs de beste), deze game heeft mij zo diep weten te raken dat ik soms gewoon een traantje moest wegvegen, de verhaallijn, de sfeer, prachtige personages en wezens, waar je er ontzettend veel verschillende van tegenkomt. Er zijn nog zat dingen die ik nog niet vertelt heb over deze game, maar dat heb je eigenlijk zelf al moeten uitvinden, dit is een game die je gespeeld moet hebben, heb je hem nog niet, hij ligt nu voor €10 à €15 in de winkel, dus zorg dat je dan morgenochtend bij de shops staat om deze game zo snel mogelijk in huis te halen. EEN MEESTERWERK, PUNT!!!

Conclusie en beoordeling

None

Vanaf de eerste dag dat deze game uitwas heb ik hem in huis gehaald, maar voor iedereen die deze game nog niet in huis heeft moet nu als de sodemieter deze game gaan halen, want het is één van de beste games ooit gemaakt, voor die €10 à €15 waar die nu voor in de winkel ligt mag je hem zeker niet laten liggen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Verhaallijn, sfeer, personages
 • Vrije wereld waar buiten het hoofdverhaal om ook veel te doen is
 • Graphics, geluid en vooral de prachtige muziek
 • Vervoersmogelijkheden via lopen, varen en vliegen
 • Goede A.I. van tegenstander en je maat
 • Minpunten
 • Vechten met de Alpha Secties wordt na een tijdje een beetje saai

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ziet er grafisch absoluut niet slecht uit, vooral die eerste screen. Maar ben benieuwd naar gameplay, vind het nie helemaal fijn gamen op de iPhone..

 • Ennnn…  MEGA MAN 2!!!  Wh00t. Gaat alleen nooit werken met touch controls. • Myst, omg! hoevaak wordt die game nog uit zijn graf getrokken? :)

 • Nou alleen nog een Iphone zonder T-mobile en we zijn allemaal gelukkig !!

 • Zenonia lijkt me vet :d

 • Ik heb nog geen enkele game langer dan 5minuten gespeeld op de iPhone, controlls werken allemaal voor geen meter.

 • Heb erg veel vertrouwen in de Iphone als gamingplatform, ben benieuwd wat developpers kunnen maken voor dit apparaat in de toekomst.

 • @ Cartmen  Dan ben jij dom geweest met games kopen, want degene die ik speel werken allemaal ontzettend goed

 • Nope, ik download zowat elke nieuwe game die er voor uitkomt maar dat touch of tilt controll vind ik gewoon niet lekker geef mij maar knoppen die je echt kan voelen en indrukken.

 • BOULDER DASH!! Daar heb ik een eeuwigheid geleden veel plezier mee gehad haha.

 • Nu nog een ding ontwikkelen zodat je gewoon echt kan gamen en niet met het touchscreen hoeft te werken. werkt toch vaak niet ideaal

 • Ziet er allemaal goed uit!

  Er komen btw ook nog 2 Rolando games aan, deel 2 in juni en deel 3 in december en bij de release van die nieuwe delen komen er 20 nieuwe levels in het vorige spel erbij!

 • Zenonia klinkt best leuk :)

 • De grapichs zien er goed uit hoor voor een handheld, ben alleen wel benieuwd naar de gameplay.

 • Ik word langzamerhand nogal moe van al die Iphone berichten. De jongeman boven mij spreekt zelfs al van een handheld. Hou op zeg! Het is en blijft een ge-upgrade versie van de vroegere N-gage. Ik hoef geen games te spelen op mijn Iphone. Als ik zo nodig iets wil doen gedurende mijn reistijd dan koop ik wel een \"echte\" handheld.

 • Zo denkt niet iedereen. Als het ook gewoon kan op je telefoon, dan zijn al een hoop mensen blij en hebben ze ook niet de neiging om een DS of PSP te kopen.

 • Die Zenonia spreekt me wel aan voor op de iphone.

 • Zo denkt niet iedereen. Als het ook gewoon kan op je telefoon, dan zijn al een hoop mensen blij en hebben ze ook niet de neiging om een DS of PSP te kopen.

  Ten eerste is het geen geweldige markt, aangezien de meerderheid nog steeds kiest voor de mobiele troep die Samsung uitpoept of natuurlijk voor Nokia en SE. Daar komt nog bij dat mobiele games al heel lang bestaan. Waarom is het nu ineens anders op de Iphone? Door de graphics? Of door de hoeveelheid games? Of doordat deze games ineens van betere kwaliteit zijn? Hou op, schei uit. Apple heeft meestal goud in handen, maar dit is voor mij een FAIL.

 • Zenonia lijkt me wel leuk.

 • Nou, ik vind dit wel tof! Ben benieuwd hoe de games gaan werken en spelen met die touchscreen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren