1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (X360)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (X360)

Bethesda Softworks is al een tijdje toe aan het vierde deeltje uit de Elder Scrolls serie. Vlak na de release op 24 maart heb ik het spel besteld, helaas kwam deze 8 dagen later pas aan vanwege een tekort aan games (wat wil je ook met zo’n game). Stop het spel in je Xbox360 en je wordt bevangen in een geweldig grote nieuwe wereld.

Je begint (zoals gewoonlijk) met een filmpje, wat nu meteen opvalt, zijn de prachtige graphics. Het ziet er gewoon geweldig uit. Lichteffecten zien er prachtig uit, bijvoorbeeld als je met een fakkel door een kerker loopt en ook schaduwen zien er goed uit, zo zat ik een keer ’s nachts op mijn paard en reed langs een Imperial Watchman die ook op een paard reed en een fakkel bij zich had en ik zag de schaduw van mij en mijn paard gewoon van achter naar voren bewegen toen ik hem voorbijreed, zie het een beetje als je zelf ’s nachts langs een lantaarnpaal fietst.

Vervolgens begint het spel, je moet een ras kiezen en je kunt hem helemaal vormgeven, van het dikker maken van de wangen tot een lelijke puntneus en elk ras heeft ook zijn eigen ability’s. Ik koos eerst voor een Argonian, die leek mij ontzettend vet, deze heeft een kracht om onder water te kunnen ademen, maar naderhand na een uurtje of 8 spelen ben ik toch maar opnieuw gegaan omdat ik deze skill toch niet zo handig vond. Ik koos opnieuw en ditmaal voor een Dark Elf, deze soort is op elk gebied wel wat goed. Vervolgens begin je in de gevangenis, de keizer komt naar je toe met wachters en er wordt gevraagd wat ik hier doe. Ik ben blijkbaar in een foute cel beland. Mij wordt gevraagd om helemaal achter in de cel te gaan staan zodat zei de deur open kunnen doen, de koning begint met mij te praten en ik ben degene uit zijn dromen. Dan begint de tutorial, je loopt door een geheime gang (met de koning en zijn wachters) waar je moet vechten met ratten en overvallen wordt door andere personen. Langzaam aan begin je te leren hoe je je pijl en boog, spells, zwaarden, kleding (bescherming) moet gebruiken etc. Je kiest een birthsign en een klasse die je ook weer nieuwe vaardigheden geven. Dan kom je in een ontzettend grote wereld waarin je alles kan doen wat je maar wil. Jullie hebben het vast al duizenden keren gehoord, dat de wereld zo enorm groot zou zijn en dat is ook echt zo. Zo stond ik een keer op een berg en je kon echt ver kijken, je kreeg daarbij ook het gevoel dat je daar verderop ook kon komen. Er is genoeg te doen in de wereld, je kunt het hoofdverhaal volgen maar dat hoeft niet, je kunt kiezen om sidequests te doen of om een dungeon te gaan spelen die ook elk weer erg verschillend zijn, in de één zitten een boel monsters en de andere is een cave vol met bandits.Het verhaal zelf moet gewoon even simpel gehouden worden. De keizer sterft als jij hem door de kerker (die van de tutorial) moet begeleiden, jullie wachten ergens in een klein kamertje maar achter jullie wordt een geheime deur geopend en wordt vervolgens vermoord. Jij moet zijn erfgenaam vinden, die de troon kan overnemen en overal verschijnen er poorten naar de wereld van Oblivion die jij dan weer moet sluiten.

Ik heb de voorgaande delen niet gespeeld (op een kleine 5 minuten met Morrowind na), maar ik hoorde dat veel mensen al snel het spel opgaven omdat ze niet wisten wat ze moesten doen. Ik weet niet hoe dat in de voorgaande delen is geregeld, maar bij Oblivion had ik daar absoluut geen last van. Je hebt in het menu waarin je verschillende wapens en kleding kan equipen ook een deel waarin je je quests kan zien, je kunt kiezen om de hoofdquest te doen maar je kunt ook kiezen voor sidequests. Je kunt kiezen om van één van die quests je huidige quest te maken en dan zie je op het schermpje gewoon een klein kaartje met noord, oost, zuid en west met daarop een rood pijltje waar je op dat moment heen moet, dus van verdwalen is geen sprake. Bovendien krijg je ook de mogelijkheid om te fast-travelen waarmee je dus op een kaart een plek kiest en je wordt daar vervolgens gewoon gedropt, ontzettend handig want soms moet je lange stukken afleggen, maar meestal loop ik de stukken toch omdat ik toch wat van de wereld wil zien en zo ontdek je ook weer nieuwe dungeons.

Daarnaast is het grappig om te zien dat elk personage een echt leven leidt. Mensen gaan naar het werk, slapen echt en gaan na werktijd naar de kroeg. Mensen praten ook met elkaar waardoor jij iets interessants kunt horen en je denkt ik luister eens mee, vervolgens heb je een gerucht te pakken en kun je daarvan je quest maken. Mensen zijn ook te beïnvloeden in hoe erg ze je mogen. Er is een optie waarin je bepaalde acties kunt ondernemen om ze je meer of minder aardig te laten vinden, zo kun je een grap maken of een compliment geven en afhankelijk van elk personage vinden ze het ene leuk en het andere niet, waardoor je op hun gezichtsuitdrukking moet letten. In het begin is die optie een beetje lastig maar al snel kom je erachter hoe het werkt. Je kunt de mensen om dingen vragen en kennen ze je niet goed genoeg dan zullen ze vaak niks vrijgeven. Begin je met de optie om ze je aardiger te laten vinden en kun je het aantal punten omhoog krikken dan zullen ze ook meer informatie geven. Zo moest ik een keer aan een boek komen die een bepaalde winkelier had. De winkelier zei dat hij het boek aan iemand anders had beloofd en dat diegene al laat was, dus ik kon op hem wachten, zodra hij het boek had gekocht ging ik met hem praten en uitleggen waarom ik het boek nodig had. Ik dacht wat zou er nu gebeuren als ik met zakjes geld ga smijten, dus ik ga saven en laad het spel opnieuw. Vervolgens ga ik met de winkelier praten, gebruik eerst de optie waarin hij mij aardiger gaat vinden en ga dan met zakjes geld gooien, zo kon ik ook het boek toch nog kopen.

Erg leuk is ook dat je personage zich kan ontwikkelen. Zodra je een bepaald niveau hebt bereikt is het mogelijk om een nieuwe beweging krijgen, zoals rollen of een beweging maken die het mogelijk maakt om de vijand zijn wapen weg te slaan.

Omdat het spel zo ontzettend groot is en zo mooi vormgegeven ga je op die kleine foutjes letten. Bijvoorbeeld het regent en vervolgens ga je een overdekt steegje in en in het steegje blijft het nog regenen, zelfs als je omhoog kijkt zie je de regen door het dak heen vallen. Of een keer toen ik met een sidequest bezig was, het ging om een winkel die zijn inventaris (verdacht) goedkoop verkocht, uiteindelijk kom je bij de leverancier en het blijkt om gestolen waar te gaan, de koper weet niets van gestolen spul. Je neemt een kijkje in het huis van de leverancier, je ontdekt wat en gaat naar de koper. Die gelooft je niet zonder enig bewijs. Als hij je uiteindelijk gelooft en je gaat weer naar de koper toe dan vraagt hij of je de leverancier al gestopt hebt. Je krijgt dan twee opties om te antwoorden: Nee ik heb hem nog niet kunnen stoppen of ja ik heb zijn schop gepakt. Terwijl je die schop nog niet eens gepakt had en zo kom je dus op het idee om die schop te pakken. Maar dat zijn allemaal kleine feitjes waar je niet tegenop moet kijken, daartegenover staan namelijk de voordelen: de ontzettend grote wereld, de slimme personages etc. Daarnaast kun je ook wisselen tussen een third-person view en een first-person view, een leuke bijzaak, maar toch speel ik het liefste in first-person view. Ik gebruik third-person view bij het paard rijden en zodra ik moet vechten schakel ik over naar first-person view omdat je dan veel beter zicht hebt op wat de vijand doet. Daarnaast speel ik liever third-person view omdat het first-person view nogal nep is, je personage kan dan gewoon naar links en rechts strafen en bovendien als je springt, kun je hem gewoon heen en weer bewegen. Het spel zal vast niet gemaakt zijn voor de third-person view.

Conclusie en beoordeling

Ja, wat kan ik hier nu eens zetten. Het is gewoon echt een goed spel en als je hem nog niet hebt: KOPEN!!
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • De enorm grote wereld
  • De prachtige graphics
  • Goede physics
  • Alles klopt gewoon
  • Optie Fast-travelen
  • Minpunten
  • Je gaat op fouten letten
  • Gedeeltelijk third-person view
  • Nooit echt lange laadtijden maar het zijn er vrij veel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren