1. Colin McRae Rally 04 (PC)

Colin McRae Rally 04 (PC)

De formule 1 zou de absolute koningsklasse van de autosport moeten zijn. Maar door de klinische aanpak, met mecaniciens die latex handschoentjes dragen en inhaalmanoeuvres die drie weken op voorhand schriftelijk aangevraad moeten worden, is die tegenwoordig al even saai als duur. Geef de échte autoliefhebber dan maar WRC. Goed, het gaat hier tegen de klok in plaats van rechtstreeks tegen elkaar, maar tegen een impreza WRX die aan 200km/u over een jump komt gedenderd en in een wolk van stof en vonken, kan het allemaal-treintje-rijden-achter-über-michael al lang niet meer op. En wat nog meer is: ook op je pc zorgt rally voortaan voor één van d emeest intense race-ervaringen ooit.

Informatie:

Ze zullen het bij Codemasters natuurlijk niet graag toegeven, maar ongetwijfeld hebben ze intussen wel spijt van het contract dat ze met Colin McRae getekend hebben. Het is je misschien ontgaan, maar de vliegende Schot die nog lang één van de legendes uit de autosport zal blijven, heeft dit seizoen niet eens een zitje bij een team kunnen krijgen. De naam Colin McRae Rally 04 (CMR04) lijkt dus wat op pakweg 'Michael Jordan BAsketball' of 'Etienne Schouppe TrainSimulator', maar laten we daar verder geen vooroordelen over hebben en gewoon eens kijken wat dit spel in huis heeft. HEt eerste wat opvalt, is dat Colins game natuurlijk geen volledige officiële licentie voor de andere coureurs aanwezig is. Grappig eigenlijk, want de einige echte naam die je ziet verschijnen, is die van de gepensioneerde. Maar goed, je hebt natuurlijk geen bestaande namen nodig om een goed racespel te maken. Al iets vervelender wordt het als je ook merkt dat het rallyseizoen niet helemaal waarheidsgetrouw wordt weergegeven.

Voor de race begint:

Er zitten een paar van de prachtigste locaties van de kalender in (Zweden, Australlië, Finland, UK, Griekenland, Japan, Spanje), maar in de championship mode krijg je dus een ingekorte versie van 'the real thing'. Dat is dan meteen het eerste nadeel van CMR04. Als je zou verwachten dat er nog zo een hoop nadelen te vinden zijn, heb je helemaal ongelijk. Het lijkt daarbij op te houden wat de nadelen van dit spel betreft. Want laten we maar meteen zeggen waar eht op staat: op het gebrek aan een volledig officiële licentie na, is CMR04 zowat de meest intense en realistische weergave van het rallykampioenschap dat ik ooit op mijn pc-scherm heb gezien. Van zodra je aan de slag gaat, merk je meteen hoeveel zorg er aan alles is besteed. In knappe en duidelijke menu's kies je welke game-mode je wilt (gewoon wat rondvliegen op een willekeurige stage, een rally rijden of de championship mode waarin je alle hierboven aangehaalde locaties aandoet) en dan hoef je alleen nog je auto te kiezen en kan je vertrekken. In tegenstelling tot de eerdere edities, kan je nu ook kampioenschappen rijden in andere auto's rijden dan de toenmalige Ford Focus van de Schot. Zowel in de 'kleine' 2WD-als de 4WD-klasse zijn er bij het begin vier auto's beschikbaar (waaronder, voor wie de echte goeroe wil nadoen, ook de Xsara WRC waarin McRae zijn laatste seizoen heeft gereden) en naarmate je betere resultaten haalt, kan je meer stages en auto's unlocken. (Tot een paar hele originele toe, want wat dacht je bijvoorbeeld van een rally in een oude 2PK of, als je echt de grenzen van de fysica in twijfel wil trekken, een omgebouwde Ford Transit bestelwagen?) HEt algemene concept dat ze bij Codemasters hebben uitgebouwd is dus al even bekend als degelijk en dus kunnen we ons concentreren op het belangrijkste aspect: het racen zelf. En precies op dat vlak trekt CMR04 werkelijk alle registers open!

Het racen:

De vorige uitgaven zijn al beroemd en geliefd geworden om hun waarschijnlijke realisme en indrukwekkende graphics, en op elk van die domeinen doet jaargang 2004 nog een heel stuk beter! Goed, Ik kan je alleen aanraden om stuur en pedalen aan je pc te hangen en je centjes maar aan een top videokaart besteed, maar eens je die uitrusting hebt, is CMR04 een regelrechte natte racedroom. Brave Colin heeft de ontwikkelaars zelf geholpen om de physics van de auto's zo realistisch mogelijk te krijgen, en hij mag dan wel bekend staan als een man van weinig woorden, we hebben wel de indruk dat hij hier alles tot in het laatste detail heeft uitgelegd. De besturing is fenomenaal realistisch, de reacties op elke stuurbeweging en de manier waarop je de tot 400 pk sterke monsters door de bocht kan gooien, zijn om duimen en vingers mee af te likken. Bovendien is het schademodel van de knapste die ik ooit heb gezien. Niet alleen worden koetswerkpanelen realistisch beschadigd of gewoon afgerukt, ik heb bijvoorbeeld ook meegemaakt dat ik al te enthousiast met de voorkant over een rotsblok ging en zo de radiator naar het hiernamaals hielp. Of schakel te vaak laat en de turbo in je motor raakt nog heter dan mijn broer die playboy the mansion speelt. Dat soort realisme maakt het er natuurlijk allemaal niet makkelijker op, maar voor raceliefhebbers die het zo écht mogelijk willen, ontbreken alleen nog de g-krachten en de geur van een verbrande koppeling. Over de graphics zou ik eigenlijk met één enkel zinnetje zijn uitgepraat: kijk naar de screenshots en je ziet hoe goed CMR04 alles op je scherm tovert. Zoals i al zei, is een degelijk videokaart wel een must en als je die hebt zullen de 'oooohhhs' en de 'wooows' nie van de lucht zijn. De auto's zijn tot in het laatste detail gewoon af. Nog indrukwekkender zijn de decors en de manier waarop je auto er invloed op heeft. Het opwaaiend stof dat deze sport zo typeert, is nog nooit zo realistisch weergegeven als hier. Rij in zwaarder grind en je ziet de steentjes opspatten. Rij je band lek en de vonken vliegen in het rond. Tijdens de reaplys krijg je nog alles eens vanuit de mooiste cameastandpunten te zien en hoewel ik altijd zo snel mogelijk werder wil gamen, heb ik mezelf wel vaak betrapt wanneer ik rustig achterover in mijn luie stoel zat te genieten van de mooie graphics.

De moeite waard!

Als ik dan toch wat kritiek moet geven, had ik graag de cockpitview nog wat gedetailleerder en bruibaarder gezien en zou een tweede chase-camera voor de liefhebbers meer dan welkom zijn geweest, maar dan ben ik echt aan het vitten op de details waar je tijdens het spelen zeker niet wakker van zal liggen. Het geluid doet intussen al het mogelijke om de kwaliteit van de graphics bij te benen en slaagt daar ook in. Ik kan er niet meer over zeggen dan dat alles heel knap over je speakers komt, van het motorgeluid zelf tot de knallende uitlaat, de steentjes die onder je auto wegvliegen en de navigator die op dat heerlijke nerveuze toontje aankondigt dat je binnen 150 meter een razend gevaarlijke linkse bocht in zesde versnelling doorkan. Ik kan, kortom, stillaan afsluiten met de vaststelling dat CMR04 precies doet waar het voor gekomen is: de opmerkelijke kwaliteiten van de vorige edities overnemen, en het allemaal nog beter, nog sneller en vooral nog realistischer maken. Alleen... is de grootste troef in het spel misschien ook wel het vervelendste nadeel. Want wil je gewoon een paar minuten racefun, dan is dit niet het spel wat je zoekt! Beginnende racefans zullen al snel afhaken als ze merken hoe moeilijk het is om bijvoorbeeld de smalle zandwegen door de Aziatische bosjes af te leggen zonder dat de helft van je auto tegen de stammen blijft hangen. Maar ben je een echte racefanaat en ben je op zoek naar een heerlijk mooi en razend realistische rallygame, dan heeft CMR04 alles in huis wat je maar kan wensen. Missie volbracht door Codemasters... als zouden ze msschien stilaan uitkijken naar een vervanger voor hun eervolle gepensioneerde legende en voor volgende nieuwe edities een nieuw talent uitnodigen voor een zakenlunch. Geef toe: Francois Duval Rally 05... Belgische gamers zounden nog nooit zo apetrots bij de softwareboer binnengestapt zijn!

Conclusie en beoordeling

None

Colin Mcrae is dan zelf geen rallypiloot meer maar 'zijn' spel is wel de kwaliteit van de bovenste plank. Een aanrader voor alle racefanten.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Realisme
 • Adembenemende graphics
 • Uitdagend
 • Verslavend
 • Minpunten
 • Geen volledig officiële licentie
 • Moeilijk voor beginners

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik hoop gratis DLC

 • Mooi:)! Wat langer lichamen tellen :P

 • Oke, jammer genoeg vind ik de multiplayer van killzone niet zo leuk.

 • Pracht game, speel de multiplayer af en toe. Slechts een foutje ontdekt.

 • @horstkef13 Waarschijnlijk niet.

 • Zitten er bij deze patch de bots ook al in?

 • Het lijkt me een gratis update, daar dit voor iedereen gaat gelden die online speelt. Verder goed dat ze het doen!

 • ik vind dat ze te weinig doen aan fouten in de game, ik heb een vrij actieve clan die genaaid wordt door bugs in de game… wij winnen een een toenament en de verliezers krijgen de win, dat soort dingen. dit soort dingen gebeuren te vaak en verpesten de game voor mij. het staat wel op hun lijstje van wat ze willen aanpakken maar dit hoort meteen te worden verholpen. zo zijn er nog een aantal dingen die ook door deze patch niet verholpen worden. maarja ik blijf kz2 trouw tot betere tijden.  ;)

 • Dit was mij al duidelijk, goed dat ze bodycount verhogen want met een goede 32 man online is dat binnen een minuut afgelopen. Ik hoop dat de DLC gratis, maar anders wil ik er wel 10 euro voor neerleggen als er een paar vette maps bij zitten.

 • Zal wel niet gratis DLC zijn :(

 • goed zo

 • Nice, ik krijg vrijdag eindelijk de game.

 • afwachten jongs :P

 • Ik moet Killzone 2 dringend weer eens oppakken. K'heb misschien al dagen aan een stuk niet meer gegamet.

 • @horstkef  dit soort patches zijn altijd gratis!

 • goed dat er weer een nieuwe patch komt.

  DLC :D , hoop dat ie gratis word, anders wil ik er gerust 10 Euro voor neerleggen.

 • Vet dat ze dat allemaal wel redelijk snel verhelpen! Ook al hadden de foutjes natuurlijk nooit in het spel mogen zitten!

 • mooi eindelijk langer bodycount spelen, met zo weinig punten ben je zo bij het score limiet, en ik verheug me ook op de DLC maar ik hoop dat t niet te duur word !

 • Mooi zo, bodycount was idd altijd veel en veel te kort.

 • Vet, goede patch met de goede verbeteringen :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren