1. Dragon Quest: The Journey of the Cursed King (PS2)

Dragon Quest: The Journey of the Cursed King (PS2)

Daar was de dag dan: 12 april. Ik pakte het spel uit de rekken en toen ik thuis kwam ging ik spelen en bleef ik maar door spelen. De PS2 heeft er weer een top RPG bij en ik ga jullie vertellen waarom.

Dit is alweer het achtste deel van de Dragon Quest serie, maar de eerste die de Europese kust haalt. Hier heet de game dan ook Dragon Quest: The Journey of the Cursed King, zonder de acht. In Japan is de game extreem populair en leidt de game ook te vele spijbelacties en mensen die "ineens" ziek worden. De game is dan ook naast Final Fantasy een van de grootste RPG series. De serie staat bekend om zijn op het eerste oog simpele gameplay, maar als je er goed naar kijkt het heel fijn gebalanceerd is en ook nog eens pittig is ook. De serie is dan ook meer traditioneel dan zijn grote concurrent Final Fantasy, dat de laatste tijd iets meer hedendaagse invloeden krijgt. Al kun je Final Fantasy geen echte concurrent van Dragon Quest meer noemen, aangezien de twee topbedrijven Square en Enix nu gefuseerd zijn. Eens kijken of Dragon Quest: The Journey of the Cursed King ook zo tradioneel is en fijn speelt als zijn voorgangers.

Geen RPG zonder verhaal natuurlijk, want er moet wel een motief zijn om het spel door te spelen. Het vredige koninkrijk van Trodain wordt op een dag helemaal overspoeld door grote doorns die het hele kasteel overspoelen en iedereen lijkt het loodje gelegd te hebben. Maar jij, de held overleeft, en de koning en de prinses overleven het ook. Alhoewel, de koning is in een trol veranderd en de prinses in een paard. Dhoulmagus, een sinistere tovenaar, lijkt de schuldige en jij moet je koning gaan helpen om die Dhoulmagus eens een goed lesje te leren en de vloek te doorbreken. Ik neem aan dat niemand graag zou willen leven als trol, terwijl je dochter een paard is geworden. Hier blijft het natuurlijk niet bij, maar ik ga niks verder verklappen, anders zou het maar het spel voor je verpesten. Je komt natuurlijk later wel nieuwe bondgenoten tegen.

Het vechtsysteem is lekker traditioneel turn based. Om de beurt kan je je aanval plaatsen en daarbij kan je kiezen uit allerlei soorten aanvallen. Dit systeem is voor sommigen een afknapper, maar het systeem werkt verbazingwekkend lekker en je kunt hele fijne aanvalcombinaties maken. Je moet zeker nadenken over je zetten, want het is niet bepaald het makkelijkste spel. Een echte RPG bezit ook veel statistieken en wapens en daar zit Dragon Quest ook vol mee. De held kan bijvoorbeeld, speren, zwaarden of boomerangs gebruiken. Wanneer je een level omhoog gaat kan je, naast dat je stats zoals attack en defence omhoog gaan, ook nog eens skill points op een bepaald type wapen doen. Als jij speren het fijnst vindt, dan train je jezelf daarop en zul je ook vele voordelen zoals sterke technieken of andere handige hulpmiddelen kunnen gebruiken. Het slim indelen van skill points is dus eigenlijk ook een must. De enige kritiek die ik op de gameplay heb, is dat het levelen soms heel erg langzaam gaat. Wanneer je aan het trainen voor een sterke opponent bent kan dit soms heel frustrerend zijn.

In lengte is de game een echte klassieker. Je kunt zoveel ontdekken in de gigantische wereld van Dragon Quest en er is zoveel te doen en te zien. Het is echt subliem uitgewerkt. De world map loop je ook niet zomaar eventjes over, nee, de world map is gigantisch en doet in visueel aspect ook weinig onder aan de dorpen en steden. Iets wat zeker bijdraagt aan het sfeertje, anders zou een overworld veel te geforceerd aanvoelen. Dat is gelukkig niet geval is met Dragon Quest. De dorpjes zijn ook erg sfeervol en mooi gemaakt. De "architectuur" is van erg hoog niveau en je hebt ook het gevoel dat het leeft. Er is een dag en nacht, waarbij het nachtgedeelte natuurlijk een heel ander gezicht heeft en de pub op volle toeren draait. Daarnaast zijn in de diepe nacht de monsters ook een stuk sterker dan zijn dag equivalenten, maar als je de nacht wilt overslaan biedt de inn ook nog een goed alternatief om te overnachten.

De sfeer is dus fantastisch en de characters zijn ook helemaal op de sfeer ingesteld. Sommige delen in het spel zijn heel humoristisch of juist slim uitgewerkt. Een van je bondgenoten roept altijd "Cor blimey!" als de koning ineens achter hem verschijnt, iets wat altijd wel grappig blijft. Daarnaast zijn sommige vijanden geniaal uitgewerkt en zijn ze gigantisch grappig. Denk aan een inktvis wiens tentakels een gespleten persoonlijkheid hebben of een hele mollenbende met aan het hoofd de Mol Godfather die je aanvalt met zijn verschrikkelijke muziek. De sfeer van Dragon Quest is misschien wel een van de grootste pluspunten die het spel biedt en iets waar een RPG ook moeilijk zonder kan. Het spel bevat daarnaast ook vele sidequests die het spel langer maken en bovendien een stuk leuker.

Op audiovisueel gebied heeft de game ook een streepje voor. Level 5, die ook aan het mooi gemaakte Dark Chronicle werkten, hebben subliem werk verricht met de graphics van Dragon Quest. Daarnaast heeft de tekenaar van Dragon Ball Z de characters gemaakt en je kunt ook wel een aantal invloeden zien. Het ziet er in ieder geval wel heel erg mooi uit. De rest van de wereld is ook prachtig gemaakt en het is allemaal cel shaded. Dat is de techniek die bekend is geworden door bijvoorbeeld The Legend of Zelda: The Windwaker en Dark Chronicle. Het zijn een soort tekenfilmgraphics die uitstekend passen bij het thema en de sfeer van het spel. Het ziet er daarnaast ook indrukwekkend uit. Het geluid is ook indrukwekkend en er zitten ook aantal mooie composities in zoals het een RPG betaamt. De game bevat ook voice overs en die zijn van hele hoge kwaliteit. Aangezien het in een soort van middeleeuwse setting zit, zijn de stemming heel toepasselijk in het Brits-Engels gedaan. Dit lijkt heel stom, maar als je het is heel passend en goed gedaan. Audiovisueel is het dus ook al een pluspunt.

Conclusie en beoordeling

None

Het is nu hopelijk duidelijk dat Dragon Quest een fantastische game is. Het heeft alles wat een goede RPG nodig heeft en heeft daarnaast ook nog eens elementen die je in andere games niet vindt. Het sfeertje en het goede verhaal zorgen ervoor dat je lang blijft doorspelen en het goede vechsysteem helpt daar alleen maar goed bij. Dit spel is een aanrader voor elke PS2 bezitter en voor de twijfelaars: meteen halen en stop met twijfelen!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Sublieme graphics en geluid
 • Goed uitgewerkt en gebalanceerd vechtsysteem
 • Groot avontuur
 • Fantastische sfeer
 • Minpunten
 • Levelen duurt soms te lang

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Spannend ^^D

 • Leuke setting, en sowieso goede verbeterpunten. Ben benieuwd of er nog een extra verrassing in zit zoals Jeffrey veronderstelt.

 • Nice! Ik heb enorme zin om in bad company te belanden!

 • ben benieuwd…vond bad company erg leuk…hopelijk bieden ze genoeg vernieuwing:)

 • en hoe zit het met de explosieve tonnetjes? :).. zijn er daar ook weer 239059420590 van te vinden?

 • Zeker nice,

  ik heb het eerste deel ook

  en die is echt super vet.

  en nu het 2de deel zeker vet!

  ik ben benieuwd naar Hagerd gestoorde stunts!  DarkEmporeR

 • uberspel lijkt mij dit

 • Ziet er zeker niet slecht uit :D

 • Hier heb ik echt zin in! Battlefield is altijd al mijn lievelings-shooter geweest.

 • En ook voor PC! WOOHOO!!

 • Deel één viel me nogal tegen. Het begon erg snel te vervelen en de A.I. was niet al te best. Daarnaast waren er overal rode tonnetjes te vinden waarmee je dingen op kon blazen en dat begint nu toch wel erg cliche te worden.

 • Deel 1 was erg vermakelijk!

 • deeltje 1 was wel vet!, heb er dan ook wel zin in !

 • co-op… alsjeblieft geef het een co-op!!! :P

 • Bad Company 1 was top, dus 2 waarschijnlijk ook :D

 • @ Furyan NL: Mooi gesproken!

 • Was het leuk in Stockholm met de twee Gamekings?

 • Bad Company viel wel mee, leuke shooter maar geen topper in het genre. Het viel me wel ietwat tegen omdat verschillende websites in previews lyrisch waren over deze game terwijl single- en multiplayer ver weg stonden van het niveau van CoD4.

 • naja, toch kleine details die het geheel opknappen :D

 • Deel 1 was bagger en werd op elk vlak overklast door COD 4, die er al een jaar was lol

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren