1. Pro Evolution Soccer 4 (PS2)

Pro Evolution Soccer 4 (PS2)

Pro Evolution Soccer 4

Als klein jongetje was ik gek op FIFA. Maar toen de Playstation 2 kwam werd er een nieuwe vijand geboren. Ik kon niet geloven dat iets beter was dan FIFA dat bestond gewoon niet! Ze hadden immers niet eens de officiële licenties.maar hoe langer de Playstation 2 bestond hoe meer ik ging twijfelen.Uiteindelijk nam ik een beslissing ik zou en moest Pro Evolution Soccer spelen!

hoe is het ontstaan?

Het is allemaal begonnen met ISS(afkorting)dat was al een goed spel, maar nog lang niet zo bekend als FIFA. Misschien was de reden toen ook wel dat ze geen officiële licenties hadden. ISS zijn naam werd veranderd op de PS2 naar PES. Ik heb geen idee waarom maar het tweede deel het was voor velen geweldig. Toen werd er ook meteen een nieuwe concurrent geboren. Pro Evolution Soccer 3 had de lat voor zichzelf al heel hoog gelegd, maar zal deel 4 nu beter zijn?

veel veranderingen

FIFA heeft bijna geen veranderingen als het om nieuwe delen gaat. Er zijn natuurlijk wel veranderingen, maar dat zal je niet gauw opvallen. bij deze deel vind ik nu de sfeer veel beter gedaan. Daar waar het grauwe en vooral saaie kleuren waren, zijn het nu wat vollere en vrolijkere kleuren. Je had soms wel eens het idee in deel 3 dat je in een kantoor zat te werken en dat wil je toch niet hebben!? En ook een groot pluspunt is dat de laadtijden nu een stuk minder zijn. De scheids(zeker als het van aard al een kut scheids is)kan wel eens laat fluiten voor buitenspel, en zal alsnog het doelpunt afkeuren terwijl jou spelers al een feestje vieren op het veld. Wat ook goed is uitgewerkt is de voordeel-regel want als je toch de bal verliest krijg je nog steeds de vrije trap. Hoewel dit ook in de vorige deel zat was dat nou niet altijd wat je een voordeel kunt noemen(heb pro 3 ook gespeeld na 4). Er zijn ook nog een wat geinige extra’s. Stel dat de tegenstander een blessure krijgt of jezelf dan wordt je van het veld gedragen.dat ziet er best wel grappig uit(zeker als het mijn tegenstander is). en dit is de reden waarom ik de game zo realistisch vind.

wat het is toch gewoon een voetbal game!?

Gameplay is het belangrijkste woord als het om pro evolution soccer 4 gaat. En hiermee onderscheidt de game zich van anderen. Want de game is een stuk realistischer dan als een FIFA. In het begin kan het lastig zijn om alle moves goed te timen maar als je een paar dagen verder bent wil je absoluut niet meer anders! Dus als je begint kun je eerst maar beter beginnen met een uitgebreide training anders krijg je het nog knap lastig. Als je een echte dummie bent als het om voetbal gaat wordt zelfs de buitenspel-regel zo uitgelegd dat je vriendin het zelfs snapt. Wat ik erg goed vindt is dat je druk kan uitvoeren op een speler waardoor die gaat wankelen en jij een kans krijgt om die klootzak zijn bal weg te kapen(mwuahahahahahaha). Slidings zijn in het begin bijna altijd je vijand want als je goeie slidings wil hebben moet je daar echt op oefenen. Als je dat niet doet dan zul je nog heel wat gekleurde kaarten zien:P. Er zitten een paar foutjes in de game waarvan een eigenlijks geldt voor bijna alle sport-games. Dat is namelijk het saaie commentaar het is inspiratie-loos en vaak vertellen ze dingen die een uur geleden al gebeurt zijn. En wat ook erg jammer is is dat erg geen online modus is. Het is wel een beetje begrijpelijk maar toch als het wel erop zou staan zou het wel goed kunnen zijn(kijk naar socom).

wat doe ik daar!?

Pro heeft een paar mode's te bieden als eerst kun je met je vriend of aleen een potje spelen, the exhibition is dat. Je kunt in de trainings mode technieken leren en een paar trucjes(alhoewel je die haast nooit zult gebruiken). je kunt ook legendarische spelers van vroeger vrijspelen zoals Romario , Pele , Marradonna , en Euseubio. Of je kunt wat andere dingen kopen waaronder nieuwe grappige kapsels zoals een slang op je hoofd(lol). Een cup kun je ook zelf organiseren(samen of aleen)zodat je eindelijk kan laten zie wie nou echt de beste is. Je hebt ook de normale league waarin eigenlijks niks te doen valt behalve met een team de competitie winnen. En in de edit-mode doe ik eigenlijks heel veel je kunt er van alles veranderen de namen van de spelers tot de namen van de team. Ik zit zelf vaak belachelijke teamlogo's te maken voor de lol. Of ik maak een van mijn klasgenoten met een slang op zijn hoofd(hahahahahahaha). En je kunt ook jezelf maken , de meesten zullen zich ongelofelijk goed maken maar dat vind ik niet leuk.ik speel zelf op het middenveld dus heb ik goeie attack en defence nodig en moet ik een goeie balance hebben enz. En als laatst bespreek ik de hoofd-modus van het spel namelijk de master league!. In de master league begin je met wat matige spelers. Je zult wedstrijden moeten winnen om punten te halen die kun je gebruiken om spelers te kopen. Je kunt het best beginnen met spelers die toch wel goed zijn maar ook betaalbaar zijn. Zo is de keeper Dida heel goed en niet zo duur en zo kun je dan steeds betere spelers kopen. als je jezelf hebt gemaakt kun je ook jezelf kopen vaak zal dat niet meteen lukken(eigenlijks gewoon niet)maar na een jaartje zal hij wel toehappen.en zo steekt het wel zo'n beetje in elkaar denk ik.

Conclusie en beoordeling

None

Pro Evolution Soccer 4 overtreft in alles zij voorganger het ziet er een stuk vrolijker uit en de laadtijden zijn een stuk korter. Helaas mist het wel een online-modus, en is het commentaar nog steeds slecht.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • weer vernieuwend
 • realistischer
 • kortere laadtijden
 • betere sfeer
 • Minpunten
 • geen online-modus
 • zwak commentaar

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • goed new voor lief hebers

 • veel te bloederig!

 • Nooit van gehoord, maar het lijkt me wel grappig om met een overleden bordenwasser te spelen :P

 • lijk me wel leuk

 • leek me wel vet spelletje , had all een tijdje terug wat game play beelden gezien. zag er wel stylish uit.

 • Wat een titel voor een game :P

 • Het beste vergeten jullie nog :-p  The Dishwasher has arcade co-op, drop-in solo campaign co-op, and drop-in solo phantom guitar co-op using the guitar peripheral. Phantom guitar players can unload electric death by playing wicked solos, perform basic movement, and use the guitar's motion control to rip through enemies with a razor-sharp headstock.

 • Oké. klinkt allemaal wel heeeeel over de top. :P

  Co-op zou wel cool zijn anyway .

 • overleden bordenwasser klinkt interessant genoeg :P

 • Briljante naam, beloofd veel goeds, maar niet heus.

 • De bordenwasser :')

 • Erm 1 april??? :P

 • Schandalig dat bijna niemand hier ooit van gehoord heeft.  Is focking briljant! Ik heb al MS punten gekocht :D

 • ik ga deze game morgen ook ff binnen hallen. heb wel weer zin in een old school 2d vecht spelletje .:D

 • toch fftjes proberen dan maar :)

 • Kan best wel vet zijn!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren