1. World of Warcraft (PC)

World of Warcraft (PC)

Mijn allereerste recensie was van World of Warcraft, maar die was gewoon bagger daarom heb ik een soort remake gemaakt om het spel te ere die mijn game ervaring compleet veranderde.

World of Warcraft (afgekort WoW), een game die bij de meeste mensen die wel eens een game spelen een gevoel van herkenning oproept. Dat is ook niet zo vreemd, want qua verkopen verslaat het genadeloos andere (PC) toppers zoals Doom 3, The Sims 2, Half Life 2 en Command&Conquer Generals. Maar WoW zorgt ervoor dat wij gamers kunnen genieten van de van de ideale game ervaring en graphics.

Een vluchtige blik op de score laat al gauw zien dat we hier inderdaad met een topper te maken hebben. Een game, die op veel fronten wel iets van het spel Tibia weg heeft . Ook hier speel je in een grote wereld met heel veel spelers, je dient samen te werken met vrienden, verkent nieuwe gebieden, verslaat vijanden, enz. Kortom: Allemaal dingen we allemaal wel eens gezien hebben binnen dit genre. Waarom slaat WoW dan zo ontzettend aan bij de gamers va vandaag??Let the batlles of the races begin….

We maken een character aan…

Het allereerste wat je in WoW dient te doen is het aanmaken van je character. Je hebt de keuze uit 8 verschillende rassen, die weer onderverdeeld zijn in 2 groepen. Je hebt de Alliance, bestaande uit Humans, Nights Elves, Dwarves en Gnomes. Daar tegenover staat de horde, bestaande uit Orcs, Undeads, Taurens en Trolls. Wanneer je (in een bepaalde wereld) van één bepaalde kant een character hebt aangemaakt, kun je alleen nog maar van die kant een character aanmaken. Dit heeft alles te maken met de oorlog tussen de Horde en de Alliance. Deze twee partijen kunnen elkaar niet luchten of zien. Je zult het dus vaak aan de stok krijgen met de ‘andere kant’, maar daarover later meer! Wanneer je nou eindelijk hebt besloten wat voor ras je gaat worden kom je alweer snel voor een nieuwe keuze: Wat voor class moet ik doen? Je hebt 8 classes, te weten: Druids, Hunters, Mages, Paladins, Priests, Roques, Shaman, Warlocks en Warriors. Iedere class heeft zijn eigen unieke vaardigheden, zo kunnen hunters een dier krijgen dat meehelpt met vechten, kunnen Druids zélf in dieren veranderen, kunnen roques onzichtbaar worden en zijn Warriors zeer sterk. Iedere class heeft zo zijn eigen voor- en nadelen die je eigenlijk zelf allemaal moet ontdekken. Wanneer jij je character aanmaakt krijg je altijd de combinatie van ras/class, bijvoorbeeld Human Priest, Orc Warlock, enz. Echter, niet iedere class is bij elk ras te kiezen. Wanneer je eindelijk je eigen (unieke) personage hebt gemaakt ben je klaar om de wereld van WoW te betreden.

Quests

Je begint altijd in een klein plaatsje ver van de grote, boze, oorlogswereld. De locatie is afhankelijk van je ras. Na een korte inleiding wordt je gedropt en mag je naar hartelust door de wereld van WoW huppelen. Als beginnend speler wil je vaak eerst eens goed je omgeving afkammen voordat je aan ‘t ‘echte’ werk begint. Als je er eindelijk klaar voor denkt te zijn kun je aan je eerst quest beginnen, een quest is eigenlijk een missie die je voor iemand moet voltooien. Dit werkt ongeveer zo: Je loopt naar iemand toe met een vraagteken boven z’n hoofd, klikt op ‘m, accepteer zijn quest, voltooi de quest, keer terug naar de persoon en ontvang je beloning. De quests zijn meestal leuk om te doen en aardig variërend. De ene keer moet je dingen uit ’t bos verzamelen, beesten dood maken, of zelfs bodyguard spelen en iemand voor een paar minuten beschermen. Naarmate je verder in het spel geraakt zullen de quests uitdagender, maar ook leuker, worden! Het is dan ook slim om met vrienden samen te werken waardoor het beter gaat.

Experience en level up

Hier komt dan een punt waar WoW in uitblinkt. In bijna alle games binnen dit genre is het de bedoeling dat je sterker wordt, dit doe je door experience points te verkrijgen (vaak door vijanden de pan in te hakken). Als je voldoende experience points krijgt ga je een level up, wat betekende dat je weer een klein beetje sterker was. Zodoende eindigde je na wekenlang vijanden dood te maken als een aardig sterk iemand, joepie, daar doe je het voor... Aan mijn negatieve ondertoon heb je het waarschijnlijk al gemerkt: ik vind deze manier sterker worden niet echt fun, en voor mij is fun nou net punt nummer 1 als het om games gaat. Gelukkig maakt WoW niet de fout die veel andere spellen zoals WoW wél maken, het sterker worden is namelijk helemaal niet saai. Je krijgt namelijk door het voltooien van quests náást de eerdergenoemde beloning óók nog eens experience points, Ook tijdens de quest ontvang je nog eens het een en ander aan experience. Dit zorgt er voor dat het saaie ‘Urenlang monsters killen voor een beetje experience’ vrijwel helemaal wegvalt. Tenzij je het natuurlijk hélemaal geweldig vindt om uren in diezelfde muffe grot rond te hangen, dan kun je dat ook lekker doen. Het blijft voor iedereen leuk dus.

Spanning en sfeer

WoW is ook nog eens een best wel mooi spel. . Het voordeel hiervan is dat je geen super PC nodig hebt om WoW te kunnen spelen. Alles is helemaal in 3D waardoor je het spel dus in 360° kan aanschouwen. Het is zelfs mogelijk om alles vanuit de ogen van je personage te zien, niet erg handig, wel realistisch. Naast mooie beelden draagt goed geluid ook altijd bij aan de sfeer. Dit doet het in WoW ook. De stemmen van personen zijn veelal goed ingesproken en passen ook bij het persoon. Ook het geluid van beesten is goed gedaan, evenals het geluid van de wapens en ander gereedschap. Daarbij heeft ieder gebied ook zijn eigen deuntjes die goed bij het gebied zelf passen. Zelfs emoties komen voor, wanneer je dingen als ‘lol’, ‘haha’ of ‘hehe’ typt zal je character ook echt gaan lachen! De sfeer is dus echt heel goed. Deze sfeer zorgt gelijk voor meer spanning in het spel, wanneer je diep onder de grond zit en er achter iedere hoek een sterke vijand kan zitten wordt dit beklemmende gevoel nog eens extra benadrukt door de muziek. Wanneer je dan weer levend uit de grot terugkomt geeft dan een extra goed gevoel van voldoening.

Duur

Is er dan werkelijk niets slechts aan WoW? Jawel hoor! Aan dit alles zit een (op het eerste gezicht) aardig prijskaartje. Voor het spel zelf plus de eerste maand gratis betaal je 45 euro, valt nog wel mee, aangezien de meeste games tussen de €50 en €60 kosten. Maar nu komt het: je moet om te kunnen spelen een maandelijks bedrag betalen van ongeveer €27.De een maakt ’t niet uit, terwijl de ander WoW gelijk links laat liggen door dit bedrag. Toch valt het eigenlijk best wel mee. Stel, je koopt een game, €60 is al een normale prijs, deze speel je vaak in een maandje alweer uit en heb je er zo’n 20 tot 30 uur in gestoken. Zo’n spel is natuurlijk wel leuk om later nog eens uit de kast te halen, maar voor de rest staat het eigenlijk alleen nog maar stof te vangen. Terwijl WoW ten eerste al veel langer speelbaar is, ik heb er nu al meer dan 100 uur op zitten (type /played in en WoW verteld je hoeveel uur je hebt gespeeld). Zoveel uur steek ik in 3 a 4 games, terwijl je met WoW evenveel fun hebt (het houdt wel een keer op, natuurlijk). Als je het zo bekijkt is WoW dus een stuk goedkoper dan andere spellen.

Beeld- 8,5

Geluid- 9,5

Speelbaarheid- 9,5

Levensduur- 13,6 (laat ik eens gek doen...)

Totaal- 9,5

Conclusie en beoordeling

En dan nu een conclusie. WoW slaagt in bijna alle fronten. Ik zou het bijna de perfecte game gaan vinden. Gelukkig bestaat de perfecte game niet en geef ik het een 9,5. De beelden spatten er niet echt heel erg uit en het kan voor mensen die eigenlijk nooit games spelen best wel duur zijn. Toch is het, zeker als je fan bent van games zoals Tibia, heel erg zonde om dit niet gespeeld te hebben. Speel het desnoods een maandje, dan ben je er €45 euro aan kwijt, ’t lijkt veel, maar je krijgt er zó veel voor terug!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • graphics
 • geluid
 • speelbaarheid
 • levensduur
 • het plezier
 • de vele andere gamers
 • de vele mogelijkheden
 • Minpunten
 • kan ik niet echt bedenken sommige mensen vinden het maandelijks bedrag een probleem maar ik niet echt dus geen minpunten bij mij...

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat is wel erg goedkoop  Ik zou bijna mijn PS 3 en Xbox 360 weggooien en dan een ps2 kopen. Toch vond ik de PS2 nog wel erg leuk voor zijn tijd. Ik heb volgens mij 3 verschillende playstation 2's gehad.

 • nou sinds ik hem 5 jaar geleden heb gekocht voor 200 euro vind ik er niet veel van verlaagt in die tijd, de ps3 was in het begin 600 euro!

 • Kikker in je bil…. :').

 • Ik zag 'Playstation' en 'prijsverlaging' dus ik dacht: Eindelijk krijgt de Ps3 een prijsverlaging, maar toen zag ik 2…..

 • Heel netjes!

  Het is nog steeds een goee console. En voor mensen met een HD tv kunnen met een component kabel hele redelijke kwaliteit verwachten.  Nog steeds verkoopt de Playstation 2 duizenden stuks per maand.

 • Is die niet al maanden voor 100 euro te krijgen?

 • Nou mooi is dat… ik raakte m'n oude PS2 zowat aan de straatstenen al niet kwijt :P.  OT: lekker hoor, er is ZO'N ontzettende backcatalogue aan toffe spellen dat heel veel mensen hier nog lang plezier van zullen hebben! ;)

 • @ Pluisje1989

  ja 'k dacht ook al, volges mij is ie in de Bart Smit al een tijdje voor 100 met 2 controllers en 2 games. Maar hier gaat het om de adviesprijs, das weer wat anders

 • Ik wil een prijsverlaging voor de PS3! :(

 • Mooi

 • 1 april kikker in je bil!

 • schokkend bij de MM is die al lange tijd 99

 • Yea alsof iemand nu nog een PlayStation 2 wil…

 • Het gaat ook niet om euro's maar om dollars, in Amerika is hij van $129 verlaagd naar $99. Hier in Nederland was dat allang zo.

 • Hebben de meeste nu niet al een ps2 of hebben hem al verkocht?

  Beetje laat dus.

 • Dit is de \"grote playstation aankondiging op 1 april\" waar op verschillende websites over gesproken werd? Ik mag toch hopen dat het een misplaatste 1 april grap is en de PS3 ook in prijs zal dalen binnenkort. Anders kan Sony toch niet meer serieus genomen worden door gamers.  Ja, de PS2 heeft een huge install base (heb er zelf zelfs 2 - zoals velen overigens ook omdat de PS2 net als de PS1 nog al slechte laser heeft en de 10 jaar vaak niet haalt en je dus dan maar een nieuwe koopt) en dat is goed voor Sony om inkomsten uit te krijgen, maar als hardcore gamer wil je toch ook dat ze zich richten op een grote installbase voor de PS3 voordat de 3rd party developers weglopen (als zelfs Square multiplatform gaat). Krijg het gevoel dat Sony de PS3 niet echt meer heel serieus neemt?

 • Het zal wel een grapje zijn ;)

 • Mensen die hun PS2 tweedehands aan het verkopen zijn zullen wel balen nu. Ik prijs mij gelukkig dat ik hem een dik jaar geleden voor 90€ verkocht heb. PS3 prijsdaling zal dan wel voor de E3 zijn zeker.

 • Begint iedereen weer te zeuren over de prijs van de ps3!!!!

  Voor de mensen die het niet kunnen betalen koop dan zo'n f*ckdoos360.

 • Ik denk dat niemand dat ding nog gaat kopen…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren