1. Crash Twinsanity (PS2)

Crash Twinsanity (PS2)

Crash bandicoot was tijdens de ps1 tijden het figuur van Sony. Na 3 avontuurdelen , 1 kart game en 1 party game had naughty dog het gehad met deze bandicoot. Ze verkochten hem aan een andere ontwikkelaar en lieten niets meer van zich weten.

Sinds de komst van de ps2 heeft de bandicoot geen eer meer gedaan sinds hij een nieuwe ontwikkelaar heeft. De matige avontuur van “de wraak van Cortex” kan ik nog goed herinneren. Er zat nauwelijks vernieuwing in, de eindbazen waren saai en ook de leveldesign vond ik niet al te geweldig. Ook Crash Nitro Kart haalde het niveau niet wat Crash Team Racing haalde. Traveller’s Tales (de nieuwe ontwikkelaar) en vivendi (de nieuwe uitgever) besefte dit en gingen een andere weg in. De aartsvijanden van elkaar werken nu samen. Waar heb ik het over? Over Cortex en Crash natuurlijk ! Waarom ? Dat lees je in deze review!

2 gekke pinguïns?

Voor de zoveelste keer probeert cortex crash te pakken zien te krijgen. Hij wil hem nog steeds “vermoorden” met zijn vieze plannetjes, ook zo in het begin van het verhaal. Hij slaat het nichtje of zusje van crash neer (coco bandicoot) en pakt haar “pruik” af. Dit ziet er best lollig uit. Hiermee probeert hij crash naar een bepaalde plek te zorgen waar al zijn vijanden staan. Dit lukt hem aardig en binnen 5 minuten heb je je eerste eindbaas! Vet dacht ik, want ik hou ontzettend veel van die eindbazen. Hoewel er veel vijanden staan toe te kijken hoef je alleen tegen Cortex en een soort robot te vechten. Terwijl ze aan het vechten zijn zakt de bodem in en ga je verder ondergronds door. (zie hiervoor later meer). Langzamerhand kom je echter een totaal nieuw vijand tegen. Het zijn 2 gekke pinguïns die uit de 10e dimensie komen! Wat moeten ze in hemelsnaam op de Aarde ? Ze willen de brein van cortex stelen en crash gebruiken als slaaf! Dit is natuurlijk een regelrechte ramp en als enigste optie ziet Cortex en Crash in is “samenwerken”. Wel heb je ooit, wie had dat ooit gedacht? Crash en cortex samen! Dit levert natuurlijk weer nieuwe gameplay op!

Rolle bolle gijs!

Door de samenwerking van Crash en Cortex levert het een aantal leuke fragmenten op. Zo kan sommige vijanden hun oren niet geloven dat crash en cortex samenwerken! Niet alleen levert het leuke fragmenten op, ook levert het natuurlijk ook nieuwe gameplay op. Zo heb je in bepaalde levels ruzie met cortex en dan moet je als een soort monkey ball door de levels heen leiden. Je ziet dan een stofwolkje en dan rol je ze alle kanten op! Verder als je een crystal hebt dan kan je cortex alle kanten opgooien en gebruiken als een hamer. Wat er toch onveranderd is gebleven is dat je achtervolgt wordt door een bepaald beest. Dit komt niet veel voor ( 1 keer dacht ik) maar is nog steeds leuk om te doen. Verder moet je ook snowboarden op cortex hoofd en nog veel meer. Het is in ieder geval afwisselend en dat is een sterk punt aan het spel!

Ten slotte zijn er een boel eindbazen die je weer op ieder een andere manier moet verslaan. Ze zijn op zich niet moeilijk en ook weer niet veels te makkelijk.

een nieuw gezicht !

Jawel, behalve dat de 2 gekke pinguïns nieuw zijn is er ook een ander nieuw gezicht in de reeks. Nina Cortex. Nina Cortex is een nicht van Cortex. Ook zij is een unieke karakter want ze heeft haar eigen bewegingen. Zo kan ze als een soort robot haar arm wat langer uitrekken en ook ermee ronddraaien zoals Crash. Ook Cortex is voor het eerst speelbaar in een avonturen spel en kan gebruik maken van zijn kanon. Je moet niet veel moves van ze verwachten want dat hebben ze niet. Ik vind jammer dat Nina maar in 1 level voorkwam en dus meer als een bonuskarakter zag dan dat je er een tijdje mee speelt. Cortex speel je toch wel iets langer mee.

Toe-doe-poe-doem-doem-doem….

Als je een beetje melig bent dan voel je helemaal thuis in het spel. Het spel kent namelijk een best wel melig liedje waarvan je best vrolijk van wordt. Dit had ik teminste! Het spel kent niet zon uitgebreide nummertjes maar zijn gewoon hartstikke leuk en je wordt er erg melig van!

Ik kan zo de nummertjes zo neuriën.

De ontwikkelaar heeft verder gekozen voor een cell-shaded cartoony stijl. Het ziet er allemaal mooi en fris uit, alleen als nadeel dat de schaduw gewoon af en toe ontbreekt en toch best belangrijk is voor het coördineren van je sprongen!

Beestjes

Helaas heeft het spel ook enkele kleine bugs. Zo bij een achtervolging waarbij je de route vrij moet maken voor cortex bleef zon beest gewoon hangen en cortex rende alleen verder. Waarom zou je rennen als er niemand achter je aan komt? Ook is het vervelend dat je bij sommige eindbazen ff op moet passen dat je de spijkers niet aanraakt, terwijl je toch dicht bij moet staan om hem te verslaan. Dit wekte ook irritatie op af en toe. Ten slotte vond ik het vervelend om op plateau’s te springen. Ik sprong vaak mis door onder andere de camera en omdat je geen schaduw ziet als je op zon ding probeert te springen. Nog meer irritatie!! Grrr…

Een andere nadeel van het spel is dat als je de grote eindbaas hebt verslagen (na zon 6-10 uur) keer je weer terug in een van de werelden. Je kan nu de overgebleven "gems" vinden die je niet hebt gevonden of over hebt geslagen. Dit is natuurlijk saai en is het spel al snel beland in de stapel die ik gewoon als ik zin heb nog een keertje wil spel. De game heeft dus een slechte replay waarde.

Conclusie en beoordeling

None

Crash bandicoot twinsanity is een leuke game. Hoewel het niveau niet haalt van de ps1 avontuur-spellen kan je toch hiermee goed vermaken. De game kent toch verschillende soorten gameplay en is dus niet eentonig. Het is wel afentoe doorzetten omdat de camera gewoon niet goed meewerkt, maar in welke spel is dit nu niet? Het spel heeft een leuke muziekjese maar je moet er echt van houden. Als je een crash fan bent dan is dit een absolute must! Ben je dit niet, dan zou ik hem eerst huren bij de bibliotheek of een vriend.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • humor
 • niet eentonig
 • verschillende karakters
 • leuke muziekjes
 • Minpunten
 • ik mis een schaduw
 • Nina maar 1 level!
 • irritante camera afentoe
 • kleine bugs
 • korte speelduur, ongeveer 6-10 uur
 • weinig replay

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • mappen zijn goed te doen!!

 • Ik krijg nu wel erg, erg veel zin in kikkers ;P

 • ikvind het best wel goede maps beter dan het combustible map pack, alleen een beetje duur.

 • hou toch es op met die kikkers! :) haha!

 • Yeah, meer kikkers via DLC, ik kan niet wachten. :'D

 • Hou toch op met die mislukte kikkergrap :S Pretty sad..

 • weer kikkers ;p

 • Flikker op met dat 1 april das wel zo gruwelijk flauw.. :(

 • Boomkikkers, m'n favoriete soort! Hoop wel dat het gratis wordt, want die 800 Microsoft Points voor een aantal nieuwe mappen is natuurlijk belachelijk.

 • Voor mij mogen ze maps blijven uitbrengen toitdat Gears 3 er is se! XD

 • Ik ga die DLC iig geval al niet kopen…

 • Map packs voor Gow2… ik sla ze ook over, helaas.

 • Gewoon door blijven gaan met die kikkergrappen jongens, die zijn té geniaal _0-

 • Kikkers!

 • Inderdaad! Kikkergrappen ftw ;)!

 • Laat ze maar eens wat aan de lag, glitches en bugs doen.

  Gisteravond weer paar rare matches gehad, dat ik in de lucht zweefde en niets kon doen tot ik dood was en nieuwe ronde weer begon, of dat ik halve match down was, maar niet dood ging en niets kon doen tot ik weer dood was en nieuwe ronde begon.

  Ondanks de brakke MP in technisch opzicht, blijft de game gewoon vet en enorm verslavend. Gisteravond beide mappacks gekocht (voor het eerst dat ik MS points en DLC had gekocht). Vandaag is 360 opgehaald wegens RROD, maar volgende week ben ik weer lekker aan het knallen.

 • Gewoon blijven ondersteunen! Anders geef je maar eens gratis iets weg (zou eens tijd worden), dan zijn de mensen misschien in zo'n goede bui dat ze meer mappacks gaan aanschaffen.

 • Deze maps zijn gewoon tof en het is niet duur want alle map packs zijn gewoon 800 MP

 • die mappack is zoo vreet!

 • Ik heb die die maps en ze zijn best wel gaaf. Ik hoop toch wel dat er nog meer voor gaat komen want nu kun je tot de 1425 Achievements point halen (heb nu 1140) en dat is toch best een raar getal als er niet meer komen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren