1. Peter Jackson's King Kong (PS2)

Peter Jackson's King Kong (PS2)

Weet je….Ik heb het niet zo op filmgames, normaal gesproken zijn ze slecht, bagger, verpest, noem het maar op. Goede filmgames zijn in mijn ogen op twee handen te tellen: je hebt Goldeneye op de N64, en nog enkele games van Star Wars en Lord of the Rings. Best weinig eigenlijk, ik had dan ook geen vertrouwen in King Kong….Ik dacht dat het weer zo’n derde rangs game ging worden die alleen maar goed verkoopt omdat het een bepaalde naam draagt. Maar is dat ook zo?

Zoals ik al zei had ik geen hoge verwachtingen van deze game, maar na het lezen van een aantal previews, het zien van een aantal trailers en het bekijken van wat screens was ik toch redelijk overtuigd. Ik besloot de game te kopen: de Limited Collector’s Edition, hierin zaten een aantal kaarten, een DVD met ‘The Making Of…’ en niet te vergeten: het prachtige hoesje.

“Op een (on)bewoond eiland….”

Iedereen die een beetje bekend is met King Kong weet wel zo’n beetje waar het over gaat: Carl Denham, een regisseur met eigenlijk alleen maar geflopte films, zoekt een cast bij elkaar en vertrekt naar een geheimzinnig eiland om een avonturenfilm te schieten: Skull Island. Jij, Jack Driscoll, schrijft het script van de film. Niks speciaals zo te zien, maar natuurlijk blijft het niet hierbij: jullie vertrekken op een schip en alles gaat goed….Totdat er een storm opsteekt, door de storm valt er een enorme rots van een klif af. En ja hoor, daar vaar je tegenaan. Na een tijdje word je wakker, aangespoeld op een strand, zonder boot, zonder hulpmiddelen, niets anders dan jezelf en andere leden van de cast. Na verloop van tijd ontdek je ook nog dat er prehistorische wezens op het eiland rondzwerven: dinosaurussen, schorpioenen, enorme duizendpoten en zelfs een acht meter grote aap: King Kong. De hoofdmoot is gezet: overleven! Je enige hulp is namelijk een vliegtuig. Het enige probleem is dat het geen landingsbaan heeft. Tot overmaat van ramp wordt Ann, een actrice, ontvoerd door onze grote vriendelijke aap King Kong.

“Survival!”

Zoals ik al zei, je moet overleven. Want wat kan je doen tegen dinosaurussen, reuzenduizendpoten en dat soort gespuis? Gelukkig zijn er veel speren en botten te vinden en die zal je dus moeten gebruiken. Hiermee kan je de dieren doden, wat ook gelijk een handige afleidingsmanoeuvre is: andere dieren zullen het dode dier opeten. Dit komt vooral van pas wanneer er een T-Rex in de buurt is, je bent immers niet opgewassen tegen een beest van zulk formaat. Een andere mogelijkheid is het verbranden van gras: je zet de speer in de fik en gooit hem het gras in! Hierdoor kan je doorlopen én kan je dieren verbranden. Soms is het ook nodig om hendels te vinden om deuren te openen, natuurlijk kan je die niet zomaar pakken: soms zijn er spinnen in de buurt, of ligt de hendel tussen doornstruiken. Een goed moment om je survivalinstinct naar boven te brengen! Lok de spinnen weg door middel van aas (larven bijvoorbeeld) of verbrandt de struiken. Het spel zit vol met dit soort dingen en benadrukt nogmaals het gevoel dat je onderaan de voedselketen staat. Op momenten waar het écht te moeilijk wordt kan je wapens gebruiken, deze worden op bepaalde momenten uit een vliegtuig gedropt. Het zijn er niet veel, je hebt pistolen, sniper rifles, en machinegeweren. Maar de nadruk ligt ook totaal niet op de wapens, dus het gemis van een groot arsenaal is niet storend. Ook opmerkelijk aan het spel is het gebrek van een HUD (Heads Up Display). Er zijn dus geen levensbalkjes, richtkruizen en je ziet ook niet hoeveel kogels je nog hebt. Als je gewond raakt wordt het scherm wazig en krijgt het een rode gloed. Ook dit versterkt het survivalaspect. Om even te ontsnappen uit de survivalsleur kan je ook nog met King Kong zelf spelen!

Dan is het geen survival meer, maar eerder platformen: langs muren klauteren en klimmen en dergelijke. Je zal ook een aantal keren met een T-Rex moeten vechten. Dit zorgt allemaal voor een welkome afwisseling. Spelen met Jack kan op momenten namelijk zeer spannend zijn, Kong is dan een hele verademing.

“Proef de sfeer!”

Ik heb een zwak voor games met sfeer. Vaak is die sfeer tamelijk emotioneel, in deze game is het nét wat anders. Sfeer heeft deze game, dat is zeker. Maar hoe? Ubisoft heeft het hele survivalgebeuren heel goed naar voren gebracht: de omgevingen zien er super uit, overal bomen, gras, planten. Het ziet er zeer natuurgetrouw uit. Ook de wapens zorgen voor net dat beetje extra, deze zijn namelijk een stuk ouder dan de high-tech wapens van tegenwoordig en dat merk je! Net als het geluid: De muziek die verandert als er opeens een T-Rex voor je staat, het gekrijs van de beesten als ze op je afkomen, het gebrul van Kong….weer zo’n spel met een onbeschrijflijke sfeer.

“De keerzijde van de medaille”

Tot nu toe alleen maar lof voor de mensen van Ubisoft, maar zoals de titel van dit kopje al doet geloven: er zijn ook minpunten. Zo is het spel kort, ik zeg niet té kort want de spelduur wordt nog enigszins verlengd door middel van een alternatief einde en nog wat extra dingen. Dit is niet het grootste punt. Dat is namelijk deze enorme anticlimax: met Kong door New York City denderen. Klinkt leuk, zou je zeggen. Dit wordt alleen verpest door het zeer, zeer zwakke leveldesign: elke straat is nagenoeg hetzelfde, saaie auto’s, lelijke gebouwen. Echt heel jammer is dit: de hele game door heb je een supersfeer, en dan is er opeens het saaie, grauwe New York, zonder sfeer. Dit is erg jammer, want voor een einde van zo’n game verwachtte ik wel iets beters.

Conclusie en beoordeling

None

Deze game bewijst dat filmgames niet altijd slecht hoeven te zijn. Vrijwel alles klopt aan deze game: graphics, geluid en gameplay. Afgezien van het slechte einde en de korte speelduur is dit een zeer vermakelijk spel.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Afwisseling
 • Survivalsfeer & gameplay
 • Minpunten
 • Te kort
 • Slecht einde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik heb m ook en ik ben er erg tevreden mee!

 • Deze mappen zijn echt strak :D

 • Terecht ja.

 • Haha. Wat een goede één april grap.. haha.. (sorry, kon het niet laten)

  Maar dat zegt toch wel weer iets over de game zelf. Toch maar is keer deze game halen.

 • Dat had ik wel niet verwacht, straffe kost en erg winstgevend voor Treyarch. Deze CoD is nog een stuk populairder dan CoD 4 als je het zo bekijkt. Al haalde het mappack van CoD 4 ook een miljoen verkopen,

 • Nu al duidelijk is dat die 1 april-grap met Land of Frogs nauwelijks is aangeslagen, gaan jullie het maar zoveel mogelijk overdrijven en bij elk bericht onzin plaatsen om nog iets eer bij jezelf te houden? Zonde…

 • ik kan wel lachen om die Land of Frogs dingen hoor, tis tenslotte 1 april :)

 • 1 april…!

 • @carmen: drie pagina's aan reacties en 2200 views van de trailer suggereren iets anders

 • Knap hoor. DOen ze goed bij WAW.  Ik heb gehoord dat Land of Frogs pas volgend jaar uitkomt. Om exact te zijn over PRECIES 1 jaar, op 1 april 2010 namelijk!!! :)

 • Ik snap de link naar Land of Frogs niet..

 • @arthurvv: alleen naar cijfers kijken zegt toch niet zoveel als het om een grap gaat, lijkt me. Tuurlijk zullen mensen kijken en eventueel reageren, maar dat neemt niet weg dat het al snel nergens meer over gaat zo'n grap.  Dan is het vooral suf en bijna storend dat er nu nog eens bij elk bericht verwezen wordt naar de opzichtige grap. Iets minder overdreven brengen en wat meer mensen die er nog echt een grap in zien of er zelfs in trappen, dan kan je naar mijn mening spreken van 'aanslaan'.  Een 1 april-grap moet leuk zijn en vooral ook mensen op het verkeerde been zetten. Uit meerdere reacties blijkt echter dat het effect toch steeds negatiever is voor veel mensen en dat wordt door die overdaad aan verwijzingen toch door jullie zelf aangewakkerd.  Jullie blijven nog steeds lief hoor. ;) En ik vind grappen op 1 april prima, maar gewoon even om aan te geven dat dit wel jammer is en toch niet heel lekker is uitgevoerd.

 • Een miljoen keer in slechts een weekend, een prestatie om trots op te zijn!

 • en dan zeggen ze dat ze geen games kunnen maken die uitspraak doet is egt gek

 • Kassa ping! :-)  Heb veel vrienden deze maps zien spelen maar zie ze toch nu alweer snel teruggrijpen naar COD4… toch wel een teken aan de wand voor Treyarch vrees ik.

 • Ik weet niet of ik deze DLC ga halen, ik speel ook COD niet meer echt. COD4 heb ik helemaal tot 55 gehaald, maar met deze game ga ik echt niet tot die hoogte, laat staan tot 65 =P

 • Het zou nog meer gedownload worden moesten er Pre-paid kaarten komen… maar op zich een hele prestatie!

 • killer gamerz dan zal hij zekjer 2 mil gedownd zijn

 • @carmen: waarom ben jij dan de enige zuurpruim die erover zeurt? :P

 • Ja logisch als ze allemaal keys uitdelen :P dan is je download hoeveelheid al snel populair. :P  Zelf heb ik heel WaW niet, maar heb wel keys gewonnen en andere mensen er mee blij gemaakt :D  Het schijnt een leuke pack te zijn!Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren