1. Soulcalibur II (NGC)

Soulcalibur II (NGC)

Ik zal beginnen met een voorbeeldig verhaal. Een gewone gamer, die van alle consoles houdt, zegt tegen een Nintendo-fan: 'Wil je Soul Calibur II hebben?' Zegt de Nintendo-fan: 'Nee, ik heb het te druk met mijn Mario, Zelda, Kirby, Metroid, Starfox en F-Zero gebeuren. Wat zeg je?! Link heeft een gastrol?! Waar kan ik hem kopen?' Dit is iets wat menig Nintendoliefhebber is overkomen. Zo ook mij. Natuurlijk is Link geweldig, maar is hij het enige in deze game?

Stukje bij beetje

Vele recensie's beklaagden het verhaal. Volgens de meesten terecht, volgens mij onterecht. Zij zeiden dat het verhaal simpel was, daar hadden ze voor een deel gelijk in. Want de basis was simpel: De badguy werd verslagen en maakt in dit deel zijn terugkeer. Maar als je gaat kijken wat er om die basis heen ligt, dan concludeer je dat het een vrij goed verhaal is. Het verhaal vertelt over een groep goedzakken verspreidt over de wereld, waaronder Link, die allemaal een deel van het machtige, kwaadaardige zwaard hebben: De Soul Edge. Nightmare verzamelt de delen, met behulp van een groep

slechterikken, van de Soul Edge. De goedzakken moeten het kwaad weer onschadelijk zien te maken. En als je een beetje creatief bent dan kun je er zelf nog dingen bij verzinnen en zelf er een eigen verhaal van maken. Ik zelf vind het een geweldig verhaal, de basis is simpel, maar het geheel niet. En zeg nou eerlijk, elk goed verhaal heeft in principe toch een simpele basis.

Who's the king, of button-bashing?

Ook als je een ervaren speler bent kun je verliezen van een first-timer. Dit komt omdat het vechtsysteem zo in elkaar steekt dat button-bashers dezelfde kans hebben om te winnen als ervaren spelers. Als je echter een zeer ervaren speler bent, die heel veel geoefend en/of gespeeld heeft, dan kun je wel makkelijk van deze button-bashers winnen. Gelukkig is de gameplay voor het grootste deel goed uitgewerkt. Elke verandering van de positie van de Anologe-stick geeft een andere move, en ook combinatie's zijn niet achterwege gelaten. Als je eenmaal goed geoefend hebt dan kan geen button-basher je meer verslaan, tenzij je niet helemaal fit bent.

Een van de geweldigste dingen is ongetwijfeld het character-design. Er is een zeer groot aanbod aan characters, met allemaal eigen kwaliteiten. Helemaal geweldig is de manier hoe de characters eruit zien, deelnemen aan het gevecht en het aantal moves die zij bezitten. Ook mooi zijn de verschillende wapens en costuums die de personages bezitten. Die beide ook invloed hebben op het spel. Zeer geweldig is dat de characters karakteristiek zijn, zo is het ene dametje heel ondeugend en de andere zeer verlegen.

Rondingen (kreunen?) en dergelijken

Zeer opvallend zijn de welgevormde dames, zie boven. Ze kunnen dan ook een zeer grote bron van afleiding zijn tijdens een gevecht, wat overigens niet erg is. Nu zijn er wel meer fighters waarbij de dames welgevormd zijn, zoals Dead or Alive, maar hier zijn ze toch anders. Ze zijn namelijk niet schaars gekleed, op een enkele na, of gedragen zich sexy. Natuurlijk hebben we het hier niet alleen over de graphics die betrekking hebben tot de mooie dames, we gaan het nu over iets anders hebben. Over de licht- en schaduw- effecten bijvoorbeeld, die zeer goed zijn. Zo zien we bij magische aanvallen allerlei lichtjes. En zien we ook gedetailleerde schaduwen. Natuurlijk zijn er wat tegenvallende dingen, zoals een schild die dwars door iemands lichaam steekt. Echter is dit nauwelijks te zien tijdens de actie. Dit is vooral te zien in intro's voor gevechten, die overigens heel goed bij het character passen.

Als we het over geluid hebben zullen we het dan ook weer over de dames hebben? Ja, maar niet in dezelfde zin als bij de graphics. Zo horen we wel kreunen maar niet overdreven getint, juist realistisch. Gelukkig maar want daar houd ik niet zo van. Nu weer even wat algemener, elk character heeft meer dan 40 verschillende geluiden, wat ik zeer op prijs stel. Als voorbeeld nemen we Link. Link heeft om precies te zijn 56 geluiden, deze geluiden worden gebruik tijdens een gevecht, voor een gevecht en na een gevecht. Het ene geluid wordt gebruikt als hij schade oploopt en

het andere als hij aanvalt. Als een character al zijn levenskracht kwijt is en de fatale klap krijgt dan hoor je wel een enigzins overdreven schreeuw of kreun, wat echter dan wel op zijn plaats is. De muziek is eveneens op zijn plaats en sluit lekker aan bij de overige dingen, ik beklaag me totaal niet aan het geluid.

Alles op zijn plaats

Wat ik zeer mooi vind is dat alles op zijn plaats ligt. Werkelijk alles is op zijn plaats, afgezien van het button-bashen. De geluiden sluiten aan bij de grafische aspecten. Dan de gameplay die aan sluit op de characters. En toch zou een eventuele uitspatting Link kunnen zijn, die er toch wat anders uitziet en qua stijl ook anders is, maar volgens mij toch wel op zijn plaats is.

Conclusie en beoordeling

None

Alles sluit op elkaar aan, prachtig is dat! De gameplay is zeer goed, afgezien dan van de [i]button-bashende praktijken[/i] die door de beginnende spelers worden uitgeoefend. Met ieder character zal je wel kans van overwinning kunnen hebben, als je maar goed genoeg oefent. Natuurlijk zal iedereen zijn eigen voorkeur hebben voor een bepaalde vechtstijl, dus ieder zijn eigen character. Nu wil ik jullie vertellen, speciaal voor de genen die het spel kennen, wie mijn favoriete characters zijn: Link, Cassandra (Te zien op de 2e screen) en Cervantes. Wie is of zijn jullie favoriete character(s)?
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Het verhaal
 • Gameplay, inclusief character-design,
 • Graphics en geluid,
 • Alles op zijn plaats.
 • Minpunten
 • Button-bashen.

Dit artikel delen

Over de auteur

VIP

Reacties

 • Tja, iedere developer wil dat z'n game de best verkopende game ooit wordt. Maar of dat altijd daadwerkelijk gebeurt..

 • Ik denk dat ze Modern Warfare 2 heus wel associëren aan het vorige deel. Ik ben het met de man eens dat het spel het ver kan schoppen, maar meeste sales ooit? Op dit moment betwijfel ik het een beetje.

 • Op mijn steun kunnen zie in ieder geval op rekenen.

  Ik ga voor de 360-versie.

 • We gaan het zien.

  Kopen doe k m tog wel.. xD

 • Zie eerst maar eens Halo te overtreffen qua sales.

 • Beetje overdreven. Zal zeker niet in de buurt komen van Nintendogs/Mario/Wii Sport. Is de game gewoon niet casual genoeg voor.

 • zal toch pittig worden, maar zal als hij goed is zeer veel aanhang krijgen ;)

 • @Gameking''Zie eerst maar eens Halo te overtreffen qua sales. ''  Hahaha :D . Dat lijkt mij een makkelijke opgave voor MF2. Halo is maar een exclusieve game die alleen op de 360 uitkomt. MF2 komt op 2 consoles uit en een PC.

 • We'll see, heb grote verwachtingen voor deze game.

 • We zullen zien, Modern Warfare 2 zal een fantastische game worden. :-)

 • Dream on, alsof hij ooit de Super Mario van de Nes en Wii Sports die op dit moment de beste verkochte game is met meer dan 50 miljoen verkochte units in gaat halen. En dan brengen die laffe hoeren hem ook nog niet eens voor de Wii en DS uit wat ze uiteindelijk alleen maar minder verkopen bezorgt.  Kansloos.

 • Het moet sowieso wel mogelijk zijn om zich in het rijtje te vechten van best verkopen.  @^Trace: Als je die game gaat uitbrengen op de DS en Wii is het geen MW2 meer, die games kan je dan totaal niet vergelijk met de 360, PS3 en PC versie. En met alleen de verkopen op de consoles en PC kunnen ze het ook wel halen :)

 • Best verkopende Call of Duty zal ook wel goed zijn zeker.Wii Sports en dat soort rotzooi halen ze toch nooit in. Maak er ook maar direct de beste Call of Duty ooit van, dat zou ook al een heel sterke prestatie zijn.

 • @ Debeul: Maak er ook maar direct de beste Call of Duty TOT NU TOE van :P Wil in de toekomst graag nog betere telkens zien :D

 • Kan niet wachten!!!!

 • @Trace  Duh, je gaat een game toch niet tekort doen door hem op de Wii uit te brengen. Ik vind niet dat je een game moet downgraden zodat het op een zwakke console kan draaien.

 • op mij koop kunnen ze rekenen.

 • Call of Duty kwam toch al op de Wii en DS uit? Ik denk niet dat ze dat gaan afschaffen. @Fabiz: Ja tot nu toe.

 • Mooie woorden, jammer dat het nou dan alleen nog maar kan tegenvallen.

 • Ze hebben mijn steun d.m.v. een exemplaar te kopen voor de PC! :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren