1. TimeSplitters: Future Perfect (PS2)

TimeSplitters: Future Perfect (PS2)

Intro-Iemand met een nick cortezi kan het niet laten om een timesplitters: future perfect recensie te maken. En wat wil het toeval, juist ik noem cortezi. Timesplitters is ongetwijfeld mijn lievelingspel uit mijn collectie en dit zal je dan ook vaak kunnen opmerken tijdens mijn recensie. Maarja iedereen heeft zijn foutjes, zeker als het over een vloeiend spel gaat waarbij snelle gameplay en strakke graphics die afgewisseld worden met wat humor centraal staat.

Story mode

Vroegere delen van de timsplittersreeks werden vaak bekritiseerd van het wegblijven van een degelijk verhaal. Je merkt duidelijk dat Free Radical(de ontwikkelaar) goed geluisterd heeft en presenteert je het mooie verhaaltje waarbij je cortez op zijn missie doorheen het verleden en toekomst volgt. Het spel begint met Cortez die terugkomt van zijn missie en de timecrystals bijheeft die met de nodige apparatuur toegang geven tot de tijd. Al vroeg loopt het mis en Cortez’s ruimteschip word neergeschoten. Een patrouille komt je halen en daar sta je dan met een futuristisch pistooltje. Wat doe je daarmee eh? Knallen natuurlijk! Met dat pistooltje van een cent kan je natuurlijk niet al te veel damage verrichten maar geen nood je kan al snel aan het werk met wat groter uitgeschoten blaffers. Eenmaal in de basis word je gebrieft voor je volgende missie en daar vlieg je dan door de tijd. De story is duidelijk meer uitgewerkt dan vorige delen en bevat bovendien mooie slapstick-momenten die iedereen kan waarderen. Je zou het niet direct denken maar de herspeelbaarheid van de story mode ligt vrij hoog. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad hoe meer extra stuf er bijkomt en telkens weet ik nog meer van die momenten te ontdekken die me een glimlach op het gezicht toverden. Je sidekick kickt ook some but en zijn AI is zeer sterk. Het zal niet vaak voorkomen dat hij in je weg gaat lopen terwijl jij juist een headshot wil plaatsen. Co-op de story mode spelen is ook leuk. Je vriend(in) neemt dan de plaats in van je sidekick. Hoewel dit vaak voor lachwekkende situaties zorgt is arcade met een vriend nog altijd het meeste lachen.

Arcade

Maar de Story mode is in tegenstelling tot vele games slechts een stukje van de totale game. Je kan ook nog aan de slag in arcade waar je rustig op een mapje die je helemaal kan customizen een paar headshots kan verrichten. Het customizen gaat van characters naar wapens, van tijd tot mode. En die modes zijn erg uitgebreid. In totaal zijn er 20-tal modes. Dit zijn meestal variaties op de gewone deathmatch. Zo heb je Thief waarbij elk dood slachtoffer een muntje achterlaat diegene die het oppakt krijgt een punt toegekend. In Monkey Assistent (een van m’n favorieten) komen een paar aapjes de laatste in de ranking ter hulp. En het toeval wil toch dat die aapjes altijd de betere wapens vinden. Ook Virus is het bespreken waard. Hier begint 1 iemand met een virus en moet dit verspreiden onder de rest. De laatste die besmet word is de winnaar. Arcade heeft nog een 2de mode namelijk Legaue. In deze Legaue moet je een aantal doelstellingen behalen tijdens de modes die al genoemd zijn. Dit kan gaan van one-gun-fun waarbij je elkaar met slechts 1 wapen bestookt tot 1ste worden in de team-deathmatch. Per Legaue vinden er zo’n 9 delen en er zijn 3 Legaue’s. Al je prestaties worden beloond met extra characters, maps, guns en nog meer van al dat moois.

Challenges

Challenges geeft je een aantal knotsgekke opdrachten. Curling met apen, racen met een kat, van snipen op apen met meloenen tot het schieten op plaatjes. Basket spelen met je gravity watch behoort ook tot de mogelijkheden. Dit is allemaal heel mooi maar mijn ongetwijfelde favoriet is de zombies afschieten. Je krijgt een beperkte plaats met een bepaald wapen en daar komen de hordes zombies op je af. Zo lang mogelijk overleven is de boodschap. Vooral de laatste missie waarbij je met je gravity watch dozen op de hoofden moet richten is FE-NO-ME-NAAL. Alles word met de nodige portie bloed mee gegeven en daar blijkt dan ook de volwassen look in. Alles is in tegenstelling tot het vorige deel veel volwassener geworden. Van de sterfscènes tot het geluid van je blaffers. En van die laatste heb je genoeg.

De Weapons

De Story mode speelt zich af in verschillende tijden en dit gaf dan ook Free Radical de kans om een breed arsenaal aan wapens te geven. In totaal zijn er een 40-tal wapens waarvan er ongeveer driekwart nog te verbeteren zijn. Met verbeteren bedoel ik bij een sniper bv. Heatvision of een schild zodat je niet beschoten kan worden. Van kriegers tot plasma autorifles, van heatseekers tot de 2-loop. Alles zit erin. Iets dat enkel in de storymode te verkrijgen is zijn de time grenades. Wanneer deze ontploffen geeft dit op een beperkte plek een mooie bullettime effect. Alles samen is dit 1 van de mooiste verzameling wapens die ik al in een first-person shooter heb gezien.

Mapmaker + graphics en sound

Over de mapmaker ga ik niet al te veel uitwenden. Hij is gewoon briljant. Voor een iemand als ik dat het al niet te moeilijk moet zijn of ik ben het beu is dit gewoon zalig. In nog geen kwartiertje heb je een mooie map met geheime kamers, mooie wapens, voertuigen en nog meer. Alle modes vanuit arcade zijn hier dan ook te spelen.

Grafisch zit het spel mooi ineen, zeker voor een ps2 game. Mooie ontploffingen, omgevingen personages alles klopt gewoon. Wanneer er ruiten aan diggelen worden geslagen vliegen de glasscherven om je heen en blijven ze ook liggen. Ook kleine dingen geven je meer inlevingsplezier bv. wanneer je in de spiegel kijkt zie je je zelf ook effectief als de robuuste Cortez met een veel te groot geweer. Alle stemmen zijn prachtig ingesproken. Het spel neemt zichzelf niet al te serieus in ook in de sound komt dit weer. Captain Ash heeft een lekker schots dialect en Harry Tipper is de leuke disco-undercover agent. Achtergrond muziek past telkens bij het jaar waarin je bevindt. Alles draagt ook bij tot de sfeer. Persoonlijk vind ik qua sfeer The mansion prachtig gedaan. Zombies vallen uit de kast, geleerden liggen doorbloed op de grond en er zit een lijk in het bad een lekker bloedbad te pakken. Ook eindbazen als bv. Princess zul je nooit vergeten.(zie screen)

Minpunten

Hoewel ik enkel positief nieuws heb verteld tot nu toe zijn er ook minpunten aan het spel.

De story mode onder andere is zo liniair als een rioolbuis en ook de AI is niet altijd het van je.

Hoewel ze niet beschaamd zijn om dekking te zoeken of om samen te werken zijn ze zelfs op de hoogste moeilijkheidsgraad makkelijk uit te schakelen. Iemand die Timesplitters 2 gespeeld heeft merkt ook dat hetzelfde gebeurt is met de challenges. Vroeger was zilver al een prestatie maar nu is goud halen of zelfs platinum niet iets waar je verkramte handen en een bezweet voorhoofd van zal krijgen. Ook online laat het bij de playstation een beetje afweten.

Terwijl je op de xbox lekker met z’n zestienen fun kunt maken is dit bij de playstation dan maar weer 8. Weer goed aan de onlinemodus is dat iedereen op iemands anders gemaakte map kan spelen, wat dan weer leidt tot ongetwijfeld leuke momenten.

Conclusie en beoordeling

None

Free Radical heeft mooi werk geleverd. timesplitters: future perfect stelt je op geen moment teleur. Het is een prachtige game met de nodige slapstick die iedereen een glimlach op het gezicht tovert. In co-op met z'n 2 de story mode spelen is niet superieur maar arcade met een vriend spelen zorgt nog altijd voor fun. Voor de mensen die graag online brokken maken is de xbox-versie meer aan te raden.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • humor
 • coole wapens
 • grafisch goed in elkaar
 • vloeiende gameplay
 • met een vriend arcade spelen
 • en zo kan je doorgaan, het houdt niet op
 • Minpunten
 • lineair
 • soms te makkelijk
 • online minder dan xbox

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik heb niet echt iets met die game.. ik ga liever voor de prijsverhoging op de horse armor van Oblivion =P

 • Ik heb er nog nooit van gehoord.

 • ik zie em toch echt nog steeds voor 1600 punten staan.

  wanneer gaat dit in?

 • Zegt me ook niets.

 • mij onbekend

 • Wnr komt outrun nu eindelijk op xbla -.-

 • Nooit van gehoord, heb net wat beelden bekeken en die zagen er op zich wel leuk uit.

 • @Jimmy, zeer snel, deze maand nog :)  1600 punten vind ik sowieso te veel voor een arcade. Voor mij is het echt 1200 max.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren