1. Exit (PSP)

Exit (PSP)

Heb je altijd al gedroomd om mensen te redden na een ramp? Je krijgt de kans in Exit...

Exit is een puzzle game waar je Mr Esc. (Escape) speelt die als job heeft om mensen te redden uit brandende gebouwen, ondergelopen huizen,... en dit zolang er maar iemand is die hem betaald.

Exit bevat 100 levels. De 100 levels zijn ingedeeld in 10 stages en elke stage is onderverdeeld in nog eens 10 levels. De eerste 10 levels zijn een tutorial waarin alles van het spel wordt uitgelegd. Nadat je de tutorial hebt doorlopen, zijn er onmiddellijk 60 bijkomende levels ge-unlocked. Je kunt die in gelijk welke volgorde afwerken. Ik vind dit positief want dan gooi je de game ook niet opzij wanneer een level te moeilijk blijkt te zijn.

Elk level heeft zijn opgelegde tijd waarbinnen je alle of een aantal overlevenden naar de uitgang moet begeleiden. Exit vereist in sommige levels wel enig denkwerk en je zult wel eens moeten herbeginnen om je strategie aan te passen. Hoe verder je in het spel vordert, hoe moeilijker het wordt. Je bent wel een tijdje zoet met Exit om alles uit te zoeken. Exit is zeer verslavend. Er is ook een online mogelijkheid voorzien in Exit.

De graphics zijn zeer duidelijk. Je zult nooit per toeval in brand terechtkomen omdat het niet duidelijk was. Daarenboven komt er telkens een waarschuwingsteken in beeld die je waarschuwt voor brand, rook, elektriciteit,...

Alles is in cartoonstijl voorgesteld. Gesproken tekst van de overlevenden komt ook in tekstbalonnen op het scherm.

Bij mij geven de graphics een sfeer weer van de "jaren 80".

De achtergrondmuziek roept zoals de graphics de sfeer van de jaren 80 op. Je hoort ook heel goed de mensen roepen om hulp etc.

In Exit is het de bedoeling dat je de overlevenden naar de uitgang begeleidt. Je hebt 4 soorten van overlevenden: kinderen, gewonde personen, gewone volwassenen en zwaarlijvige volwassenen. Elke categorie heeft zijn sterke punten maar ook zijn zwakheden. Zo kunnen kinderen door een smalle doorgang kruipen, maar kunnen dan niet omhoog klimmen zonder hulp. Gekwetste personen moeten gedragen worden want die kunnen zich niet zelf meer verplaatsen. Terwijl je hen draagt, kun je nergens meer overklimmen en moet je een lift of trap gebruiken om naar een andere verdieping te gaan. Gewone volwassenen hebben dezelfde eigenschappenb zoals Mr Esc. Zij kunnen enkel gewone items verplaatsen en hebben nergens hulp nodig. Zwaarlijvige volwassenen kunnen zware voorwerpen verplaatsen, maar kunnen dan niet zonder hulp op items klimmen. Je hebt daarvoor dan hulp van 2 volwassenen nodig om die op items te helpen.

Het is de bedoeling dat je items zoekt die je nodig hebt zoals een sleutel om een gesloten deur te openen, een brandblusapparaat om het vuur te doven. Om die items te verkrijgen, zul je dozen moeten verschuiven, op ladders klimmen, langs touwen naar beneden glijden,... Je kunt de andere personen ook opdrachten geven. Je kunt hen de opdracht geven om je te volgen of om net op hun plaats te blijven staan. Je kunt hen ook bevelen om een item te halen en te gebruiken.

Je kunt zelf je camera verder schuiven naar links, rechts, boven of onder om verder te zien. Dit is beperkt en afhankelijk van Mr Esc. zijn gezichtsveld.

Het is soms wel eens vervelend als je een ander persoon een opdracht wil geven, maar die bevindt zich buiten het gezichtsveld van Mr Esc. je deze persoon niet kunt aanwijzen op zijn opdracht niet kunt aanwijzen. Je moet daarvoor eerst Mr Esc. wat verplaatsen.

Het spel is afgelopen als de tijd om is of als je Mr Esc. laat verdrinken, als Mr Esc. in het vuur terecht komt of geëlektrokuteerd wordt of van een te grote hoogte valt.

Eén groot minpunt is dat Mr Esc. niet altijd goed reageert op je toetsencombinatie. Dit komt zeer irritant over als je daardoor voor de zoveelste keer nog maar eens in het vuur belandt!

Conclusie en beoordeling

Exit is een leuke en verslavende puzzle game. Wie er niet mee inzit dat Mr Esc. niet altijd goed reageert, dan moet je zeker deze game kopen. Daarenboven is Exit een budgetgame. Heb je toch nog twijfels over de stroeve gameplay, huur deze game dan eerst eens en test hem uit.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Budgetgame, verslavend, origineel.
 • Minpunten
 • Gameplay kon beter.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • vet

 • Heerlijk! Een PS2 versie!  Megagoed! Die kan ik dan ook fijn nog even spelen! Origins was toch ook te gek! Je kunt nooit genoeg Silent Hill krijgen!

 • Nah, ik hou niet zo van Silent Hill :P

 • silent hill is gewoon vet!!!!

 • nooit gespeeld maar op de psp kan vet worden

 • PS2 lol  Helaas zeker geen garantie dat dit iets goed wordt, Climax is geen Team Silent.

 • Ik wacht wel op een preview! ;)

 • Goed nieuws. Dan haal ik hem wel op de PSP.

 • Dus de versie voor de wii wordt mooier dan de versie op de ps2?  Als ze dat niet gaan lukken met die nieuwe engine die speciaal voor de wii is ontwikkeld, weet ik het ook niet meer omdat de wii meer aan moet kunnen dan de ps2.

 • The more the merrier.

 • Hopelijk wordt ie goed

 • PS2? Yessssss!! Ik heb noch een Wii noch een PSP, dus het is BETER dat SH: SM ook naar de PS2 komt. :D

 • JUUUIISSTTTTTT WHOOOOWWW MIJN COLLECTIE IS NU COMPLEET WHOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 • vett =D

  en er blijven nog steeds games naar de ps2 komen!!

  geweldig die support!!

 • vett =D

  en er blijven nog steeds games naar de ps2 komen!!

  geweldig die support!!

 • ik hoop niet dat zevoor de wii een ps2 port maken…

 • Ik Heb Een Vraag, kan je ps2/psp, op pc spelen, zoals Simulators voor Playstation. ik had 1tje die was alleen voor playstation1 maar ik hoorde dat je playstation2 ook kon simuleren.

  Arturiko

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren