1. Genji: Dawn of the Samurai (PS2)

Genji: Dawn of the Samurai (PS2)

21 Oktober 2005, toen werd er een game gereleased die naar mijn mening zeer underrated was. Deze game heet Genji: Dawn of the Samurai, gebaseerd op de Japanse legende die ook ‘Genji’ heet. Waarom is deze game dan zo underrated? Lees maar verder en je komt erachter.

“Katana’s of een stam?”

Genji is een hack & slash game, je zal dus heel veel moeten vechten: je krijgt het fenomeen ‘buttonbashen’, sommige mensen zullen dit verschrikkelijk vinden, anderen weer niet: de sfeer in dit spel is namelijk fantastisch, maar later meer daarover.

Je hebt de keuze uit twee krijgers: de samurai Minamoto-no-Yoshitsune (Yoshitsune is zijn voornaam) en de monnik Saito Musashibo Benkei, beiden hebben echt bestaan. Als je op de sceens kijkt zie je waarschijnlijk al wie de stam draagt: de reus Benkei. Beide personen hebben hun voors en tegens: Yoshitsune is snel en lenig, maar ook minder krachtig, en Benkei is langzaam en groot, maar daarom is hij ook veel sterker. Het vechten gaat heel soepel en de bewegingen die ze maken zien er allemaal heel mooi uit. Tijdens het vechten word je geholpen door Kamui, een speciale kracht die de omgeving in slow-motion zet, jijzelf loopt nog steeds vloeiend (maar wel langzamer). Als er een vijand op je afkomt druk je op vierkantje et voilà: je vijand is dood, als je een beetje geluk hebt lopen de andere vijanden mee zodat zij ook gelijk dood zijn. Dit is goed uitgewerkt en zal je ook vaak moeten gebruiken in de game. Dit systeem vond ik erg leuk, het buttonbashen kan natuurlijk op den duur repetitief worden en het geeft enorme voldoening om al je vijanden met één druk op de knop af te maken. Ook leuk is het grote aantal eindbazen, deze zijn over het algemeen redelijk moeilijk en zorgen voor de nodige afwisseling.

Deze gaan van grote dieren tot levende standbeelden, van grote skeletten tot Benkei-wannabe’s (grote soldaten).

“RPG elementen”

In Genji heb je de mogelijkheid om levels omhoog te gaan, hierdoor stijgen je defence (verdediging), attack (aanval) en health (leven). Dit geeft de game een RPG-tintje. Naast gewoon levels omhoog gaan (=veel vechten) heb je ook de mogelijkheid om Amahagane-kristallen te gebruiken, als je er hier drie van hebt kun je óf je ‘defence’ óf ‘attack’ óf je ‘health’ verbeteren. Natuurlijk heb je ook de mogelijkheid om de nodige spulletjes te kopen: een nieuwe uitrusting (wapens en harnassen) en de standaard levensmiddelen die bijvoorbeeld je levensbalk weer vol maken en middelen tegen vergiftiging. Dit kan af en toe wel van pas komen, het spel is namelijk niet altijd even makkelijk.

“Een Japanse legende”

Genji is –zoals eerder gezegd- gebaseerd op de gelijknamige Japanse legende Genji. Het verhaal is eigenlijk redelijk standaard, namelijk ‘goede tegen de slechte’, in dit geval de ‘Minamoto’-clan tegen de ‘Heishi’-clan, maar het wordt nét even anders verteld: alles wordt namelijk heel mooi in beeld gebracht door middel van (prachtige) cut-scenes, samen met de muziek wordt dit heel sfeervol verteld, iets wat de game alleen maar ten goed komt.

Het verhaal gaat als volgt: in de 13e eeuw heeft de ‘Heishi’-clan de macht in handen na dit afgenomen te hebben van de ‘Genji’- of ‘Minamoto’-clan. De ‘Heishi’-clan is niet bepaald aardig voor de Japanse bevolking, ze heersen met ijzeren greep over het land. Zij willen alle Amahagane die er is om nog machtiger te worden. En jij, Yoshitsune, bent nog één van de weinige overlevenden van de strijd tussen de Heishi en de Genji. Yoshitsune heeft één van de Amahagane die niet in handen van de Heishi is. Natuurlijk zitten zij achter je aan: ze willen immers jouw Amahagane. Jij, als lid van de Genji-clan en zoon van de gestorven Minamoto-no-Yoshitomo (belangrijk figuur in de Genji-clan), moet de Heishi verslaan om de wereld te redden. Later ontmoet je Benkei, die een monnik en ook lid van de Genji-clan is (hij ziet je eerst aan voor een Heishi). Samen met hem zal je de Heishi moeten verslaan. Het verhaal klinkt redelijk onorigineel, maar vergeet niet dat dit zich vroeger heeft afgespeeld (zonder de bovennatuurlijke krachten natuurlijk), en dus niet een slap aftreksel van één of andere film of iets dergelijks is.

“Sfeer in het oude Japan”

Het grootste pluspunt van dit spel is in mijn ogen de sfeer, het speelt zich af in Japan, wat voor menig Japtard al een pluspunt is, en daar horen natuurlijk ook typische Japanse dingen bij: bomen vol met bloesem, kabbelende riviertjes, typische huizen en mooie tuinen (!). In de wereld rondlopen is een waar genot voor het oog: de zon die schijnt, de bomen die waaien, de rivieren…..onbeschrijfbaar! Kijk maar op de screen hiernaast om de sfeer te proeven. Ook de muziek is prachtig, het past goed bij de gevechten en het gaat de sfeer zeer ten goede.

Conclusie en beoordeling

Genji is een uiterst sfeervolle game die gewoon veels te weinig aandacht heeft gekregen. Houd je van Japan, of ben je een hack & slash fan: dan moet je deze game zeker kopen.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • ongelooflijke sfeer
 • twee personages
 • gebaseerd op een oude legende
 • Kamui
 • bazen
 • Minpunten
 • korte spelduur
 • buttonbashen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Pff 20 euro. Daar koop ik liever een normale xbox 360 game voor.

 • Inderdaad, twintig euro is een nogal overdreven prijs. Kun je een prima budgetgame voor krijgen in de winkel.

 • tering wat een achterlijke prijzen…

 • geen 360s

 • beetje overdreven idd die prijs. had wel voor 800 msp gemogen.

 • Die €20,- zou ik liever aan een echte 360-game uitgeven.

 • Flock lijkt me wel lache maar 1200 punten vind ik ook wat veel 1600 punten voor een arcade game is altijd te veel.

 • 20 euro is nog niet zo veel aangezien dat de officielle prijs op PC 29.99 euro en op DS 39.99 euro staat.

 • Lijken me beide niet veel aan voor dat geld.

 • de vorige puzzle quest was ook 1600 maar die was het geld dubbel en dwars waard. Vele vele uurtjes ingestoken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren