1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (X360)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (X360)

The Elder Scrolls IV: Oblivion(TESIV), een paar maanden geleden vroeg ik me af wat dat betekende. In de loop van de maanden is mij steeds duidelijker geworden dat het een game van grote klasse moet zijn. Met de informatie en trailers in mijn achterhoofd ging ik de dag na de officiële launch het spel maar eens halen. Ik had inmiddels al gehoord dat het spel bij de meeste goed bevallen was. Disc erin en game maar!

Van een vies celletje tot prachtige natuur

Het is wel onderhand wel bekend, dat het spel voor iedereen hetzelfde begint. Als eerst word je gevraagd om een ras te kiezen. Ik heb voor Breton gekozen, omdat die goed met magic zijn en ik per se iets met magic wil doen (don’t ask me why).De andere keuzes zijn: Angorian, Dark Elf, Imperial, Khajiit, High Elf, Nord, Orc, Wood Elf en Redguard. Het leuke is dat elk ras wel iets heeft waar die goed in is. Verder kun je ook nog allerlei dingen in het gezicht aanpassen. Houd je van mensen met een bol gezicht, of heb je liever dikke lippen? Daarna begin je zoals iedereen in de gevangenis van Imperial City. Imperial City is de hoofdstad van Cyrodiil en Cyrodiil is een provincie van het land Tamriel, een land waarin jij met jouw personage speelt. Na enkele minuten word je opgezocht door de keizer en door hem uit de gevangenis gehaald. Je moet mee met de keizer, om via het riool uit de gevangenis te komen. Vlak daarna begint je eerste gevecht met een gevaarlijke rat. Niet heel moeilijk om te verslaan, maar leuk om tegen te beginnen. Samen met de emperor vecht je je een weg door de riool van Imperial City. Later vraagt de keizer wanneer je geboren bent en moet je een Birtsign kiezen. De Birtsign is niet echt een belangrijk onderdeel van het spel, maar het geeft een leuke extra aan je personage. Zo had ik gekozen voor The Mage (geeft je extra Magicka(MP)), omdat ik me wil richten op een character die gebruikt maakt van magic. Vlak nadat je je Birtsign gekozen hebt overlijdt de keizer en zijn laatste woorden aan jou zijn “Close shut the jaws of oblivion”. Aan jou de taak dus om de “Gates of Oblivion” te sluiten. Dit wordt door de meeste beschouwd als de mainquest. Na de dood van de keizer moet je uit het riool zien te komen, wat niet al te moeilijk is. Aan het einde van het riool wordt je nog gevraagd om een klasse te kiezen. Dit is eigenlijk een specialisatie, waardoor je je zogehete Major skills komt te weten. Je Major skills moet je zien als je beste skills. Door deze te trainen ga je in levels omhoog en leer je nieuwe dingen. Nadat ik mijn klasse gekozen had, kwam ik terecht op een prachtig grasveld met mooie hoge bergen als uitzicht. Wat een graphics zeg!

Ik kan zoveel doen!

In de afgelopen weken is wel duidelijk geworden, dat je TESIV niet binnen een paar uur uit kunt spelen. Waarschijnlijk red je de mainquest niet eens in een paar uurtjes, laat staat die honderden sidequests (ja het zijn er echt veel). Naast de mainquest kun je bijvoorbeeld een van de 5 guilds joinen. Je hebt namelijk de Mage Guild, Fighters Guild, Dark Brotherhood, Thieves Guild en de Blades. In deze guilds krijg je ook quests aangeboden en naarmate je meer quests volbrengt klim je omhoog in de guild. Hoe hoger in de guild, hoe meer aanzien. Het leuke is dat je dat aanzien ook echt merkt. Nadat ik de Mage guild uitgespeeld had, sprak iedereen mij aan met de titel Arch- Mage(leider van de Mage Guild). Dit is maar één van de kleine indicaties van de complexheid van TESIV. Naast de guilds kun je ook nog quests krijgen door gewoon met mensen te praten of af te luisteren. Een ander leuk punt is de Arena, waar een soortgelijk systeem is als in de guilds. Hier klim je ook omhoog, maar dit keer niet door quests. In de Arena is het de bedoeling tegenstanders in elkaar te hakken en het publiek te vermaken.

The Elder Scrolls IV: Oblivion voor altijd!

Ik heb er onderhand al 40 uur opzitten en er is nog steeds veel te doen. Er is al bekend dat je ongeveer 200 uur nodig hebt om het spel volledig uit te spelen en naar mijn gevoel klopt dit helemaal. De game is bijna foutloos en het is echt leuk om te spelen. Mijn verwachting was dat een RPG in First Person nooit zo goed kon zijn als een RPG in Third Person. Later bleek dat je het in alle twee de modes kunt spelen, maar om je eerlijk te vertellen heb ik nog nooit in Third Person gespeelt. De First Person optie is mij goed bevallen, maar er is ook duidelijk te zien dat ze daar het meeste tijd aan besteed hebben. Ik zat er dus volledig naast, maar wat maakt het uit?

Bij de meeste is wel bekend dat TESIV een RPG is. Dit betekent dus dat je jezelf moet trainen. Al eerder heb ik verteld dat je jezelf traint door de zogehete Major skills te gebruiken. Deze major skills zijn bij elke klasse anders. Naast het trainen kun je ook nog talloze pantsers, wapens, ingredienten (voor Alchemy) en potions kopen die je helpen in de strijd tegen het kwaad en natuurlijk in alle andere gevechten. Een ander leuk punt is dat je een huis kunt kopen, waardoor je niet meer met al die spullen zit en die dus gewoon even in een laatje kunt stoppen. Handig dus als je niet zoveel bij je kunt dragen!

Is er dan niks slecht aan The Elder Scrolls IV: Oblivion?

Een perfect spel heb ik nog nooit meegemaakt, althans een spel zonder fouten. TESIV heeft ook last van een paar kleine foutjes. Zo dropt de framerate af en toe waardoor de game er schokkerig uitziet. Ook zijn er lange laadtijden en het ergste is dan dat hij soms ook nog eens vastloopt! Een ander minpunt vind ik dat je een Vampire wordt zonder dat je dat zelf wil. En het erge daarna is dan dat je een quest moet doen die minstens een paar uur duurt. Misschien is dit iets waar ik me alleen aan erger? Dit schendt de vrijheid een beetje, al weegt het niet op tegen de positieve dingen van dit spel.

Conclusie en beoordeling

None

The Elder Scrolls IV: Oblivion, mag wel beschouwd worden als een legendarisch spel. Het vervult alle verwachtingen en blijft maanden leuk. Ook over de Graphics valt niet te klagen. Houd je van rpg’s? dan is TESIV must have. Ook voor mensen die nog nooit een rpg gespeelt hebben is het een gokje waard, want als je deze game niet leuk vind, kan je het met de andere rpg’s wel vergeten. Het enige wat ik nog wil zeggen is: Go buy the game and Close shut the jaws of Oblivion.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Complexiteit
 • hele lange gameplay
 • Graphics
 • Minpunten
 • Framerate drops
 • Vampire
 • Laadtijden en het vastlopen tijdens de laadtijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat is positief. Beide waren goede wii games.

 • daar ben ik blij mee:D

 • House of Dead in HD voor 360/PS3 please! :D

 • Wij ook Sega, wij ook.

 • Dit moet Ralphieboy weten!

 • verkoopcijfers zeggen niets dacht ik?

 • Daar is de Wii goed in ivm de controller, misschien moeten ze ook meer Virtua Cop games maken en gaat die Resident Evil game nog goed lopen.  Of een nieuwe Duck Hunt maken :)

 • Want itz :)

 • Leuk voor de hardcorefans!

 • Ik wil ook meer House of the Dead! Wat een heerlijk onzinnig spel is Overkill toch :D Speel t nog regelmatig.

 • Nice eerst the conduit nog he sega!

 • lol madworld wordt verkocht voor een appel en een ei in de UK, en nog steeds is ie keihard uit de charts verdwenen.  Na the conduit (erg generic spul overigens) zal het wel gedaan zijn met de \"hardcore\" visie van sega, men heeft dan vast nog wel wat 10 jaar oude dc crap om te porten. :P

 • hopelijk gaan ze het niet te veel uitmelken

 • Shenmue3, kappen met je getroll. Laatste waarschuwing!

 • Good news! :D

 • Als er een Madworld game verschijnt op de PS3 ben ik erg tevreden :D

 • DAt wil iedere Wii bezitter toch! :) :P

 • YES! YES! YES! YES! YES! YES! YES! YES! YES! YES! YES! YES! YES!  Deja vu for the win!  YES! YES! YES! YES! YES! YES! YES! YES! YES! YES! YES! YES! YES! • Ik moet me toch eens een Wii kopen als dit waar is :P

 • Goede zaak. Toffe games als deze kan de Wii namelijk goed gebruiken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren