1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

Oblivion in een notendop

Wat is nou het belangrijkste wat je van Oblivion moet weten, als je het wil kopen? Deze vraag is makkelijk te beantwoorden maar het antwoord is heel erg lang. Wat denk ik het belangrijkste is, is de enorme vrijheid die het spel je biedt. Dit weliswaar binnen de grenzen van de wereld van Cyrodiil, maar in een gebied van 26 vierkante kilometer kan je heel wat leuke dingen doen. Je kan ervoor kiezen om de hoofdquest te gaan volgen, iets wat je in een kleine 20 uur uitspeelt, maar je kan er ook voor kiezen de hele wereld rond te lopen en de quests te doen die je zomaar tegen komt. De quests zijn heel verschillend en kunnen veel verschillende dingen als doel hebben. Als je geen zin hebt in het rondlopen of de hoofquest dan kan je bij een guild gaan en die voorziet je dan van opdrachten, geld en leuke items.

De kracht van Oblivion

De kracht van dit spel ligt naar mijn mening niet bij de orginaliteit, want er is niet veel veranderd ten opzichte van het vorige deel Morrowind, afgezien van de nieuwe gameplay, maar in de inteligentie van de NPC's en de fantastische graphics die in het spel zitten. De NPC's lopen gewoon door de stad naar elkaar toe en maken dan een praatje om vervolgens thuis bijvoorbeeld een skill te gaan oefenen of buiten de stad een rondje te rijden op hun paard of hun stukje land te gaan verbouwen. Als je buiten de stad door bossen gaat lopen kom je soms hertjes tegen die je even bang aankijken en dan snel wegrennen. De wereld is zo mooi dat je altijd wel iets nieuws ziet, van de meeste bosjes kan je dingen plukken voor je drankjes en die groeien dan in een paar dagen weer aan. Verder is de wereld zo groot dat je heel erg lang bezig zal zijn alles te ontdekken en alle quests uit te spelen. Om het reizen makkelijker te maken is eer een fasttravel optie gemaakt waarmee je van stad naar stad kan reizen in een paar seconden.

De game zelf

Zoals je waarschijnlijk al weet wordt Oblivion geprezen om zijn graphics. Deze zijn zo mooi dat je zelfs met de minimum vereisten nog top kwaliteit hebt. Dit is het resultaat van bijn 4 jaar lang klussen, sleutelen en hard werken. Je kan zien dat de makers er een tijd van gun leven in hebben gestopt, want het spel is nagenoeg bug-vrij op een paar kleintjes na. Maar ja, nu weer naar de graphics.De bloedeffecten zijn heel goed uitgewerkt. Dit zie je aan de bloedvlekken op je handen, zwaard, armour en op de grond. Een beest heeft geen schone huid meer over als je met hem klaar bent! Maar het bloed is niet alles, de gezichten zijn stuk voor stuk uniek en de bewegingen van de lippen zijn nagemaakt van echte mensen en kloppen precies. Als je door een stad loopt zie je zo nu en dan het haar van een vrouw wapperen of wiegt het gras rustig heen en weer. In de zon ziet het spel er fantastisch uit en het licht weerkaats zelfs op je wapen. De wereld ziet er erg echt uit, maar met een lage videokaart zie je soms de naden van de twee gebieden zitten. Al met al zou ik de graphics een dik verdiende 9.3 geven.

Maar de graphics zijn niet alles wat Oblivion te bieden heeft, de gameplay van het spel is misschien wel nog wel beter dan de graphics. Het vechten verloopt soepel en het uitspreken van spreuken kan nu tegelijk met het klaar houden van je wapen. De kracht van je wapen is goed uitgeballanseerd en neemt af als je wapen kapot gaat. De enchantments erop geven je wapen een speciale kracht en dat kan voor brute acties zorgen. Jammer is alleen dat je niet echt veel gewicht met je mee kan dragen en als je nog geen huis hebt kan je het dus nergens kwijt.

jammer

Er zijn een paar dingen die ik toch wel jammer vind aan dit spel als je ziet wat het had kunnen zijn. De mainquest is redelijk kort en biedt maar beperkte variatie en is in een middagje al ver uit te spelen.Het fasttravel idee is goed maar het is jammer dat je al gelijk naar alle steden kan en dat verpest wel de enorme reis mogelijkheden. Verder zijn veel dungeons zo donker dat je er zonder torch of night-eye niks ziet en zo loop je geregeld schatten mis. De laadtijden zijn lang en daardoor ga je snel wat anders doen als je voor de zoveelde keer zit te wachten tot je eindelijk die dungeon in kan. Dit zijn maar enkele kleine dingen, maar toch is het jammer.

ben je nu nog niet overtuigd dat het een topgame is, koop hem dan en probeer hem zelf!

minimum vereisten

-Windows XP, Windows 2000, Windows XP 64-bit

-512MB System RAM

-2 Ghz Intel Pentium 4 or equivalent processor

-128MB Direct3D compatible video card

-and DirectX 9.0 compatible driver;

-8x DVD-ROM drive

-4.6 GB free hard disk space

-DirectX 9.0c (included)

-DirectX 8.1 compatible sound card

-Keyboard, Mouse

weet je niet zeker of je dit hebt kijk dan op http://www.systemrequirementslab.com/referrer/srtest

Conclusie en beoordeling

None

super
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • grote wereld, veel variatie, mooie graphics en blijft leuk bij herhaling
 • Minpunten
 • te weinig vernieuwing ten opzichte van vroegere delen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Was dan ook puur een kleine file om deze modus te unlocken. Uiteindelijk nog zoveel geld voor vragen is eigenlijk best wel belachelijk!!

 • Wat kost die DLC?  Is toch gewoon oplichterij dan? Aanklagen!

 • 5 euro terwijl het er op staat… zielig van capcom

 • Persoonlijk vind ik DLC een kleine maand na de release al redelijk afzetterig. Dump het dan tenminste nog gewoon in de release ofzow :w

 • We kunnen hier niet eens praten over DLC.

 • 351 kb en dan nog volhouden dat het gebruik maakt van elementen uit het spel. Dit is toch echt verkapte inkomsten genereren. Als er nu genoeg gezeik over komt, dan kan het voor toekomstige releases tegengehouden worden. Maar als dit een succes wordt, dan gaan misschien meer uitgevers dit doen.

 • ik zou zeggen massaal boycotten, gewoon NIET kopen die shit! Dan zien ze vanzelf wel in dat het onzin is

 • Dit vind ik eigenlijk wel vette afzetterij :P Je betaalt al €60 al niet meer voor zo'n spel, moet je nog meer gaan betalen voor iets wat al op de disc staat XD

 • Ik hem gekocht voor de ps3. Mensen ''LET OP'' de DLC is region locked!!! Ik had me spel geimporteerd en dacht dat ik dus een amerikaanse versie had, niet dus. Heb gewoon een region 2 game en had me dlc in de dutch store moeten kopen en niet de us store wat ik al gedaan heb. Reden waarom ik het in de us store koop is omdat ze daar prepaid kaarten hebben en in de dutch store niet.  Kijken of het opgelost kan worden. Heb al mail gestuurt naar capcom en al respons gehad met de vraag waar ik woon ect.

 • Trieste shit.

 • Tsh … Wat een rip-off -_-

 • 1mb puur aan text en codering kan op zich een hele game modus beschikken… Als ze alles vanuit het game nemen kan dit ergens wel, en als 5€ teveel is voor je.. :s

 • wat een verrassing

 • 1.6MB is best veel data voor alleen een unlock-code o.i.d.  Ik denk dat de code voor de versus mode niet op de disc staat, maar wel in de DLC zit… en dat de update die ook gister uitgekomen is, ook gedeeltes van de code bevat.  De textures, models, maps enzo staan natuurlijk gewoon wel op de disc. En ik neem aan dat je gewoon in de mercenaries maps kan spelen?

  Ik ga dit gewoon kopen… en wat loopt iedereen nou te zeiken om 5 euro? Een rib uit je lijf is het nou ook weer niet. En als je het er niet mee een bent, dan koop je het toch niet?


 • Lulhannes, het gaat om het feit dat je voor 60euro een game koopt en dat je vervolgens nog extra geld moet gaan betalen, om dingen te laten ontgrendelen op de disc, waar je al 60euro voor betaald hebt. Dat is toch belachelijk?  En het lijkt me niet dat er een hele multiplayer modus in een bestandje van 351kb zit. :')

 • Dit hoeft nog niet te betekenen dat het oplichterij is. Voor hetzelfde is die paar KB lappen code die de al op de disc staande modellen en textures aan elkaar linkt. Code neemt niets in qua schijfruimte.  Maar ik blijf het concept van consumenten laten betalen voor extra content belachelijk vinden, alsof die 60 euro nog niet genoeg was. Ik wil een complete game als ik zo'n bedrag uitgeef.

 • Tja ben ik blij dat ik me niet meer ophou aan de DLC van games. Buiten een paar uitzonderingen, zoals Shivering Isles(voor Oblivion) of The Lost and Damned(GTA IV) vind ik de prijs van DLC gewoon te hoog. Kijk naar COD WAW, 3 nieuwe multiplayer maps voor 800 MP. Vind het belachelijk, zeker nu iedereen een beetje last heeft van geld te korten. Ik vind dat MS en Sony de prijzen toch wel een beetje mogen aanpassen aan de situatie in de wereld.

 • Echt sneu, je betaald voor iets waar je eigenlijk al 60 euro voor neergeld heb.

 • Meest trieste is nog, dat je op de PC dit soort DLC altijd gratis krijgt..

 • @jeebo: auw, ook dat nog.  Persoonlijk vind ik dit echt eén van de vele vertrouwenskwetsers die de industrie vandaag de dag gebruikt. En dat vertrouwen is niet eindeloos en is bijzonder lastig terug op te wekken. Op een kwade dag ben je dan natuurlijk alles kwijt aan de piraterij, want dan kan het niemand meer schelen.  Vraag dat maar aan Sony Computer Entertainment, die kunnen (als het goed is en ze uit hun doppen kunnen kijken) daar inmiddels hele boeken over schrijven.

  (volgende E3 toch maar een bescheidere presentatie, hmm?)  Een goede tweede zou een ronde langs wat oude PC-ontwikkelaars zijn, waarbij het deel dat hun gemeenschap niet serieus heeft genomen ook zo goed als koppie onder is gegaan.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren