1. NBA 2K6 (PS2)

NBA 2K6 (PS2)

Basketbal is in onze regionen één van de meest beoefende sporten. Iedereen betreed met enkele vrienden moeiteloos het basketpleintje achter de hoek om daar een gezellig wedstrijdje te ballen. Games hierover zijn er echt niet in overvloed. Hoewel NBA Ballers en NBA Sreet heel wat fans wisten te bekoren, blijven de echte fans met een wrang gevoel achter. In NBA 2K6 draait het niet om de manier waarop je een punt maakt, maar wel het aantal hiervan. Geen huizen hoge dunks, geen overdreven loopsnelheden en geen onnodige extraatjes op het court. Het is eens iets anders.

PlayOffs

Van sportgames prefereer ik een aardige voetbal- of tennisgame in plaats van een game waarin het volledig draait om het scoren van punten door middel van de bal van op een zo ver mogelijke afstand in de ring te werpen. Hier in zullen menig lezer mijn mening ongetwijfeld volgen. Maar goed, er zijn genoeg gamers die niet vies zijn van het basketbal spelletje en die zich zonder probleem kunnen verdiepen in heel het concept. Al snel valt op dat de game gemaakt werd door een team van sportfanatieken. Het enorme aanbod aan spelmogelijkheden is daar een perfect voorbeeld van. Een toernooi, een volledig seizoen, street modus, twee tegen twee, drie tegen drie, enz. De lijst is enorm. De belangrijkste mode is ongetwijfeld die van seizoen. Hierin speel je met een willekeurig team een volledige competitie waar in jij vooraf alles bepaald. Het aantal wedstrijden, de mogelijkheid om spelers –al dan niet met opzet- te blesseren en de tijdsduur van elke quarter. Tijdens het seizoen krijg je ook een hele boel gegevens voor de ogen geschoven. Bij het opstellen van een trainingsschema kan je bepalen welke speler op welke dag van de week moeten trainen. Dit trainen heb jij volledig in de hand door het spelen van minigames. Als je de betreffende ‘spelletjes’ tot een goed einde weet te brengen, zal de speler in kwestie gedeeltelijk sterker worden. Het mislukken zal je echter geen meter verder brengen.

Naast het sportieve gedeelte zal je ook rekening moeten houden met het financiële aspect. Geef speler een niet te hoog loon, maar ook niet te laag. Beheer de clubkas die gespijsd is met centen uit de kaartenverkoop en uit de handel van voetbaltruitjes. De keuze van coach is ook erg belangrijk. Het zal het gedrag van de spelers aanzienlijk beïnvloeden en je zal hem kunnen ontslagen wanneer je denkt dat het er tijd voor is.

Beeld en geluid

Op audiovisueel vlak gaat NBA 2K6 heel erg diep. De basketballers hebben allen een differente look en zijn voor de grote fans erg herkenbaar. Ook het court en de directe spelomgevingen zijn erg mooi uitgewerkt. Als we toch zo royaal mogen zijn om hierover een negatief punt aan te halen, de achtergronden zien er vrij ongedetailleerd uit, net zoals de supporters die geprakt zitten op de gepixelde banken. Uiteraard wordt het spel op de court gespeeld en heeft de look van supporters weinig of geen afbreuk op de spelstijl van de game.

"Welcome to the show! Get ready, get ready! No game can be played that be better than this, from the drive to the pass to shot to the swishhhh." Het klinkt zondermeer erg stoer, maar zijn minstens even frustrerend. Telkens wanneer je een wedstrijd aanvangt, hoor je dit in combinatie met het saaie laadscherm. De 42 andere rapnummers die verspreid zijn over het spel, klinken spijtig genoeg allemaal erg eentonig en rapachtig dan we eigenlijk willen.

Gameplay

De besturing van een willekeurige sportgame is uiteraard van essentieel belang. Bij NBA 2K6 word de game bestuurd met behulp van de twee pookjes. Het linkse laat je uiteraard naar alle richtingen lopen, terwijl het rechter je laat schieten. Bij het schieten naar doel heb je eigenlijk de keuze. Je schiet gewoonweg met één van de actieknoppen of je geeft met de rechter pook zelf snelheid en richting aan de bal. De tweede manier geeft het spelrealisme een positieve boost en komt ook de gameplay ten goede. Het schieten met het rechter pookje word enkel verplicht bij het nemen van vrijworpen, waar de spanning letterlijk naar de vingers stijgt en het niet altijd even gemakkelijk is om een doelpunt te scoren. Naast de standaard schiet en pass mogelijkheden kan je ook op een tal van manier je tegenstander passeren.

Conclusie en beoordeling

None

NBA 2K6 kan je een beetje vergelijken met Pro Evolution Soccer. Je houd ervan, of niet. De game zit vol met zoets voor de fans, die er onmogelijk kunnen naast kijken. De mensen die niet in de sport bekend zijn en nauwelijks moeite doen om alles te vinden zijn volgens mij beter af met een meer arcadegerichte NBA Street of NBA Ballers, waar je naar harte lust een balletje kunt werpen. NBA 2K6 is ongetwijfeld één van de beste basketbalgames, maar er wordt wel verwacht dat je er iets van kent en te –kostbare- tijd neemt om ermee opgang te komen.
7,7
Score
77
Score: 75
  • Pluspunten
  • Graphics
  • Realistisch
  • Besturing
  • Minpunten
  • Niet voor leken

Dit artikel delen

Over de auteur

Ratch Momenteel redacteur bij CHIEF en 9lives.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren