1. Super Mario Sunshine (NGC)

Super Mario Sunshine (NGC)

Door het gigantische speelplezier dat werd geboden door, de Nintendo 64-game, Super Mario 64 waren de verwachtingen omtrent Super Mario Sunshine hooggespannen. Vele gamers hadden namelijk wel zin in nog een avontuurlijke platformer met de Italiaanse loodgieter. Is Super Mario Sunshine de topgame die vele gamers verwachtten? Kon ook dit avontuur vele harten winnen. Ik dook de wondere wereld van Delfino Island in.

Zoals we wel vaker zien bij een Mario-game stelt het verhaal niet zo heel veel voor. Deze keer ga jij, Mario, samen met Princess Peach, Toadsworth en een hele bende Toads op een welverdiende, rustige vakantie. Het zonnige Delfino Island is je bestemming. Van een rustige vakantie blijkt echter geen spraken te zijn. Eenmaal aangekomen blijkt heel het eiland onder de graffiti te zitten. Een vreemd, dik mannetje met een snor en pet is de dader, Shadow Mario.Door de grote gelijkenis die tussen Mario en Shadow Mario bestaat, wordt, volkomen onterecht, Mario beschuldigd van al dat geklieder op Delfino. Door dat geklieder zijn de Shine Sprites, die de energie- en lichtbron van Delfino Islands vormen verdwenen.

Alsof de problemen voor Mario nog niet groot genoeg zijn gebeurd er ook nog iets heel ‘onverwachts’, iets verschrikkelijks dat nog nooit is gebeurd in een Mario-game. Princess Peach wordt ontvoerd. Door de vervuiler Shadow Mario. Aan Mario de taak om het eiland helemaal schoon te maken, de 120 Shine Sprites terug te vinden en Princess Peach te redden. Met behulp van FLUDD.

Flash Liquidizer Ultra Dousing Device

Je schoonmaakkarwei begint op Delfino Plaza. Er liggen daar op verschillende plekken vieze graffitivlekken. Natuurlijk zou je die vlekken met een ouderwetse poetsdoek weg kunnen vegen. Mario heeft hier echter een ander manier voor. In Super Mario Sunshine heb je namelijk de beschikking over FLUDD. De Flash Liquidizer Ultra Dousing Device is behoorlijk multifunctioneel. Er zijn 4 spuitkoppen voor dit handige sproeiertje. Een standaard nozzle voor het schoonmaken van de straten en het natspuiten van vijanden, een hover nozzle waarmee je enkele ogenblikken kan zweven, een turbo nozzle die als een soort buitenboordmotor werkt. Zowel op het land als in het water. En de vierde spuitkop is de rocket nozzle. Met deze spuitkop is het mogelijk om je zelf de lucht in te blazen en tot grote hoogtes te stijgen. En je zal het allemaal nodig hebben. De hele game door gebruik je FLUDD. Nou ja, niet de hele game door. Op sommige momenten wordt FLUDD ontvreemd door Shadow Mario. Die momenten zijn de Secret Levels.

Frustratie ten top

Nintendo moet gedacht hebben dat het wel erg gemakkelijk zou zijn als je heel de game door FLUDD kon gebruiken. Je zou bij een missprong immers gewoon de hover nozzle kunnen gebruiken om je doel alsnog te bereiken. Waarom nemen we de FLUDD dan niet gewoon eventjes weg bij bepaalde levels? Nou dat hebben ze gedaan ook. Waar de normale levels het je niet erg moeilijk maken, doen sommige Secret Levels dat wel. Platformen bewegen her en der door het beeld. Sommige draaien om hun horizontale as andere draaien alle kanten op. Verzwakt je aandacht heel even, dan kun je opnieuw beginnen. Hetzelfde geld als je alles te gehaast wilt doen of als je gewoon te laat springt. En dat kan soms zo frustrerend worden. Ik heb over sommige Secret Levels bijna 20 keer gedaan voordat het lukte. Soms was ik er zo dicht bij en miste ik net het laatste platform. Ik kan je vertellen dat mijn controller niet echt blij was met sommige van deze levels.

Het gebeurde namelijk regelmatig dat mijn controller met een enorme vaart in een kastje belandt. Van mij had Nintendo de moeilijkheidsgraad van deze game wat beter mogen uitbalanceren. Nu zit je namelijk met heel wat makkelijke leveltjes en met frustrerende, irritant lastige levels.

Vertouwt goed?

Ondanks de FLUDD is dit toch wel een duidelijke Mario-game. Er wordt doorgebouwd op de basis die door Super Mario 64 is gelegd, al zijn de vernieuwingen niet dusdanig groot. De levels zijn te vergelijken met de levels uit Super Mario 64, maar zijn wel wat uitgebreider. Ook de sterren uit Mario 64 zijn terug in de vorm van de Shine Sprites. Per level zijn 11 Shine Sprites te vinden en er zijn in totaal 7 levels plus het startpunt Delfino Plaza. Zoals je misschien wel vermoed kom je dan nooit op het totaal van 120 Shine Sprites. Hoe kom je dus aan de rest van de Shine Sprites? Simpel, verzamel 10 blauwe muntjes en je kunt er één Shine Sprite voor terug kopen bij wat wasbeertjes. Niet heel erg spectaculair en spannend. Het heeft er een beetje de schijn van dat Nintendo geen inspiratie meer had. Er zijn in totaal 240 blauwe muntjes verspreid over alle werelden. Je zult in totaal dus 24 Shine Sprites met deze blauwe muntjes moeten bemachtigen.

Fleurig en kleurig

Deze game ademt sfeer. Mario ziet er beter uit dan ooit tevoren, evenals Princess Peach en de Toads. Ook de werelden zijn lekker vrolijk en sfeervol. Je voelt je meteen op je gemak. Een speciale vermelding verdient ook het water. Dit ziet er namelijk fenomenaal uit. Je wil meteen een frisse duik nemen in de op en neer deinende zee. De sfeer die de game uitademt wordt ook zeker versterkt door sommige leuke details. Zo zal Delfino Island aan het begin erg donker zijn, maar steeds meer worden verlicht bij het vinden van Shine Sprites. Ook het geluid is erg sfeervol en blijft erg makkelijk in je hoofd hangen. Zowel de nieuwe als klassieke muziekjes uit de game, neurie ik nog elke dag. Al deze sfeermakers zorgen er, tezamen met de oude vertrouwde gameplay, voor dat deze game je een warm en welkom gevoel geeft. En ik kan je vertellen dat dat een heerlijk gevoel is.

Conclusie en beoordeling

Kwalitatief gezien is deze game zeker niet minder dan zijn voorganger. Alleen was Super Mario 64 een echte revolutie op platformgebied en is deze game meer van hetzelfde. Dat is niet erg, want deze game is ondanks de te makkelijke 'gewone' levels en de soms frustrerende Secret levels gewoon een puik avontuur geworden. Mario op en top!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Mario-Gameplay
 • Warme, vrolijke graphics
 • Geluid
 • FLUDD
 • Minpunten
 • Gewone' levels te makkelijk
 • Te frustrerende Secret Levels

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Yay! Vandaag maar weer eens naar Microsoft bellen om te vragen of ze mijn account al terug hebben kunnen vinden >.>

 • Goed voor de Xbox 360 bezitters onder ons ;)

 • Nice!!

 • Leuk!!

 • Ja hij is leuk hoor. Heb m al veel gespeelt.

 • Nice eindelijk wat meer spelers op die mappen :)  Ik had ze al en ze zijn echt het aankopen waard :D

 • Mooi!

 • heb hem tot net gespeeld, de maps zijn echt bruut!!  De skulls heb ik ook al, op sandbox is moeilijk ;)  Slayer is echt stoer op deze maps (eindelijk weer 4Vs4), het enige nadeel is dat je het ene potje bij noobs zit en het andere potje bij generals, veel verschillende niveaus…


 • Damn als mijn Xbox nu niet stuk was had ik hem direct gehaald :(

 • Vind 10 euro voor drie maps nog steeds te veel geld. Ik houd het wel bij de gewone MP.

 • zeker kopen mensen dit is een aanrader!!

 • IK vind het jammer dat je voor de multiplayer die maps moet kopen om online te kunnen spelen. Deze koop ik volgende maand wel denk ik.

 • Ik kan begrijpen dat veel mensen het belachelijk vinden dat je niet eens meer normaal kan online gamen bij Halo 3 als je geen een map pack heb gekocht.  Stel je hebt de legendary/mythic map packs niet, dan kan je nog maar 25% van alle game-modes spelen..  Dat is toch te belachelijk voor woorden, je koopt een game voor 60 euro, en dan kan je niet eens optimaal je spel spelen.. waardeloos.  Ik zit echt te twijfelen om deze te kopen, oké ik heb zin om weer nieuwe maps te krijgen voor Halo3, maar aan de andere kant vind ik 3 maps voor 10 euro wel belachelijk veel geld…  Waarom worden al die map packs na een half jaartje nooit meer gratis? Dat was eerst wel heel vaak. (ik wil graag die maps van COD4 gratis!!)


 • Tien euro voor slechts drie nieuwe maps is inderdaad nogal overdreven, men had best met een schappelijker bedrag kunnen komen.

 • Heb hem al via de LE van Halo Wars ECHT EEN AANRADER voor alle HALO 3 fans.

 • @Next

  idd, dit is gewoon crap, crap en nog eens crap. En het mooie is nog dat als je dit niet koopt je de leukste online modi niet kan doen :') wat een retards daar bij bungie.

 • zeker nice

 • Vooral sandbox is cool

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren