1. Grand Theft Auto: Vice City (PC)

Grand Theft Auto: Vice City (PC)

Stel, je loopt de snelweg op, auto’s toeteren, maar wachten wel, je loopt naar een auto, sleurt de bestuurder uit z’n bak en smeert hem. Even later heb je wel even zin om een politieagent met een fraaie headshot als een fontein te laten functioneren. Dat begint ook te vervelen, dus haal je een vliegtuig en ga je even een tourtje maken. Helaas, straaljagers van de politie hebben het niet zo op jouw soort, en halen je neer. Met een parachute zweef je langzaam naar beneden. Helaas kom je in het water terecht, en zoals het in het echt ook gaat, ben je hartstikke dood. Boeie, je begint gewoon weer voor de deur van het ziekenhuis, en het hele verhaal begint opnieuw.

Eind 2002 bracht Rockstar GTA: Vice City op de markt. Voor de tweede keer was Grand Theft Auto in 3D. GTA 3 was al eerder een groot succes, dus een vervolg kon niet uitblijven. Intussen hebben we San Andreas ook overleefd, en psp bezitters hebben ook eens flink de boel op stelten gezet in Liberty City Stories. Maar ik hou het bij, naar mijn mening, de beste GTA game uit zijn reeks. Overigens, deze recensie is van de PC versie, die mei 2003 verscheen.

The Story

Jij kruipt in de huid van Tommy Vercetti, een gangster die het helemaal gaat maken. Dat hoopt ‘ie tenminste. Want meteen in je eerste missie gaat het al aardig mis. Na een mislukte cocaïnedeal komen er meteen wapens tevoorschijn, en raak je al je geld kwijt. Je baas wordt hier niet echt vrolijk van, dus moet je ervoor zorgen dat hij z’n geld terug krijgt. Het begin van een leven vol misdaad is geschapen. Tommy praat lekker veel, en dat komt vooral terug in de tussenfilmpjes. Dit miste je in GTA 3 zeker. Het acteerwerk is goed, de stemmen zijn goed ingesproken en er zit veel jaren 80 humor in de game verwerkt. Dit komt meestal naar buiten via Tommy, via droge, sarcastische opmerkingen. De gameplay zit verder weer goed in elkaar, net zoals z’n voorganger. Daarom ga ik daar verder niet echt op in, omdat het meeste wel bekend is.

Wat mij meteen opviel toen ik Vice City speelde, was dat bijna alles klopte. De hele game zit zeer strak in elkaar en er is een goede balans. Op het begin zul je de stad wat verkennen, die alweer een stuk groter is dan bij GTA 3. Waar ik de stad daar nog al grijs en grauw vond, is het nu levend en kleurrijk. Ook zijn er nu veel meer gebouwen om in te gaan. Winkelcentrums, nachtclubs en schuilplaatsen zijn erg toegankelijk en laadtijden zijn bijna niet te vinden. De enige echte laadtijd is tijdens het opstarten, waarna je verder weinig onderbrekingen zult tegenkomen, een groot pluspunt. Het spelen in deze jaren ‘80 stad wordt daarom niet verstoord. Je hebt ook echt dat jaren ’80 gevoel in deze game, iets wat ik in San Andreas veel minder had. De auto’s zijn van die tijd, lekkere 80-muziek en mensen lopen er helemaal van die tijd bij.

Je moet natuurlijk weer vele missies behalen. Leuk is dat je ze niet in een volgorde hoeft te halen. Je kunt meestal kiezen uit een stuk of 3. Als je hier ook geen zin in hebt, kun je nog verscheidene extraatjes doen. Voor extra geld in het laatje kun je voor de taxi werken, maar ook voor de brandweer en politie. Bovendien zijn er nog een aantal minigames die je kunt halen. Racen met zweefvliegtuigjes of met kleine jeeps op het strand leveren genoeg fun op. Door al deze extra’s is de speelduur van GTA: Vice City erg hoog. Ook de replay waarde ligt hoog, omdat het rijden door de stad en mensen doden alleen al, uren lol oplevert.

Voertuigen en wapens

Niks is leuker dan een auto pakken en lekker door de stad heen raggen. Maar het is alleen nog maar leuker geworden. Natuurlijk zijn er genoeg verschillende auto’s, maar ook motors zijn nu te vinden (vooral Harley Davidsons zijn vet!), je kunt weer in de trein stappen, een vliegtuig jatten en je in boten vervoeren. De motoren zijn de grootste aanvulling; een scooter is erg beweegbaar, een echte motor gaat lekker snel. Er zijn bovendien genoeg plekken om mooie stunts uit te voeren, denk hier bij aan het stunten over rivieren, van daken af en noem maar op. Ook heb je nu de mogelijkheid om in een helikopter te stappen. Dit kan nog niet vanaf het begin, maar toch. Een helikopter besturen vraagt wat meer precisie, maar is minstens zo leuk. Een ander vliegtuig is een watervliegtuig, erg handig voor drugstransporten. Uiteraard zijn er ook nog zo’n 100 verschillende auto’s te kiezen. Boten worden ook meer gebruikt, zeilboten en speedboten zijn erg leuk. Je moet hier alleen wel om denken dat je niet in de plons terecht komt, helaas sta je dan na een paar seconden voor het ziekenhuis. Inderdaad, zwemmen is er nog steeds niet bij, en dat vond ik toch wel erg jammer. Waar je met een motor makkelijk met 120 km per uur tegen een muurtje kan aanrijden, kun je niet even een paar meter het water betreden. Nou ja, dat was dan ook een van de weinige minpunten.

Dan hebben we nog het arsenaal aan wapens, ook niet het minst belangrijk in deze game. Je zult weer genoeg kunnen schieten, van shotgun naar snipers, bazooka’s tot mitrailleurs. Deze zijn te koop in een shop. Hier zul je ook kogels en kogelvrijvest moeten halen.

Van politie naar (geen) multiplayer

De politie heeft een belangrijke rol in jouw bestaan als gangster. Je zult ze vaak op je hielen hebben. Toch vind ik de politie soms erg dom overkomen. Ze willen je koste wat het koste te pakken krijgen, dit gaat dan vaak ten koste van anderen. Ook zullen politie mannen buiten hun auto vaak meteen op je af lopen, in plaats van dekking zoeken en dergelijke. Een paar kogels en weg is ‘ie. Irritant is ook dat in elke straat wel bijna een bolide van de flikken te vinden is. Veel fouten tijdens het rijden kun je je ook niet veroorloven. Keihard door rood rijden kan nog wel, maar het zou wat zijn als dit niet het geval was. Dan was de game in mijn ogen onspeelbaar geworden.

Gelukkig handelt de politie af en toe nog wel eens slim. Een politiebureau in lopen is sowieso niet zo handig, het lootje heb je dan snel gelegd. Politieagenten zullen nu ook achter andere criminelen aan gaan. Het zou dus kunnen dat er een lading auto’s voorbij vliegt zonder dat ze voor jou komen. Erg leuk, en je hebt niet meer het idee dat je de enige crimineel bent. Dan missen we toch nog een ding, namelijk de multiplayer. Ook in Vice City is die ver te zoeken. Jammer, maar helaas.

Veel detail!

Vice City zit vol met detail. Alles ziet er zeer strak uit en is erg gedetailleerd. Omgevingen zien er zeer mooi uit, lichteffecten zijn super en het verschil tussen dag en nacht is goed over gebracht. Mensen zien er op zich goed uit, maar hebben niet echt iets speciaals. Wel zijn er veel verschillende mensen, maar nog lang niet iedereen is uniek. Maar goed, dit is ook erg moeilijk in een game waar ik weet niet hoeveel gasten lopen. Maar verder zijn de graphics erg goed en helpen wel mee aan de geweldige sfeer van de jaren ’80. Ook het geluid helpt hieraan mee, want ook dit is zeer goed. Maar liefst 7(!) cd’s kun je met alle tracks vullen. Deze tracks zijn verdeeld over verschillende radiostations, die je tijdens het spelen kunt veranderen. Als geen één radiozender je ligt, kun je zelfs je eigen MP3 files erop zetten! Wat wil je nog meer.

Conclusie en beoordeling

None

GTA: Vice City is in mijn ogen de beste uit zijn reeks. De balans is zeer goed en bijna alles klopt aan deze game. De sfeer is zeer goed, het jaren '80 gevoel is mooi uitgebeeld. De gameplay is nog steeds als van ouds, er zijn vele extra's bijgekomen en de graphics zijn zeer mooi. Helaas, je kunt nog steeds niet zwemmen en multiplayer ontbreekt ook nog steeds. Maar dat mag de pret niet drukken want Grand Theft Auto: Vice City is gewoon een geweldige game, en als je ooit nog eens een GTA zoekt, raad ik Vice City aan!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Grote omgevingen
 • Jaren '80 sfeertje
 • voertuigen
 • Graphics
 • Radiostations
 • hoge replay waarde
 • Minpunten
 • Weer niet kunnen zwemmen
 • Geen mutiplayer
 • Politie soms erg onhandig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nice! Opzich niet duur denk ik. Een erg toffe game. Heb m een beetje op de gok gekocht, maar ik vermaak me er prima mee :)

 • Hard Ex Mode sla ik over, maar die Edy en Selvaria missions worden van mij.

 • voor zo weinig een extra moeilijkheids grraad:O 4 euro en andere dingen

 • Ik moet nog steeds deze game kopen!

 • Iedereen die dit spel nog niet heeft maar wel van het DS spel Advance Wars houd dit spel direct kopen.

 • vett =D

 • Inderdaad, iedereen die een PS3 heeft moet dit spel halen. En iedereen zonder PS3 moet er maar 1 halen! hehe.  Het spel zonder Eidelweiss? Oef, dat wordt flink pittig. Ik haal sowieso Edy en Selvaria pack, kijk er nu al naar uit!

 • Yeeh, weer 12 euro weg voor een paar missies.

 • Vet dat het komt, misschien ook een bundelprijs voor als je ze alledrie ineens koopt?

 • Ik heb dit spel een tijd geleden gekocht maar nog steeds geseald :( Ik wil meer vakantie om te gamen. Wel fijn die DLC

 • WEL DLC voor Europa maar geen PSN CARDS…

  Wat schieten hiermee op SCEE!!!!…


 • Volgens mij is dit misleidend. Hard Ex is alleen voor Skirmishes dacht ik. Tenminste dat was wat ik begreep van Japanse DLC info.  Zonder Edelweiss is de Story mode NIET te halen dus ik denk dat dit niet klopt. Daarnaast heeft alleen Skirmish verschillende difficulties.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren