1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (X360)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (X360)

Chapter I: Exploration

Woensdagochtend, 11:45 uur. Door mijn oplettende ogen en een goed instinkt heb ik hem gevonden; The Elder Scrolls: Oblivion voor de Xbox 360. Totaal onverwacht natuurlijk, maar de vreugde om het spel zo vroeg te mogen spelen was natuurlijk des te groter! Na dik 50 uren te hebben gespeeld ben ik er redelijk vroeg bij met deze review! Veel leesplezier

Chapter II: "Close shut the Jaws of Oblivion!"

Oblivion gaat over een Emporer van wie zijn drie zoons zijn vermoord. Enorm bang om zelf vermoord te worden probeert de Emporer te vluchten via een ondergrondse geheime doorgang, ergens in een gevangenis. Op dat moment word je in het verhaal betrokken, omdat je in de cel met de geheime doorgang opgesloten zit. De Emporer verteld je wat er aan de hand is en verteld dat jij degene bent die hij kan vertrouwen. In het gezelschap van de Emporer en een aantal brute bodyguards, verlaat je de cel via de geheime doorgang. Deze doorgang blijkt uit te monden in een groot gangenstelsel onder de Imperial City Prison.

Wanneer je word geambushed door een aantal duistere soldaten, breekt de hel voor jou en de Emporer los. Het blijkt al snel dat ze het op de Emporer hebben voorzien. Al vechtend en slashend ziet de Emporer de dood al in de ogen, dus hij besluit jou zijn Amulet te geven. Deze amulet moet je verderop in het verhaal geven aan de persoon die hij noemt.

Wanneer er nog een ambush plaatsvind, word de Emporer ook daadwerkelijk vermoord. De guards blijven het lijk van de Emporer bewaken en jij moet op eigen houtje de buitenwereld zien te bereiken, waarna jij alle problemen op moet lossen die na de dood van de Emporer aan het licht komen.

De emporer heeft zijn laatste woorden gesproken; "Close shut the Jaws of Oblivion!"

Chapter III:In Search of Peace and Justice

Eenmaal buiten beland en nadat je je characterclass en skills hebt gekozen, begint je Main Quest écht. Je belangrijkste doel is om een aantal Oblivion-poorten te sluiten. Deze poorten zijn een soort portalen naar de Hel. Jij moet Tamriel, de provincie van Cyrodiil waar het verhaal zich afspeelt, van de ondergang zien te redden.

Chapter IV:Choosing my Affinity and Origin

Je gevraagd voordat het spel begint een Character Class te kiezen. (Waarbij je de keuze hebt uit de volgende rassen; Argonian, Breton, Dark Elf, High Elf, Imperial, Khajiit, Nord, Orc, Redguard en Woord Elf). Ook dien je een keuze te maken uit zeven van de eenentwintig Major Skills, net voordat de Main Quest begint. Je kan hier kiezen uit een aantal reeds samengestelde "pakketten", maar je kan ook een Custom Class maken, waarin je zelf de hierarchie van je Major- en Minor Skills bepaald.

Chapter V: Beauty at Hand

Grafisch is Oblivion prachtig, punt. De wereld is rijk aangekleed met bossen, bloemen, rotsformaties, zeëen en steden. In de wereld loopt allemaal vriendelijk en vijandelijk gespuis rond. Tussen deze weelde van flora en fauna bevinden zich allemaal verloren forten en grotten, vol met fonkelende diamanten, sieraden en goud. Als je niet word overdonderd door de grafische pracht van dit alles dan wel door dit:

"Welcome citizen, I don't think i've seen you around here before", roept een vriendelijke man in een herberg naar me. Ik word aangetrokken door de prachtige gelaatsuitdrukkingen die ik nog nooit eerder heb gezien in een RPG. Ik voel me direct op mijn gemak tussen alle andere dorpsgenoten die ook vertoefen in het gezellige herbergje. Ik schuif bij een oudere man aan tafel, een tafel gevuld met kaarsen en prachtig glimmende zilveren pannen en wijnglazen;

Chapter VI: Hear me, stranger

De man begint tegen me te praten over van alles en nog wat. Een heldere, donkere stem klinkt. Uitgepraat en weer buiten beland, zie ik dat het inmiddels al donker is. Lopend door de straten van het dorp zie ik dat er een paar guards rondlopen en dat er in een tuintje een zwerver ligt te slapen. Er klint een vredig muziekje. De dag en nacht cyclus in Oblivion is zoals je kan zien prachtig. De NPC's sluiten echt hun winkel en gaan naar bed. De nacht is voor vampieren en dieven de ideale manier om aan het trekken te komen.

Chapter VII: Guilds

Oblivion kent verschillende guilds, zoals de Mages Guild, Fighters Guild, Thieves Guild en The Dark Brotherhood. Bij welke guild je aansluit heeft gevolgen voor het verloop van het verhaal. Ga je bij de Fighters Guild dan kom je op een heel ander pad terecht dan dat je de Mages Guild zou gaan. Hierdoor kom je in aanraking met totaal verschillende sidequests, waardoor het spel zich opsplitst in wel 1000 verschillende verhaallijnen.

Chapter VIII: Weapon of Choice

Je kan afhankelijk van wat je voor Major Skills hebt gekozen een aantal wapentypes kiezen, eigenlijk dezelfde als in elke andere RPG. Je kan Nature Magic kiezen, Destuction Magic, Ranged wapens en nog een hele hoop maces, dolken, zwaarden en bijlen. Tel daar nog eens honderden Enchanted wapens bij en je hebt een enorm aantal mogelijkheden om gehakt te maken van je tegenstanders. Uiteraard zal je een combinatie van wapens en spells moeten gebruiken, wil je effectief zijn tegen verschillende tegenstanders.

Chapter IX: Knowledge through Speech

In Oblivion kan je doormiddel van afluisteren en omkopen heel veel bereiken. Als je naast een paar pratende mensen gaat staan dan zal er een "New Topic" melding in beeld komen. Er is dan een nieuw onderwerp bijgekomen in je lijst waar je mensen over kunt ondervragen om verder te komen in bestaande quests, of om nieuwe quests te beginnen. Indien mensen geen informatie vrij willen geven doordat ze je bijvoorbeeld niet aardig genoeg vinden, dan kan je ze omkopen aan de hand van geld of door ze grapjes te vertellen, of door complimentjes te geven.

Conclusie en beoordeling

None

Chapter X: Almost a Ten Oblivion kent, hoe je het ook wend of keert, een aantal tekortkomingen. Zo is de framerate niet je van het, is er sprake van een lelijke draw distance / popups aan de randen van de wereld en zijn er soms laadtijden van 20 seconden, ook al heb je de cache van je 360 geleegd. Daarnaast is de game aan de makkelijke kant en zijn de meeste tegenstanders na een klap of 4 à 5 wel dood. Nog een nadeel is dat de game op een aantal HD-televisies nogal aan de donkere kant is, pomp je de brightness op dan word de game er niet bepaald mooier op, omdat dat een beetje afbreekt aan de duistere sfeer van onder andere kerkers en grotten. Door deze minpuntjes is het cijfer "Almost a Ten", maar wegen de pluspunten gelukkig veel zwaarder dan de minpunten. VETTE GAME BETHESDA SOFTWORKS! We kijken uit naar Deel 5!!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Enorm lange speelduur; nooit één keer hetzelfde; dag- en nachtcyclus; NPC’s hebben hun eigen dagtaken; zet meer door tot spelen dan Morrowind; Typische (prachtige) Elder Scrolls soundtrack
 • Minpunten
 • Framerate (maar is gelukkig nooit hinderlijk); enkele grafische tekortkomingen (draw distance, popups); Op een HDTV te donker; lange laadtijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Spelen veel mensen dit nog dan? Volgens mij valt dat wel mee… maarja leuk voor de mensen die het spelen.

 • een mission editor na 5 jaar???

 • Spelen veel mensen dit nog dan? Volgens mij valt dat wel mee…  Je zal je verbazen hoeveel mensen deze game nog spelen. Het is trouwens ook een veel betere MMO dan World of Warcraft imo.  Speel overigens geen MMO's meer, daar heb ik de tijd niet meer voor. Maar mocht ik ooit weer beginnen, dan zou ik voor CoH kiezen. Die Mission editor is een briljante toevoeging. • Die game is bijwijze van spreken al een 'eeuwigheid' uit xD

 • De game is inderdaad al vrij oud, maar de gameplay staat nog steeds als een huis. En trouwens, kijk eens naar WoW, die game is nog ouder en wordt door miljoenen mensen gespeeld, waarom raar gaan kijken als een andere MMO dat ook heeft?

 • @Ralphieboy en Tao  ik kijk niet raar dat een andere MMO dat ook hebben, want dat hebben bijvoorbeeld EVE en Guildwars ook, maar ik heb altijd xfire aan tijdens gamen en daar zie ik nooit iemand het spelen en soms kijk ik wel eens voor ze gein naar hoe hoog games staan bij xfire en dan staat deze op 86 ofzo. Ik weet ook wel dat misschien wel de helft van de gamers of meer geen xfire hebben maar uit dit gegeven haalde ik mijn uitspraak.  Heb het zelf nog nooit gespeelt dus over de gameplay kan ik niet beoordelen. • Van de duizenden games die er bestaan vindt ik plek 86 erg hoog. Het is niks vergeleken met WoW die altijd op nummer een staat, niet verdiend imo, maar dat betekend niet dat het weinig is.  Een mission editor zorgt altijd voor een veel hogere replayability, als ik het zou spelen zou ik er in ieder geval veel gebruik van maken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren