1. The Godfather (PS2)

The Godfather (PS2)

Ik zie mijn vader in een bad van bloed op de grond liggen. Ik word met een ruk omgedraaid en er word tegen mij gezegd dat ik niet moet kijken. Dan vraagt die persoon of ik weet wie hij is. Ik kijk naar hem. Ik knik, maar ik verzet me toch tegen de stevige greep van Don Corleone. Dan zegt de Don: save your anger, save it! When you are old enough, when the time is right, you can take your revenge.

Zo word je in The Godfather The Game gedropt. Direct daarna moet je met het Mobface (in het Nederlands Gangstersmoel!) je eigen gangster ontwerpen. Met dit systeem kan je van de lengte van je wenkbrauw tot de grote van je neusvleugels veranderen naar jou eigen smaak. Het mooie hiervan is dat de door jou ontworpen persoon zal terugkomen in de filmpjes, waar je tegen de bekende namen zoals Tom Hagen, Sonny Corleone en uiteraard Vito Corleone zal praten. Dat geeft echt een extra gevoel bij het maken van je persoon. Als je je eigen gezicht hebt nagemaakt, dan is het net alsof jij met de grote Don aan het praten bent.

Zwarte hand

Nadat je je eigen persoon hebt gemaakt, leer je al snel kennis maken met het Black Hand vechtsysteem. Met dit systeem kan je de allerdaagse klappen en knietjes geven, maar het geeft je ook de mogelijkheid om je tegenstanders te wurgen of te kopstoten. Het lijkt erg moeilijk, maar het is eigenlijk erg makkelijk.

Met de L1 knop kan je iemand locken, en dan kan je met je rechter analoge stick verschillende dreunen uitdelen. Met R1 kan je iemand vastpakken, en zo heb je vele mogelijkheden om je vijand verrot te meppen. Ik vind dit systeem erg goed uitgewerkt en 1 van de sterke punten van The Godfather.

Wapenarsenaal

Maar uiteraard zijn er meerdere manieren om je vijand om te leggen. Na een niet al te lange tijd krijg je een wapen in je handen gedrukt met de opdracht om je vijanden met dat wapen om te leggen.

Aan het begin zal je de beschikking hebben tot een honkbalknuppel of een loden pijp. Maar na een tijdje krijg je een pistool, een magnum en uiteindelijk een tommy gun. Elk vuurwapen kan je in de loop van de game uitbreiden om ze sterker en preciezer te maken. Het gebruiken van zo’n vuurwapen is ook makkelijk. Je pakt je wapen door op pijltje naar boven te drukken, je lockt met L1 en schiet met R1. Je kan ook gewoon zelf richten. Dan moet je in plaats van L1, L2 indrukken. Hiermee kan je bijvoorbeeld headshots en dergelijke maken.

Wat ook erg vet is, is het wurgkoortje. Hiermee kan je achter iemand sluipen en geruisloos met het koortje zijn keel dichtknijpen. Dat is wel vet gedaan.

Geld en respect

Maar nu genoeg over de manieren om je vijanden om te leggen. Geweld heb je nodig, maar wat je zeker nodig hebt in The Godfather is geld en respect. Geld kan je verdienen door missies te voltooien, huurmoorden te plegen of zaken af te persen. Op dat laatste ga ik even op in. Het is namelijk best grappig gedaan, dat afpersen.

Als je een zaak binnen loopt dat je wil afpersen, moet je je verstand gebruiken. Elke winkelier heeft zijn zwakke punten. De ene moet je gewoon een paar dreunen geven en hij gaat al overstag. Maar sommige blijven hardnekkig weigeren. Dan moet je op andere middelen overgaan. Je kan bijvoorbeeld kijken of hij overstag gaat als je dingen van hem sloopt, maar het kan ook dat je een klant moet doodschieten. Er is altijd wel een manier om een winkelier af te persen, en dat is erg leuk.

Eenmaal de zaak afgeperst, krijg je elke week een bepaald bedrag van de winkel. En hiermee verdien je ook respect. Des te meer respect je hebt, des te vriendelijker zullen de mensen tegenover je zijn. Je hebt een apart respectbalkje, en wanneer die een keer vol is, dan kan je een vaardigheidspunt geven aan één van de volgende eigenschappen: vechten, schieten, slimheid, gezondheid en snelheid.

De Godfather sfeer

Wat The Godfather the Game nodig heeft is The Godfather sfeer. En dat zit wel goed. EA heeft de rechten van de muziek en de acteurs gekocht, waardoor deze game echt een game over de film wordt. De muziek wordt op gepaste momenten ingezet. Wat andere deuntjes die niets te maken hebben met the Godfather zijn weer wat minder, maar je kan ook niet de hele tijd hetzelfde deuntje beluisteren.

EA heeft ook de originele acteurs van de film weten te strikken om de stemmen in te spreken. Zelfs Marlon Brando heeft dat nog, voor zijn dood, gedaan.

De enige acteur die ze niet wisten te strikken was Al Pacino. Dit waarschijnlijk omdat hij zijn stem al verleent in de game Scarface. Wat ook vet is, is de sfeer van de jaren 40-50. Toen was New York een gevaarlijke stad en dat zie je terug in de game. De stad is erg grauw en duister. Veel mensen vinden dit een minpunt, maar ik vind het wel in de stijl van het spel passen.

An offer you can’t refuse

Wat me opviel was dat het hoofverhaal te kort duurde en dat is jammer. Ik was er in 9 uur doorheen. Maar toen stond mijn overall percentage van de game pas op 25%. Er is dus nog meer dan genoeg te doen, zoals de thuisbasis van de verschillende families vernietigen en natuurlijk de zaakjes afpersen.

In het geheel heeft The Godfather mij niet teleurgesteld en op sommige punten heeft de game mij zelfs verrast. Er zijn alleen een paar dingen die mij tegenvielen. Ben je een fan van The Godfather films, dan is deze game an offer you can’t refuse. Voor de gamers is de game helaas te makkelijk. Die raad ik aan om terug te grijpen naar GTA, want dat is toch net een niveautje hoger.

Conclusie en beoordeling

None

The Godfather is een vermakelijke game geworden. Ik speel hem nog steeds elke dag met plezier. Helaas heeft de game een paar onvolmaaktheden waardoor het eindcijfer een onderuit wordt gehaald. Het is een goede game, maar er had echt meer in gezeten
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • The Godfather sfeer
 • Black Hand
 • Mobface
 • Minpunten
 • Verhaal te kort en te makkelijk
 • Geen Al Pacino

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tsja,het was wel te verwachten.

 • Denk dat ik deze game maar oversla, doe mij maar Mafia 2.

 • Twijfelgevalletje bij mij.. The Don's view en het Godfather-sfeertje spreken mij zeker aan! Ga er in ieder geval niet de volle prijs voor betalen. Daarnaast verheug ik me ook honderd triljoen duizend keer meer op Mafia 2.

 • Vond het eerste deel ook al niet veel aan..

 • GERARD FTW!  goede recensie, vind de game er eigenlijk echt fokking lelijk er uit zien, maar ja.

 • Mooie recensie maar ik ga voor Mafia II denk ik.

 • vond em ook tegenvallen…wel jammer…ze hadden er veeel meer uit kunnen halen…

 • Het eerste deel vond ik zelf minder. Hopelijk word deel 2 beter ^^D

 • Ziet er best goed uit

 • ik ga hem kopen lekker met mijn mannen de stad rondlopen en alles vernietigen wat ik zie en overnemen dat dee ik ook met the godfather 1 ik heb deel 1 70 uur gespeeld:)

 • denk datik hem wel haal lijk me vette gameplay hebben! moet een filler tot prototype hebben! en dat stukkie met die gun in die kerel ze smoel, hoorde in me hoofd 1 stemmetje met FININSH HIM…. bruut

 • Vind een 7 behoorlijk mild, dat verdient deze game niet mijns inziens.

 • @k.wesley\"88: Ja, jij hebt alle games wel een miljoen uur gespeeld. :S

  @OT: Ben het er niet mee eens, game verdiend meer!

 • @OT: Ben het er niet mee eens, game verdiend meer!

  @ Tom van Someren

  met de minpnten ''Technisch onder de maat'' en ''doodse wereld waar weinig in gedaan kan worden'' lijkt me het cijfer meer dan terecht.  Zelf lijkt me dit echt zo een schijtgame met zo een cijfer, naar mijn mening moet het echt een 8 zijn wil het mij bij een beetje indruk op me maken.  Als ik dit spel vergelijk met resistance 2 is het misschien wel ''technisch onder de maat'' maar absoluut geen ''Doodse wereld waar weinig in gedaan kan worden''. (sorry dat ik het nu met R2 vergelijk maar heb gister tot 3 uursnachts lopen coopen :P)

 • ik heb deze game en ik speel hem nou al 2 dagen…. er zitten frusterende dingen in maar het is wel een toffe game…

  graphics zijn zker van last gen… denk zelfs dat Godfather 1 op de ps3 er beter uitzag:P maar het is zker een doodse wereld.

  vond zelf deel 1 beter

 • een sandbox game moet minimaal een 8 of 8½ krijgen als hij leuk wil blijven, GTA had van IG een 10- en die vond ik ook wel zeer goed, maar een '' doodse wereld'' en '' technisch onder de maat'', sorry EA, maar daardoor zal een Sandbox game zekers niet makkelijk overleven

 • Ben het wel eens met het cijfer.

  Het is gewoon een erg leuk spel, maar inderdaad technisch onder te maat en de wereld is een beetje dood. Soms ben ik met m'n 3 team maatjes gewoon 5 minuten aan het zoeken naar een 4 deurs auto :P

  Het is misschien niet voor iedereen 65 euro waard (voor mij wel iig), maar toch raad ik wel aan de game iig een keer te proberen, misschien alstie 30 euro wordt :)

 • na de beelden en reacties dacht ik dat hij echt slecht zo worden maar een 7 is best wel aardig maar liever wachten op mafia 2 en verder… Goede recensie

 • Passeren die game, Maffia wordt waarschijnlijk beter?

 • Houterig maar wel leuk om effe tussendoor te spelen, budgetbak -_-'

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren