1. Final Fantasy X (PS2)

Final Fantasy X (PS2)

Het is al weer een aantal jaar geleden dat dit spel hier in Europa uitkwam. Aangezien het de eerste Final Fantasy op de Playstion 2 zou worden, waren de verwachtingen hoog. Ik had het spel al een half jaar voor de release besteld en mijn Playstation 2 heb ik eigenlijk ook aangeschaft voor dit spel. Maar kon dit spel de hoge verwachtingen van de fans/gamers waarmaken? Of viel het erg tegen?

Next-gen console betekent een next-gen Final Fantasy

De next-gen console bracht natuurlijk nieuwe mogenlijkheden met zich mee. Dat zie je zeker terug in dit deel. Het begin is meteen lekker meeslepend, mede dankzij de flitsende die de Playstation 2 vergeleken met zijn voorganger kan afleveren. Het uiterlijk vertoon van een spel wordt nu eenmaal belangerijker en daar is Final Fantasy X een goed voorbeeld van. Je ziet meteen dat men veel aandacht heeft besteedt aan het grafische aspect van het spel. En dit is ook goed uitgewerkt, helemaal niets mis mee. De Playstation 2 kan nog wel beter, dat zullen we in latere delen zien. Maar grafisch is het spel dik in orde. Af en toe een FMV zorgt voor die extra "eye-candy" zo hier en daar. Omgevingen zijn mooi uitgewerkt en niet snel afgemaakt. De belangerijkste personen zijn ook mooi gedetailleerd.

Een andere mogelijkheid die de Playstation 2 bood was het DVD schijfje. Square kon nu nog meer kwijt dan op 4 CD's. Waarschijnlijk is een groot deel van die extra ruimte opgegaan aan het geluid. Final Fantasy X is het eerste spel uit de serie dat gebruikt maakt van voice acting. Iets wat me gelijk opviel is dat het vaker niet eens te zien is dat het spel origineel in het Japans uit is gekomen. Het oogt nog niet perfect, maar ik kan zeggen dat ik meer dan tevreden was hierover. Lang niet alle personages in de game hebben spraak, maar de personages belangerijk voor de hoofdlijn in ieder geval wel, en daar draait het om. Al het andere geluid is ook ruim voldoende uitgewerkt. De omgevingsgeluiden zijn vaak zeer sfeervol. Het geluid in battles is ook goed. Het enige waar ik me mateloos aan begon te ergeren waren de voetstappen. Het lijkt soms wel alsof er een olifant rondloopt.

Gameplay

Dan nu waar het allemaal om draait. De gameplay en het verhaal. Ik zal beginnen met de gameplay van Final Fantasy X. Het grote deel van de gameplay draait om het battle-systeem en het level up systeem. Het gevechtssysteem in FF-X is turn-based. Dit is voor veel gamers een negatief punt. Ik moet toegeven dat ik inderdaad ook meer fan ben van de “real-time” gevechtssystemen waarbij je snel een keuze moet maken anders valt de vijand je twee keer achter elkaar aan. Nu kan je als je de buurt hebt bij wijze van spreken even een kopje koffie gaan drinken en na een kwartiertje kiezen welke aanval je gebruikt. Dat is wel jammer. Maar goed, Square koos nu eenmaal turn-based, en ze hebben voor een turn-based systeem een soepen gevechtssysteem neergezet. Niet al te moeilijk, gewoon HP/MP en een overdrive meter. Ingewikkeld betekent niet altijd beter. Ik heb zeker kunnen genieten van de eenvoud van dit gevechtssysteem, ookal was het turn-based.

En dan komen we aan bij het level-up systeem. Square kreeg veel kritiek op de Sphere-Grid. Je verdient geen nieuw level als je genoeg experience hebt, maar een Sphere Point. Op een “grid” kan je deze punten op een eigen manier opmaken, kortom je kan iedere weg die je wilt belopen. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een vriend van je een totaal andere Auron heeft qua skills en HP. Zo kan je de personages lekker zelf maken zoals je dat wilt. Het was voor mij zeer prettig, want zo kon ik iedere personage aanpassen aan mijn speelstijl. Ik kan nog pagina’s voltypen die ingaan op andere gameplay aspecten, maar om het kort te houden zeg ik dat het voor de rest allemaal goed in elkaar zit. Het customizen van wapens is leuk om te doen en je kan zelfs je Aeons een beetje customizen. Kortom: de gameplay biedt de speler redelijk veel vrijheid.

Story kan beter

Wat is een Final Fantasy zonder een goed verhaal? Je ziet duidelijk dat de makers het weer geprobeerd hebben om een uniek verhaal voor de speler te verzinnen. Ik vind het echter niet zo geslaagd. Het verhaal is goed, maar niet zo goed als je van een Final Fantasy zou verwachten. Voor mij oogde het verhaal een beetje plat. Maar dat wordt wel weer gecompenseerd door de fantastische sfeer die FF-X brengt. Het geluid, de hoofdpersonen en het grafische van deze Final Fantasy zorgen er toch weer voor dat je niet stopt totdat je het einde van het spel hebt gezien.

Conclusie en beoordeling

De eerste Final Fantasy op de Playstation 2 is zeker een geslaagd deel. Het spel heeft een fantastische sfeer die ervoor zorgt dat het ietwat platte verhaal toch nog zeer spannend en leuk wordt. De voice-acting is voor zo'n grote RPG geslaagd te noemen. De Sphere Grid zorgt voor nieuwe vrijheden voor de speler. Square zal wel van dat turn-based of moeten. Er is natuurlijk ruimte voor verbetering, maar al met al een topgame.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Sphere Grid
 • Fantastische sfeer
 • Voice Acting
 • Eenvoud Battlesystem
 • Minpunten
 • Verhaallijn
 • Turn-based

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goed dat het gebeurd! Een nieuwe manier van marketing. Ben benieuwd, ga zeker even buurten daar op Home!

 • vind home echt super crap. vol met idioten… behalve jij srebseig ;-)

 • home is dom, slecht je kan er niks doen

 • Dat is wel leuk heb je tenminste iets te doen.

 • @wesley  nu kun je er wel iets doen, binnekort nog meer :)

  (lees eerst voordat je iets plaatst…… -.-')

 • Check de US HOME. Daar heb je ook al de Guitar Hero room en Godfather 2 room is daar ook al beschikbaar.

  En het is zeker wel leuk! In de GH room is een minigame, en de godfather room is best groot en pokeren is cool.

 • Het is alleen jammer dat ik het nooit meer opstart.

 • Ik start het alleen ff op om een minigame te doen of een puzzel in XI

 • Lijkt me wel leuk om te doen…

 • Cool pokeren, zal dat wel ff uitproberen. XI is ook wel lachen maar voor de rest is er nog weinig aan..

 • Pokeren is nice, maar Home is niet nice vind ik…

 • Ik gebruik home niet…

 • Ik denk dat ik ener deze dagen home nog eens ga bezoeken…

 • Leuk steeds die nieuwe ruimtes, vooral als ze zoiets als poker erbij voegen :)

 • Leuk zo'n pokerruimte. Zeker de moeite waard eventjes bekijken in Home.

 • Pokeren!

 • je kan niet eens voor echt geld pokeren dus is er niks aan!!

 • Smoking moet weer met geld spelen :P ik vind wel mega hoor pokere daar ga je mij zeker zien :)

 • home is saai als de pest, kan er nix doen, vooral die Redbull kamer is zinloos, je kan er nix doen alleen een rondvliegend vliegtuigje zien '' rondvliegen'', ook beide far cry rooms zijn zinloos en de RE5 room is alleen leuk als je het spel ook hebt want dan kan je één minigame spelen…. wanneer komt het echte home? want dit was toch een BETA

 • Heb toevallig afgelopen week kennis gemaakt met Home. Maar het is totaal niets voor mij. Ik kan me niet voorstellen dat ik mijzelf uren kan bezig houden in zo'n virtuele \"wereld\". Geef mij maar lekker snel toegang tot mijn games en films!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren