1. Commandos 2: Men of Courage (PC)

Commandos 2: Men of Courage (PC)

De 2e wereldoorlog is nog aan de gang. Maar het einde mag langzamerhand wel in zicht komen. Soldaten die hun leven wagen en spionnen die tot het uiterst gaan. In het zware leven van soldaten is soms de spanning te snijden. Je begint met de trainingen waar je nog maar nauwelijks kennis maakt met het echte ruige legerleven. Je moet tot het uiterste kunnen gaan en risico's kunnen nemen. Dat leer je allemaal in het begin. Als je dat kan, begin je pas echt! en dat is heel anders dan al die trainingen. Je word in een missie ingezet als een speciale eenheid, oftewel commando. Hier begin je op een slagveld waar jij de vijand moet sabboteren. Het is niet de aanpak van rondknallen, je moet denken wat je doet want anders kan je een hele hoop mislopen...

De eerdere delen van commandos 2 zijn: Commandos: Behind the Enemy lines - en - Commandos Behind te Call of Duty. Dit waren al geslaagde games, waar je wel aantal uren speelplezier aan had. De moeilijkheidsgraad in de game was het gene wat de game zo goed maakte. Je moest denken voordat je iets deed. Dat viel bij een aantal mensen wel in de smaak. Je kon hier niet zomaar zonder pardon alles en iedereen neerknallen. Als je dat doet dan gaat het alarm af en is de missie al gauw over. Je moet zo min mogelijk opvallen als je de in-de-weg-liggende-opstakels moet verwijderen. De soldaten en vooral de officiers zijn 'heel slim' het zo maar te zeggen. Ze hebben het gauw door als ze iets horen of zien. In deze game is dat nog even een tikkie verbeterd. Er zijn niet alleen meer missie's, maar ook de moeilijkheidsgraad is weer verbeterd. Je krijgt missie's in India, Japan, Shimano (het Japanse vliegdekschip) en Frankrijk en Duitsland. In deze game is het vooral de bedoeling dat je met de speciale eenheden de missie's uit voert met de vaardigheden van de soldaten. Elke soldaat heeft namelijk zijn eigen 'ding' waarop hij/zij op getrained is.

De eenheden

In Commandos 2: Men of Courage kun je met 9 verschillende eenheden spelen. Voor elke commando-missie krijg je één of meerdere enheden tot je beschikking. Je moet je opdracht zien uit te voeren met deze eenheden:

Groene Baret: Hij is de grootste en ook sterkste lid, van dit team. Hij behandelt graag mensen met blote handen of een mes. Hij kan ook aardig goed met wapens opschieten. Hij is ook de op één na snelste renner van het commando-team.

Spion: De spion weet veel van het duitse leger. Hij weet ook de zwakke plekken van de duitsers. Deze zijn herhalend, heel nuttig geweest voor de Engelse geheime dienst. Hij klaart zijn klusjes vooral in een gestolen uniform van de duitsers. De injectie-spuit is het meest gebruikelijke wapen van de Spion. Hij dood daarmee mensen geluidloos zonder op te vallen.

Duiker: De duiker is gespecialiseerd op missie's op en onder water. Hij schakelt met gemak watermijnen uit. Hij bezit ook een duikersuitrusting. Met zijn harpoen geweer schakelt hij andere duikers en opstakels uit. Op het land zit hij graag hoog. Hij klimt in bomen en is heel goed in messen werpen.

Sluipschutter: De sluipschutter is heel handig in de schaduw. Vanuit die positie schiet hij iedereen af met zij dodelijke schoten. Hij kan iedereen afschieten van grote afstanden en kan daarmee vaak ook de tegenstander afleiden. Het jammere aan de sluipschutter is dat hij nooit veel kogels op zak heeft.

Explosieven expert: Hij is heel goed met mijnen en andere explosieven. Hij schakelt ze op een veilige manier uit, pakt ze op en plaatst ze ergens anders. Standaard heeft hij altijd een 'mijn' op zak. Grananten en molotovic coctails, zijn ook van toepassing. Het minpuntje van deze is dat hij niet erg snel is. Dat is ook logies want hij heeft een grote rugtas om, die zware explosieven bevatten.

Chauffeur: De Chauffeur is handig als de missie bekend staat om het besturen van voertuigen. Hij kan met allerlij soorten wel overweg. Hij kan ook met de zogeten "thrown-wapens" om. Dat zijn onderandere rookbommen, granaten en draad om mijnen mee af te laten gaan.

Dief: De dief is de kleinste en de snelste van je commando-team. Zijn specialiteit is om door kleine ruimtes heen te klimmen en belangrijke informatie te stelen. Ook in bomen of op palen klimmen is hij gechikt. Hij kan goed kluizen en sloten openbreken. Hij heeft ook een 'rat' genaamd spike. Hij leid de tegenstander af met zijn kunstjes. Wat soms best leuk is om te zien.

Natasha: Zij word ook wel de verleidster genoemd. Ze verleid soldaten en spreekt verschillende talen. Door het verleiden van soldaten word ze geässisteerd door één van haar mede teamgenoten. Daarna zal ze een eind maken aan het leven van haar slachtoffer.

Wiskey de hond: Wiskey is een goed in het afleiden van de vijand. Door te blaffen en om de soldaten heen te gaan rennen kijken ze naar hem. Zo kan de rest van het commando-team dwars door de vijandelijke basis heen zonder gezien te worden. Hij kan ook mijnen opsporen met zijn neus zodat één van het commando-team hem onschadelijk kan maken. Elk commando-lid kan Wiskey in zijn rugzak dragen.

Hoe speelt het?

De gameplay was bij de vorige delen al goed, bij deze is hij nog net even iets beter. Dat is mooi maar de moeilijkheidsgraad is ook verhoogt. Dus het besturen is wel makkelijker maar de missie's zelf zijn moeilijker. Maar het is wel realistisch. Zodra je met een missie bezig bent, ga je er volledig mee in. Je moet proberen soldaten geluidloos uit te schakelen. Bij elke zet die je zet moet je weer nadenken, je komt er niet zomaar doorheen. Als je denkt toch te kunnen rondknallen, is de missie zo voorbij. Je moet het echt met techniek doen. Daarom kun je de missie ook op verschillende manieren uitspelen. Je kiest je doel in de missie die je wilt gaan halen. Maar let op, bij elk doel dat je wilt gaan halen zit altijd wel een hindernis aan vast. Je moet dingen doen met z'n allen. Je kunt niet zomaar even iets ophalen of een belangrijk iemand vermoorden. Je hebt haast altijd je 2 of meerdere mensen nodig die je helpen.

Wat ik wel leuk vond, is de ervaring met de duiker. Hij trekt zijn pak aan en hij maakt een tour onder water. Wat wel grappig was, is dat je kon zwemmen met een hele school vissen om je heen. Het is namelijk niet moeilijk ze te lokken. Je hebt gewoon vissenvoer nodig, dat doe je in zijn rugzak. Dan maar afwachten. Ze komen dan op je af en dan moet je ze wat voedsel geven. Deze zullen bij de duiker blijven in hoop om meer voedsel te krijgen. Zo kun je ongezien langs andere duikers. Commandos 2 heeft echt de gekste dingen! Wat ook een leuke toevoeging was, is het draadval. Dat is gewoon draad waar je over valt, klaar! Nou je legt bijvoorbeeld iets opvallends achter het draad, een soldaat zal het zien en loopt er naar toe om het op te pakken. Dan valt hij over het draad heen, op dat moment is het gemakkelijk de tegenstander uit te schakelen.

Wat jammer is aan Commandos 2 is, dat de missie's die je doet totaal geen verband met elkaar hebben. De ene keer word je in het oerwoud gedropt en de andere keer kom je op de noorpool te recht. Dat vind ik zelf jammer. Maar in de missie zit wel een extra. Je kunt namelijk puzzelstukjes vinden van een foto. Dat zit allemaal in één missie. Als je ze allemaal hebt krijg je een extra missie. Dat is wel weer leuk.

Intro Filmpjes

De intro-filmpjes van deze game zijn weer erg goed. Ook de kleine filmpjes tussendoor zijn er mooi. Voordat je een missie doet word alles heel goed uitgelegt wat je moet doen. Dat is ook nodig, want sommige dingen ga je verkeerd doen als je het intro-filmpje hebt overgeslagen. Zo kom je al gauw in de knoop met een aantal opdrachten. Dus goede uitleg en beelden moeten het wel een beetje duidelijker maken. Tijdens de missie's zul je bekende stukjes zien uit de film: Saving Private Ryan en Bridge Over The river Kwai. Hoewel je kunt inzoomen in de game, schiet je er niet veel mee op. Hij vergroot namelijk alleen de pixels. Maar dat geeft niet, het beeld zelf is namelijk geweldig! Weerseffecten en explosisie's zijn ook heel erg realistisch. Het geluid is wel oké. Het past goed bij de 2e wereld oorlog stijl. Wat bij veel games een irritatie is, is het geluid. Dat is bij deze niet. Er zitten honderden geluidseffecten in, een aantal uren spelen zit er dan ook wel in. De commando-uitspraken van de eenheden zijn weer wat minder. Je hoort vaak de zelfde antwoorden en reactie's.

De moeilijkheidsgraad van het spel is ook iets te hoog. Vooral als er geen duidelijke tutorial bij zit. Dus voor een aantal gamers is dit niet echt het spel waar ze naar zoeken. Je moet echt van een potje nadenken houden deze game te spelen. Je word in een groot level gegooid en daar moet je het maar uitzoeken. Soms denk je al dat het moeilijk is, terwijl het eigenlijk wel meevalt. De hoge moeilijkheidsgraad zorgt er namelijk wel voor dat je langer speel plezier hebt.

Conclusie en beoordeling

None

Ik zelf vind Commandos 2 een goed geslaagde game. De moeilijkheidsgraad is goed gelukt, maar voor sommige onder ons nogal hoog. Ze hadden daarom van mij er wel een tutorial in mogen doen. Daarom heb ik de moeilijkheidsgraad bij + en - punten staan. Bij veel 2e wereldoorlog games gaat het om rond knallen, bij deze game niet. Dat vind ik zo speciaal aan deze game. Een game met tacktiek. Wat ik wel weer jammer vind, is dat er geen verband tussen de missie's zit. De ene keer word je in de jungle gedropt en de andere keer erengs op een haven. Ik hoop dat dat in Commandos 3 verbeterd is. Verder vind ik het wel een goede klassieker van 2001.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Beeld,
 • Eenheid,
 • Realistisch!,
 • Mogelijkheden,
 • Moeilijkheidsgraad,
 • Besturing,
 • Je techniek gebruiken.
 • Minpunten
 • Geen duidelijke tutorial,
 • Moeilijkheidsgraad,
 • Lange en soms grote levels,
 • Geen verband tussen de missie's.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • goh, weer een minigameverzameling erbij. Ik wil wel eens weten hoe veel er nou in totaal van deze games zijn!

 • Ik hou niet zo van minigames…

 • Leuk voor de casuals. Niet voor mij, of de rest van IG.

 • @ rw1 (en anderen hierboven)

  Pardon? Spreek voor jezelf.  Jullie kijken alleen naar die ene party game, maar Bubble Bobble Plus! bijv is anders dan dat ene flutspel. Dat is egt een vette (vernieuwde) klassieker, heb ik vroeger helemaal kapot gespeeld op mn NES.


 • Word weer niets

 • Het zijn daarom ook geen volledige games maar Wii-Ware titels en zijn dus voor een prikkie te kopen. Sommige mensen moeten ook altijd zeuren.

 • De comments weerspiegelen het niveau op IG weer goed, want als er één van de drie een minigame compilatie is dan is het natuurlijk allemaal meteen voor casuals… sigh..

 • Haha Bubble Bobble! Dat dat nog bestaat! Cool.

 • vet man Bubble Bobble was echt een heerlijk spel vroegah. van de week maar even kopen.

 • Holy shit wat een miezerig aanbod zeg op dat wii ware gepruts.

 • Dat jij nog geen ban hebt verbaasd me.

 • Ach, hij is nog steeds emo van het feit dat dat baggerspelletje van em geen opvolger krijgt

 • dt fout bij rau

 • En dat is ook vreselijk erg natuurlijk… Mijn meest voorkomende fouten zijn bij de d en t. Overigens heb jij geen hoofdletter gebruikt aan het begin van de zin en bij mijn naam, ook ben je aan het eind een punt vergeten. Oh en het is dt-fout, niet dt fout.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren