1. FIFA Football 2004 (NGC)

FIFA Football 2004 (NGC)

Naast mijn overduidelijke interesse in games, heb ik ook andere bezigheden wie ik ook erg leuk vindt. Een van die bezigheden is voetbal. Mensen die me kennen weten ook wel dat ik een enorme fan ben van Feyenoord, de mooiste club van Nederland. En als gamers me uitdagen voor een potje voetbal, dan ga ik ze vernederen met mijn cluppie. Dan laat ik ze kennis maken met de snelheid van Romeo Castelen en met het scorings vermogen van Dirk Kuyt. Maar dan moet de footie wel goed te spelen zijn. En laat dat nou het probleem zijn van FIFA 2004...

Hoeveel versies hebben we nu al wel niet gehad van deze voetbal game? Ik geloof dat we sinds 1994 elk jaar een nieuwe versie uitkomt van deze game, met elk jaar “betere graphics”, “betere gameplay” en “vele nieuwe mogelijkheden”. Elk jaar trappen gamers in deze loze beloften en treffen ze vrijwel hetzelfde spel aan wanneer ze het in hun spelcomputer stoppen. Dit was het beeld tot en met de 2002 versie, waar je met twee knoppen (de sprint en schietknop) elke wedstrijd goal op goal scoorde. De 2003 versie veranderde dat en liet zien dat de mannen van EA Sports eindelijk het goede pad bewandelde. Maar waarom hebben ze dan de 2004 versie zo naar beneden gehaald?

Ik mis iets...

Misschien de grootste fout die ik heb gemaakt met deze game, is dat ik de game in Duitsland heb gekocht. Ik heb in het land van “der Manschaft” al eerder games gekocht, omdat de games gewoon de engelse versies waren, maar ook omdat de Duitsers op bepaalde punten een heel stuk goedkoper zijn. Maar deze game is niet in het Engels. Hij is in het Duits, volledig met Duits commentaar. Hoewel het geluid voor de rest geweldig klinkt, maar was het eigenlijk niet de bedoeling dat ik de game in het duits zou aanhoren. Dus hoor ik tijdens het spelen van de game inplaats van die prachtige mooie engels zinnen, maar “TOOORRRR!!! Sie haben es geschaft!” Mijn eigen domme schuld...

First impressions

De game eenmaal opgestart, kom je tot de ontdekking dat de gebruikelijke speelmodi wederom aanwezig zijn. Je kunt kunt gaan trainen op vrije trappen/corners, je kunt een competitie kiezen waarin je wilt gaan spelen, (Hollandse competitie, eindelijk!) een toernooi starten en er is natuurlijk een optie die je in staat stelt om te gaan voetballen tegen een vriend. Ik begon dus daarom ook eerst met trainen, want ik had al een tijdje geen voetbalgame meer gespeelt. Dus neem je de controle over een elftal en begin je te oefenen. De spelers laten zich nog wel aardig besturen, maar de bal controle is nul komma nul. Het passen, schieten, koppen en sprinten gaat makkelijk, maar het zijn de acties die vooraf gebeuren die het spelen van FIFA 2004 moeilijker maken. Spelers nemen een bal aan en ze moeten eerst hun actie afmaken voordat ze kunnen passen of schieten. Dit werkt zo vreselijk slecht. Zo had ik de bal onder controle en drukte ik op de pass knop om naar een medespeler te spelen. Duurt het 3 seconden voordat ik ook werkelijk de bal naar mijn medespeler schoot. Waarom is dat nodig dames en heren van EA Sports? Jullie hebben genoeg geld om een degelijk systeem op te zetten...

Verpesten

Als je een seizoen wil starten, zul je de carrieremode moeten kiezen. Je kunt een competitie en club naar keuze beginnen als trainer. Je begint wel helemaal op nul, wat betekent dat je een reputatie moet opbouwen. Dus moeten er doelstellingen worden gemaakt. Dit moet je natuurlijk doen door kampioen te worden, de beker te winnen of zelfs in Europa als winnaar uit de bus komen. Als deze doelstellingen worden gerealiseerd, zul je dus meer status verwerven. Dus begin ik aan mijn allereerste match in de eredivisie. Thuis speel ik tegen RBC Roosendaal, wat toch drie punten moet betekenen. Ik trap af; Kuyt speelt richting Paauwe die meteen een pass geeft op Castelen. Castelen neemt aan en probeert Fleur van RBC langs te gaan. Het blijkt niet mogelijk te zijn. Dat is de eerste poging, dus zo erg is dat niet. Maar hoe langer is speel, hoe sneller ik er achter kwam dat het onmogelijk is om een verdediger te passeren in deze game. Elke keer dat je probeert om langs een speler van de tegenpartij te komen, word je telkens gestopt door een tackle of word je van de bal afgezet. Ik denk dat ik dit nog nooit heb gezien in al mijn jaren dat ik games heb gespeeld. Wat een wanvertoning. Daar komt ook nog bij dat de scheidsrechter in deze game helemaal geen fluit (ha!) uitvoert. Soms word je genadeloos neergeschopt en de scheidsrechter doet niks. Als je zelf een speler van de tegenpartij aan de kant drukt, krijg je in 7 van de 10 gevallen een gele kaart. Ook de buitenspel gevallen die ik tegenkom zijn vreemd te noemen. Je zou haast van een omkoopschandaal spreken, totdat je beseft dat je een voetbalgame aan het spelen bent.

Driedubbel balen

Vooral het off the ball control is een lachertje. Met deze stijl zou je goed gebruik kunnen maken van je spitsen. De meeste passes komen wel aan, maar doordat je vleugelspelers/spits met de C-stick aan het besturen bent, loopt je speler die de bal heeft een heel stuk langzamer. Hierdoor krijgt de tegenstander de kans om de bal makkelijk van je kan afpakken. Dus ga je vanzelf over op de lange bal spelen, terwijl ik persoonlijk toch meer van combinatie voetbal hou. Wat een misser. Tot mijn grote schrik was de editor ook niet aanweig in deze game. Dus kun je niet spelers customizen, een andere naam geven of iets dergelijks. Ik vind dit persoonlijk jammer, want zo ontneem je de mogelijkheid om bepaalde spelers toe te voegen aan je selectie. Denk maar aan doorgebroken jeugdspelers zoaals de Guzman bij Feyenoord. Maar je kunt je selectie genoeg veranderen, doordat er gewoon een transfermarkt aanwezig is. Alleen zit deze zwak in elkaar, want voor sommige spelers moet je belachelijk veel geld neertellen. Zo wil je bijvoorbeeld Serghino Greene overnemen van RKC Waalwijk, maar neemt dit team geen genoegen met € 13,7 Miljoen euro Hoe hoog je ook gaat, ze geven niet toe. Dat vind ik slecht uitgewerkt en is wederom een mintpunt voor de 2004 versie.

Negativiteit verandert in Positiviteit

Dat ik deze game met de grond gelijk maak, moge duidelijk zijn. Maar het spel krijgt van mij geen ovoldoende. Waarom niet? Nou, deze FIFA is nog steeds een aardige footie geworden. Dit komt vooral door de aardige graphics, de gameplay die makkelijk is aan te leren en natuurlijk is FIFA de koning van de licensies. Meer als 10.000 spelers zitten in het spel, maar er zijn ook genoeg competities te spelen. Erg leuk allemaal en deze game is gewoon een leuke aanvulling voor je collectie. Maar waarom ben je over de gehele review zo vreselijk negatief over deze game vragen jullie je natuurlijk af. Nou, als voetbal liefhebber doet deze game me een beetje pijn. EA is een bedrijf van €20.000.000.000, draaien al jaren mee in de industrie, en hebben de licensies, maar waarom lukt het hen dan niet om een goede voetbal game te maken? Snappen die Canadezen dan niks over deze prachtige sport? Waarom kunnen ze niet die fouten zoals passeren, acties van spelers, telkens opdezelfde manier scoren niet weg poetsen? En cubers hebben jammer genoeg weinig keus als het op realistische footies aankomt. Zoals ik altijd zeg wanneer Feyenoord weer geen kampioen wordt: Volgend jaar beter en dat geldt zeker voor FIFA.

Conclusie en beoordeling

None

FIFA 2004 is een aardige footie geworden, niet meer dan dat. Deze game bevat nog te veel opzichtige fouten om echt als een topper te worden beschouwd. Mijn advies is: Als je een Gamecube hebt moet je voor FIFA 05/06 gaan, als je een andere console bezit, ga voor Pro Evolution Soccer. Daar heb je meer aan dan deze editie van de FIFA reeks.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Graphics zijn aardig
 • Vele competities
 • Carrieremodus is leuk uitgewerkt
 • Minpunten
 • Gameplay te stroef
 • Gemis editor
 • Scoren is simpel
 • Geen Nederlands Elftal!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • haha, awesome

 • vet. mare ps3 love??

 • Heb veel goeds gehoord over de eerdere delen, ik kijk er naar uit!  Overigens mag Insidegamer wel eens wat sneller zijn, dit staat volgens mij al een week op IGN.

 • Heb het eerste deel echt met veel plezier gespeeld, het spel zag er goed uit, en het wapen waarmee je houten staven kon afschieten op je tegenstanders om ze vervolgens aan een muur vast te spijkeren bleef leuk!  Ben benieuwd wat ze van dit deel gaan maken :D

 • Nice :)

 • Ben benieuwd wat ze ermee gaan doen :D

 • Ik vind het echt geweldige delen, laat deze maar komen!

 • Lol nog nooit van deze serie gehoord als de demo uitkomt ga ik hem downloaden.

 • We zullen zien!

 • Ik vond de eerste painkiller niet echt geweldig maar we wachten af, in de tussentijd….

  Een leuk verslavende online flashgame My brute ga naar:

  http://spek-met-bonen.mybrute.com

 • omg, hier ook al mybrute spam…

  on-topic : yaaay Painkiller was ziek toen de CPL World Tour nog was, een competetieve fps die de multi-player niet verwaarloost zoals vele shooters deze dagen :DDD!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren