1. Kirby Power Paintbrush (NDS)

Kirby Power Paintbrush (NDS)

Kirby Power Paintbrush

De wereld van Kirby is mierzoet. Te zoet zelf voor vele, zijn nieuwste spel op de DS is geen uitzondering op deze regel. De kleuren spatten van het scherm, en de muziekjes zijn altijd vrolijk. Pessimisten kijk uit! Kirby komt eraan!

Het verhaal is een onbelangrijke factor in dit spel. Wat wel belangrijk is dat Kirby zijn voetjes heeft verloren en nu alleen nog maar kan rollen. Door hem te prikken met de stylus gaat hij harder vooruit. Vijanden verdoof je door ze ook te prikken om ze definitief af te maken rol je tegen ze aan. Bij bepaalde vijanden levert dit zelfs een nieuwe vaardigheid op!

Touch screen only

Tot zover niet zo heel veel bijzonders maar dan komt de echte kracht van de stylus tevoorschijn. Met een beetje fantasie heb jij je eigen power paintbrush in je knuistje waarmee je regenboog kleurige lijntjes trekt. Kirby rolt hier netjes overheen en verdient daarmee meer snelheid. Dit is handig in allerlei situaties. Dreigt de roze bal bijvoorbeeld de overkant niet te halen? Geen probleem trek simpelweg een lijntje over de bodemloze put en Kirby rolt er braaf overheen. Staat Kirby op het punt tegen een muur bedekt met spiesen te rollen? Teken razendsnel een muurtje waar hij tegenop botst waarna hij de andere kant op rolt. Echte meesters van de kwast maken voor de Kirby de meest ongelofelijke banen met loopings, schansen en muren om de blob door het level te loodsen. Met een oogje op de verfmeter die leegloopt bij gebruik. Een moment van niet tekenen doet de meter weer bijvullen.

Zuigen en kopiereen was zo’n beetje Kirby’s moto. Het kopiereen is dit keer weer terug zoals al eerder vermeld. Dit keer gaat het wel hand in hand met het trekken van lijntjes. Rocket Kirby manoeuvreer je door de lucht met het maken van bochten, voor Wheel Kirby maak je schansen waar hij als een ware ‘’evil knievel’’ overheen springt. Ballon Kirby is eerder komisch dan nuttig door deze kracht te activeren blaast de suikerspin zich steeds waarna hij overal tegen op botst en uiteindelijk knapt. Met een dodelijke afloop voor je vijanden.

Artistiek verantwoord

Zoals je misschien al door hebt is het spel helemaal 2D, iets wat de meeste gamers liever niet meer zien. Toch zijn de graphics het noemen waard. Hoewel de figuren vrijwel identiek zijn aan de vorige Kirby games zijn de levels zelf erg kunstzinnig ontworpen. Het roept het idee op alsof het geschilderd is met de power paintbrush. Artestiek gezien zijn er zeker een paar uitschieters. De lava werelden (verplicht in elke zichzelf respecterend platform spel!) en de latere levels die soms helemaal zwart wit zijn! Kirby’s roze kleur komt dan erg mooi uit.

De eindbazen zijn een geval apart. In plaats van het opnemen tegen een eindbaas per gebied kies je zelf tegen wie je het op wilt nemen. De drie eindbazen zijn alle drie compleet verschillend, in cart race neem je het in een mijnkarretje op tegen King Dedede (de aarstvijand van Kirby) je trekt het karretje als het ware voort met de stylus terwijl je zoveel mogelijk voedsel oppakt waardoor je een flinke boost krijgt om uiteindelijk als eerste over de finishlijn te komen. Bij paint panic moet je zo snel mogelijk een bepaald patroon natekenen binnen een bepaalde tijd, terwijl bommen op je hielen zitten. De derde optie is het gevecht tegen alweer een oude bekende Kracko, de wolk met het oog, deze minigame in deze minigame stuitert Kirby door een krappe ruimte waar je hem doorheen moet manoeuvreren.

Elke keer dat je één van deze eindbazen speelt is hij de volgende keer weer wat moeilijker.

Medaille mania

Maar toch het probleem blijft, Kirby’s game zijn altijd wel wat kort en makkelijk. Power Paintbrush heeft vooral in de latere levels wel zijn pittige momenten. Maar uiteindelijk was ik binnen een kleine zes uur klaar. Maar met zesentwintig procent van het spel uitgespeeld! Wat heb ik dan allemaal gemist?

Als eerste zitten in de levels drie medailles verstopt. Voordat je deze bronzen glimmers te pakken hebt moet je de gebieden doorspeuren naar de kleinste hoekjes en gaatjes. Ontzichtbare deuren, geheime muren, je zoekt je helemaal kapot naar deze munten. Deze kun je uiteindelijk inruilen tegen van alles, muziekjes, verschillende kleuren regenboogverf, bonuslevels, en nieuwe speelbare figuren waar je ook alle levels weer mee uit moet spelen om het maximale uit het spel te halen. De medailles zijn dus echt een mooie beloning voor je harde werken.

Naast het hoofdspel is er de rainbow run. Een speelstand waarin je kan kiezen uit time-trail waarin je zoals vanzelfsprekend een level in een zo snel mogelijke tijd uit te spelen. Interessanter is de line-trail, waarin je maar een beperkt aantal liters regenboogverf tot je beschikking hebt. Het wordt een echte uitdaging om het level te redden met zo weinig verf. Een erg tof idee dat je ook erg veel medailles oplevert!

Minpunten

De besturing is eigenlijk een uitgebreidere vorm van die uit Yoshi touch and go. Een aardig platform spelletje waarin Yoshi vanzelf liep. Jij moest hem door de levels heen loodsen door wolkjes te tekenen waar hij overheen kon lopen en je kon hem laten springen door hem aan te tikken. In dit spel heb je veel meer controle over Kirby, meer vrijheid, en zijn er dit keer echt levels. Iets wat niet te vinden was in touch and go. De besturing met de stylus werkt over het algemeen zalig, maar het is niet op alle punten even prettig. Zo werkt de lijntjes trekken omgekeerd, je trekt dus boven Kirby lijntjes waar hij onderlangs rolt zodat hij niet naar het water oppervlak stijgt. Dit is alleen zo tegendraads met de gewone besturing dat het erg verwarend werkt en dat wekt heel wat frustratie op. Waar is overigens de multiplayer gebleven? Ik wil tegen iemand kunnen racen op mijn regenboog lijnen! Ik wil mijn time-trail scores naar andere verzenden! Misschien voor Power Paintbrush 2?

Conclusie en beoordeling

None

Verfen is niet alleen artestiek verantwoord maar levert ook nog een erg bijzondere speelervaring op. Een Kirby game die eens niet hetzelfde is als al zijn voorgangers, daarmee kroont hij zichzelf ook meteen tot beste Kirby game ooit!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Speelt erg goed!
 • ziet er fijn uit
 • Veel te verzamelen
 • Minpunten
 • Beetje makkelijk
 • Touch screen besturing is soms vervelend

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Anno: 1404 lijkt me toch leuker.. Dit lijkt me, om eerlijk te zijn ook echt flut./

 • Nooit echt fan geweest van de Anno-serie… :)

 • Niet echt mijn game…

 • @ Gamegangstah  Same :D Haha, ik dacht eigenlijk dat dit een nieuwe preview ervan was… Ach ja :P

 • Mijn vriendin vindt Anno helemaal geweldig. Ikzelf heb er echter vrij weinig mee…

 • \"De opties om een enorme stad op te bouwen is er daar één van. Het is qua schaal allemaal een stuk kleiner gehouden. Hetzelfde kan gezegd worden over de eilanden waarop de steden uiteindelijk worden neergezet. \"  Dit punt alleen al zorgt ervoor dat ik het spel waarschijnlijk niet zal halen.

 • Een beetje raaar vind ik.

 • Lijkt me best interessant :) Ik ben vooral benieuwd hoeveel precies is weggelaten in deze versie en of de Wiimote het wel goed doet.

 • Wordt vast van dezelfde crappy \"dumbed down\" kwaliteit als dat sim city deel.

 • ik vind de anno-serie een van de betere games, omdat het zo lekker relaxt is. maar ik kijk eerst naar de recensie voordat ik deze ga kopen

 • Lijkt me maar een saaie game.

 • niks voor mij!

 • Ziet er wel grappig uit, maar die besturing lijkt me maar lastig. :|

 • no man die moeten ze echt thuis houden

 • Omg cool spel halen op de release  NOT

 • Ik denk deze anno niet zo leuk te vinden als je al de andere anno's gedaan heb iets te simpel krijg niet echt het gevoel ''moet ik hebben''

  zoals bij anno 1404

 • nep!

  de wii kan veeeel beter!!

  al is de ps3 wel beter(ook 2x zo duur maarja)

  ik bedoel super mario galaxy is geweldig en brawl etc.  ps3 owner wii owner
 • Wii versies = peop

  Anno 1404 wordt vet.

 • Hmm, de DS versie was vermakelijk, deze ook maar even in de gaten houden. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren