1. Joint Operations: Typhoon Rising

Joint Operations: Typhoon Rising

Een tijd terug, ergens in maart, toen we net de nieuwe database met spellen aangelegd hadden bij InsideGamer, vroeg ik me af of we bij Joint Operations: Typhoon Rising geen grove fout hadden gemaakt. Want, een schietspel dat met maximaal 150 personen gespeeld kon worden, dat was toch onmogelijk? Enkele redacteuren stelden me echter gerust. Het kon namelijk echt, met 150 man spelen. Vanaf dat moment heb ik het spel in de gaten gehouden, met wisselende gedachten.

Het begon uiterst positief, want het altijd zeer enthousiaste en sympathieke Novalogic leek het voor elkaar te krijgen om zoveel mensen op één server zonder problemen te laten spelen. Helaas vielen de door ons ontvangen bèta’s en de voor publiek vrijgegeven demo tegen. Bijna op elke server kregen we connectieproblemen en als we wel op een server kwamen, overheerste de vertraging. Dit stemde me nogal pessimistisch, tot Jurian met een brede grijns op zijn gezicht de perszaal van de E3 binnen kwam lopen. “De derde bèta van Joint Ops is echt vet!” schreeuwde hij uit. Hij noemde het spel ‘groter, beter en meer’ dan Battlefield. Het is zeker groter en meer, maar is het ook beter?

Novalogic heeft besloten de éénspeleroptie te beperken tot een simpele en niet al te spectaculaire training. Oefen wat met de stinger, probeer te trainen in het sluipschieten en bestuur een voertuig voor het eerst; niets om over naar huis te schrijven dus. Nee, je koopt dit spel om het via Internet tegen anderen op te nemen. Dat weet Novalogic en daarom moesten we al bij de eerste keer spelen een update installeren. De volgende dag herhaalden we ditzelfde ritueel. Toch is Joint Operations alles behalve foutloos. Meerdere malen heb ik geprobeerd een kogel door een stilstaande tegenstander te vuren, en vaak was die persoon dan al dood, maar verdween zijn lichaam niet. Hetzelfde geldt voor miniguns (van een helikopter) die zich in de lucht bevinden en autowrakken die een meter boven de grond zweven. We verwachten echter dat die fouten spoedig gecorrigeerd worden.

Ook op het visuele vlak kan Novalogic niet overtuigen. Joint Operations heeft nogal hoge systeemeisen, maar dat is niet direct af te zien aan het spel. De omgevingen leven wel, de karaktermodellen zien er aardig uit, maar het geheel mist net dat beetje glans dat Far Cry bijvoorbeeld wél heeft. Dit minpunt kunnen we echter gelijk nuanceren want een spel als dit koop je ook niet omdat het er goed uit ziet, maar omdat het fantastisch is om te spelen. En omdat er met 150 man tegelijk gespeeld kan worden natuurlijk.

Want daar begint het meest positieve aan Joint Operations: Novalogic heeft het toch voor elkaar gekregen het spel zo te maken dat de verbinding op de Novaworld servers gewoon erg goed is. Wij testten het spel zonder vertraging en konden heel gemakkelijk een drukke server vinden waarin het ook leuk was om te spelen. Dat laatste is namelijk erg belangrijk in Joint Operations omdat het een totaal anders spel is dan bijvoorbeeld Battlefield.

Het mooiste aan Battlefield vond ik namelijk de mogelijkheid om een jeep te pakken, deze op volle snelheid naar een vijandelijk basis te raggen, vervolgens uit te stappen en enkele tegenstanders neer te knallen. Iedereen speelde zoals het eigenlijk het leukst is: aanvallend. Persoonlijk ga ik liever twee keer zelf dood en maak ik vier personen dood, dan dat ik één keer dood ga en slechts twee tegenstanders het graf in stuur. Toen ik deze tactiek en denkwijze echter gebruikte tijdens mijn eerste potje Joint Operations, ging ik meerdere malen op knullige wijze af. De speelwijze van Joint Operations is anders, namelijk de verdedigende. Overigens is dit gegeven ook als nadeel te zien. Immers, het duurt vaak wel erg lang voor je weer terug bent in de actie en veel spelers kiezen er daarom voor vanaf een goed punt de sluipschutter uit te hangen. De meeste spelers kiezen er voor wat voorzichtiger te spelen want het duurt echt een tijd voor je weer middenin de actie terecht komt, dit vanwege de gigantische werelden. Samenwerken is mede daarom erg belangrijk, omdat je daardoor minder snel zult sterven.

En dan komt de troef van het spel om de hoek kijken. Dat samenwerken voelt zó realistisch. De eerste keren keek ik mijn ogen uit toen ik in mijn eentje door het bos struinde en opgepikt werd door een helikopter waar al circa zes personen inzaten. Die helikopter zette me vervolgens af en liet de inzittenden de vijandelijke basis veroveren. Overigens zijn er meerdere basissen en is het de bedoeling die te veroveren en te verdedigen. Het komt er echter vaak op neer dat het gevecht zich rond één bepaalde basis schaart en daar lopen dan ook tientallen vijanden en collega’s rond. Chaos overheerst en dat maakt dat je jezelf een echte soldaat voelt.

Conclusie en beoordeling

Joint Operations: Typhoon Rising is echter naast de tegenvallende visuele prestatie en de kleine foutjes, alles behalve perfect. De balans is op dit moment nog een beetje weg. Zo is het niet logisch om als medic te spelen omdat daar weinig tot geen voordelen aan zitten. Daarnaast vonden wij het spelen als sluipschutter te makkelijk waardoor het ook vrijwel onmogelijk was te spawnen in een basis waar mensen strijd voerden. Beter is dat de speler een tijdje niet te raken is na zijn spawnen en dat het werken met een sluipschuttergeweer wat moeilijker wordt. Joint Operations is niet de beoogde verbetering van Battlefield, maar heeft vooral met het hoge maximum aantal spelers een gigantische troef in handen die niet onderschat mag worden. Als Novalogic goede gebruikersondersteuning blijft geven, kan dit spel nog wel eens uitgroeien tot een veel gespeeld online schietspel.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • man tegelijk
 • Samenwerken
 • Voertuigen
 • Grote werelden
 • Minpunten
 • Soms te weinig actie
 • Nog niet foutloos

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • omg en in de pu kreeg ie een 9.5, nouja ik vond de demo zuigen dus hoef em niet

 • 9.5 is gewoon veels te hoog voor dit spel. Ja, het is leuk als je in een enorm gevecht zit, maar er zijn ook momenten dat je minuten lang in je eentje bent, om daarna opeens een kogel door je kop te krijgen.

 • Ja dat is minder haha, dat is echt klote.

 • nee de gasten van de pu houden echt van fps net als ik en dit is gewoon (als het genre je ligt) een topper ik kan de 9,5 wel begrijpen maar 8is ook een goed punt.

 • Te weinig actie kan ik me wel in vinden. Ik vond op de E3 al dat de maps echt megagroot waren en als je dan niet met een dik gevulde server zit kan het weleens een flinke tocht worden alvorens je eindelijk eens kan killen…

 • @masterstyle De demo is echt zoooo lelijk (op m'n 2.53ghz 512mb ram gf4ti4600) Het hele spel misschien niet maarja dat krijg je als je ut2004 gewend bent. Maar zelfs sof2 is stukken mooier. Misschien maken de patches de game beter kwa graphics en gameplay maar ze hadden er beter nog ff aan door kunnen tunen.

 • jah ok..de omgevingen kunnen beter. maarja als je dan een NASA computer hebt is het ook niet alles. Ik ken alleen het eiland level en die is echt vet. Het water is wel mooi en het gras is leuk. En dat je je wapen wzig ziet als je verweg kijkt is ook realistisch. Dat van die medic had ik ook al opgemerkt. Als je met 1 schot door bent dan valt er weinig aan te redden. Nouja ik neem gewoon aan dat de meeste niet in de ledematen geraakt worden. De objecten zien er wel erg vet uit.

  Ok dat je zomaar door kan zijn zonder iemand te zien is ook wel erg spannend. Nu komt bij iedereen zn overlevingsinstinct naar boven. Het is gewoon één groot potje Airsoft op de PC:)

  Ik ga hem zeker aanschaffen:)

 • Nee, ik vond de demo ook niet toppie! Grafisch ziet het er soms zo strak uit, dat het gewoon nep / lelijk uitziet… En de controls van bv de helicopter vind ik ook niet kloppen. Nee, ik wacht wel op bf2! Dat straalt naar mijn mening realisme uit…

 • Ik vind het zo'n geweldig spel. IS lang geleden dat ik me zó heb vermaakt met een online game. Speel 't zowat elke avond man :)

 • Wat zijn de minimale systeemeisen van dit spel eigenlijk ?

 • vind het een coole game

 • nog niet gespeeld tot mn spijt, wil m zeker hebben, lijkt me een te lijp spel in de PU kreeg het spel maar liefst een 9,5

 • *Wacht op zijn nieuwe PC waar hij gelijk JO:TR op gaat spelen…*

  Lijkt me een erg leuke game, vooral omdat veel mensen die ik ken dit spel ook gaan spelen :).

 • Ik persoonlijk vind dat de game een 9 verdient, omdat je meet zoveel man online kan gaan (als je een snelle verbinding hebt). Als jij met 100 man online bent zijn de mappen egt niet te groot.

 • yo, lionheart! gebruik punten!  anyway, game lijkt me wel vet, maar geen PS2 release zeker?

 • yo, lionheart! gebruik punten!  anyway, game lijkt me wel vet, maar geen PS2 release zeker?

 • Is ie al uit eigenlijk, dus kun je hem al in de Nederlandse winkels als bijvoorbeeld dixons, bart smit of mediamarkt kopen?

 • Er is alleen een trainig! De hele game draait om het online gebeuren met 150+ spelers!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren