1. Ashen

Ashen

Nokia meent het serieus met de nieuwe N-Gage QD. De vernieuwde N-Gage ligt immers nog maar een aantal weekjes in de winkels en de eerste televisiereclame voor een spel is al verschenen. Dat is de nieuwe marketingmethode voor de QD; Nokia wil zich meer richten op de spellen en niet op het apparaat zelf. Ashen is de eerste troef van het Finse bedrijf, maar wij hopen dat de troeven wel stukken beter worden. Ashen is namelijk niet het spel waarvoor je een N-Gage QD zou willen aanschaffen.

Ashen levert vooral gemengde gevoelens op. Het spel is op het eerste gezicht precies wat je van Torus Games mag verwachten; een schietspel waarin je jezelf als hersenloze langs de vijanden moet knallen. De Australische ontwikkelaar was overigens ook verantwoordelijk voor bijvoorbeeld Doom II en Duke Nukem 3D op de Gameboy Advance. Echter, Nokia besteedde tijdens de E3-persconferentie, op de E3-stand en nu op televisie veel aandacht aan het spel. Het zou een kaskraker zijn die voor iedereen leuk was te spelen. En dat is Ashen helemaal niet.

Ik zou willen dat ze de pretenties wat hadden verschoven. Ashen begint namelijk erg goed. Het kleurenpalet is ongeveer hetzelfde als we kennen uit de eerste Quake en het verhaal heeft dezelfde soort raakvlakken. Omdat het spel echter groter wil zijn dan het is, zijn bepaalde – onbelangrijkere – zaken zoals het verhaal onnodig opgepoetst en hebben daar enkele essentiële elementen onder te lijden gehad.

Zo ziet het spel er helemaal niet slecht uit. Het kleurenpalet mag dan wel gelijkenissen hebben met de eerste Quake, de textures zijn er scherp en het levelontwerp wordt later in het spel steeds beter. En hoewel je de polygonen van een vijand bijna exact kunt natellen, zijn de animaties wel alleraardigst. Het grote probleem is echter dat het spel té mooi wilde ogen en dat de framerate nooit de 30fps haalt. Tijdens het lopen en onderzoeken van een spelwereld is het geheel nog wel te pruimen, maar zo snel als er vijanden tevoorschijn komen (slechts maximaal vier per keer) hapert het beeld net zo lang tot het irritant begint te worden.

Daarbij komt dat de N-Gage niet bepaald ontwikkeld is voor een schietspel. Torus heeft hier rekening mee gehouden door ervoor te zorgen dat je automatisch op vijanden mikt. Toch zijn de toetsen veel te uitgebreid en kan ik me niet voorstellen dat mensen dit voor hun ontspanning willen proberen. Een simpel spel als The Sims is goed te spelen op een N-Gage, maar voor dít genre heeft het apparaat niet de juiste controleschema’s in huis.

Toch zou al dit negatieve ineens teniet gedaan kunnen worden door een fantastische multiplayer optie. Dé optie waar Nokia de meeste aandacht op richt voor alle spellen is echter verwaarloosd. Ashen is niet via N-Gage Arena te spelen en alleen met maximaal vier spelers via Bluetooth. Daar komt bij dat de enige speelbare opties iets te maken hebben met Deathmatch. Geen originele spelopties dus en alleen te plaatsen scores op de Arena. Dat is zonde, want het had van Ashen juist een beter spel kunnen maken.

Conclusie en beoordeling

De recensie maakt het wellicht niet helemaal duidelijk, maar Ashen is wél leuk om te spelen. Het is echter niet de topper die Nokia graag had gewild zo tijdens de lancering van een nieuwe draagbare spelcomputer. De eerder door mij genoemde gemengde gevoelens wijzen nu vooral uit dat er meer in had gezeten als Torus Games zich had gemikt op het ‘hersenloos schieten’. Dat is niet gebeurd en zo zinkt het spel weg in de middelmaat.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Hersenloos knallen
 • Ziet er niet slecht uit
 • Minpunten
 • Draait niet vlekkeloos
 • Matige multiplayer optie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Doom (II) blijft dus de enige goede shooter op de handheld, misschien word het met de DS en PSP beter

 • Tja dacht toch al dat dit een flop werd.

 • @ ig als ik het goed heb begrepen (zal wel niet) las ik ergens dat een fps niet lekker speelt op een handheld. hoe zit dit dan met metroid op de ds die vond ik best lekker spelen hoor.

 • maar moet er bij speelduur niet staan "Speelduur: Dit spel speel je, ondanks (ipv dankzij) een gebrekkige multiplayer optie, niet lang."?  zo klinkt het alsof je het spel minder lang zou spelen juist door de multiplayer gedeelte…?

 • denk dat ultra shadow zich vergist ofzow…kans dat ie op de E3 geweest is acht ik zeer klein…maar het zou kunnen natuurlijk

 • In de recensie staat dat de N-Gage niet gemaakt is voor een fps, ik heb het dus niet over de andere handhelds.

 • Ik ben 't met Terminator eens, iemand die denkt dattie een nog-niet-uit-wezend spel gespeeld heeft, kan onmogelijk de E3 binnengekomen zijn.  En toen bleek ultra-shadow een ig-staffmember in vermomming van n00b te zijn. Bahdamn!

 • kheb geen ngage en dit is ook niet het spel waarom ik hem zo halen

 • echt te zuur, in de mediamarkt bij ons in de buurt kun je hem spelen, echt te lelijk… terwijl ze juist zitten te lullen dat t ook veel mooier zou zijn ofzo ? vin ik nie dus…

 • N-Gage = crap :D

 • Ghehe Ultra-Shadow:P

  ff profiel checke,……..werkloos en dan E3????

  Aja ik kan het fout hebben.

 • @Frox: lolz :D

 • N-Gage zuigt. Is gewoon zo.  Laat een telefoon een telefoon en de handheld een handheld.

  Maak er geen Handfoon of Teleheld van.  Trouwens, dat ding doet me denken aan een taco. • komen er nog games uit op dat ding dan?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren