1. Peter Jackson's King Kong (PS2)

Peter Jackson's King Kong (PS2)

Stel je eens voor dat je alleen op een griezelig eiland met holbewoners en dinosauriërs zou zitten. Geen probleem, want er is altijd nog een gorilla van 8 meter hoog die je wel even gaat beschermen. Je bent op het idiote idee gekomen om alles leuk vast te leggen op tape. Helaas gaat de tape verloren maar overleef jij het allemaal nog net en kom je terug in de vertrouwde wereld. Dan ga je een keer naar Amsterdam maar ineens sta je weer oog in oog met een net uit het concertgebouw gesprongen bekende. Hij neemt je mee naar het hoogste gebouw in Amsterdam wat tevens ook zijn eigen dood is geworden. Hij dondert er van af en de rest mag jezelf invullen. Maar je kunt in ieder geval thuiskomen met het verhaal dat je dagje Artis toch aardig is geslaagd.

Natuurlijk, ik heb het over King Kong. Ik moet eerlijk zeggen, veel voelde ik niet bij deze game. Totdat ik de film zag. Ik besefte dat ik deze dan toch maar even bij m’n collectie moest toevoegen. Waar filmlicenties eerst weinig tot zeer slecht in de mand vielen, wordt het de laatste tijd toch wat drukker. Producers gaan er tegenwoordig echt voor zitten, om alleen de duurste game die ooit gemaakt is er eens bij te pakken, juist ja, the godfather. Ook aan King Kong is serieus gewerkt door de mannen van Ubisoft. Maar of het echt zijn vruchten afwerpt, lees je in deze recensie.

Skull Island

Het verhaal uit de game is ongeveer hetzelfde dan de film. Carl Denham is een mislukte filmproducer. Hij wordt ontslagen door zijn baas, maar hij geeft niet op en sprokkelt een filmploeg bij elkaar. Jij speelt de rol van Jack, de scriptschrijver, en samen met Carl, Ann (de zielige vrouw waar Kong later voor valt) en nog een kerel ga jij aan boord van een schip, op zoek naar een geheimzinnig eiland waar nog nooit iemand een poot aan wal durfde te steken. Wanneer jij in de buurt van het eiland komt, breekt er enorme mist op en begint het ook nog maar eens te stormen. Je spoelt aan op het eiland, en zet je voet aan wal, en je kunt beginnen met filmen. Gelukkig hoef jij zelf niet te filmen, die taak neemt Carl wel op zich. Maar na een tijd kom je erachter dat het eiland vol zit met enorme insecten, rare vogels en dinosauriërs, erg veel dinosauriërs. Carl is alleen maar met geld, roem en zijn film bezig, maar na een tijd beseft ook hij dat ze beter zo snel mogelijk van het eiland kunnen. Maar dan wordt Ann gekidnapt door Kong, en is de hoofdmissie verandert en moet je haar zo snel mogelijk terug zien te halen. In de zoektocht moet je vechten voor je leven.

Gelukkig heb je beschikking tot een gering aantal wapens, als sniper, shotgun en kleine pistolen. Verder heb je het merendeel een speer in je handen, waarmee je insecten kunt afmaken, maar soms ook in de fik moet zetten om bosjes en planten weg te vegen. Met de wapens kun je de reuzeninsecten wel verslaan, maar op het moment wanneer je oog in oog staat met een T-Rex zal je het over een andere boeg moeten gooien. Je kunt natuurlijk je hele dozijn kogels aan dat beest verknallen. Dat is een optie, maar kogels doen zo’n beest weinig tot niks, en binnen een paar tellen ben je terug op je vorige checkpoint. Nee, je kunt het beter op een andere manier aan pakken. Pak een speer, rijg er een insect aan en je houd hem wel even zoet. Echt waar, die beesten reageren gewoon geweldig. Voedsel is het enige waaraan ze denken, en dat is in alles wat ze doen te zien. Voor jou is het simpel weg overleven, en dat is op zich nog best moeilijk. Gelukkig biedt de omgeving genoeg rotsspleten en dergelijke, waar je je goed kunt verschuilen. Spannend is het de hele missie door en adempauzes vind je zelden. Achter elke struik kan een beest vandaan komen, en je zit werkelijk in het spel gezogen. Het is zelfs nog een beetje realistisch, een healthbalk is nergens te bekennen, crosshair is ver te zoeken en wanneer je je kogels er door heen hebt gejast, kun je reservekogels wel vergeten. Overleven is het enige wat telt, en dat heb je snel in de gaten!

Als hoofd van de voedselketen

Waar je als Jack de ene adrenaline stoot na de andere kreeg, maar je toch vooral moest vluchten en ontsnappen, is er ook nog een kleine 20% van het spel dat je je mag uitleven als Kong. 20% maar? Inderdaad, maar dit is juist het perfecte getal. Wanneer je eerst tijden met Jack aan het rennen, springen, schieten en speren werpen was, wordt je dan toch nog beloond door als hoofd van de voedselketen te spelen. Sommige vinden dit kleine getal te weinig, maar ik denk dat het juist wat extra’s geeft van het spel. Langer zou bij mij denk ik eerder vervelen, het heeft bovendien nu iets speciaals. Zoals ik al zei, met Kong ben je hoofd van de voedselketen. Je moet vooral vechten tegen allemaal T-Rexen, andere dino’s durven sowieso weinig uit te richten. Natuurlijk loop je ook nog steeds met Ann op je schouder. Het leuke van Kong, en eigelijk van het hele spel, is dat je met Kong speelt op de cruciale momenten. Wanneer Jack en z’n vrienden op het randje van de dood staan, schiet je met Kong te hulp. Zo moet je een groep inboorlingen weg vagen, maar de meeste gevechten zijn toch tegen T-Rexen. Je hebt verschillende knoppen om moves te maken. Kong kan extra kracht opladen door herhaaldelijk op driehoek te rammen, meppen met de x en de o-knop laat je het behaarde beest klimmen of sneller lopen. Het spelen met Kong is gelukkig niet alleen vechten, ook het klimmen en aan lianen hangen is erg leuk. Ook dit is erg goed, al heb je soms wat last van je camerastandpunt.

Het merendeel van de game zit je op skull island, maar op het laatst krijg je nog even de kans om met Kong door de straten van New York te baggeren. Auto’s gaan eraan en ook gebouwen zijn niet meer veilig. Mensen kun je met bosjes tegelijk verstampen of weggooien, wat wel enige fun opleverde. Helaas zal er ook in de game een dramatisch einde aan Kong zijn leven komen. Maar er werd toch gesproken over een King Kong 2? Inderdaad, je kunt het einde van Kong veranderen. Wanneer je alle levels op de hoogste moeilijkheidsgraad uitspeelt, zal Kong overleven. De toekomst van Kong ligt dus in jouw handen. Helaas is deze game toch net iets te kort. Binnen 15-20 uur heb je het einde inzicht, maar dan heb je ook heel wat mee gemaakt. Dus eigelijk is het niet eens zo erg, want je zit wel 17 uren lang in het spel. De afwisseling in de game is erg groot, ook al zijn de levels vrij linair. Dit komt denk ik vooral door de prachtige omgevingen, van rotsblokken en zee, naar de straten van NY.

Grafische pracht

De sfeer in King Kong is immens. Het gevoel wat er hangt op Skill Island is zo sterk naar voren gebracht, geweldig gewoon. Het ziet er allemaal zeer strak uit. Sommige planten zien er van heel dichtbij soms wat raar uit, maar wat boeit het. Het zijn vooral de dinosauriërs en Kong die het plaatje compleet maken. Een geweldig oog voor detail bij de dino’s, en bij Kong zijn de tanden te tellen. De omgevingen zijn erg gedetailleerd, water golft erg mooi, en Als je er dan ook nog een super sound overheen gooit, kan de boel niet meer kapot. Geluidseffecten zijn gewoon geweldig. Op de spannende momenten een wat sneller muziekje, rustige muziek wanneer je langs het water loopt en je ogen uit kijkt. Je kunt tijden over deze game lullen, maar veel zin heeft het niet. In King Kong klopt gewoon alles. De balans van de game is zo goed, gameplay zit lekker in elkaar, de sfeer is super. En dat is het ook gewoon. Super. Punt, uit.

www.gamequarter.be

Conclusie en beoordeling

King Kong is in alle opzichten gewoon perfect. Alles klopt aan deze game; sfeer, gameplay en graphics. Maar het is wel echt een game waar je van moet houden.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Sfeer
 • Spanning
 • Gameplay
 • Knokken met Kong
 • Grafisch super!
 • Minpunten
 • Te kort...

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ok klinkt wel grappig…ben benieuwd:P

 • Ben toch wel benieuwd, lijkt me een leuke functie!

 • Kijk dat zijn dan toch de leuke dingen waar sony nog eens mee aankomt. Ik zou zoiets nog kopen ook als het op de markt komt ^^

 • lijkt me erg VET

 • Leuk idee:)

 • Klinkt grappig! patenten is poging tot geld verdienen trouwens.

 • zo dan koop ik meteen een psp!

 • Genoeg reden om de psp uit de kast te halen! Hoop dat het doorgaat en er een mooi prijsje voor word gemaakt.

 • Daar kunnen ze een hoop gave dingen mee doen!

 • Vet! Dat kan leuk worden! :P

 • Als het gaat werken lijkt het mij erg vet.

 • Klinkt allemaal wel grappig, maar:  1. Nog niet eens zeker dat ie er komt  2. Welke prijs?????  3. Waarschijnlijk werkt het allemaal maar zeer primitief.
 • Tof voor de kids.  Ik rij liever in m'n E46 M3 :)

 • soms heb ik toch zo'n spijt dat ik voor de ds heb gekozen

  de enige reden waarom ik die heb is omdat ik nog een half jaar zou moeten wachten op de slimline versie omdat de normale niet meer gemaakt werden dus had ik maar voor de ds gekozen omdat die wel al in de winkel lag

 • Klinkt vet, ben benieuwd!

 • kan ik eindelijk weer m'n psp onder het stof vandaan halen.

 • als het komt koop ik een psp lijkt me best grappig ;)

 • met de psp phat kon je al een RC vliegtuigje bestuuring via de infrarood die het had

 • heel vet idee! En als ie wordt uitgebracht lijkt me wel dat ze een beetje een schappelijk prijsje nemen dat het nog wel betaalbaar is.

 • Egt super vet als ze dat doen koop ik een PSP !!:P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren