1. Dragon Ball Z: Ultimate Battle 22 (PS1)

Dragon Ball Z: Ultimate Battle 22 (PS1)

Na een aantal keer te hebben gereageerd op een topic genaamd “de kinderzenders van tegenwoordig”, kwamen er nostalgische gevoelens naar boven. Allemaal cartoon series, met lekker veel geweld en niet van dat halfzachte gedoe zoals we nu moeten aanschouwen op Fox Kids (fok Jetix). Ik word bijna misselijk van die cartoon “de Tofus”, ik vraag mij dan ook af: wie denkt nou dat het leuk is om naar een familie van hippies die vegetarisch zijn te gaan kijken? Want een van de laatste fatsoenlijke tekenfilms zag ik alweer een paar jaar geleden en die heette Dragonball Z. Gelukkig heb ik alle afleveringen en films op mijn computer staan. Zodat wanneer ik behoefte heb aan tekenfilm geweld, ik kan kijken wanneer ik wil…

Dragonball Z, het is inmiddels alweer een tijdje heen sinds we DBZ op de tv zagen, maar dat wil niet zeggen dat we er op zijn uit gekeken. Vooral in Japan is de serie nog steeds huge en Atari heeft inmiddels vier spellen uitgebracht over de serie. En nog steeds worden de games goed verkocht, wat betekent dat de serie nog steeds geliefd is. Maar over deze games wil ik het niet hebben, maar over de eerste redelijke DBZ fighter, Ultimate Battle 22. Een game die al in 1996 werd gereleased in Japan, maar pas in 2001 naar ons land kwam. Toen de serie een enorme fanbase had gekregen in het westen, rook Bandai geld. Gelijk hadden ze, want de game verkocht goed, ook als was hij grafisch niet sterk.

Simpel

In DBZ: UB 22 kun je in totaal met 27 vechters aan de slag uit het Dragonball Z universum. In het begin beschik je alleen nog maar over de eerste 22 vechters, maar dat is verre van weinig. Je kunt kiezen uit personages zoals Goku, Gohan, Goten, Piccolo, Vegeta, Trunks, maar ook badguys zoals Freeza, Cell en Super Buu zullen aanwezig zijn. De game doet qua graphics een beetje denken aan een game als Street Fighter II op de SNES, want alle figuren zijn in deze game getekend. Bandai werkte samen met Toei Animation aan de game, dus werden alle Z warriors met de hand getekend en zo naar de game over gezet. Over getekende figuren, het openingsfilmpje is door Toei gemaakt, waar in een introductie alle 22 characters worden voorgesteld, die wel heel erg bruut is. Dit geeft wel het echte DBZ feel, ook wanneer ze hun energywaves op elkaar loslaten. Die feel wordt ook versterkt doordat de personages allemaal worden ingesproken door de originele voiceactors uit Japan. Alleen de levels zijn lelijk vorm gegeven, in 3D. Waarom heeft Bandai dit gedaan? Een 2D achtergrond was veel beter geweest voor deze game. Nu zijn de omgevingen kil, niet leuk.

Buttonbashen, au…

Zo begin je dus aan de game, maar kun je maar kiezen uit 5 speltypes. 1 player, 2 player, Tournament, build up character en build character fight. De eerste twee speltypen lijken me duidelijk en tournament ook. Deze is grappig omdat het zich afspeelt op het strijdveld waar de wereldkampioenschappen in DBZ worden uitgevochten. Elke keer voor het begin komt ook de scheidsrechter met de aankondigingen in het Japans. Niet echt een modus wat je keer op keer gaat spelen dus. De build up mode moest eigenlijk het speltype zijn dat je langer UB 22 ging spelen. Ik vind het persoonlijk een nogal saaie modus, die ook niet lekker werkt. De bedoeling is dan ook dat je warrior sterker wordt qua kracht en levensenergie, maar het enige wat sterker word zijn de fysieke aanvallen en de energy waves blijven achter qua kracht. Als je dit vergelijkt met de serie, klopt dit niet. Een gemiste kans. Wat ook irriteert, is de moeizame gameplay. Als je kijkt in de handleiding, moet het uitvoeren van een Kamehameha een piece of cake zijn. Je raadt het al, dat is het niet. Simpele vuistbewegingen, vliegen, schoppen en een simpele ki-blast werken wel, maar echte combo’s zijn buttonbash werk. Dus soms ben je zo op die knoppen aan het rammen, dat je inplaats van een kamehameha een solar flare uitvoert. Dat kan niet de bedoeling zijn. Maar op de een of andere manier is dit niet zo erg als je fan bent van de serie.

Voor de fan

Dit is weer zo’n typerende game waarbij je het cliché “voor de fan gebruikt”. Slecht is de game niet, maar door fouten zoals de help-je-duimen-naar-de-filistijnen gameplay, de matige achtergronden en de beperkte speelmodi verminderen het speel plezier van deze game. Liefhebbers van 2D fighters kunnen dan ook beter deze game links laten liggen. De DBZ fan zal deze game juist weer gaan diggen en zal vooral zijn vrienden uitdagen. Zoals ik altijd deed, Captain Ginyu kiezen en me bijna kapot laten maken. Om daarna mijn vrienden volkomen te verrassen met de change now! aanval van Ginyu en van lichaam te wisselen. Mijn vrienden hebben qua energie bijna niks meer over en ik schakel hun met hun eigen character: owned! Om het dus kort te houden, een must voor de Dragonball Z fan, maar een matige fighting game.

Conclusie en beoordeling

None

Dragonball Z Ultimate Battle 22 is een matig vechtspelletje, dat zelfs in 1996 al een verouderde game was. In die tijd kon je al beschikken over Tekken, dus kun je daar beter voor gaan. Waarom je wel voor deze game moet gaan? Het heeft een echte DBZ feel, dat de fan tevreden zal stemmen.
5,7
Score
57
Score: 55
 • Pluspunten
 • Toei animation intro
 • Getekende characters
 • Veel characters
 • DBZ feel
 • Minpunten
 • Button bashen
 • Weinig speltypes
 • Lelijke, inspiratieloze levels

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Toffe paradox.

 • Het zal best, echt goede titels zijn altijd welkom, maar het is altijd maar de vraag of kleine ontwikkelaars boven het korenverld uit kunnen steken.

 • De huidige economie is idd goed voor de games industrie, de slechte games worden niet meer uitgebracht omdat dit een te groot risico is voor de ontwikkelaars, dit leidt dus tot alleen maar topgames:)

 • Die vent heeft gelijk ;)

 • ik hoop dat hij gelijk heeft, dit heeft potentie

 • @ Jules.: daar dacht ik ook gelijk aan XD

 • kijk naar ontwikkelaar 2 D boy van dat leuke innovatieve spelletje: World Of Goo

 • \"Hij zegt namelijk dat Blizzard nooit revolutionaire games neerzetten\"  Uhm like what ?!?  Warcraft 3

  World of warcraft  Naar mijn mening is het vermaak bij die games super goed. Als een game niet bijzonder goed is zou het ook niet meer dan 5 miljoen fans hebben. In WoW is bijvoorbeeld zoveel te doen dat je echt maanden/jaren zoet kan blijven.

  Beetje bullshit naar mijn mening :S • @SilverbornReaver  Bijzonder goed is niet perse revolutionair. \"Hij zegt namelijk dat Blizzard nooit revolutionaire games neerzetten, maar dat de games die ze maken heel erg goed in mekaar steken en dat ze daarom zoveel fans hebben.\"  Dus ook na de komma lezen. • 'goed voor de industrie' definiëren is vrijwel onmogelijk, ik denk dat de verkopen veel hoger zullen zijn bij main-stream spellen in plaats van de zo genoemde innovatieve games. Verder is het ook maar de vraag of alle ontslagen medewerkers zelf hun bedrijfjes opstarten. Goed voor de industrie? ik denk zelf eerlijk gezegd van niet, maar wel goed voor de mensen die alle standaard main-stream spellen zat zijn. En ik denk dat daar dus ook veel 'insidegamers' bij zitten :D! Persoonlijk heb ik liever main-stream spellen aangezien daar het aantal mensen dat een spel speelt groter is, dus online multiplayer modi langer aantrekkelijk blijven.

 • Leuk praatje maar die bedrijven die ze opzetten, hoe komen die aan het geld om een goede game te maken? En wat als de verkoopcijfers tegenvallen, zo schiet het ook niet op!

 • Kerel heeft ckr gellijk!!

 • Zo heb ik het nog nooit bekeken GO CRISIS!

 • @ promba  zo had ik ook idd nog nooit bekeken xD

 • Dacht al dat hij zoiets zou zeggen.

  Er zit een kern van waarheid in, maar het moet nog maar blijken of het ook uit gaat komen.

 • Ik moet nog maar zien of het zo inderdaad zal geschieden. Zo simpel steekt het niet in elkaar.

 • Een deel van wat hij zegt klopt wel, maar ik weet het zo net nog niet.

 • Ach ja goed excuus om goedkope meuk te maken..

 • lol

 • Het is daarom dat 3/4 nu dringend op zoek zijn naar werk en geen zin hebben om zelf een bedrijf te starten! ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren