1. The Movies (PC)

The Movies (PC)

Dames en heren welkom bij de allereerste filmgala, zo direct laten we de genomineerde zien die kans hebben op een van onze speciale prijzen.In je eerste vijf jaar als filmmaker heb je alle tijd om je studio op te bouwen maar in The Movies gaat het er hard aan toe, hier wordt niemand gespaard en het wordt steeds moeilijker om je studio overeind te houden.In deze game van Lionhead Studio’s die ook verantwoordelijk zijn voor onder andere fable en black and white wordt er in deze game echt verwacht dat je op past met je geld want zodra je films niet meer in de bios draaien zie je het geld echt verdwijnen.Maar kom op dit is holywood de hond eet hond stad, de vis eet een andere vis stad.Hier moet je vechten om te overleven tussen de boze en arrogante sterren!

Door de jaren heen

Vooral in de normale spelmode heb je al snel de handen vol. Welke sets kun je het beste bouwen? Waar moet de toneelschool worden geplaatst? Wie heeft het meest potentieel om een ster te worden? Het is niet aangeraden om zomaar enkele gelukkigen uit het groepje wannabe's voor de poorten van je studio te plukken. Alles moet uitvoerig worden overwogen en onderzocht. Je wil immers niet het risico lopen dat het knappe blondje over enkele weken met een enorm overgewicht te kampen heeft vanwege haar slechte eetgedrag. En een regisseur die bij het kleinste conflict tegen de muren aanloopt, laat je ook beter voor wat hij is. Je gloednieuwe studio beschikt aanvankelijk slechts over een krap budget, dus strategische keuzes zijn geen overbodige luxe.Overbodige luxe is nochtans iets waar je niet meteen mee te kampen zal krijgen. Het spel start namelijk in januari 1920 met enkel een leeg stuk grond voorhanden. Jij bent dus volledig verantwoordelijk voor de opbouw van je studio, van het aanleggen van paden tot het aannemen van conciërges en bouwvakkers. Gelukkig word je in het begin goed begeleid door een vrouwenstem die je vertelt waar je je krappe budget het beste aan kan besteden. Al snel blijkt dat een verzameling van gebouwen met wat paden eromheen niet volstaat: je werknemers hebben behoefte aan bomen, planten, struiken, banken tot zelfs kauwgomautomaten en basketbal ringen. De beschikbare ruimte zal dus zo goed mogelijk moeten worden ingedeeld.Door de jaren heen is het ook belangrijk om rekening te houden met de actualiteit. Een filmstudio die het waagt om rond 1945 een oorlogsfilm uit te brengen, rekent beter niet op al te goede recensies. Omgekeerd kan het er in de seventies niet kitscherig genoeg aan toegaan. Je vermoedt het al - het succesgehalte van je films hangt van een groot aantal factoren af.

Hoe kom ik aan een script?

Scriptwriters, my friend. Dat is in ieder geval de gemakkelijkste oplossing. Scriptwriters hoeven enkel een genre toebedeeld te krijgen, waarna ze ijverig aan een verhaallijn gaan zitten werken. Zodra het script af is, wordt dit jou gemeld en kun je beginnen met de casting. Persoonlijk vond ik deze 'voorgeschreven scripts' na een tijdje minder leuk. Hoewel er, natuurlijk afhankelijk van de ervaring van je scriptwriters, soms leuke ideeën naar boven komen, blijft het nog altijd een stuk boeiender om zelf te beslissen waarover je film zal gaan. Hiervoor gaan we naar het aangepast scriptkantoor.

Na het kiezen van een titel, een genre en enkele hoofdrolspelers kan je scène per scène je eigen film samenstellen. Je bent hierbij niet 100% vrij, maar er zijn wel voldoende opties in het spel geïntegreerd om je een lange tijd zoet te houden. Allereerst kies je een set om op te filmen, waarna het spel je een lijst mogelijke handelingen van acteurs aanreikt. De shots variëren van vertrouwde acties als het binnengaan van een huis tot romantische zoenen en sterfscènes. Bij bepaalde acties, zoals een gesprek tussen twee mensen, kan je de duur van de shot aanpassen aan wat je in gedachten had. Ook kan de omgeving nog lichtjes worden veranderd door het instellen van achtergrond, weersomstandigheden en rekwisieten. Zo kan eenzelfde straat zowel gebruikt worden voor een zonnige toeristische trekpleister als een mistige en donkere weg vol spookachtige verschijningen. Het zit hem allemaal in de belichting en de eventuele toevoeging van mist, regen of een stralend zonnetje.Uiteraard komt het er deels op aan om voor verrassende omgevingen en situaties te kiezen, maar die kunnen niet zomaar uit de lucht gegrepen worden. Natuurlijk wil je die scène graag op een tropisch strand inblikken, maar daarvoor zul je wel een dure set moeten laten bouwen. En de twee families in je film kan je toch niet in het zelfde huis laten wonen? De sets vormen dus voor een deel de sleutel tot een originele en geloofwaardige film. Gelukkig zijn er redelijk wat sets in verschillende stijlen beschikbaar. Zo zijn er de thema's Western, Platteland en Stad, elk met zijn eigen typerende omgevingen.

Maak je sterren

Een van de leukste onderdelen van het spel is The Movies StarMaker, een bijgeleverd programma waarmee je de looks van je sterren helemaal zelf kan bepalen. En hier moeten we het dan toch toegeven: de StarMaker heeft erg veel weg van De Sims: Body Shop. Net zoals in dit overbekende tooltje beslis je over de oogkleur, haarkleur, vorm van het gezicht en allerlei andere genetische eigenschappen van de ster. Je kan ook de positieve en negatieve eigenschappen in verband met het karakter bepalen. Heeft je acteur snel last van een rothumeur en is hij nou wel of niet ervaren in het horrorgenre? Misschien vind je het wel belangrijk om die vrouwelijke actrice een iets slanker figuur te geven, of haar drinkgedrag wat bij te schaven. Gelukkig voor de gameplay kan je geen perfecte sterren creëren, want het aantal punten dat je aan deze eigenschappen kan spenderen is beperkt.Wie stond te trappelen om een film rond een geest of een skelet te maken, hoeft niet te wanhopen omdat de StarMaker enkel menselijke gezichten bevat. Later in het spel kan je je acteurs maskers opzetten of zelfs hele kostuums doen aantrekken waarmee de horror- en SF-rollen perfect kunnen worden gespeeld. De logica is natuurlijk ver te zoeken als je ster er plotseling doorzichtig uitziet omdat hij de rol van een spook heeft aangenomen, maar ten slotte draait het allemaal om het plezier en tijdens het spelen zelf zul je hier nooit over struikelen.

Post-productie

Als je tevreden bent met de film die je hebt gemaakt, kan je het productieproces nog een stapje verder nemen. De conversaties tussen de hoofdrolspelers zijn op dit moment bijvoorbeeld niet meer dan wat gebrabbel in een allang uitgestorven taal, en dit is dus relatief onbegrijpbaar.

Een eerste oplossing hiervoor is het toevoegen van ondertitels. Hiermee kan de storyline van je film al een stuk beter worden gevolgd, maar toch heb je nog altijd de indruk dat je acteurs een of ander vreemd en onverstaanbaar accent hebben opgepikt. Een ietwat tijdrovende, maar wel heel leuke functie is echter het inspreken van de teksten. Een ideale opvulling van een verwaaide namiddag: roep je moeder, vader en een eventuele zus of broer op voor een sessie voice acting. Het resultaat is natuurlijk al een stuk persoonlijker, en je hebt meer dan ooit het gevoel dat dit 'jouw' film geworden is.Verder kan ook de intro van de film en de gebruikte muziek worden aangepast. De keuzemogelijkheid wat betreft intro’s vond ik persoonlijk nogal beperkt, maar dit is dan ook weer geen absolute noodzaak aangezien je de film achteraf nog kunt aanpassen met een ander filmbewerkingprogramma. De muziek en geluidseffecten zijn dan wel weer leuk - naast de standaardcollectie die is opgenomen in de game kun je ook kiezen voor een wav of ogg bestandje op je harde schijf.

Jammerende sterren

Naarmate je meer films hebt ingeblikt, zul je zien dat bepaalde sterren het om de een of andere reden op de heupen krijgen. Sommigen vinden bijvoorbeeld dat hun salaris belachelijk laag is, anderen hebben dan weer last van stress of zijn ontevreden met hun imago. Gelukkig is er altijd wel een logische oplossing voor deze problemen mogelijk. Je geeft de ster een make-over als verjaardagsgeschenk, gunt hem wat rust of… betaalt een beter salaris.Maar zoals we dat gewoon zijn is teveel van het goede ook niet gezond. Een ster die dubbel zoveel verdient als zijn collega’s zal moeten rekenen op jaloerse blikken en zal algauw geen vrienden meer overhouden. Misschien vind je de relaties tussen je sterren toch niet al te belangrijk, maar deze dragen wel bij tot het succes van je films. Sterren die het goed met elkaar kunnen vinden leveren namelijk betere prestaties af in eenzelfde film.

Make-overs kan je op elk moment gratis uitvoeren, maar er moet wel rekening worden gehouden met de smaak van de ster zelf. Als je op veilig wil spelen, geef je ze de kans om zelf hun looks uit te pikken. Wie aan de verleiding niet kan weerstaan om de sterren zelf in een nieuw jasje te stoppen, zal ervoor moeten zorgen dat die ster dat jasje ook mooi vindt. Is dit niet het geval, dan zal het imagometertje van deze persoon dalen, wat een niet al te positief effect op zijn of haar humeur (en films) zal hebben.

Gestresseerde sterren krijgen algauw last van drank- en eetproblemen. Je kunt ze dus het beste wat rust gunnen, of in het ergste geval een ticketje naar de ontwenningskliniek bezorgen. Is er echt geen mouw meer aan te passen, dan kan je deze ster nog altijd ontslaan of verkopen aan een andere studio.

De fun-factor

Op de graphics van The Movies is niks aan te merken. Het feit dat je op de sets kan inzoomen tot je het idee krijgt dat je er echt deel van uitmaakt is erg interessant. Door een simpele dubbelklik op een voltooide set krijg je zelfs een mooi panoramabeeld te zien. Verder zit alles in een vrolijk en kleurrijk jasje zonder dat het daardoor kinderlijk of minder realistisch wordt. Ook de muziek en geluidseffecten zijn onderhoudend en houden je nog dat ietsje langer aan het scherm gekluisterd. Vooral de filmgerelateerde geluiden geven je echt het gevoel dat je een bigbudget film aan het maken bent. Het beste voorbeeld hiervan is ongetwijfeld de awardshow die om de vijf jaar wordt gehouden. Het openingsmuziekje alleen al doet je bij wijze van spreken opspringen om naar het publiek te zwaaien.

Natuurlijk zitten er enkele foutjes en minpuntjes in het spel. Zo blijkt het fenomeen homo’s in films rond het jaar 1925 geen enkel probleem op te leveren. Ook had ik wel wat meer sets gewild, of de mogelijkheid om er eentje van de grond af op te bouwen. Misschien worden er later wel wat extra sets ter beschikking gesteld via de officiële site van The Movies, maar voorlopig is dat nog niet het geval.Ook irritant vond ik de lukrake vermelding van acteurs in de intro van de film. Het spel vond het af en toe bijvoorbeeld nodig om een acteur met een bijrol in de spotlights te plaatsen en de hoofdrolspeler zelfs niet te vermelden. De crew en de regisseur worden al helemaal niet vernoemd, iets wat nochtans veel zou hebben bijgedragen tot de geloofwaardigheid.

Ondanks die kleinigheidjes vond ik The Movies best verslavend. Ben je een manier van spelen beu of heb je het spel uitgespeeld, dan begin je zo weer opnieuw door te focussen op een ander onderdeel van het spel. Zo kan je fixeren op de creatie van films zelf om deze op The Movies Online te plaatsen. Een andere keer ga je ervoor om de grootste filmstudio ooit te worden en richt je je aandacht naar de kwaliteit van je acteurs, sets en crewmembers. Hierbij zullen de awarduitreikingen dan ook een grote rol spelen. Tenslotte wil een doortrapte gamer ze toch gewoon allemaal, niet?

Conclusie en beoordeling

None

Peter Molyneux had het weer voor elkaar - het ultieme idee voor een originele, verslavende en vernieuwende game. Het uiteindelijke resultaat kon natuurlijk nooit de ultieme vrijheid geven waar iedereen op had gehoopt, maar The Movies doet toch een aardige gooi naar de troon. Het zit hem daarbij vooral in de fun: uiteindelijk is het gewoon heel leuk om je eigen films te maken, en eventuele mindere punten gaan gemakkelijk aan je voorbij. Voor de filmfans onder de gamers is The Movies dan ook een spel dat je absoluut gespeeld moet hebben, maar ook anderen zullen er wellicht heel wat uurtjes zoet mee zijn.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Origineel spelconcept
  • Volledig Nederlandstalig
  • Hoge replaywaarde
  • Minpunten
  • Kleine afwerkingsfoutjes
  • Weinig controle over aftiteling in films

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren