1. Final Fantasy VII (PS1)

Final Fantasy VII (PS1)

Introductie

Final Fantasy VII......Zonder deze game was mijn kijk op games en zelfs films heel anders geweest nu. Het begon allemaal natuurlijk in 1997. Magazines stonden vol met info over de nieuwe FF. Nou had ik zelf toen nog nooit van Final Fantasy gehoord. Maar de game kreeg een ongelofelijke hype. De game zou oorspronkelijk op de Nintendo 64 uitkomen, maar kwam uiteindelijk( tot de spijt van veel Ninty-fans) uit op de Sony Playstation. Dit omdat de Playstation meer mogelijkheden gaf volgens de makers door de CD kracht wat de Playstation aankon. Hoe dan ook..de game kwam uit in 1997. Nog steeds had ik nog niet zelf het gevoel van:’’Deze game moet ik halen!’’ want ik was toendestijds meer geinteresseerd in fighting games(alá Mortal Kombat 2 en Street Fighter) en ik was dus nog nooit in aanraking gekomen met het RPG-Genre. Maar mijn broer bleek er meer geinteresseerd in te zijn. Hij kocht de game. Ik was vrij benieuwd waar al de fuss nou om ging…we hadden toen namelijk alleen maar Tekken 2 en ik vermaakte me al kostelijk met die game. Maar jah mijn broer koopt dus de game..doet hem in de playstation…en we beginnen met de Prelude muziekje: ‘’Damn..wat een catchy deunte!’’ Dacht ik bij mezelf. Stijlvol en mooi gedaan konden ik en mijn broer niet wachten om de game te spleen. Op START drukken dan maar..nee..de game starte niet…onze controller was kapot >_< Vol met frustratie ging mijn broer dezelfde dag nog een nieuwe controller kopen alleen voor deze game.(de controller deed het later weer wel maarjah..^^) Dus starten die game maar. Het beginfilmpje startte..de trein in Midgar kwam aan..wat een graphics…wat een mooie 3d filmpjes! Onze eerste speelsessie van Final Fantasy VII begon…

Story

Laat ik maar eerst zeggen dat het mijn broer was die deze game als eerst non-stop speelde tot aan de avonden maar uiteindelijk de eindbaas toch nooit kon verslaan(hoe dat komt begrijp ik nog steeds niet, maar mijn broer zijn game-kunsten liggen vooral bij racers en fighters blijkbaar). Maar toch pikte ik een stukje van het verhaal mee. Ik kende zowat elke character in de game zonder ook maar 1 x de game zelf echt gespeeld te hebben. Vooral Sephiroth bleef me bij. Hij leek net een sort god met die haren en die muziek die op de achtergrond speelde wanneer hij opkwam. Altijd een soort haat…en altijd stijlvol kwam hij tevoorschijn. Cloud, Barret, Tifa..Aeris..Vincent..Red XIII..Cid..allemaal hadden ze wel wat stoers. Zelfs Caith-Sith von ik niet eens zo heel erg. Elke character had iets specials en wel een background-story. Tot deze dag zijn er maar weinig games waar je zo mee gaat met de characters. En als er al zulke games zijn dan zijn het alsnog de characters uit de FF serie. Bij elke FF vanaf deel 6 waren de characters interessant en stoer. Nou zijn alleen fantastische characters niet het enige wat een game goed maakt. En vooral bij een RPG is het verhaal erg belangrijk. Laat het verhaal van FFVII er nou net eentje zijn die je niet zo snel vergeet. Hands-down de best story ever in een game, of zelfs film. Jah..het verhaal van FFVII is beter dan elke film die ik gezien heb.

Als Cloud Strife ben jij een mercenary(een soort soldaat dat voor geld vecht zeg maar) en jij vecht samen met je partner Barret Wallace tegen de mega-corporation Shinra Inc. Dit mega-imperium wil uit de life-energy van de Planet producten als Mako en Materia maken. Allemaal ten koste van de planet want ook al zijn deze producten goed..ook een planeet heeft een limiet. Maar het echte gevecht is tegen een lang-gedachte dode soldaat die blijkbaar dus nog leeft. De soldaat die zelfs Cloud heeft geholpen bij zijn eerdere dagen en zelfs bij het begin niet eens haat had tegen de wereld. Tot hij er achter komt dat hij deel is van een experiment…dan flipt hij als het ware en heeft hij haat aan iedereen die op de Planet rondloopt. Onderweg kom je meer mensen tegen die je steeds beter gaat leren kennen en echt het gevoel krijgt dat je een band met met hun krijgt. Samen vechten jullie als rebelse groep tegen deze man en Shinra for the sake of the Planet…en erachter komen wie de man zelf nou echt is in Cloud.

Dit klinkt allemaal misschien heel warrig maar deze game staat nu wel bekend om zijn fantastische verhaal. SPeel deze game, zelfs op deze dagen waar alles heel vaak om graphics moet gaan, en dan nog is er een grote kans dat je deze game beter vind dan wat voor game dan ook. Het verhaal van FFVII is vrijwel perfect. Geen woorden voor..

Graphics

Hoewel deze game voor de standaard van vandaag vrij lelijk en blokkerig over komt. Maar toendestijds waren de graphics van de game vrijwel legendarisch. De 3d FMV cut-scenes waren nog nooit zo mooi gemaakt en ze waren vooral voor dei tijd fenomenaal. Geen enkele game had in die tijd eigenlijk zulke mooie graphics met zulke gedetailleerde(again: voor dei tijd) modellen. De in-game graphics bestonden uit 3d-polygonen characters en een achtergrond dei vantevoren getekend zijn. De characters zijn als het ware in de tekening geplakt. Hoewel dit misschien cheap klinkt was dat toch wel 1 van de sterkste vpunten van de game. De achtergronden zorgden namelijk voor een sfeer die je in weinig games terug ziet. Hetzelfde deden ze ook in deel VIII en IX van de serie. En andere rpgs namen snel deze methode over. Pas in FFX op de playstation 2 werden de achtergronden 3d en nog mooier. Maar voor de PSone tijdperk was dat heel mooi. Tegenwoordig zijn games natuurlijk veel mooier maar je moet naar de tijdperk kijken. In de SNES-tijdperk vonden mensen dat al geweldig. En voor die tijd was FFVII gewoon een heel mooie en vooral sfeervolle game. De FMVs waren erg stoer(met name de dood van een certain somebody:P)

en de scene dat Cloud op zijn motor door de snelweg raast. De Summon spells in de game ware nook erg mooi voor die tijd. Grote monsters die opkwamen in een erg stijlvolle manier die je vijanden kapot mepten. Met veel licht-en sound-effects zorgde dat voor een mooie toevoeging aan de graphics en de gameplay.

Gameplay

Allemaal leuk en aardig allemaal maar de gameplay hoort toch wel 1 van de sterkste punten van een game te zijn. En in FFVII is dat zeker niet mis. Alhoewel ik het verhaal van FFVII echt vind uitblinken, vond ik de gameplay ook geweldig. Vooral omdat dit de eerste RPG was die ik speelde was het even wennen. Het gevechtssysteem van FFVII was de Materia-system. Een nieuwe stap in de reeks. Door een soort magische bolletjes aan je Equipment zoals je armor en weapon te chainen kreeg je character hogere stats en meer skills en abilities. Je kan je characters dus helemaal customizen. Materia met elkaar linken had ook een speciaal effect. Zo kon je bijv. de All-Materia linken met bijv. een Lightning Materia zodat de spell niet op 1 maar op meerdere tegenstanders kwam. Je character ging zeg maar niet zomaar level-up. Een erg verslavende manier van gameplay was de Materia system en hoewel ik de Sphere Grid van FFX misschien toch nog beter vind, kan ik vaak niet kiezen tussen de 2. De game maakt gebruikt van het ATB system. (Active Time Battle) Je wacht tot je character’s Wait command vol is en dan kun je je commands uitvoeren. In de game liep je op een Overworld map. Dit is zeg maar de wereld van het spel waar je rondloopt en naar plekken in het spel rondloopt en nieuwe dingen kunt ontdekken. Ook de summons waren erg leuk om op te roepen. Je kreeg tijdens het spel beschikking over steeds meerdere Summons. Dat leid naar een ander punt van het spel: de Side-Quests. Zo kon je meer Summons krijgen als je speciale opdrachten uitvoerden en kon je Chocobo trainen(wat bij het begin misschien lijkt op frustratie maar het kan uiteindelijk lijden tot iets heel moois) En de extra Weapons die een pain in the ass waren om te verslaan. Je moest erg veel moeite doen om ze te verslaan en hoewel ik nog steeds die moeite niet heb genomen…komt die tijd nog wel ^^

Sound en Music

De soundtrack van FFVII is 1 van de game’s sterkste punten. Mede omdat deze erg helpt bij het maken van ene goeie sfeer bij de game. Nou waren de basic sound-effects in FFVII niets om naar huis te schrijven of zo..de soundtrack wat je het meest hoorde in het spel is voor velen(including me) nog steeds 1 van de mooiste ooit gemaakt voor een game. Nobuo Uematsu zijn beste werk als je het aan mij vraagt. De Cosmo Canyon theme, Interrupted By Fireworks, de Boss Battle Theme, het liedje van plaatsen als Gold Saucer, Corel en Temple of the Ancients en de geweldige One Winged Angel track die je bij de final boss-battle hoort tegen Sephiroth. Allemaal fantastische nummers. Vooral die laatste staat bekend als 1 van de beste ooit in een game. Alhoewel ik de soundtrack van games als Final Fantasy VIII, Chrono Trigger en Final Fantasy X haast net zo mooi vind, is de soundtrack van deze game het erg waard om in huis te halen.

Overall

Het moge duidelijk zijn. Final Fantasy VII is mijn persoonlijk favo game ever. Zonder deze game was mijn kijk op spellen anders. Van een RPG wil ik een verhaal die haast net zo goed is als FFVII. Van een action game wil ik ook een goed verhaal. Van hedendaagse RPGs wil ik gewoon de kwaliteit dat ook in rpgs als FFVII, Chrono Trigger en FFX zit. En dat zie je jammer genoeg niet meer bij heel veel games. Alleen Square Enix games zijn natuurlijk gewoonlijks games met zulke kwaliteit. Games als Final Fantasy X(lees mijn crappy review over deze game ^^ http://www.insidegamer.nl/ureview.php?id=363 heb het cijfer bewerkt van deze game na nader inzien) en Kingdom Hearts zijn games die net zo’n kwaliteit als FFVII hebben. En raar dat alleen Square dit soort games kan uitbrengen. De aankomende Final Fantasy XII en vooral Kingdom Hearts 2 zien er echt geweldig uit en beloven heel veel goeds. Final Fantasy VII is de best game ever..dat zeg ik heel vaak..maar dat betekent niet dat ik een fanboy ben…want als ik een fanboy was zou ik zeggen dat FFVII Advent Children de beste film ever is of zo…wat ik dus totaal niet zo vind. Het was een erg dope film maar teleurstellend gezien de kwaliteit van de game vergeleken met de kwaliteit van de film. Het verhaal was erg zwak in Advent Children en de film zelf was relatief kort en onnodig als je het aan mij vraagt. De actie-scenes waren top maar dat maakt niet een goeie film. Over Dirge of Cerberus hoor ik helaas ook niet teveel goeds dus ik ben bang dat ze de Compilation of FFVII net zo goed niet konden maken. Maarjah eerst DOC maar zelf spelen als hij hier uitkomt en kijken hoe Crisis Core:Final Fantasy VII het op de psp doet. En heel misschien komt er nog een nieuwe FFVII game na de vrij recente bericht van Insidegamer.nl dat Tetsuya Nomura aan een nieuw spel bezig is en dat het waarschijnlijk over Red XIII of de 13e scène of zo uit Advent Children gaat…noujah veel rumors maar we zien het wel. Tot die tijd moet je gwn absoluut deze game kopen als je dat nog niet hebt gedaan. Ik garandeer je dat je het wel wat vind. En misschien word het,net als mij en vele anderen, 1 van je favo games. Aanrader dus!

Conclusie en beoordeling

None

Final Fantasy VII is naar mijn mening de single greatest game ever. Speel het nu als je het nog niet hebt gespeeld!
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Meeslepend verhaal
 • Graphics(voor die tijd!
 • Fantastische soundtrack
 • Hoge replay, zelfs na 9 jaar!
 • Kick-ass badguy en characters.
 • Minpunten
 • Niets echt aan deze game, maar de spin-off film: Advent Children verpest de waarde van dit spel een beetje.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ok, dus dat is voice control, lol, trophies zijn ook altijd wel cool :D

 • Nog geen reden om hem te kopen xD

 • Altijd welkom, alleen is het spel nu niet iets om erg warm voor te lopen.

 • Ook geen reden om hem terug te gaan spelen voor mij :P

 • Is al langer bekend :)

 • En één van de gouden trofeeën is: zing zo vals dat al je ramen in je huis breken. xD

 • Die haal ik meteen xD

 • Nou, dit trekt me zeker over de streep om alsnog een PS3 met natuurlijk SingStar te kopen! Ofzoiets..

 • Mooie update. Hopelijk zit er iets bij als 'Zing een zéér hoge C' of iets dergelijks. Altijd wel leuk voor feestjes :P

 • Er is niks mis met Singstar! Het ultieme vermaak voor een leuke avond met vrienden.

 • Gaaf, had er moeten zijn toen ik mijn verjaardag vierde. Man toen werd elke toon wel bereikt zeg. :')  Maar wel leuk, reden voor mij om de rust van de buren die in de tuin zitten te verpesten met mijn zangkunsten. :D

 • hehe mega als je niet goed genoeg kan zingen dan zul je nooit die trophies hale :P

 • Zit er ook mocro muziek in

 • Dus als je vals zingt, krijg je trophies ? Dan koop ik hem direct.

 • Trophies voor SingStar? Raar maar waar. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren