1. Rez 2

Rez 2

Heb jij bij het spelen van een spel wel eens het gevoel dat er meer in zit? Of dat je gewoonweg niet genoeg van een spel kan krijgen en het dan opeens afgelopen blijkt te zijn? Ons overkomt het vaak genoeg en wij dromen dan ook vaak over niet bestaande spellen, vervolgen op spellen of over mooie vrouwen. Over dat laatste zullen we het in deze rubriek niet hebben. In Dromenland denken, fantaseren en dromen wij over de toekomst.

We trappen deze Dromenland af met Rez 2. Rez is één van de beste spellen van de afgelopen paar jaren. Tenminste, zo denk ik er over. Wat wel een feit is, is dat Rez uniek was. Zei u verhaal? Dat heeft Rez niet. Net als een bepaald doel. Rez speel je niet om iets te halen, maar om te ervaren. Want naast het feit dat het een soort van schietspel is, speel je het spel meer om de geweldige muziek. Trillende controllers (of een speciale Rez-vibrator) en LSD-achtige beelden maken het plaatje daarbij compleet.

Toch had Rez één groot nadeel. Na een vijftal levels was het spel namelijk afgelopen. Natuurlijk kon het daarna nog vele malen gespeeld worden, maar er had gewoon meer ingezeten. Bovendien wist het spel niet goed te verkopen, maar dat heeft meer met de marketing en het spel zelf te maken. Is het alleen de korte duur, of zijn er meer punten die verbeterd moeten worden in een mogelijke Rez 2?

Zoals gezegd moeten er meer levels komen. Rez moest het doen met vijf levels, die stuk voor stuk interessant waren en een goede LSD-trip (volgens Kris dan) nabootste. Toch had een geoefende speler het spel binnen een uur of twee uitgespeeld. Daarom zou ik in een mogelijk vervolg toch een stuk of tien levels willen zien. Van mij part mogen de oude levels daarbij in een soort van remake tussenzitten, zolang ik er maar wat meer tijd aan kan besteden.

Ten tweede de muziek. Er was in mijn ogen weinig mis met de muziek uit het eerste deel. Sterker nog, ik heb mijn vriendin het spel een paar keer laten spelen zodat ik van de muziek kon genieten. Toch zou het voor het commerciële succes beter zijn muziek van bekende DJ’s te gebruiken. Kijk maar naar een spel als MTV Music Generator, waar Carl Cox zijn naam aan heeft verbonden. Dat spel wist in elk geval flink meer te verkopen dan Rez. Ik wil trouwens niet zeggen dat alle levels begeleid moet worden door muziek van een bekend iemand, maar één of twee bekende namen zullen het goed doen.

Iets waar de makers van het tweede deel van moeten afblijven is het visuele aspect. Ik zie namelijk niet in hoe de engine van het eerste deel verbeterd moet worden. De simpelheid en tegelijkertijd de diepgang van de graphics was perfect uitgebalanceerd. Dat het er met een mogelijk vervolg dan wat gedateerd uitziet, maakt mij persoonlijk niet veel uit. Rez was op visueel gebied gewoonweg uitmuntend.

Ik ben alleen bang dat er nooit een tweede deel zal komen. De maker van Rez heeft Sega namelijk verlaten en het spel zorgde voor meer verlies dan winst. Maar dromen kan geen kwaad…

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Orginele rubriek. REZ verdient een vervolg.

 • nog nooit van gehoord wel een x als rental gezien.

 • Toffe rubriek er zijn nog zoveel spellen die een vervolg verdienen maar die er nooit 1 hebben gehad.

 • je bedoelt rez 1 ultra. rez 2 bestaat (nog) niet.

 • REZ. Een van de leukste games ooit. Nee ik overdrijf niet.  Creativiteit leidt zelden tot commercieel gewin. REZ is daar een goed voorbeeld van. Desalniettemin verdient REZ een vervolg.

 • Nog nooit van gehoord

 • REZ nooit gespeeld, lijkt me ook niet zo leuk

 • ja REZ wat een vet spel, ik heb hem voor de Dreamcast echt vete shit van sega lekker de stereo toren aan en lekker hard :D weer wat anders dan die uitmelk zooi van Nintendo of EA :D

 • lijkt me leuk maar nog nooit gespeeld

 • Rez is een van de beste spellen op PS2 (en Dreamcast). Is ook goedkoop te krijgen nu. Een vervolg zou briljant zijn, maar ik zie het niet gebeuren. Overigens maakte de baas van het voormalige UGA een tijdje geleden wel een toespeling op een Rez-achtig spel dat hij wilde ontwikkelen voor de PSP (stond in Edge geloof ik)

 • dan, 193.173.48.170 ga je naar www.google.nl/images en typ je Rez

 • Briljant spel Rez, alleen vond ik Frequency toch iets leuker om te spelen, maar Rez was zeker een artistiek hoogstandje! Maar helaas niet aansprekend voor de massa, waardoor het commercieel geen succes is geworden (ongeveer net als ICO, ook zo'n meesterwerkje….)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren