1. Grand Theft Auto: San Andreas (PS2)

Grand Theft Auto: San Andreas (PS2)

Five years ago Carl Johnson escaped from the pressures of life in Los Santos, San Andreas, a city tearing itself apart with gang trouble, drugs and corruption. Where filmstars and millionaires do their best to avoid the dealers and gangbangers. Now, it’s the early 90s. Carl’s got to go home. His mother has been murdered. His family has fallen apart and his childhood friends are all heading towards disaster. On his return to the neighbourhood, a couple of corrupt agents frame him for homicide, CJ is forced on a journey that takes him across the entire state of San Andreas, to save his family and to take control of the streets.

Carl Johnson

Carl Johnson, CJ, keert na vijf jaar gewoond te hebben in Liberty City terug in Los Santos, na vernomen te hebben dat zijn moeder op brute wijze is vermoord. Carl was naar Liberty City weggevlucht omdat na zijn broers dood hij zich niet meer veilig voelde in Los Santos. Eenmaal thuis gekomen treft hij een andere stad dan voorheen aan. The Grove Family waar Carl toebehoort, is de greep van de stad verloren en Carl besluit om in Los Santos te blijven om dit probleem op te lossen.

Gigantisch

Hoewel de vorige Grand Theft Auto delen zich nog tot één stad beperkten, zo heeft San Andreas één hele staat met drie steden ter grote van Vice City. Je begint in Los Santos (Los Angelos) maar later kom je in de steden San Fierro (San Francisco) en Las Venturas (Las Vegas). Tussen deze drie steden bevind zich het platteland waarin tientallen kleine dorpen, vele boederijen, bergen, tankstations, rivieren en een gigantische woestijn te vinden zijn. Heen en weer rijden tussen deze steden zal dan ook ruim een kwartier in beslag nemen.

Heel San Andreas kun je natuurlijk verkennen. Eerst heb je ongeveer een derde van het gebied tot je beschikking. De toegangswegen tot de andere wegen zijn afgesloten. Je kunt echter wel met weinig moeite de andere steden binnentreden, al zit er dan wel heel politiecorps achter je aan, wat al snel leidt tot wasted. Dus zul je eerst alle missies van het huidige gebied moeten uitspelen wil je beschikking krijgen over de andere gebieden.

Het grote gebied brengt ook nadelen met zich mee. Zo zul je voor sommige missies mag je even van Los Santos en San Fierro en terug heenrijden, wat behoorlijk veel tijd inneemt. Gelukkig komt Rockstar met de ‘trip skip’ die je toe laat om een ritje naar een locatie over te slaan, mits je deze missie al een keer gedaan hebt.

Aan de besturing is met San Andreas weinig veranderd. Zo kun je nu wel (eindelijk) zwemmen en over muren kan klimmen. Ook is de besturing van de auto’s aangepast en is nu wat realistischer. Zo neem je nu een bocht op een hoge snelheid niet meer zo makkelijk als in de vorige Grand Theft Auto delen, je raakt iets sneller in de slip.

Karakterontwikkeling

Nieuw in dit deel is de karakterontwikkeling. Zo heeft CJ een aantal statistieken die invloed hebben op de gameplay. De waarde van deze statistieken wordt bepaald op wat je ingame doet. Rij je veel op de motor dan krijg je langzamerhand een hoge ‘bike skill’. Zo zal je ‘fat meter’ toenemen als je veel eet en alleen maar in een auto rijdt, deze zal weer afnemen als je een stuk rent of fietst. Je ‘muscle meter’ krijg je omhoog door veel te trainen in de gym, wat zorgt voor een opgepompte CJ. CJ’s ‘sex appeal’ wordt bepaald door de kleding die je draagt, je kapsel en tatoeages.

Tunen

Ook kun je auto’s tunnen in tuneshops die je her en der aantreft rondom heel San Andreas. De mogelijkheden zijn vrij uitgebreid, maar verwacht geen Need for Speed taferelen. Ook zul je alleen het uiterlijk van een auto kunnen veranderen. Jammer genoeg past de gameplay van Grand Theft Auto niet echt bij het behouden van één auto. Zo zal je auto snel crashen gedurende een rit naar een andere stad, en om je dure getunede auto te laten crashen is zonde dus bij mij stonden al mijn auto’s niks te doen in de garage.

Vervelen bestaat niet in San Andreas

Zo zijn er naast het tunen van je auto nog talloze andere dingen te doen rondom San Andreas. Wat dacht je van spelen op arcadekasten, wedden bij paardenraces, overleven in een destruction arena, schietoefeningen, dansen in een discotheek, spelen als taxichauffeur, de pooier uithangen, meedoen aan straatraces, biljarten, zwemmen, inbreken in huizen, rij en vlieg les nemen, fietsen, een vriendin onderhouden, geldkoeriers onderscheppen, parachute springen etc. Zo zijn er talloze dingen te doen waardoor je uren achter de buis blijft kleven.

Gameplay

De missies in San Andreas zijn erg afwisselend en worden ingeleid door middel van leuke kort cut-scenes. Zo zorgen de dialogen voor een flinke dosis humor. Na de cut-scene begint de missie. In het begin van het spel zijn de missies nog vrij eenvoudig, maar hoe verder je komt een moeilijker de missies zullen worden en hoe meer verwoestentingen je teweeg zult brengen. Zo heb je drive-by gevechten, achtervolgingen enz. Zo heb je nu ook dansmissies waarbij je op het juiste moment de juiste knoppen moet indrukken. Toch is de balans van de missies niet echt lekker. Zo heb je op het ene moment doodsimpele missies, terwijl andere tientallen pogingen vereisen, wat zorgt voor enige frustratie.

Geluid

De Grand Theft Auto delen staan naast de free roaming, vooral bekend om de hilarische radiostations. En wederom slaagt Rockstar hierin. De radiostations beschikken over een uitstekende en erg brede muziekkeuze, en ook de DJ’s en reclame blokken bezorgt iedereen geheid een glimlach. Daarnaast is op het gebied van voice actor alles top in orde. Zo spreekt Samuel L. Jackson de rol van corrupte politieagent Tenpenny in. Ook doet de vrij onbekende rapper Young Maylay de stem van Carl Johnson. De stemmen komen synchroon over met het beeld, weten het de speler te boeien zodat je helemaal in het spel wordt opgezogen.

Toch is niet alles goud wat blinkt in San Andreas. Zo moet het spel het niet hebben op het grafisch vlak, haarscherpe textures. Ook zorgt het target systeem soms voor frustraties omdat de camera niet mee wil werken. Ook is het save systeem erg achterhaald, zo moet je steeds naar een huis om daar te saven. Rockstar geeft je dan nog wel de mogelijkheid om huizen te kopen, maar toch blijft het vervelend dat je steeds zo’n pokken eind moet rijden naar een van jouw huizen om daar te kunnen saven. Verder heeft San Andreas erg veel last van pop-ups. Zo zullen auto’s spontaan te voorschijn komen en dit geldt voor meerdere objecten. Wel moet Rockstar credit krijgen over hoe ze met veel zorg de wereld ontworpen hebben, overal zijn er teksten te lezen, verkeersborden te lezen enz.

Conclusie en beoordeling

Zoals je ziet zijn er tientallen, zoniet honderden dingen te beleven in San Andreas, wat zorgt voor tientallen uren speelplezier. Toch zijn er enkele fouten zoals de pop-ups, framerate en het soms lange rijden tussen steden. Toch storen deze dingen nauwelijks onder het spelen. Grand Theft Auto: San Andreas is in één woord te beschrijven: groot!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Gigantische wereld tot je beschikking
 • Details
 • Radiozenders
 • Voice-acting
 • Minpunten
 • Pop-ups
 • Framerate
 • Target systeem

Dit artikel delen

Over de auteur

Ash

Reacties

 • Nou, gezien zijn talent voor spelletjes maken, zal dit misschien wel tot een nieuwe spellenreeks leiden!

 • Lijkt me een goede ontwikkeling. Al denk ik zelf niet aan een realistische shooter of westerse RPG. Daar zijn er al veel te veel van. Laat dat kleine beetje Japanse games nou niet verdwijnen.

  Ik zelf denk meer aan de vindingrijkheid van een Japanner en de technische kennis van westerse ontwikkelaars.

 • Ik geef hem groot gelijk.

 • Natuurlijk wil hij met een westerse ontwikkelaar werken, aangezien deze tegenwoordig het voortouw in de gameindustrie nemen. Square is ook niet voor niets aan het shoppen in het westen. Ben blij dat de Japanners door hebben dat ze de voorsprong die ze hadden op westerse ontwikkelaars aardig kwijt zijn. Denk ook dat de japanners wat meer sfeer in de westerse games kunnen brengen, een prima combo lijkt mij.

 • Het valt te proberen :)

 • Het gros van de Japanse spellen loopt tegenwoordig achter de feiten aan. De westerse games lopen op technisch gebied vaak ver vooruit.

  Metal Gear loopt ook al jaren op dezelfde verouderde gameplay, dus dit kan alleen maar goed uitpakken.

 • een goede beslissing

 • Ben benieuwd, het lijkt me in ieder geval een goede ontwikkeling.

 • Ja Kojima, ga even bij Microsoft langs de deur…

 • Genoeg mogelijkheden, kom maar met iets verbluffends, aub!

 • Zolang Metal Gear maar niet 'verwesterd' wordt vind ik het allang goed. Verouderde gameplay? Ik merk er anders niets van, het werkt namelijk gewoon goed.

 • @Ties

  Heb jij MGS4 wel gespeeld?

  Over het algemeen zijn de Japanse games JUIST technisch van hoge kwaliteit tov. de westerse.. Final Fantasy, MGS, zelfs Mario.. Ga nu niet beweren dat dat allemaal grafisch slechte games zijn..  OT: Hoop op een samenwerking tussen Ubisoft-Montreal en Kojima.. Daar kan echt iets goeds uit komen :D


 • @Stephan3007:

  Voor mij bleef het anders niet lang leuk.

  Na twee keer het uitgespeeld te hebben had ik er wel genoeg van en er was weinig replay value.

  ———–

  Ben benieuwd :) .


 • Dat zou wel eens leuk zijn. :)

 • Kojima bij Epic Games? ^^

 • We zullen zien of het werkt!

 • @Ties

  Heb jij MGS4 wel gespeeld?

  Over het algemeen zijn de Japanse games JUIST technisch van hoge kwaliteit tov. de westerse.. Final Fantasy, MGS, zelfs Mario.. Ga nu niet beweren dat dat allemaal grafisch slechte games zijn..

  Grafisch goed betekend niet dat het ook technisch goed is.  En laten we eerlijk zijn. MGS4 voegt een heleboel mooie veel te lange filmpjes toe. Maar qua gameplaymerk ik eerlijk gezegd geen verschil met MGS1. Alleen de camwera werkt anders, dat is de enige vooruitgang die ze hebben geboekt, op het grafische vlak na dan.  Verder brengt het totaal geen vernieuwing. • Ga maar eens samenwerken met Bioware ofsow, of Bethesda. Daaruit zou een monstergame komen!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren