1. Age of Empires III (PC)

Age of Empires III (PC)

Toen ik hoorde dat Microsoft - Ensemble met Age of Empires 3 kwam wist ik niet wat me te verwachten stond. Er werd met dit deel namelijk over een heel andere boeg gegooid. Waar je in de vorige delen te paard of te voet met zwaarden ten strijde ging, heb je nu beschikking over wapens en grote kannonen. Bovendien zal je niet meer op vertrouwde Europese grond vechten, maar trek je ten strijde in de Nieuwe Wereld, Amerika. Een grote overgang dus, maar of het wat zou worden? Zelf was ik altijd fan van Cossacks als het om dit genre gaat. Nu moest ik toch AoE 3 eens proberen.

De Nieuwe Wereld

Wat niet veranderd is, is dat je nog steeds de vertrouwde 3 gamemodus hebt, namelijk campagne, skirmish en scenario’s. Laat ik beginnen met de hoofdmodus, de campagne. Zo als ik al zei, je bent in de Nieuwe Wereld, rond 1400. In campagne moet je verschillende missies volbrengen. In de eerste missie krijgt Morgan Black, Ridder uit de Orde van St. John, de opdracht Malta te verdedigen tegen de Ottomannen. Als zijn baast erachter komt dat de held van de Ottomannen, Sahin, plannen heeft om naar de Nieuwe Wereld te gaan, stuurt hij Morgan achter hem aan. Het begin van vele missies in Amerika. De missies zijn in ieder geval goed gevarieerd. Zo heb je missies waar je maar een paar mannen hebt, en naar een koning toe om iets te overhandigen. In ander missies heb je dan weer macht over een groot leger en ben je iedereen te baas. Je hebt nu wel minder beschavingen dan in Age of Empires 2. Het zijn er nu nog 8, maar WIJ zitten er wel in! Inderdaad, je hebt de mogelijkheid om Nederland te zijn. Wij hadden in die tijd immers een groot aandeel daar ( niet altijd positief, slavenhandel nr. 1 e.d.). De verschillen tussen de beschavingen zijn goed zichtbaar en ook bij de ‘Dutchies’ heb je wel het gevoel dat je Nederlander bent. Ze spreken nu zelfs Nederlands, maar de zinnen zijn echt standaard en vrij simpel. “Houthakker!, timmerman en aanvallen!” Echt veel meer zinnen zul je ook niet horen. Toch is dit een grappige toevoeging en het is niet echt storend.

Thuisbasis

Elke beschaving heeft dus zijn eigen taal, en ze zijn ook zeker niet allen even sterk. Een groot pluspunt! Waar ik in vorige delen helemaal niet door had dat ik met dat land speelde, behalve een paar belangrijke helden en de bouwkunst, had ik dat nu echt. Zo is het echt moeilijk om met een minder sterke beschaving een grote te verslaan, andersom is het al veel makkelijker. Er zijn ook weer verschillende ages ( verschillende uitbreidingen om je land sterker te maken). In totaal zijn dit er nu vijf, ook iets minder dan we gewend waren. Dit is allemaal niet zo belangrijk. De grootste vernieuwing is dat iedereen nu een thuisbasis heeft. Dit betekent dat je handel gaat voeren met andere landen. Ze zorgen niet alleen voor aanleg van units, voorraden, gebouwen en geld, maar je gebruikt het ook voor een experience opbouw. In AoE 3 heb je namelijk je eigen deck. Hierin kies je kaarten, voor leveringen aan je towncenter, die je als eerste wilt gebruiken en je kunt dingen kiezen die je wilt upgraden in de verdere ages. De verdere acties die je dan maakt, zoals units verliezen en afmaken, hebben invloed op het aantal XP dat je bezit. Dus je moet kaarten kiezen en aan de hand daarvan kun je extra XP verdienen. Al met al een hele goede toevoeging. Elke beschaving heeft dus zijn eigen thuisbasis, eigen taal en cultuur en ook zijn eigen helden. Iedereen heeft ook nog zijn eigen soorten mannen of units die alleen bij dat land horen. Ons Nederland heeft als held Jacob van Wassenear, en dit is de slechtste niet. Hij kan in één schot de schatbewaarders doden en hij kan zelfs met één schot een infanterie afmaken. Sowieso kunnen alle helden niet dood, zodat je met dezen een lekker eindje door je tegenstanders land kunt lopen. Of door de bossen, want hier kun je soms een ‘nur’ vinden. Hierdoor krijg je geld of wat extra XP. Andere mannen die alleen ‘ons’ Nederland heeft, zijn een Ruyter (cavalerie), een Fluyt (marine) en een Envoy.

Geen RPG, wel grafische pracht.

De thuisbasis is een erg leuke toepassing. Toch hoef je weer geen grote overwegingen te maken of je het één of het ander kiest, AoE 3 is vooral voor het brede publiek. Misschien dat men bang was dat wanneer het echt RPG werd, veel gamers eerder voor Cossacks e.d. kozen. Ook de gameplay is niet heel erg uitgebreid. Nadat ik altijd voor de Cossacks kant ging, is dit toch wel een stapje terug. Niet dat dit spel veel minder is, integendeel, maar het is zeker niet zo diep uitgewerkt als Cossacks. De gameplay zit verder goed in elkaar, aan een paar dingen is behoorlijk verandering in gebracht. Zo hoeven je villagers niet steeds heen en weer te lopen om voedsel of hout te brengen, maar komt dit er automatisch al bij. Je hoeft dus niet steeds op je werkmannen te letten, die doen hun werk zelf wel, en kun jij je bezig houden met de gevechten. Soms krijg je daarbij hulp van Indianen. Indianen? Ja. Op sommige plekken op de map zijn kleine, neutrale indianen stammen. Maar wanneer je echter deze tegenkomt, kun je ze veroveren. Wanneer je een nederzetting hierbij plaats krijg je XP punten, maar je kunt de indianen ook trainen. Veel keuze hebben ze niet, ze kennen je taal niet en het is erg goedkoop. Erg leuk dus. Veel bugs zitten er ook niet in het spel. Oei, wat balen dat er één hele grote fout zit, en nog wel in de eerste missie ook. Niet echt professioneel dus. Je AI, die overigens verder heel aardig is, geeft je op een moment geen nieuwe opdracht meer. Heel ingewikkeld om hierdoor toch door te gaan. Gelukkig is er intussen al een patch die de problemen verhelpen. Waar ik me soms ook nog wel aan ergerde was de formatie. Je hebt nu de mogelijkheid om verschillende units bij elkaar in één formatie te zetten. De snelheid wordt bepaald aan de langzaamste unit. Op zich heel leuk en aardig, maar wanneer het op vechten aankomt gaat het helemaal verkeerd. Iedereen blijft nog steeds hetzelfde tempo lopen, terwijl toch logisch lijkt dat de boogschutters en de mannen met kanonnen achteraan blijven, en dat paarden nu hun eigen tempo lopen. Hier kwam je toch snel wat in de problemen en al gauw hield ik hem uit deze formatie. Wat hierbij wel beter is, is de mogelijkheid om bepaalde dingen over units in een menu te veranderen. Zo kun je ervoor zorgen dat je mannen niet meteen eropaf rennen, maar eerst op een afstand blijven schieten of wat dan ook. Het is dus wat dubbel wat dit betreft. Maar waar niemand om heen kan, is de kwaliteit van de graphics. Want grafisch is Age of Empires echt een plaatje. Alles ziet er echt super uit. De omgevingen en mappen zijn erg mooi, en ook je mannen zien er goed uit. Het geluid is ook zeer goed, maar dit onderscheidt zich minder snel dan de graphics. De ontploffingen horen lekker, je mannen dreunen hun zinnetjes lekker op en van omgevingen vang je ook nog wel eens wat geluiden op, denk daar aan vogels enz. De steden met de gebouwen zijn stijlvol en behouden dat echte Age of Empire sfeertje, dit is gelukkig nog niet verdwenen.

Online

Er zijn natuurlijk in AoE 3 onelinermogelijkheden. Het menu is zeer sterk verbetert. Je kunt nu van andere zien hoe sterk ze zijn en er zijn statistieken af te lezen. Ook je thuisbasis speelt weer een belangrijke rol. Ook moet je weer je eigen deck met kaarten kiezen.

Spelers kunnen nu van elkaar zien hoe ver ze al zijn en kun je met zorg je tegenstander kiezen. Geen oneerlijke gevechten meer, maar aan elkaar gewaagde tegenstanders voor eerlijke potjes Real Time Strategy. De moeilijkheidsgraad ligt wel veel hoger. De eerste keren dat ik online ging, verloor ik. Het is dus niks vergeleken met de AI van je PC.

Age of Empires 3 vind ik de beste van de trilogie. Op een één of andere manier blijf je toch lang achter deze game zitten, het heeft iets waardoor je al snel nog een potje begint. De replay-waarde is dus erg hoog. De game heeft genoeg nieuwe dingen in petto maar toch is het oude AoE sfeertje behouden. De thuisbasis is een goedgeslaagde vernieuwing, en het samenstellen van een deck is erg leuk. Graphics zijn echt supervet, en bovendien klinkt alles lekker. Dit neemt niet weg dat er ook nog wel wat fouten te vinden zijn. Een grote bug in de eerste missie was erg irritant en het formatie-experiment is niet echt geslaagd. Maar toch is Age of Empires 3 een erg goede game, de complimenten hiervoor aan Ensemble. En ook nog bedankt dat jullie om ons kleine kikkerlandje denken, we zitten er eindelijk in en het speelt nog lekker weg ook!

Conclusie en beoordeling

None

Age of Empires 3 is de beste uit de serie. Het is een zeer goede game, maar nog niet perfect.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Oude sfeertje
  • Thuisbasis
  • Graphics
  • Nederland zit erin
  • Replay
  • Minpunten
  • Grote bug eerste missie
  • Formatie
  • soms wat haperingen in gameplay

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren