1. Battlefield 2 (PC)

Battlefield 2 (PC)

Battlefield 2 is wat sommige mensen noemen de “echte opvolger van Battlefield 1942”. Battlefield Vietnam kreeg geen goede recensies, en het spel was eigenlijk niet echt een waardige opvolger van zijn voorganger Battlefield 1942. Maar met Battlefield 2 zit het wel goed. Meer dan goed eigenlijk. Dit spel is gewoon super! “MOVE OUT SOLDIER!”

Oorlog anno 21e eeuw!

Battlefield 2 speelt zich – anders dan zijn voorgangers – af in een fictieve oorlog. Deze oorlog is in zoverre fictief, dat het zich niet afspeelt in een oorlog die in onze geschiedenisboeken staat (wat wel het geval is met Battlefield 1942 (WW2), en Battlefield Vietnam (Vietnam oorlog)). Deze oorlog speelt zich af in het midden oosten. En hij speelt zich ook af in het heden. Dus weg met die blikke rammel tanks, weg met die granaten op een stokje, en vooral weg met die geweren die je in een aanhanger mee kon nemen. Niks van dat alles, alleen maar modern wapentuig.

How about some help over here?

In Battlefield 2 is oorlog voeren in principe heel simpel. Je maakt een account, klikt op multiplayer, kiest een server en als je klaar bent met laden zit je in feite midden op het slagveld. Als je eenmaal in het spel bent kun je kiezen uit verschillende klassen. De een kiest graag voor Special Ops, terwijl de ander zweert bij Sniper, en weer een ander speelt graag voor dokter en kiest de Medic klasse. Heb je eenmaal een klasse gekozen, dan moet je nog een spawn punt uitkiezen. Er zijn vaak verschillende punten, en naarmate het spel vordert kunnen daar punten bij komen, maar ook weer af gaan. Je moet namelijk vijandelijke basissen aanvallen, en zo overnemen. Dit doe je door een bepaalde tijd bij de vijandelijke vlag te gaan staan. De vlag wordt omlaag gehaald, en de vlag van jouw team wappert omhoog. Maar let wel op, want net zo hard als jij een basis van de tegenstander kan innemen kunnen hun dit ook met jouw doen. Daarom moet je zorgen dat én je basis goede defensie heeft, én mannen op pad kunnen om andere basissen in te nemen.

En daar komen squads bij kijken. Squads zijn groepjes van soldaten. Aan het hoofd staat een squadleader die orders kan geven aan zijn squad, maar ze ook kan ontvangen van de commander en ze daarna kan (lees: moet) doorgeven aan zijn squad.

Requesting UAV, over!

En daar komt meteen een geheel nieuw aspect bij de game kijken: de commander. De commander is een lid van een team dat democratisch wordt gekozen nadat hij zichzelf beschikbaar heeft gesteld. Als commander kun je orders geven aan de squadleaders maar je kan ook het heft in eigen handen nemen. En dat is cool. Je kan als commander een apart scherm oproepen met een overzichtskaart (die overigens 3 zoomlevels heeft) van de map. Daarna kun je ervoor kiezen om een artillery te schieten op een door jouw gekozen punt. Maar je kan ook bijvoorbeeld supplies droppen, of een UAV laten overvliegen.

Maar je manschappen kunnen ook vragen hierom. Jij als commander kan dan het verzoek accepteren of weigeren.

Maar er zit ook een nadeel aan. Want om die acties uit te voeren heb je natuurlijk wel afweergeschut nodig, en een satteliet. En dat zijn nou juist de dingen waar de tegenstander graag een bom op gooit. Als dit gebeurt moet je een order naar je mannen sturen dat ze de boel als de bliksem weer repareren.

De commander is ook niet oppermachtig. Hij kan gewoon neergeschoten worden, net zoals iedereen. Daarom kiezen sommigen ervoor om zich te verschuilen op een plaats en van daaruit alle acties uit te voeren, maar je kan ook gewoon mee spelen in het spel.

De commander kan ook afgezet worden. Als je vind dat hij geen ene bal uitvoert kun je gaan muiten tegen hem. Als genoeg mensen voten voor zijn afzet dan gebeurt het ook.

Grafiekjes en nummertjes

Battlefield 2 is een perfecte game voor mensen die houden van statistieken en nummertjes, en die ook nog eens een zwak hebben voor FPS games. Battlefield 2 houd namelijk álles bij van wat je doet. Hoeveel keer je gedood bent, hoeveel anderen jij hebt gedood, hoe lang je hebt gespeelt, in welke maps je hebt gespeelt, en ga zo nog maar even door. Ook kun je medals, badges en ribbons verdienen. Hier heb je verder niet zo heel veel aan, maar het is wel stoer om te zeggen dat jij net die éne moeilijk te krijgen medal hebt.

Alle statistieken worden in het BFHQ (ingame) getoond. Zo kun je kijken hoe goed je bent vergeleken met je beste vriend(in).

Op internet zijn genoeg sites te vinden die deze statistieken ook aanbied, zodat je dus niet eerst helemaal het spel hoeft op te starten, of zodat je aan iedereen die wél een internetverbinding heeft, maar geen Battlefield 2, kan laten zien hoe goed je bent.

Conclusie en beoordeling

Battlefield 2 is écht een game die je moet hebben als je van shooters houd. Als je het daarnaast ook nog eens leuk vind om je te verdiepen in allerlei cijfertjes, dan waan je je in de Zevende hemel met dit spel. Lock and Load!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Online knallen
 • Moderne setting
 • Statistieken
 • Mooie graphics
 • Minpunten
 • Na een tijdje ken je de maps wel
 • Geen uitgebreide handleiding

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Waarom doen ze dit niet met Fifa? :(

  Dan deed ik graag mee…

 • €20,- inschrijf geld. DOEI!

 • 20 euro!! wtf… waarschijnlijk win je toch niet :P

 • 20 Euro nou ben ik geen krent maar dit is echt te belachelijk!! Als de game niet goed verkocht heeft moeten ze toch ergens geld vandaan halen ;-)

 • Wat lul je nou Techro? Konami weet niet eens van dit toernooi dus laat staan dat ze er geld mee verdienen. Bovendien verkoopt PES 9 op de Playstation 3 beter dan Fifa 09. Maar als je je een beetje goed geinformeerd had in plaats van zo'n domme reactie te plaatsen dan had je dat zelf ook geweten. En nee ik ben geen PES-fanboy, want speel voornamelijk Fifa 09 online.

 • Wat, 20 euro?! Dat vind ik toch wat veel voor zo'n toernooi.

 • Lol ik geef nog niet eens 20 euro uit voor zo'n ruk spel als PES2009, laat staan voor een tournooi. Waar halen ze het lef vandaan…..  Pes9 SUCKS big time

 • @ Colonel_Kilgore  Gast volgens mij had ik er ook een knipoog achter geplaatst druktemaker om niks…Stiekem toch een PES fanboy? Ik heb ze allebei en beide prima games!

 • Vind het prijzengeld nogal karig in vergelijking met het inschrijfgeld, eerlijk gezegd.

 • Komt er ook nog een FIFA toernooi, dan zou ik graag meedoen namelijk.

 • haha ik woon er niet eens 10 minuten vandaan

 • Saai spel saai toernooi saai geld

 • Online toernooien voor Fifa worden o.a. georganiseerd op digitaalgras.nl, offline zou ik het niet weten…

 • ik denk dt het idd tijd word over te stappen naar Fifa toernooitjes te organiseren inplaats van die PES-crap!

 • Dag Next e.a.,  Ik wil graag aangeven dat het geen juiste weerspiegeling is van de werkelijkheid.  Bij 80 deelnemers zijn dit in ieder geval de volgende prijzen:  nr1 €450

  nr2 Playstation 3

  nr3 €75

  nr4 €25  Indien je de website had bekeken had je het ook kunnen weten. Verder moet je wel weten dat op zo`n dag een goede en professionele (20 HD LCD`s, 20 PS3`s en 20xPES2009 PS3) organisatie vereist. Ook moet er een locatie worden afgehuurd en zijn er natuurlijk diverse onkosten i.v.m. vervoer vanuit Groningen naar Bussum. Niet te vergeten de 6 organisatieleden die het ook voor vrijwel niets doen :)  Tot slot wil ik wel aangeven dat wij sinds kort ook een fifahyve hebben namelijk www.fifalive.hyves.nl en wij ook fifa toernooien gaan organiseren aangezien een medeorganisator met dit idee kwam en hij helemaal gek is van Fifa (ik voel meer voor PES). De website www.fifalive.nl is nog in opbouw.  Misschien hebben jullie zo een beter beeld van de toernooien. Uiteraard staan wij altijd open voor suggesties met een juiste onderbouwing en natuurlijk goede ideeën.  Groeten Elite

  www.peslive.nl

  www.peslive.hyve.nl

  www.fifalive.hyves.nl


 • Zo iedereen stil!!!

 • Elite laat van zich horen. Verduidelijking is altijd welkom!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren