1. Mario Smash Football (NGC)

Mario Smash Football (NGC)

Mario hijst zichzelf in een voetbaltenue..De nieuwe Ronaldo of een Geert den Ouden?

Na tal van optredens in allerlei sporten is het voor Mario dan eindelijk zo ver, hij mag ruiken aan het groene gras en op noppen het veld betreden, samen met zijn collega’s natuurlijk. Is Mario Smash Football de Gatorade Cup of de Champions League?

Voetbal?

Alhoewel de titel Football doet vermoeden dat je voetbal gaat spelen is het eigenlijk niet het geval. In plaats van de gebruikelijke elftallen mag je welgeteld op komen dagen met 5 spelers, sterker nog, naast een keeper en aanvoerder heb je drie mannetjes op het veld hobbelen die exacte kopieën van elkaar zijn..een soort van de Boertjes dus. Dat het kopieën van elkaar zijn valt mee te leven, maar het feit dat je als teamleden welgeteld vier keuzes hebt (Birdo’s, Koopas, Hammer Bros. en Toads) valt toch wel wat mager te noemen, vooral ook omdat het voor het spelen niks uitmaakt.

Naast de saaie kopieën heb je de aanvoerder, ook deze hebben geen duidelijke onderscheidende eigenschappen van elkaar, Donkey Kong is niet sterker dan een Daisy, een Peach niet sneller dan een Wario. Het enige verschil dat een klein beetje merkbaar was, was het bereik van de tackles (Donkey Kong maakt een langere sliding), maar dit verschil heeft praktisch geen invloed op het spel.

De aanvoerder heeft wel een speciale eigenschap. Weet je namelijk genoeg ruimte voor jezelf te creëren en houd je de B-knop lang genoeg ingedrukt, dan kun je een zogenaamde superstrike maken. Deze superstrike is vrij lastig om uit te voeren, en nog lastiger om daadwerkelijk mee te scoren, tijdens de superstrike moet je nog 2x goed timen om het maximale rendement te krijgen. Lukt dit je echter, word je beloond met twee doelpunten in plaats van één.

Het opstarten van een superstrike kost tijd, maar gelukkig krijg je gedurende het spel voorwerpen tot je beschikking (als je een schot lost op doel, of als je onterecht wordt getackeld). Deze voorwerpen kennen we allemaal uit onder andere Mario Kart. De bananen, rode en groene schildjes, ijsschilden en bommen vloeien rijkelijk over de grasmat. Door het gebruik van deze voorwerpen kan je tijdelijk tegenstanders uitschakelen en heb je genoeg tijd om je superstrike op te starten.

Gelukkig heb je als verdediging ook de mogelijkheid om voorwerpen af te schieten op de aanstormende tegenpartij, maar ook de nodige tackles. Er zijn er hier twee typen van. Enerzijds is er de gematigde tackle waardoor je sneller met de bal er vandoor kan en anderzijds de keiharde beuk waardoor je tegenstanders met bal en al onder de grasmat schopt of tegen de elektrische omheining.

“Elektrische omheining?” vraag je je wellicht af. Ja, de elektrische, onzichtbare omheining zorgt ervoor dat je constant aan het doorspelen bent en de enige ‘onderbreking’ de doelpunten zijn. Het reorganiseren van een verdediging is er dus niet bij, het is constant opletten geblazen en er vol voor gaan.

De vraag komt naar voren: is dit voetbal? Als je eerlijk bent, nee! Als Mario een ijshockeymasker ophad en de spelers schaatsen onder hadden was het gewoon ijshockey. Van blessuretijd is bijvoorbeeld ook geen sprake, maar bovenin loopt een droge aftellende timer mee. De makers bij Next Level Games zijn wat doorgeschoten in hun idee om het maar zo makkelijk mogelijk te houden. Het is gewoon gemakzuchtig geworden. Dat blijkt wel als we kijken naar andere zaken in deze game.

Heb ik de demoversie?

Als we kijken naar het aantal modi dat te kiezen valt, kan je niet anders concluderen dat de makers totaal geen fantasie hebben gebruikt. Je kan kiezen een los potje spelen, in een Cup, in een Cup waar je twee keer alle teams ontmoet en je kan een eigen cup maken waarbij je eventueel meer menselijke teams hebt. Dat is het! Nou ja, er zijn wat bonussen vrij te spelen waardoor je wat cheats kunt unlocken, maar als je het spel drie dagen speelt heb je ze allemaal te pakken, het unlocken houd je amper bezig, vooral omdat de cheats het kleine beetje balans wat in de game zit (door de eerder genoemde ‘kloonteams’) verloren gaat.

Naast de beperkte aantal modi en kloonteams is er nog een nadeel. Het geluid. Er is geen commentator bij de wedstrijden. Een droge analyse bij de goals had perfect gepast bij dit spel, een stem tussen de wedstrijden door die het toernooi aan elkaar kletst was ook leuk geweest, nu kan je alleen genieten van een muziekje dat je na een paar keer ook wel kent.

Tijdens het vieren van de doelpunten valt ook wat op, het juichen van je goals gebeurt op een handvol manieren. Het maakt niet uit of je de winnende goal in de laatste seconden scoort, of zojuist de eretreffer van de 1-6 scoort. Je spelers gaan uit hun dak alsof ze zojuist op Panenka-achtige wijze het EK hebben binnengehaald.

Slecht…?

Al voorgaande punten zijn vooral kritiekpunten, maar om eerlijk te zijn, het is allemaal niet zo erg. Pas als je het spel gaat vergelijken met andere voetbalgames valt op wat voor een matige voetbalgame dit is. Je kan het daarom ook beter gewoon zien als een party-game, in plaats van een sportgame.

Alles in het spel is erop gericht zodat je binnen twee minuten een partijtje aan het ballen bent, er zijn geen tactieken in te stellen, er zijn geen onderscheidende eigenschappen tussen spelers, geen speciale wapens per team, geen gedoe.

Hierdoor komt het geheel als onafgewerkt en gemakzuchtig over, maar je kan het ook zien als een product dat iedereen makkelijk oppikt zonder te schrikken van de talloze opties die er in zouden kunnen zitten. Helaas is het toch zo dat de balans van simplisme versus diepgang teveel richting het simpele is overgeslagen. Alhoewel het geheel stijlvol gepresenteerd wordt middels flitsende menuutjes, catchy muziek, anarchistische gameplay en een goede AI blijft het spel diepgang missen.

Conclusie en beoordeling

None

Mario Smash Football is een spel met een flitsende gameplay geworden, waarbij chaos de overhand heeft. Helaas biedt het spel veel te weinig diepgang om de doorgewinterde speler langer dan een week te boeien. Vooral de kloonteams en herhalende animaties beginnen te irriteren.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • totale anarchie op het veld
 • algehele visuele en audio-presentatie
 • AI
 • Minpunten
 • Te weinig diepgang:
 • snel alles vrijgespeeld
 • kloonteams
 • aantal modi
 • ontbreken van commentaar

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat is leuk (als je kan zingen (, dus niet voor mij :P)) maar ik houd het bij mijn gitaartje…

 • Geinig.. Ik kan alleen niet samen met een vriend John en Paul evenaren :P

 • Toffe functie, the Beatles hadden altijd veel vette vocale stukjes.

 • Ik hoop dat dit waar is, gecharte achtergrondvocals hoop ik al voor sinds Rock Band 1.

 • Qua stemgeluid kom ik redelijk tot heel erg goed in de buurt van Paul. Nu nog iemand vinden voor John.

 • Tja, een game over The Beatles zonder mogelijkheid om backing vocals te zingen kan natuurlijk niet.

 • Wel een leuke toevoeging ;)

 • Kijk, dat is pas een vette toevoeging :)

 • Voor mij als oude lul is dit a dream come true. Ik zou alle vette titels naast me neer kunnen leggen in 09, als ik dit maar zou kunnen spelen.  Ik kan me voorstellen dat dit toch een soort van doorbraak kan betekenen naar een ander publiek. Echte Beatlesfans schaffen blind alles aan en geloof me….daar lopen en nog 10-tallen miljoenen van rond en al zou slechts een marginaal deel de game kopen, dan nog wordt het een millionseller.

 • Jottum, maar nu nog iemand vinden om samen mee te brullen.

 • Wat een slechte game wordt dit zeg! Rock Band: The Beatles daarentegen… :'-)

 • @Ralph

  Ehm.. Huh?  OT: Kijk nu echt uit naar de game.. Eindelijk een manier om mn pa aan het gamen te krijgen :)


 • @dead_end

  de titel en de ondertitel zijn omgedraaid;)  on-topic

  duh tuurlijk komt er een tweede, hoe kunnen we anders de harmonievocalen nabootsen? geen beatles zonder harmonievocalen natuurlijk!!! • Ik denk dat mijn ouders daar niet zo blij mee zouden zijn, ik kan al niet zingen, als er nog een ander bij komt:P

 • Dat is leuk (als je kan zingen (, dus niet voor mij :P)) maar ik houd het bij mijn gitaartje…

  Iedereen kan in Rock Band zingen :).

  Je moet gewoon de gamevolume hoog zetten en niet te hard zingen.

  En op een zolder zitten.

  Met overal eierdozen op de muur. :D • Grappig…

 • oke een SING OFFF JEAH!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren