1. Alone In The Dark: The New Nightmare (PS1)

Alone In The Dark: The New Nightmare (PS1)

Sinds het jaar 2004 ben ik een Resident Evil fanboy. Na het spelen van de versies op de cube, vind ik de Resi games echt bruut. Een paar dagen nadat ik voor de eerste maal Resident Evil 4 had uitgespeeld, keek ik bij mijn PSone collectie en besefte dat ik deel twee in de reeks eens niet bezit… shame on me, I know. Maar ik was vergeten dat ik een andere horror game bezit. De voorgangers van deze game waren de grondleggers van het horror/survival genre.

Je speelde in het allereerste deel met een oud mannetje, compleet met een bolhoed genaamd Edward Carnby. Hij loste puzzels op en versloeg nare monsters en dit waren leuke avonturen. Er kwamen nog een aantal games die de naam Alone in the Dark droegen, maar werden overschaduwd door de Resident Evil games. Maar in 2001 deed Edward wat terug…

Want in 2001 was Edward niet meer een oubollig mannetje, maar een moderne man. Zijn indrukwekkende gestalte word vooral gekenmerkt door zijn haar, dat pikzwart is en zijn schouders raakt. Zijn gezicht lijkt een verhaal te vertellen, dat hij dingen heeft gezien waar de rest van de wereld nooit wat vanaf zal weten. Ergens op een kantoor in Amerika begint een nieuw verhaal. Edwards vriend en partner Charles Fisk word dood gevonden, toen hij onderweg was naar een eiland genaamd Shadow Island. Edward, met zijn gevoelige neus voor het occulte en paranormale gaat er op af. Een jonge vrouw genaamd Ailine Cedrac vergezelt hem, omdat er op het eiland een Indianenstam heeft gewoond, die ook weer iets hadden te maken met het bovennatuurlijke en gaat op onderzoekvoor de universiteit van Boston. Het mag toch geen verrassing zijn dat dit hartstikke fout gaat?

Vliegtuigcrash

Tijdens hun vlucht naar het eiland word het vliegtuig geraakt door een ding en de Edward en Ailine springen uit het vliegtuig. Ailine komt op het dak terecht, Edward ergens in een bos. Nu komt het eerste pluspunt naar boven van deze game: je kunt het spel doorlopen met twee characters, wat dus de replaywaarde verhoogt. Het is niet origineel, maar dat zal de pret niet drukken. Ze zullen dus beide een andere weg gaan en om met elkaar in contact te blijven spreken ze met elkaar via een walkie talkie. Ik koos om met Edward verder te gaan, want de held van de game draagt een pistool bij zich. Als je voor het eerst de boel mag gaan onderzoeken, zul je merken dat de game een Resi besturing heeft. In andere woorden: het is weer eens een stroeve boel qua gameplay. Maar als horror veteraan weet je wat er je te wachten staat, dus dat mag geen obstakel vormen. Toch had de besturing wel anders gekund, dan had deze game ook een hoger cijfer gehaald. Maar aan de andere kant is dit soort gameplay lekker uitdagend, dat hoort toch bij dit genre? Na twee minuten tegen muren en bomen aanbotsen ga je verder met het onderzoeken van het gebied. Voor mensen die bang zijn in het donker, deze game is een en al duisternis. Daarom heeft Edward ten alle tijden een zaklamp bij zich, zodat hij rustig kan rondkijken. Nou ja, rustig…

Lezen is vermoeiend

Want tijd om rond te lummelen heeft Edward niet, hij heeft natuurlijk allemaal vragen. Wie heeft Charles vermoord? Wat is Shadow Island? En wat hebben Indianen er mee te maken? Hoewel de game echt een horror/survival game is, moet er veel gelezen worden om verder te komen in het spel. Doe je dit niet, dan zul je de game niet uitspelen. Lezen doet niemand pijn, ik lees ook wel eens een boek, maar in AitD word er heel veel gelezen. Zo veel, dat het een beetje slaapverwekkend….zzzzzzzzzzzz….hmm wat? Oh sorry, dommelde een beetje weg. Dit is een van grootste minpunten van deze game, maar het is nodig om bepaalde documenten te lezen vanwege dat er altijd een aanwijzing in staat, die je kan helpen met het oplossen van puzzels. Hoewel deze documenten, notities, dagboeken gamers veel meer laten lezen dan dat ze gemiddeld doen (grapje of de waarheid!?) zijn wel interessant om te lezen, omdat er soms schokkende informatie instaat. De puzzels waar ik het net over had, die zijn zeer vermakelijk. Hoewel een oplossing niet ver weg zal zijn, zullen sommige puzzels je verrassen en je hardop laten zeggen: “hey, tof dat de makers dat zo in elkaar hebben gezet, leuk!”

Onheilspellend sfeertje

Er is niks belangrijker voor een horror/survival game dat de sfeer in orde moet zijn. Laat ik jullie meteen maar zeggen: Dat zit wel snor. Vooral in het begin van de game wanneer je door het bos loopt, en er allerlei onheilspellende geluiden in de verte zijn te horen. Of de manier waarop je controller uit het niets aan het trillen gaat, je schrikt man! Ook leuk is wanneer je door het moeras loopt en je het vliegtuig vindt waaruit je was gesprongen, dat als je het hebt onderzocht, opeens wegzakt in het smerige water. De graphics helpen hierbij, die er netjes uitzien. Hierbij zijn dan wel weer die statische omgevingen geïmplementeerd, maar dat is geen minpunt vind ik. Maar ook de monsters die tevoorschijn komen, zijn lekker eng. Ze komen uit de Shadow world, wat trouwens geen gezellige plek is om te zijn. (einde van het spel merk je dat zelf wel) en komen ongemerkt binnen via een portaal. Deze griezels zijn cool, maar klinken soms wel knullig. Je kunt deze griezels lekker afknallen met je wapentuig, wat ook allemaal cliché horror/survival wapens zullen zijn. Je hebt de beschikking over revolvers, shotguns maar ook over andere wapens. Denk maar aan een electro gun, die je tegenstanders lekker knapperig laat worden of een Plasmagun, die de Shadow World monsters niet goed kunnen hebben. De actie is over het algemeen is de actie dus goed, maar is er te weinig omdat je zoveel moet lezen… zonde. Ook de manier waarop je moet saven is irritant. Je moet amuletten verzamelen, die je maar een keer kunt gebruiken. Balen.

Tof

Al met al is Alone in the Dark een hele leuke game geworden die het vooral moet hebben van de sfeer, zijn puzzels en het verhaal. Als je de minpunten voor lief neemt, staat er een heel spannend avontuur op je te wachten. Daar komt ook nog bij dat je als de game voor het eerst uitspeelt, nog een keer kunt uitspelen maar dan met de andere hoofdrolspeelster. Alhoewel het een beetje lijkt op Resident Evil, moet je hier niet op letten. Deze game is een lekkere toevoeging voor je horror/survival collectie.

Conclusie en beoordeling

None

Alone in the Dark is een goede horrorgame, die door sommige mensen met weinig geduld word afgeschreven. De geduldigen onder ons krijgen een lekker avontuur voorgeschoteld, die weer voor de nodige spanning zorgt.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Puzzels
 • personages om het spel met te doorlopen
 • Sfeer
 • Graphics
 • Vijanden zijn creepy
 • Minpunten
 • Gameplay kan obstakel zijn
 • Lezen word je slaperig van
 • Actie is maar beperkt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dus niet in het Nederlands? Jammer.

 • wow

 • Vet hoor! zou dat boek wel willen hebben.

 • Nice! Ben benieuwd of het boek ook in et NL wordt vertaald. Wel zo makkelijk voor de mensen die niet goed in Engels zijn.

 • Ik heb die van MGS1 gelezen, was wel vermakelijk

 • Dat is alleen maar goed voor jullie Engels kinders!

 • Inderdaad.

 • Een roman?! xD

 • Hahaha, een boek over een game!

 • Ben benieuwd, Metal Gear Solid 2 heeft een filosofisch gehalte waar je U tegen zegt. Kan leuk worden.

 • nou, als er iets in de wereld is, wat je NIET wilt lezen…

 • Meestal is het een game over een film en geen film over een game, dus dit is zeker positief.

 • Leuk voor de fans, maar ik speel persoonlijk liever gewoon de game.  @ wereldkeep

  Jij bent bekend met het fenomeen 'boek'? Dat is dus als een film, alleen dan zonder bewegende plaatjes.


 • ik zou 'm wel willen hebben in het nederlands :( maar die is er dus niet. Nu kan ik net zo goed alle cutscenes op youtube terug kijken

 • Wauw, die zou ik wel willen hebben. Het verhaal van MGS vind ik toch wel een van de beste ooit namelijk. Dat wordt importeren dus!

 • nou, als er iets in de wereld is, wat je NIET wilt lezen…

  Dan zijn het wel jouw nutteloze antwoorden…

 • Zal waarschijnlijk een hoog Tom Clancy gehalte hebben?

  Anyhow.. Echt een collector's item :)

 • nou, als er iets in de wereld is, wat je NIET wilt lezen…

  __________________  Dan zijn het wel jouw nutteloze antwoorden…

  WIN • Jammer dat hij niet in het Nederlands komt. Maar desalniettemin vet hoor!

 • Waarom zou je hem in het Nederlands lezen als je de game in het Engels speelt?

  Ik snap niet waarom mensen hem vertaald willen hebben.

  De magie van MGS gaat dan verloren.

  ——–

  Heel leuk :) , maar ik hou niet zo van lezen :P .Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren